GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, April 25, 2014

Registration for GST opens on June 1


24 April 2014| last updated at 05:49PM

PETALING JAYA: A taxable person who is required to be registered under the goods and services tax (GST) regulations can start registering with the dedicated portal http://gst.customs.gov.my from June 1, a Royal Malaysian Customs officer said today.

Fazilah Ariff, the department’s Senior Assistant Director (1), GST Division, said early registration would enable businesses to prepare for the smooth GST implementation when the tax comes into force on April 1, next year.

“The first step to be GST-ready is to register for a GST identification number. You need to check whether you are required to register or whether you want to register voluntarily. 

“Being a GST registered person would allow one to be more prepared, for example, printing the tax invoice with the 12 digits GST identification number generated by the portal,” she told participants at the "Automotive Info Talk" on the GST today.

In explaining the salient features of the GST, Fazilah said, the definition "persons" means an individual, sole proprietor, partnership, company, trust, estate, society, union, club, association or any other organisation, a government department and a local authority involved in business making taxable supplies in the country.

The GST requires a person, who makes taxable supply of goods and services in Malaysia, exceeding the prescribed threshold to register and to keep records of tax inputs and outputs, she said.

She said the calculation of the turnover for registration was based on the total value of the taxable supplies for a 12-month period with people having businesses with an annual sales turnover exceeding RM500,000 are liable to be registered under GST.

"While registration is mandatory for businesses with a turnover that has exceeded the prescribed threshold, businesses below threshold may also apply for voluntary registration, she said.

Fazilah, who exchanged ideas with the participants and speakers from the department, also explained the entitlement to claim for the input tax, other responsibilities and obligations as a registrant under the GST.

The speakers advised the participants and the people to check on the GST portal for other details and informative updates on the GST.

Some 450 automotive industry players and stakeholders attended the one-day seminar hosted in collaboration with the Malaysia Automotive Institute, an agency under the purview of the International Trade and Industry Ministry. -- BERNAMA

Thursday, April 24, 2014

Isu GST dan air tidak akan bercampur!


Oleh ABDUL RAZAK IDRIS
Kelihatan beberapa penduduk mendapatkan bekalan air dari Tasik Biru
Kundang ekoran pencatuan air di kawasan tersebut, baru-baru ini.
JIKA cukai perkhidmatan dan barangan (GST) ibarat minyak dan dicampurkan dengan air sesungguhnya ia tidak boleh bersatu kerana sifat kedua-duanya perkara yang berbeza.

Sesungguhnya isu air berada di depan mata dan masalah yang sedang melanda hampir 6.7 juta pengguna merupakan suatu hakikat kehidupan yang tidak dapat disanggah lagi.

Namun isu GST yang dikatakan menekan rakyat negara ini pada masa depan masih belum terlihat lagi di pandangan mata.

Kebelakangan ini pemimpin pembangkang yang kebanyakannya adalah ahli Parlimen sedang merancang untuk mengadakan perhimpunan membantah GST secara besar-besaran ala Bersih. Persoalannya, tidak cukupkah saluran Parlimen hingga mereka memilih untuk ke jalan raya menuntut GST dimansuhkan?

Ia ibarat permainan sembunyi-sembunyi antara dua sahabat. Masalahnya bagaimana hendak ditemui sahabat yang disuruh sembunyi jika permainan pun belum lagi bermula?

Begitu juga dengan status GST yang belum diketahui buruk dan baiknya kepada masyarakat negara ini kerana ia akan dilaksana tahun hadapan.

Inilah senario yang memerlukan rakyat negara ini bangun dari tidur kerana kita disogok oleh pembangkang dalam fikiran dengan malapetaka yang belum datang sedangkan malapetaka ibarat gajah di depan mata dipandang sebelah mata hingga kemusnahannya menanti masa sahaja.

Benar sekali, masalah di depan mata iaitu masalah air yang sedang melanda negeri Selangor akan pasti menyebabkan segala kemajuan yang dirancang untuk penduduk negara ini tinggal kenangan semata-mata.

Jika kita rajin membaca akhbar media perdana dan bukan setakat pandai menulis dan mendengar kata hati sendiri sahaja di laman sosial, kita dapat melihat pelbagai pihak telah membuat kenyataan bahawa Selangor sedang mengalami malapetaka ketiadaan air yang amat kritikal. Sebanyak 30 syarikat perkilangan membuat aduan rasmi kepada pihak kerajaan negeri disebabkan masalah air yang menjejaskan operasi mereka.

Masalah air juga telah menyebabkan pemaju projek perumahan dan pemain industri kilang yang baharu memikirkan semula langkah mereka bertapak di negeri ini.

Sebaiknya pihak kerajaan negeri Selangor memikirkan langkah pro-aktif bagi memastikan bekalan air terus kekal mengalir dari paip bagi kegunaan setiap isi rumah dan isi kilang di Lembah Klang. Kita tidak mahu disebabkan air tiada banyak kilang beralih ke negeri yang banyak air dan ini pasti merugikan rakyat Selangor yang hilang pekerjaan.

Maka dalam saat rakyat Selangor amat mendambakan air, pemimpin Pakatan Rakyat jangan pula terus menggembleng idea dan membazir air liur untuk membatalkan pembinaan Loji Rawatan Langat 2 (Langat 2) yang pasti mampu menyelesai masalah air yang merupakan hak rakyat Selangor.

Sebaiknya dalam saat air sedang kering di empangan isu GST dilupakan dahulu oleh pemimpin pembangkang, kerana apa gunanya pergi membuat demonstrasi tetapi semua yang berhimpun mandi pun tidak? Dengan aroma bau badan dan mulut yang berbau pekung idea untuk berhimpun pada 1 Mei depan ibarat menempah kemarahan rakyat di Lembah Klang.

Rakyat pasti berasa tidak selesa kerana pembangkang lebih menumpukan isu GST yang belum lagi dibuktikan baik buruknya.

Ini disebabkan isu air bukan sahaja lebih afdal diperjuangkan malahan berbaloi untuk diperjuangkan berbanding isu GST yang diibarat seperti marahkan nyamuk kelambu dibakar hangus.

Justeru dalam saat kritikal ini kembalikanlah hak air kepada rakyat Selangor dan Lembah Klang yang amat memerlukannya bukan setakat untuk mandi, masak dan mencuci dosa. Air yang cukup lebih penting daripada memperjuangkan GST yang sudah diterima di 168 negara.

Ironinya, kalau aktiviti ekonomi tiada disebabkan air pun kurang sudah pasti pembayar GST pun berkurang malahan mungkin tiada kerana rakyat berada dalam situasi ekonomi yang lembap akibat ketiadaan air sebagai bahan asas.

Tolonglah rakyat mendapatkan air untuk mandi bukannya bermandi peluh akibat demonstrasi di tengah panas.

PENULIS ialah bekas peguam dan penulis bebas.

© Utusan Melayu (M) Bhd

May 1 anti-GST rally illegal, say cops


Published: Wednesday April 23, 2014 MYT 6:20:00 PM 
Updated: Wednesday April 23, 2014 MYT 8:40:29 PM

KUALA LUMPUR: Police have labelled the proposed May Day rally as illegal.

Dang Wangi OCPD Asst Comm Zainuddin Ahmad said that organisers of the rally submitted a notice for the rally before the mandatory ten day period, they failed to get permission from the owners of the venue where the rally is going to be held.

"They needed to meet both requirements before the 10-day deadline, which they did not, so the gathering is illegal.

"We urge the public not to attend it," he said during a press conference at Dang Wangi police headquarters on Wednesday.

The rally, organised by several NGOs like Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), is set to protest the implementation of the Goods and Services Tax (GST).

The groups are planning to converge at Dataran Merdeka after gathering at the Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) first.

ACP Zainuddin said police have been proactive in engaging the organisers to advise them to change the final venue to Stadium Merdeka as Dataran Merdeka would be closed to the public to facilitate ongoing upgrading works.

"They (the organisers) told us they will consider this but so far we have not heard from them and the deadline has also past," he said.

He added however that police are willing to compromise if the organisers are willing to adhere to the venue change.

ACP Zainuddin however stressed that bringing children to the gathering is illegal and action will be taken against those responsible.

Khidmat kesihatan, perumahan naik harga selepas GST

APRIL 24, 2014

Dr Dzulkefly Ahmad is a member of the PAS central working committee and ex-MP of Kuala Selangor.

Sesiapa yang menonton Wacana Nasional Ahad lalu (20 April) di TV1 atas tajuk GST – Cukai Barangan dan Perkhidmatan akan teringat tentang beberapa perkara yang saya tekankan.

Di sini saya hendak highlight tentang kenaikan harga/inflasi yang bakal menimpa rakyat di sektor kesihatan dan perumahan yang dinafikan pengarah GST Kastam dan YB Titiwangsa. Maaf. Tapi sebelum itu, mengulangi sedikit.

Tentang hutang dan defisit fiskal yang tidak akan dapat diatasi selagi tabiat berbelanja besar, pembaziran, ketirisan serta bocor dengan rasuah tidak dapat diatasi. Inilah ketirisan bahkan kebocoran pada “tempayan” kerajaan.

Maka banyak mana pun yang bakal dipungut, dikatakan RM20-RM27 bilion peningkatan hasil cukai,ketika stabil nanti, hutang dan defisit tetap tidak akan dapat diatasi sebab “kebocoran tempayan” mesti ditangani dahulu.

Beberapa perkara lain yang saya bangkitkan gagal dijawab secara tuntas oleh pengarah GST Kastam dan juga Ahli Parlimen Titiwangsa. Wakil PPIM tidak bersungguh mempastikan kepentingan rakyat selaku pengguna dipertahankan.

Tulisan ini mahu membangkit satu perkara secara lebih khusus kerana dalam Wacana Nasional satu jam banyak isu tidak dapat digarap secara tuntas dan muktamad. Antara asakan saya adalah untuk membuktikan bahawa GST tidak akan membebankan khasnya golongan berpendapatan sendah-sederhana, secara tidak adil dan ganas atau “regressive”.

Pengarah GST Kastam cuba sedaya upaya meyakinkan penonton tetapi fakta dan sokongan hasil penyelidikan pihak Kastam belum atau tidak kukuh untuk mempertahankan dakwaannya. Sebaliknya saya hanya perlu menyandarkan hujah saya kepada pernyataan timbalan pengerusi Kluster Ekonomi dan Kewangan, Majlis Profesor Negara, bahawa perlaksanaan GST nanti akan membebankan golongan berpendapatan rendah-sederhana meskipun ada barang-barang asas yang “dikecualikan atau disifarkan kadar” cukainya.

Begitu juga nama-nama pakar ekonomi seluruh dunia yang sependapat seperti Douglas Holtz dan Cameron Smith bahkan Pemenang Novel Laureatte Ekonomi Milton Friedman tentang persoalan mengatasi hutang dan sifat “regresif” cukai kepenggunaan atau Consumption Tax seperti GST.

Cukai progresif’ adalah seperti cukai pendapatan (Income Tax) dan cukai keuntungan modal (Capital Gain Tax- CGT). Contoh CGT ialah RPGT atau Real Property Gain Tax (Hartanah).

Di negara-negara maju (OECD), orang kaya di samping cukai pendapatan, dikenakan “cukai buffet” untuk yang Maha-Kaya atau Super-Kaya. Itu baru adil terutama yang memilikki kekayaan kerana amalan kronisme dan kontrak-kontrak mega-mewah daripada kerajaan.

Juga wujud ‘Windfall Tax’ atau Cukai Keuntungan Berganda’. Malaysia pernah mengenakan cukai ini kepada sektor kelapa sawit sedikit waktu dahulu.

Keuntungan pemilik konsesi atau monopoli seperti lebuh raya atau telekomunikasi-media seperti Astro juga berbilion RM. Kenapa rakyat berpendapatan rendah-sederhana juga yang mahu dimangsakan?

Untuk hari ini yang mahu dibangkitkan adalah dakwaan kerajaan kononnya cukai yang dibayar oleh peniaga dalam rantaian bekalan contohnya sebagai pemborong, pengilang, peruncit tidak akan dipindah kepada pengguna kerana mereka akan dapat rebat atas “cukai input” mereka bayar kepada pihak Kastam DiRaja.

Dalam Wacana malam itu saya tekankan dan ulangi bahawa disegi teorinya betul tetapi rebat bukan seluruh jumlah “input tax” yang mereka bayar. Ia hanya perbezaan antara “Input Tax - Out Tax” yang dibayar pihak sebelumnya dalam rantaian bekalan.

Katakan kalau mereka dikenakan 6% GST yang berjumlah RM60 dan pihak yang bayar sebelum telah membayar cukai sebanyak RM20, maka mereka tetap akan membayar (RM60-RM20) yakni RM40 dan merekan hanya dapat balik RM20 (rebat) tetapi tetap membayar RM40!

Persoalan RM40 siapa hendak tanggung? Ini yang akan akan dipindah kepada pihak selepasnya dalam “supply-chain” itu dan akhirnya rakyat akan terbeban!

Hari ini ada dua sektor yang mengakui bahawa mereka terpaksa akan pindah kos cukai ini kepada pengguna iaitu sektor kesihatan dan perumahan.

Meskipun perkhidmatan dan rawatan hospital adalah tidak dicukai kerana dalam senarai dikecualikan (Tax-Exempted), namun ubat-ubatan dan alat-alat perubatan semuanya dicukai. KPJ Healthcare Bhd, contohnya meramalkan bil perubatan akan meningkat sebanyak 3-5% setiap tahun.

Begitu juga halnya dalam sektor perumahan dan hartanah. Seorang naib presiden MCA hari ini membangkit hakikat bahawa harga rumah akan meningkat disebabkan pihak pemaju tidak akan sanggup menampung kenaan cukai 6% terhadap pelbagai barangan pembinaan.

Beliau meramalkan kenaikan harga rumah apabila kos 3% barangan tidak mampu mereka tanggung. Ini akan dipindahkan akhirnya kepada pembeli yang akan dibebankan dengan kenaikan harga rumah.

Beliau menuntut supaya rumah mampu-milik yang dijual kepada golongan berpendapatan rendah-sederhana dikategorikan sebagai “sifar kadar” cukainya.

Nah, jelas dalam kedua-dua contoh tadi peniaga pastinya akan memindahkan kos kenaikan mereka akibat bayaran 6% GST kepada pengguna yakni rakyat. Tepat seperti yang saya nyatakan dalam Wacana Nasional Ahad lalu, teori betul, peniaga tak boleh pindah kos cukai kepada pengguna tetapi hakikatnya semua barangan dan perkhidmatan yang dikenakan cukai akan dipindahkan dana dibebabkan kepada rakyat.

Betullah seperti disebut timbalan pengerusi Klaster Ekonomi dan Kewangan MPN bahawa golongan berpendapata rendah akan paling teruk terbeban.

Maka jangan lupa untuk menyatakan bantahan pada 1hb Mei nanti di Dataran Merdeka. Semua rakyat termasuk ahli Umno-BN mesti hadirkan diri. – 24 April, 2014.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Orang ramai dilarang sertai Himpunan Bantah GST 1 Mei

APRIL 23, 2014

Orang ramai dilarang menyertai Himpunan Membantah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dijadual bermula di KLCC dan berakhir di Dataran Merdeka pada 1 Mei ini kerana program itu tidak mematuhi Akta Perhimpunan Aman 2012.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad berkata program itu tidak mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa selepas pihak penganjur perhimpunan gagal mengemukakan surat kebenaran daripada pihak pengurusan KLCC dan Dataran Merdeka untuk menggunakan lokasi berkenaan.

Katanya beliau telah mengadakan pertemuan dengan anggota jawatankuasa penganjur, S. Arutchelvan, yang juga setiausaha agung Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan pembantunya pada 16 April lepas bagi tujuan mendapatkan maklumat bagi membolehkan polis membuat persiapan awal.

"Arutchelvan memberitahu bahawa mereka semua akan berkumpul di KLCC pada tengah hari dan kemudian akan berarak ke Dataran Merdeka.

"Saya menasihatkan mereka supaya mematuhi Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012 yang memerlukan mereka mendapatkan kebenaran pihak pengurusan lokasi perhimpunan," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Zainuddin berkata dua hari selepas pertemuan itu, pihak penganjur telah menghantar notis pemberitahuan mengenai perhimpunnan kepada pihak polis tanpa surat kebenaran daripada pihak pengurusan KLCC dan Dataran Merdeka.

Beliau berkata pada 21 April lepas, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dan Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Mohd Hatta Md Ramli.

"Mereka memaklumkan akan mengadakan perhimpunan yang sama tetapi disebabkan masih tidak mempunyai kebenaran daripada pengurusan di kedua lokasi itu maka saya menasihatkan mereka supaya memilih lokasi alternatif di Stadium Merdeka," katanya.

"Saya mengesyorkan supaya mereka memohon kepada Perbadanan Stadium Malaysia untuk mendapatkan kebenaran namun sehingga ke hari ini mereka juga tidak memberikan sebarang jawapan," katanya.

Justeru, Zainuddin berkata oleh kerana pihak penganjur gagal mematuhi akta tersebut dan sekiranya diteruskan maka ia menjadi satu kesalahan di bawah seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012.

Perhimpunan tersebut sempena Hari Pekerja itu dirancang oleh satu gabungan badan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik. – Bernama, 23 April, 2014.

Alhamdulillah, rakyat sudah faham apa itu GST – Sakmongkol AK47

APRIL 23, 2014

Menteri Hassan Malek kata rakyat sekarang sudah faham mengenai cukai barangan dan perkhidmatan atau GST. Dia tidak pula memberitahu, bab mana rakyat faham? 

Kenapakah parti pembangkang menentang GST? Dan mengapa pihak kerajaan nampaknya mempunyai kesukaran meyakinkan rakyat mengenai GST?

Nampaknya kerajaan guna taktik lama. Bila sukar meyakinkan rakyat mengenai sesuatu dasar, ia menyalahkan pembangkang. Sedangkan pembangkang pun meletakkan kepentingan rakyat sebagai perkara utama.

Jadi langkah pertama, kita buangkan cerita dongeng yang selalu diputarkan kerajaan. Ini macam memainkan piring hitam lama yang mengeluarkan suara sumbang.

Ada fakta yang mudah mengapa BN sukar hendak jual idea GST. Siapa yang suka dicukai? Ia ibarat suatu penyakit. Mudahkah kita mengajak rakyat menyokong kesakitan yang dikenakan ke atas mereka?

Mungkin kerajaan Najib lupa bahawa 53% rakyat tidak menyokong BN dalam PRU13. Kerajaan BN sedar bahawa GST akan jadi suatu hard sell. Ini berbeza dalam Parlimen. Dalam Parlimen mereka ada 133 suara.

Speaker pun menyebelahi mereka. Bangkangan parti pembangkang terhad. Maka suara yang lebih kedengaran dalam Parlimen ialah suara BN. Hujah ahli Parlimen BN bukan untuk meyakinkan dan mencapai kebenaran.

Bahkan hujah mereka ialah untuk membalun hujah pembangkang. Itu semua sia-sia kerana ia tidak mengubah tanggapan pembangkang bahawa ini kerajaan yang incompetent, rasuah, dipimpin oleh pemimpin yang lemah, lembab dan tidak tahu memimpin negara ini kepada arah tertentu.

Keadaannya berbeza di luar. Di luar, realitinya ialah seperti yang saya nyatakan tadi. 53% rakyat tidak menyokong mereka dan ini bererti GST akan ditentang oleh majoriti rakyat. Saya harap orang Umno pandai membezakan antara majoriti kerusi Parlimen dan majoriti undian sebenar.

53% itu lebih besar daripada 47%. Ia undian sebenar menguasai 60% kerusi Parlimen. Ini suatu yang tidak adil kerana yang menyelamatkan BN ialah persempadanan yang tidak adil dan taburan pengundi berat sebelah.

Cuba kita tanya soalan yang mudah. Bila GST dilaksanakan, pendapatan siapa yang bertambah? Jawabnya pendapatan kerajaan. Jika diibaratkan sebagai gaji – kerajaan naik gaji, gaji rakyat beku atau turun.

Bahkan bila harga barang naik – pendapatan sebenar rakyat akan turun. Masa dulu, RM1 boleh beli 10, sekarang hanya boleh beli 7 barang. Ertinya nilai RM1 sudah menurun.

Kastam Malaysia kata jika dulu hasil cukai jualan dan khidmat hanya RM16-RM17 bilion, GST akan meningkatkan hasil kepada RM22-RM23 bilion. Firma akauntan kata ia boleh meningkat sehingga RM33 bilion.

Mengapa estimate Kastam Malaysia sangat konservatif? Firma akauntan pula sangat optimistik? Perbezaaan ini disebabkan keyakinan ke atas kecekapan mengutip. Kastam tidak seyakin firma akauntan akan kecekapan mengutip GST.

Firma akauntan buat perkiraan dengan andaian keadaan sempurna. Kastam pula tahu orang yang tidak membayar cukai tetap lari daripada bayar cukai, ketirisan tetap berlaku, rasuah tetap berlaku dan ekonomi pasaran hitam dan penyeludupan wang terus berlaku. Yang tak boleh lari ialah rakyat biasa dan para peniaga yang secara sukarela mengisytiharkan transaksi perniagaan.

Bandingannya seperti ketika rakyat bergelut dengan kos kehidupan yang meningkat yang bererti pendapatan sebenar rakyat berkurangan – pendapatan atau gaji kerajaan naik.

Kerajaan ada jalan untuk menambah pendapatan. Rakyat tidak ada. Rakyat hendak dapat tanah untuk bercucuk tanam pun susah. Rakyat hendak dapat bantuan pun susah sebab ketua kampong akan buat saringan.

Peniaga nak dapat loan pun susah sebab bank akan meletakkan syarat yang sukar. Cadangan kepada unit perancang ekonomi negeri oleh rakyat susah sebab pegawai kerajaan hanya terima cadangan yang sofistikated.

GST ialah sumber pendapatan kerajaan termoden. Rakyat pula gersang sumber pendapatan. Ini yang difahami rakyat.

Sebab itu kerajaan bersegera menyatakan kepada rakyat bahawa pendapatan mereka yang meningkat akan membolehkan kerajaan melakukan pembangunan dan kemajuan. BR1M boleh tambah, KR1M boleh jual murah lagi, ayam boleh jual 50sen, kangkung akan bertambah murah, elektrik akan turun, dan sebagainya.

Adakah semua ini akan terjadi? Rakyat tidak percaya kerajaan akan belanja berhemah. Tambahan pendapatan akan kerajaan guna untuk mendanai kos pengurusan kerajaan yang kian meningkat. Pendapatan tambahan akan kerajaan Najib guna untuk mendanai aktiviti Rosmah Mansor, mendanai projek-projek yang membazir, mendanai pembelian kerajaan yang mencurigakan.

Berbalik kepada natijah si Hassan Malek. Bagaimana dia membuat konklusi ini pun kita tidak tahu. Mungkin Hassan Malek seorang ahli nujum atau dia menggunakan khidmat bomoh yang meneropong dengan teleskop buloh. saya suka telatah lucu Hassan Malek dalam Parlimen. He is a court jester.

Tapi GST satu perkara yang serius. Rakat sebenarnya tidak peduli apa GST sebetulnya. Mereka hanya tahu kerajaan akan dapat lebih wang daripada GST. Bagaimana wang tersebut dibelanjakan kelak, itu yang menjadi kerunsingan rakyat. Mengenai technicalities GST – rakyat malas mahu mengetahuinya.

Mekanisme GST hanya menarik minat orang seperti akauntan dan ekonomis sahaja. Pencerahan mekanisma GST iaitu pencukaian pada setiap peringat rantaian bekalan – beza antara output GST dan input GST – kalau Ahmad Maslan dan fasilitator Umno terangkan hanya buat orang mengantuk sahaja.

Rakyat faham bahawa GST adalah kaedah pencukaian baru yang akan meningkatkan hasil kerajaan. Peningkatan hasil ini tidak bermakna apa-apa kepada rakyat, jika tambahan itu disalahgunakan.

Pegawai tinggi Kementerian Kewangan yang jaga GST beritahu – rakyat jangan takut. Hasil kepada kerajaan akan dikembalikan kepada rakyat dalam bentuk pembangunan dan penyediaan kebajikan. Kita berharap optimisme pegawai ini disertai dengan benar-benar terjadi optimisme tersebut.

Rakyat hari ini hanya faham mengenai kos kehdupan yang tinggi. Isu yang paling asas ialah dalam pada rakyat menanggung beban kos kehidupan, kerajaan menganugerahkan kepada dirinya sendiri kenaikan hasil. Adilkah ini? Sementara rakyat susah, kerajaan menaikkan gajinya. Bila kerajaan Selangor menaikkan elaun wakil rakyatnya, seluruh negara bising terutama orang Umno.

Sekarang kerajaan yang dipimpin Umno menaikan gajinya sendiri melalui kenaikan cukai.

Musibah yang menimpa rakyat Malaysia ialah duit pembayar cukai (yakni kita) berada dalam tangan orang lain. Orang lain ini kalau terbukti pengurus dana yang cekap, tidak rasuah, tidak salah guna kuasa, hati kita tenteram. Tapi jika orang yang pegang duit kita ini ada rekod tidak baik, rasuah, salah guna kuasa, belanja dengan rakus, maka masa depan duit kita akan terancam.

Jadi apabila pegawai kementerian kewangan kata – jangan takut, hasil GST akan dikembalikan kepada rakyat, maka pendengar celotehnya akan berasa sinikal. – sakmongkol.blogspot.com, 23 April, 2014.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Average residential property prices jump more than 30% in KL, Johor, Penang

Posted on 23 April 2014 - 05:39am
Eva Yeong
Ashraf Shamsul/THE SUN Ahmad Maslan (right) speaking to reporters
after the launch of the Property Market Report 2013 issued by the
Valuation and Property Services Department at INSPEN Kajang,
accompanied by Director General of Valuation Datuk Abdul Hamid Abu Bakar (left).

KAJANG: Average residential property prices transacted in Kuala Lumpur, Penang and Johor jumped more than 30% in 2013, as the number of transactions done fell, except in Johor.

The property price boom that Johor has been seeing thanks largely to the Iskandar development region, translated to a 39.92% increase in average value of residential transactions in 2013 to RM275,854 from RM197,147 in 2012.

The data was released in the Property Market Report 2013 issued by the Valuation and Property Services Department (JPPH) yesterday.

In Kuala Lumpur, the average value of residential properties rose 37.66% to RM673,249 in 2013 from RM489,052 in 2012 while Penang posted a 31.45% increase to RM400,738 in 2013, from RM304,858 in 2012.

In Selangor, the average value of residential properties rose 19.91% to RM405,895 in 2013 from RM338,508 in 2012.

Overall, the Malaysian property market recorded moderate growth which saw a contraction of 10.9% in volume but with a marginal increase of 6.7% in value. The year registered 381,130 transactions worth RM152.37 billion against 2012 which recorded 427,520 transactions and RM142.84 billion in value.

"The residential sub-sector retained the lion's share in the property market, contributing 64.6% share in volume and 47.3% in value. The year registered 246,225 residential property transactions worth RM72.06 billion which reflects a contraction of 9.7% in transactions and increase of 6.3% in value against 2012," said Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan at the launch of the report.

Prices of houses continued to increase with the All House Price Index increasing to 192.9 points last year from 172.8 points in 2012.

In terms of volume, most states recorded a downturn in transactions except Johor which recorded growth of 16.6%. Kuala Lumpur, Penang and Selangor recorded 34.4%, 23.9% and 14.3% decline respectively.

In terms of value, Johor recorded the highest growth of 63.2% while Selangor recorded a small growth of 2.8%. In Kuala Lumpur, residential property values contracted 9.7% while Penang showed no growth.

According to Ahmad Maslan, the prevailing low interest rate environment continued to support the domestic property market with the base lending rate of commercial banks sustaining at 6.53% and a weighted average lending rate at 5.4%.

Housing approvals reduced substantially by 22.5% last year compared with a 47.4% expansion in 2012. Total loans disbursed for purchase of residential properties however, increased to RM74.4 billion from RM64.1 billion in 2012.

"This year, house prices will continue to increase but not drastically while the number of transactions may be stable," he said, adding that the Goods and Services Tax (GST) which will be implemented in April next year may result in a slight increase in house prices.

"When GST is implemented next year, we don't see house prices increasing too much because the buying, selling and renting of residential properties are not taxed," he said.

The Real Estate and Housing Developers' Association Malaysia (Rehda) had previously warned that house prices may increase despite the residential sub-sector not being taxed, due to tax on some building materials that cannot be claimed and may be passed on to consumers.

However, Ahmad Maslan said the increase should not be too much, at a maximum of 1.8% when GST is implemented.

"The 10% sales tax on building materials previously were also not claimable, yet house prices still increased. In fact, the tax will be (reduced to) 6%. This should not be an excuse to raise house prices," he added.

Wednesday, April 23, 2014

Pasaran hartanah kekal stabil


Publication: BH
Date of publication: Apr 23, 2014
Section heading: Bisnes
Page number: 002
Byline / Author: Oleh Zuraidah Mohamed

Pasaran hartanah Malaysia dijangkakan kekal stabil tahun ini dengan kediaman jenis mampu milik menjadi pemacu kepada pertumbuhan aktiviti dalam pasaran itu.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata permintaan bagi subsektor itu dijangka berterusan hingga akhir tahun ini, didorong pelancaran lebih banyak program skim perumahan mampu milik di seluruh negara.

Secara keseluruhan, katanya pasaran hartanah dijangka meneruskan pertumbuhan sederhana tahun ini susulan pelbagai langkah diambil kerajaan bagi membendung aktiviti spekulasi keterlaluan yang melonjakkan harganya.

Pasaran meningkat

"Pasaran hartanah akan meningkat seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara yang dijangkakan berkembang pada kadar lebih kukuh antara lima hingga 5.5 peratus tahun ini.

"Pelbagai langkah diambil kerajaan dalam memastikan harga rumah tidak meningkat, termasuk dengan menaikkan kadar Cukai Keuntungan Hartanah (RPGT) dan pelupusan Skim Berfaedah Pemaju (DIBS). Semua usaha ini bagi memastikan harga rumah kekal stabil sebelum pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Laporan Pasaran Harta 2013 yang dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta di Kajang, Selangor, semalam.

Hadir sama ialah Ketua Pengarah Penilaian, Datuk Abd Hamid Abu Bakar dan Pengarah Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), Khuzaimah Abdullah.

Katanya, sejak 2006, harga rumah di Malaysia meningkat secara purata sebanyak enam peratus dan ini menunjukkan permintaan terhadap rumah kediaman meningkat setiap tahun.

Mengikut Laporan Pasaran Harta 2013, pasaran hartanah mencatatkan penurunan sebanyak 10.9 peratus dari segi bilangan transaksi tahun lalu, dengan 381,130 transaksi dibuat berbanding 427,520 pada 2012.

Bagaimanapun, nilai transaksi meningkat sebanyak 6.7 peratus kepada RM152.37 bilion berbanding RM142.84 bilion pada tahun sebelumnya.

Subsektor kediaman katanya, terus menerajui aktiviti pasaran hartanah dengan menguasai sebanyak 64.6 peratus.

"Kadar faedah yang rendah dengan kadar asas pinjaman (BLR) bank perdagangan kekal pada 6.53 peratus dan purata wajaran kadar pinjaman (ALR) kepada 5.4 peratus terus menyokong pasaran hartanah domestik.

"Strategi awal Bank Negara Malaysia mengekalkan daya tahan sektor isi rumah melalui permohonan pinjaman kepada nisbah 70 peratus pinjaman ke atas nilai bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya, serta garis panduan tanggungjawab pembiayaan telah memberi kesan kepada aktiviti pasaran perumahan," katanya.

Menurut laporan itu lagi, kelulusan perumahan berkurangan 22.5 peratus berbanding 47.4 peratus pada 2012.

Harga kediaman stabil


Publication: HM
Date of publication: Apr 23, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 056

Putrajaya: Pasaran hartanah negara dijangka meningkat dari segi nilai dan stabil segi transaksi pada tahun ini hasil langkah diambil kerajaan untuk mengekang kenaikan harga rumah dalam tempoh 18 bulan.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata, sebelum pengumuman Bajet 2014 tahun lalu, kerajaan sudah mengambil langkah tertentu bagi memastikan kenaikan harga kediaman tidak meningkat secara mendadak.

"Dalam tempoh 18 bulan ini, beberapa langkah yang diambil memberi kesan positif dalam usaha memastikan harga kediaman yang ditawarkan tidak meningkat dengan ketara.

"Antara usaha kerajaan dalam menangani masalah ini adalah dengan mengehadkan tempoh pembiayaan bagi pembelian kediaman, meningkatkan kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) daripada 15 peratus kepada 30 peratus bagi tempoh pegangan tiga tahun pertama serta penghapusan skim insentif oleh pemaju perumahan (DIBS)," katanya selepas merasmikan laporan Pasaran Harta Tanah Malaysia 2013 di Institut Penilaian Negara (INSPEN), semalam.

Menurutnya, tempoh pembiayaan yang lebih pendek iaitu selama 35 tahun berbanding 45 tahun sebelum ini memberi kesan secara langsung kepada harga kediaman yang ditawarkan.

"Usaha ini dilihat dapat membantu mengekang kenaikan harga kediaman dan dalam masa sama dapat mengurangkan kadar keberhutangan isi rumah," katanya.

Menurutnya, langkah berkenaan juga adalah sebahagian daripada persediaan menghadapi GST yang akan dilaksanakan pada April 2015.

"Aktiviti jual, beli dan sewa kediaman tidak dikenakan GST dan pengguna tidak seharusnya bimbang kesan pelaksanaan GST terhadap harga kediaman," katanya.

Implikasi cukai emas


Publication: HM
Date of publication: Apr 23, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 058
Byline / Author: Oleh Rudy Syareme Sheriffudin

Georgetown: Public Gold Marketing Sdn Bhd (Public Gold) akan menubuhkan jawatankuasa khas bagi membincangkan implikasi cukai terhadap barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak enam peratus yang dikenakan dalam industri logam pelaburan berharga (Invesment Precious Metal - IPM) termasuk jongkong emas dan perak.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Public Gold Datuk Louis Ng (gambar) berkata, jawatankuasa yang dianggotai 11 orang membabitkan pengusaha emas, bank dan peniaga emas itu bertujuan menyuarakan pendapat terhadap implikasi sebenar apabila cukai berkenaan dikenakan.

Beliau berkata, dalam senario pasaran emas dunia global, negara seperti Singapura, Thailand, Indonesia, Hong Kong, New Zealand dan Australia tidak mengenakan GST berbanding Amerika Syarikat (AS) yang hanya mengenakan GST terhadap pembelian lebih AS$1,000 (RM3,300) serta United Kingdom yang hanya mengenakan 20 peratus Value Added Tax (VAT) untuk perak.

Katanya, GST dilihat boleh menyebabkan kadar inflasi negara meningkat secara one-off atau sekali saja pada peringkat awal pelaksanaannya serta mampu memberikan reaksi kejutan pasaran apabila peniaga menaikkan harga dan pengguna pula panik dengan perubahan harga serta tidak mahu melakukan pembelian.

"Saya berpendapat, IPM perlu dikecualikan GST kerana emas tergolong dalam elemen yang diiktiraf sebagai aset kewangan penting seperti instrumen kewangan lain yang aktif didagangkan termasuk saham dan bon.

"Ia bukan sebagai elemen yang membabitkan kos pembuatan, fesyen dan tidak berpandukan harga emas antarabangsa serta memiliki berat dan kualiti disahkan pakar ketulenan emas (assayer).

"Dari segi pelabur pula, implikasi GST tidak akan menjadi nilai pelaburan utama kerana mereka tidak mahu menghadapi masalah kewangan yang boleh menjejaskan risiko inflasi, pertukaran mata wang luar negara dan nilai mata akan jatuh," katanya, semalam.

Louis berkata, implikasi itu mampu mengundang pembelian emas dan perak pada pasaran haram termasuk berlaku penyeludupan emas seperti implikasi yang pernah berlaku di India dan sudah pasti tiada kemasukan keuntungan pada mata wang negara, sebaliknya memberi keuntungan luar dalam pembelian emas dan perak secara haram.

Beliau berkata, negara akan menghadapi kerugian termasuk membabitkan peniaga emas berikutan ketiadaan pembeli dan pada masa sama, implikasi GST dijangka turut menimbulkan keraguan apabila ia boleh dikaitkan dengan isu syariah dan fatwa selain menggalakkan pelaburan emas hanya pada kertas bukannya emas fizikal yang dimiliki sendiri.

"Kami harap jawatankuasa khas ini akan membentangkan segala usul dan ia akan diterima pakai oleh kerajaan untuk menimbangkan segala aspek sebelum GST dikuatkuasakan pada 1 April 2015," katanya.

`Saya masih penyokong BN'


Publication: BH
Date of publication: Apr 23, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 008
Byline / Author: Oleh Mohd Nasaruddin Parzi

Kuala Lumpur: Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin menegaskan beliau bukan antikerajaan, sebaliknya penyokong kuat kerajaan Barisan Nasional (BN).

Katanya, tanggapan sesetengah pihak beliau kini bersama perjuangan pembangkang adalah tidak benar.

"Saya lama dalam kerajaan... dua kali dilantik Menteri Kewangan.. kritikan yang keluar dari saya itu adalah untuk kebaikan semua dan saya tetap penyokong kuat kerajaan.

"Mungkin ada dasar ekonomi sekarang baik dari segi matlamatnya, namun masih ada lompang perlu ditambah baik untuk pastikan ia (dasar itu) benar-benar membawa manfaat buat rakyat," katanya sambil menyatakan kesediaan untuk membantu kerajaan jika pandangannya diperlukan.

Beliau berkata demikian selepas hadir program Bicara Petang Bersama Tun Daim Zainuddin anjuran Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (PERDASAMA) dihadiri kira-kira 300 peserta di sini, semalam.

Cari punca kemerosotan sokongan terhadap BN

Daim juga berkata, penting bagi kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak membuat analisis bagi mencari punca kemerosotan sokongan orang muda terhadap BN serta merancang satu dasar yang boleh memenangi hati mereka.

Mengulas mengenai pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula tahun depan, beliau berkata, GST pernah dicadangkan untuk dilaksana pada era Tun Dr Mahathir Mohamed dan mengakui ia sistem percukaian yang cekap dan perlu disegerakan.

Sementara itu, Daim menafikan dakwaan beliau menyalahguna kuasa berhubung pemilikan sebuah bank di Tanzania.

Katanya, cubaan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya wujud unsur penyelewengan berkaitan dirinya memiliki perniagaan itu perlu dipersoalkan.

"Ya... memang saya ada bank di sana (Tanzania).. lama dah. Anwar pun tahu sebab dia ambil alih Menteri Kewangan daripada saya dulu.

"Masa Anwar jadi Menteri Kewangan, dia mempengerusikan satu jawatankuasa menangani rasuah (peringkat Kabinet)... kenapa waktu itu tidak ambil tindakan terhadap saya.

"Saya sudah dua kali disiasat (isu itu) pada 1999, tidak ada apa-apa pun (kesalahan)," katanya.

Sehubungan itu, beliau mendesak Ahli Parlimen Permatang Pauh mengemukakan bukti kukuh kepada pihak berkuasa untuk membuktikan dakwaannya.

"Anwar ini, cakap saja... bukti tiada pun," katanya sambil memaklumkan keputusannya membuka bank di Tanzania adalah atas permintaan ketua negara berkenaan ketika itu yang mahu beliau membuat pelaburan di sana.

Sebelum ini, Anwar dalam beberapa siri ceramahnya menyatakan beliau ada bukti penyelewengan dan salah guna kuasa Daim, termasuk berkaitan pemilikan sebuah bank di Tanzania.

Pasaran hartanah negara dijangka meningkat


BANGI 22 April - Pasaran hartanah negara dijangka meningkat dari segi nilai dan agak stabil dari segi transaksi pada tahun ini berdasarkan jangkaan perkembangan ekonomi antara lima dan 5.5 peratus.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, pasaran har­tanah akan meningkat selaras pe­­ningkatan pertumbuhan ekonomi.

Beliau berkata, pasaran hartanah pada tahun lalu mencatatkan pertumbuhan sederhana menyaksikan penguncupan 10.9 peratus daripada jumlah transaksi dengan peningkatan kecil sebanyak 6.7 peratus dalam nilai daripada RM142.84 bilion pada 2012 kepada RM152.37 bilion.

Katanya, pasaran hartanah tahun lalu mengalami peningkatan kecil dengan pengurangan bilangan transaksi iaitu 381,130 berbanding 427,520 pada 2012 dengan sub-sektor kediaman terus menerajui aktiviti pasaran iaitu 64.6 peratus, manakala harta kediaman dalam lingkungan harga RM200,000 hingga RM250,000 paling aktif dipindah milik pada kadar 9.7 peratus.

Jelas beliau, kadar faedah yang rendah dengan kadar asas pinjaman (BLR) yang dikekalkan pada kadar 6.53 peratus dan purata wajaran kadar pinjaman (ALR) kepada 5.4 peratus terus menyokong pasaran hartanah domestik.

"Tahun 2013 mencatatkan 246,225 transaksi hartanah kediaman bernilai RM72.06 bilion dan peningkatan dalam nilai sebanyak 6.3 peratus berbanding tahun lalu.

"Sub-sektor terbabit kekal sederhana dengan prestasi jualan sedikit menurun bagi pelancaran baharu tetapi jumlah siap dibina tidak terjual berkurangan, manakala unit mula dibina dan unit siap dibina lebih tinggi," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Laporan Pasaran Harta 2013 di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah Penilaian, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Datuk Abd. Hamid Abu Bakar.

Ekonomi Malaysia mencatat pertumbuhan sederhana dengan keluaran dalam negara kasar (KDNK) berkembang 4.7 peratus pada 2103 selepas mencatat 5.6 peratus pada 2012 dan 5.1 peratus pada 2011.

Ahmad berkata, dengan jangkaan pertumbuhan stabil hingga 5.5 peratus tahun ini, sektor hartanah akan terus menjanjikan prospek lebih cerah dengan kesan berganda.

Sementara itu, beliau berkata, kesan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) terhadap harga jual beli hartanah adalah minimum.

"Indeks Harga Pengguna (CPI) dijangka naik 1.8 peratus apabila GST dilaksanakan kelak, tapi kenaikan tersebut bersifat 'one off', selepas itu CPI akan menurun dan perkara ini tidak begitu membimbangkan," jelasnya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

TPPA perlu kajian mendalam - Tun Daim


Oleh Fauzi Jaafar
ekonomi@utusan.com.my
Daim Zainuddin bercakap pada Majlis Bicara Petang bertemakan "Ekonomi Bandar Malaysia.
Adakah Bandar Melayu?", di MIDA Plaza Sentral, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/SHIDDIEQIIN ZON
KUALA LUMPUR 22 April - Kerajaan perlu menjalankan perincian yang mendalam tentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) supaya tidak menjejaskan polisi-polisi berhubung hak bumiputera, industri kecil dan sederhana (IKS) dan lain-lain, kata bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Beliau berkata, buat masa ini TPPA tersebut menampakkan masalah seperti yang berlaku kepada Jepun, Korea Selatan dan juga Australia berhubung beberapa sektor di negara tersebut yang perlu diliberalisasi atas nama perjanjian tersebut.

"TPPA ini kelihatan banyak mengundang masalah. Dengan Jepun juga timbul masalah, begitu juga di Korea Selatan. Di Australia pula. Yang paling teruk ialah kes Philip Morris, apabila syarikat itu menyaman kerajaan Australia atas pembentukan undang-undang ba­haru tentang pembungkusan rokok," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Program Bicara Petang yang dianjurkan oleh Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) dengan kerjasama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA). Pada Bicara Petang kali ini, Daim membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Ekonomi Bandar Malaysia, Adakah Bandar Melayu' di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Datuk Azman Mahmud; Presiden Perdasama, Datuk Moehamad Izat Emir dan Pengerusi Biro SME Perdasama, Datuk Norizan Bakar.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang TPPA yang mungkin dibangkitkan pada kunjungan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama ke Malaysia pada 26 hingga 28 April ini.

Mengulas lanjut tentang TPPA, Daim berkata, Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) pernah bertanya kepadanya tentang kesan perjanjian itu kepada IKS dan bumiputera dan beliau berpendapat kajian mendalam amat diperlukan dan pada masa yang sama polisi negara perlu dikekalkan.

Berhubung pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) oleh kerajaan, bekas Menteri Kewangan itu berkata, ia adalah satu bentuk cukai yang adil iaitu hanya dikenakan kepada mereka yang berbelanja.

"GST bukan perkara baharu. masa saya jadi Menteri Kewangan, kerajaan ada cadangan untuk melaksanakannya. Dan pada masa ini banyak negara telah melaksanakannya,'' kata beliau lagi.

Beliau menambah, dalam me­lak­sanakan GST ini biarlah rakyat mendapat penerangan sewajarnya dan bersetuju sebelum melaksanakannya.

Daim juga meminta kerajaan mengkaji peningkatan hutang isi rumah yang disifatkan pada tahap membimbangkan.

"Kerajaan kena kaji kenapa rak­yat Malaysia berhutang. Mesti ada sebab. Adalah mustahil rakyat suka berhutang," katanya lagi.

© Utusan Melayu (M) Bhd

UOB Kay Hian Malaysia maintains Underweight on auto sector


Published: Wednesday April 23, 2014 MYT 1:32:00 PM 
Updated: Wednesday April 23, 2014 MYT 1:34:26 PM

KUALA LUMPUR: UOB Kay Hian Malaysia Research is maintaining its Underweight recommendation on the automobile sector as it expects consumers to rein in their spending and as inflation picks up pace.

It said on Wednesday that intensifying competition and government pressure on manufacturers to lower car prices would also squeeze manufacturers' margins.

UOB Kay Hian Research retained its Sell on UMW Holdings with a RM10 target price, based on 12 times 2015 forward price-to-earnings, which is the historical average.

"Against a backdrop of a saturated market with intense competition, the leader of the mid-tier segment, Toyota, remains under pressure," it said.

The research house said it was right in predicting the fall in UMW Holdings' share price as investors prefer to invest directly into its primary growth driver, UMW Oil and Gas - which contributes 18% of UMW Holdings' earnings.


"UMW Holdings' share price has fallen 10% year-to-date versus a negligible 0.03% decline in the KLCI index. Sales of its Vios are expected to slow from 2Q14 onwards as competition from Honda sets in," it said.

To recap, UOB Kay Hian Research pointed out the 1.4% on-year growth in 1Q14 total industry volume (TIV) was surprisingly weak versus the low base recorded in 1Q13 when car sales were slow ahead of the 13th General Election (GE13) in May 2013.

"While Toyota's sales were up in 1Q14 following the launch of its new Vios in Oct 13, the new Honda City launched last week is expected to put pressure on the Vios. We continue to expect macro headwinds for this sector," it said.

The research house said petrol pump prices were raised 10.5% in September 2013 to RM2.10 a litre for RON95 fuel while electricity tariffs were jacked up an average of 15% in January 2014. Last month, banks raised interest rates by about 40 basis points for hire purchase (automobile loans), further adding pressure on consumer discretionary spending.

Next month, gas cost for the non-power/electricity industries is set to rise about 20%, which is expected to ripple through the economy as well.

"Looking into 2015, implementation of the Goods and Service Tax (GST) potentially raises the cost of living further, not to mention the risk of further electricity tariff increases and further tightening of automobile financing to curb high household debt level.

"Rising competitive pressures as Mazda and Honda launched the Mazda3 last month and the City (B-segment) sedan last week. While the City could divert consumers' attention away from the new Toyota Vios (launched in October 2013), the Mazda3 puts pressure on Toyota's Altis (launched in Jan 14). Meanwhile, Honda's latest D-segment Accord that was launched in September 2013 is selling very well with 86% on-quarter growth, and remains a threat to Toyota's Camry," it said.

Kerajaan perlu selesai masalah ekonomi untuk majukan Melayu, kata Daim

APRIL 23, 2014

Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin (gambar) menggesa Putrajaya mencari jalan untuk menyelesaikan masalah ekonomi negara dan pembangunan demi memajukan kehidupan kaum Melayu.

Beliau yang memegang jawatan itu dari 1984 hingga 1991 semasa zaman pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan perlu melakukan penyelidikan dan membetulkan semula dasar supaya ekonomi negara dapat dimajukan.

"Kerajaan sepatutnya mencari cara serta jalan penyelesaian untuk menangani masalah ekonomi di negara ini.

"Kerajaan juga harus mengambil kira keperluan kita sebagai orang Melayu daripada segi ekonomi dan pembangunan demi memajukan kehidupan bangsa Melayu," katanya dipetik daripada portal Sinar Harian dalam Program Bicara Petang Bersama Tun Daim Zainuddin petang semalam.

Menurut Daim, beliau bukanlah bukan anti-kerajaan ketika mengulas tentang kepincangan menteri kewangan dalam mentabdir urus sistem perbelanjaan negara.

"Saya bukan bermusuh dengan kerajaan, saya cuma anti dengan dasar kerajaan yang sudah lompong dan tidak betul.

"Ini isu yang serius, rakyat harus tahu bahawa dasar yang diamalkan kerajaan tidak memberi faedah serta manfaat kepada rakyat, malah ianya membebankan rakyat daripada segi peningkatan perbelanjaan ekonomi seharian," katanya seperti dilapor portal berkenaan.

Daim turut menggesa kerajaan memenuhkan portfolio menteri kewangan bagi memastikan sistem kewangan dan perbelanjaan negara berjalan dengan lebih baik.

Menurut Daim, beliau yakin aliran perbelanjaan negara dapat diurus dan ditadbir dengan baik sekiranya portfolio menteri kewangan dipenuhkan.

"Ini adalah isu serius, kerajaan Malaysia berhutang RM600 bilion setahun kerana tidak pandai mengurus sistem kewangan dengan baik, ini menyebabkan belanjawan negara menjadi tinggi dan akhirnya rakyat menjadi mangsa.

"Sistem kewangan negara perlu dikaji semula, kerajaan harus bijak mengurus dan mentadbir perbelanjaan negara supaya tidak membebankan rakyat," katanya dipetik dari Sinar Harian.

Daim yang juga merupakan seorang peguam berkata, dasar pincang yang diamalkan kerajaan merupakan faktor utama masyarakat mula menyokong Pakatan Rakyat (PR).

"Apabila perbelanjaan harian meningkat, rakyat akan mula rasa terbeban dengan sistem yang diamalkan kerajaan, sebab itulah pihak pembangkang semakin kuat disokong rakyat.

"Kerajaan tidak boleh marah atau tidak puas hati atas keputusan rakyat yang kini semakin berpihak kepada pembangkang, kerana amalan kerajaan masa kini banyak membebankan rakyat," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan pelaksanaan GST yang akan menampakkan kenaikan kos sara hidup dengan mengatakan ia akan memperbaiki ekonomi. – Gambar The Malaysian Insider, 23 April, 2014.Selepas Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) gagal merampas kembali majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, pentadbiran Datuk Seri Najib Razak diserang, termasuk daripada bekas pemimpin kanan Umno seperti Dr Mahathir dan Daim kerana dikatakan membebankan rakyat jelata dengan pengurusan ekonomi yang tidak cekap.

Minggu lalu, Najib mempertahankan pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dengan berkata ianya baik untuk ekonomi dan negara tidak boleh bergantung dengan dasar yang begitu populis.

"Misalnya, dunia tahu GST baik untuk ekonomi sesebuah negara, kita semua yakin langkah ke depan adalah melalui GST yang boleh menentukan masa depan ekonomi negara kita dan kesejahteraan rakyat," katanya pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya minggu lalu.

"Tetapi masih ada pihak, kerana politik, yang mengambil platform populis menentang, walhal ini adalah untuk kebaikan rakyat.

"Kita akui tahun pertama mungkin ada kenaikan sedikit, tetapi itu sekali sahaja dan tidak terlalu berat, dan kita ada langkah tertentu untuk tidak terlalu membebankan rakyat, dan yang penting asas kewangan negara akan lebih kukuh dan mantap," katanya.

Perdana menteri berkata, langkah yang diambil kerajaan seperti konsolidasi fiskal, rasionalisasi subsidi, termasuk langkah memperkenal GST perlu dilakukan.

Katanya, langkah ini perlu dilakukan dengan kaedah berhemat dan tidak keterlaluan daripada segi pelaksanaannya, atau dalam erti kata lain tidak membebankan rakyat. – 23 April, 2014.

Mampukah GST mengatasi ketirisan ekonomi? – Husaif Mamat

APRIL 22, 2014

Cukai merupakan salah satu perkataan atau perkara yang cukup sensitif di dalam sesebuah masyarakat di mana-mana negara termasuklah di Malaysia. Perkataan cukai pada maksud awam adalah suatu kadar caj yang dikenakan oleh kerajaan terhadap rakyat yang memiliki suatu hasil di dalam negara. Cukai sering kali diibaratkan sebagai suatu bebanan dan tekanan yang dikenakan oleh pemerintah kepada rakyatnya.

Biarpun cukai mempunyai tahap sensitivitinya tersendiri di dalam masyarakat, namun ia tidak pernah dihapuskan atau dimansuhkan oleh mana-mana pemerintah yang memegang tampuk kerajaan sejak dahulu hingga kini.

Rakyat kebanyakannya kekal taat kepada tatacara berkerajaan dengan memberikan sumbangan cukai mereka kepada pemerintah tanpa banyak soal bicara selagi ianya munasabah serta diuruskan dengan cara yang teratur, di samping untuk mengelak masalah litigasi mendatang. Secara umumnya, penerimaan rakyat terhadap sistem cukai masih diragui walaupun mereka kelihatan patuh terhadap obligasinya.

Di dalam sejarah ekonomi Islam, terdapat tiga jenis cukai yang dikenakan ke atas masyarakat bukan Islam, iaitu Kharaj, Jizyah dan Usyur. Kharaj bermaksud cukai hasil tanah (pertanian) yang dikenakan ke atas orang bukan Islam.

Jizyah pula ialah cukai yang dikenakan ke atas individu bukan Islam yang berlindung di negara Islam,manakala Usyur ialah cukai perdagangan yang dikenakan kepada kapal-kapal milik orang bukan Islam yang berlabuh di negara Islam.

Ketiga-tiga jenis cukai terhadap masyarakat bukan Islam ini telah diseimbangkan pula dengan kewajipan berzakat terhadap masyarakat Muslim.Asas pengertian Kharaj, Jizyah, Usyur danZakat secara amnya adalah pembahagian sumber untuk pembinaan masyarakat dan negara yang seimbang.

Di dalam situasi di Malaysia pada hari ini, cukai menjadi elemen utama pendapatan negara untuk menampung segala keperluan ekonomi bagi 28 juta rakyatnya. Menurut buku Laporan Ekonomi 2012/2013 yang diterbitkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MoF), pada tahun 2012 hasil cukai membentuk hampir 73.6% atau RM152,493 bilion daripada keseluruhan pendapatan negara yang berjumlah RM207,246 bilion.

Kerajaan pada ketika ini sedang membuat persedian rapi bagi melaksanakan pelan tranformasi terhadap sistem percukaian negara. Di dalam pelan tersebut, Cukai Barang dan Perkhidmatan atau GST akan diperkenalkan untuk menggantikan sistem cukai kepenggunaan sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST).

Menurut mekanisma GST seperti yang dinyatakan di dalam Rang Undang-Undang GST 2009, terdapat tiga kategori kadar GST iaitu Kadar Standard (Standard Rated), Kadar Sifar (Zero Rated) dan dikecualikan GST (Exempted).

Menurut Rang Undang-Undang itu juga, kadar standard yang dicadangkan oleh kerajaan adalah 4% ke atas harga barang atau perkhidmatan yang ditakrifkan sebagai pembekalan. Bagaimanapun, pembekalan barangan asas keperluan isi rumah seperti produk pertanian, bekalan ternakan, bahan asas masakan, dan lain-lain lagi, akan diletakkan di dalam kategori kadar sifar (0%).

Manakala barang atau perkhidmatan awam pula seperti tanah dan kediaman, pengangkutan awam, pendidikan, perkhidmatan kesihatan,perkhidmatan kewangan serta caj lebuh raya, akan diletakkan di dalam kategori dikecualikan GST.

Sehingga tahun 2009, GST telah pun dilaksanakan di 146 buah negara,di mana Perancis menjadi negara yang pertama melaksanakannya pada 1954. Di kalangan negara-negara Asean pula, Indonesia adalah negara yang terawal melaksanakan GST iaitu pada 1984 dan diikuti oleh negara-negara yang lain kecuali Malaysia, Brunei dan Myanmar.Cadangan mengenai pelaksanaan GST di Malaysia mula diberitakan sejak Oktober 1988.

Ia pertama kali disebut di dalam Pembentangan Belanjawan 1989 olehMenteri Kewangan Malaysia pada ketika itu, Tun Daim Zainuddin. Seterusnya, keperluan mewujudkannya dinyatakan semula pada pembentangan Belanjawan 1993, 2005 dan 2010 oleh menteri kewangan pada ketika itu, iaitu DatukSeri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Sri Mohd Najib Abdul Razak.

Usaha yang dijalankan oleh kerajaan ini sememangnya harus dipuji.Namun dalam konteks semasa, apakah GST relevan untuk dilaksanakan sekarang sedangkan masalah ketirisan masih lagi membelenggu ekonomi negara.

Menjawab persoalan ini, terdapat tiga penyataan masalah yang harus diteliti dan dikaji dengan teliti oleh pihak kerajaan.Pertama, adakah ekonomi Malaysia dan pengguna bersedia untuk menerima pelaksanaan GST.

Kedua,bilakah masa yang sesuai untuk kerajaan melaksanakan GST dan yang ketiga, adakah GST akan menyebabkan kenaikan harga barang dan inflasi antara persepsi dan realiti.

Merujuk kepada masalah pertama, adakah ekonomi Malaysia dan pengguna bersedia untuk menerima pelaksanaan GST, Emran dan Stiglitz (2005) mencadangkan bahawa menggantikan VAT bagi cukai yang lebih luas mungkin untuk mengurangkan dan bukannya memperbaiki kebajikan kerana negara membangun seperti Malaysia mempunyai sektor tidak formal yang besar.

Bagi masalah kedua pula, menyentuh mengenai masa sesuai untuk kerajaan melaksanakan GST, perkara asas yang perlu diselesaikan terlebih dahulu termasuklah penyediaan sistem terancang serta reformasi sikap dalam pengurusan ekonomi dan politik dalam usaha mengurangkan kadar penyelewengan dan rasuah dalam negara yang akan membawa kepada kegagalan pelaksanaannya.

Masalah ketiga pula mengenai adakah GST akan menyebabkan kenaikan harga barang dan inflasi, secara realitinya – menurut Singh (2007),pengenalan GST boleh membawa peningkatan satu masa dalam kos sara hidup,kebarangkalian membawa kepada inflasi yang tidak tinggi.

GST boleh membawa kepada peningkatan dalam harga pengguna pada peringkat awal pelaksanaan tetapi GST tidak akan mempunyai kesan besar ke atas inflasi.James dan Zheshi (2004) menegaskan bahawa apabila VAT diperkenalkan di China pada 1994, ia tidak menyebabkan inflasi apa-apa berbanding pembaharuan cukai pada 1994, perubahan yang dicadangkan VAT jauh kurang kompleks.

Jika dikaji dan dibandingkan status ekonomi negara malaysia dengan negara-negara lain yang melaksanakan GST ia jauh menunjukan yang status ekonomi malaysia jauh terkebelakang berbanding dengan negara-negara lain yang lebih membangun seperti Singapura mampu menyerap cukai ini kerana pendapatan yang lebih tinggi.

Malaysia mestilah terlebih dahulu mencapai status “berpendapatan tinggi” atau high income seperti yang diuar-uar perdana menteri. Meningkatkan kadar cukai tanpa meningkatkan pendapatan rakyat hanya membebankan rakyat.

Bercakap tentang GST ini ia sememangnya satu benda yang sangat penting demi kelansungan ekonomi sesebuah negara dan akhirnya saya berpendapat bahawa kerajaan perlu menangguhkan dahulu pelaksanaan dan mengkaji semula pelaksanaan GST ini sehingga segala ketirisan dan keborosan yang berlaku dalam struktur ekonomi negara ini dapat di atasi dengan berkesan serta pendapatan rakyat dapat ditingkatkan dengan tidak terlalu banyak jurang antara golongan yang berpendapatan tinggi,sederhana dan rendah sehingga membebankan golongan yang berpendapatan rendah. – 22 April, 2014.

* Penulis daripada Kulliyah Kejuruteraan Universiti Islam Antarabangsa (UIAM).

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Property to COST MORE due to GST - MCA warnsBuilding material and cost of labour will be subjected to the impending goods and services tax (GST), which MCA warned will increase prices of residential properties.

"Though residential property is exempted, the material cost like cement, steel, bricks, labour work will be subjected to GST and the developer will not be able to claim any input tax credit.

"As such, the government should look into the possibility of zero rating on affordable homes to reduce the impact of GST to home buyers," said MCA vice-president Chua Tee Yong in a press release today.

Chua, a trained accountant and second term MP for Labis, also urged the government to ensure that residential buildings built on commercial land be exempted from GST.

"Commercial land in Klang Valley, Penang and also Johor are being used to build residential condominiums due to scarcity of land.

"This will invariably raise the new property price if standard rate of 6 percent GST applies," he said.

He added that discussions with various interest groups recently revealed that the GST may also be imposed on parking lots, furniture and fittings for new condominiums.

"Should this be true, incurring an additional GST of RM1,200 for a car park lot, which cost RM20,000, would be passed on to home buyers via the sale price although residential properties is GST exempted.

"Therefore I call upon the government to address these issues, explains to the public and conduct comprehensive consultation with the relevant stakeholders to seek appropriate solutions that will benefit everyone," he said.

The GST Bill has been passed by the Dewan Rakyat and is scheduled for implementation on April 2015.-Malaysiakini

No GST on salmon and lobster


Selena Tay | April 23, 2014

Blame frivolous government spending for the nation's financial woes, not the subsidies for the people.

The federal government has announced that the GST (Goods & Services Tax) will not burden the poor. Really?

This columnist finds it difficult to believe when various types of salmon and lobster are exempted from GST while canned sardines, baked beans and instant noodles will bear the full brunt of the GST.

The food products given the GST waiver include Pacific salmon, Atlantic salmon and Danube salmon while the lobsters are Norway lobster and rock lobster. Trout, crayfish and oysters too are among the food products to be given the GST waiver.

Now you see how off-target the government is. Are the poor going to eat salmon, lobsters and oysters on a very regular basis? This is a clear indication that the government is out of touch with the pulse of the rakyat.

Certainly the slogan of ‘People First’ is untrue, to put it mildly.

Besides implementing GST on instant noodles, the government is blaming the subsidies given to the rakyat for the soaring federal debt.

“Even the Prime Minister has resorted to what can be labelled as an ‘alarmist tactic’ of mooting the idea of Malaysia going bankrupt if GST is not implemented,” said Dzulkefly Ahmad, the former PAS Kuala Selangor MP who is a strong opponent of the GST.

The government saying that the subsidies are too costly for the nation’s coffers is an extremely flimsy statement that seeks to absolve the government of managing the nation’s finances responsibly by putting the blame squarely on the rakyat.

Instead the government cajoles the rakyat by saying that GST will help the government to help the rakyat. It is another case of ‘You help me, I help you’.

We are also told that the GST will end the 16-year fiscal deficit and thus our sovereign rating will avoid downgrading.

Thus GST is the solution for the nation’s fiscal woes. In actual fact however, GST is the wrong prescription to cure the nation’s ills because GST will dampen private consumption (household expenditure) which the government depends on to fuel GDP (Gross Domestic Product) growth.

Rising price hikes

Yet the government is adamant on implementing GST. The outcome will be fatal to the rakyat especially the poor and the low-income group who will be drowning to cope with the rising price of goods due to the effect of the current subsidy cuts and future subsidy cuts.

Then GST will truly come to mean ‘Go Strangle Them’ as the rakyat will be strangled by price hikes.

The government’s move to attribute the federal debt to the subsidies for the rakyat is indeed despicable, deplorable and diabolical for it simply means that the rakyat is a burden to the nation and the government.

By saying that the subsidies caused the federal debt to soar and by implementing ‘subsidy rationalisation’, the government is in effect saying that the rakyat contributed to the federal debt.

And thus the subsidies are irrational spending which needs to be rationalised. This implies that spending on the rakyat is irrational!

The government must be fair and play its role accordingly. It is unjust of them to only expect the rakyat to sacrifice our subsidy allocation so as to rescue the nation from bankruptcy when it is frivolous government spending that is the cause of the nation’s financial woes.

“What about the massive subsidies given to the IPPs (Independent Power Producers), the grants to various utility concessionaires, tax-breaks and incentives to industries and corporations, etc? These are subsidies too by whatever name they are called but why aren’t these subsidies ‘rationalised’ as well?” questioned Dzulkefly.

The PAS man also noted that additionally debts were incurred due to sustaining bloated prices for contracts and leakages because of corruption and the litany of sins of omission and commission are shameful much as they have caused colossal losses of taxpayers’ money.

“Everywhere there is wastage, from procurement and contract to asset and revenue management as can be seen in the yearly audit report wherein the corruption-ridden and crony capitalistic or rent-seeking activities of the nation’s administrators stink to the high heavens and are seemingly unabated,” remarked Dzulkefly.

The extra revenue obtained from GST will only encourage the government to spend more given the fact that they are prone to fiscal non-discipline.

Prudent spending

The Finance Minister-cum-Prime Minister is also in the habit of going back to parliament to seek additional funds.

“If he still continues to do so after GST is implemented, it would show that even making use of the GST as the rakyat’s money-churning machine is still not enough when the government continues to spend and spend without thinking,” added Dzulkefly.

With the GST being imposed, the government must practice prudent spending.

Wanton wastage of the rakyat’s hard-earned income is definitely very wrong. But the day that the government is prudent in spending will be the day that the cow jumps over the moon.

Indeed, do not hold your breath waiting for such a day to come.

Selena Tay is a DAP member and a FMT columnist.