GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, January 10, 2014

Belia jadi benteng pertahankan negara


Publication: BH
Date of publication: Jan 10, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 032
Byline / Author: Oleh Shahrul Nasrun Kamaruddin

Jika bercakap soal masa depan anak muda negara kita, tentu banyak persoalan akan muncul pada pemikiran kita semua dan hebat diulas kerana demonstrasi haram pada malam 31 Disember 2013 di Dataran Merdeka, majoritinya membabitkan anak muda berbangsa Melayu yang berhasrat mengguling Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Adakah kefahaman terhadap Malaysia sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan akan terhakis sekiranya gejala demonstrasi jalanan atas niat itu akan terus dianjurkan oleh mereka yang tidak berpuas hati dengan semua dasar Kerajaan Persekutuan?

Definisi demonstrasi haram itu adalah menentang harga barang dan kos kehidupan yang bakal naik dan diperhebatkan dengan tentangan terhadap GST yang akan bermula April nanti, tentu membebankan kewangan rakyat dan fokus kepada anak muda yang baru bekerja. Tetapi, perlu diingatkan pada Perhimpunan Agung UMNO lalu, ada perwakilan termasuk Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyuarakan pendapat dan teguran kepada kerajaan supaya kenaikan tol dan tarif elektrik dikaji semula sebelum mencapai keputusan mutlak.

Cuba berfikir dari sudut berlawanan, berfikir di luar kotak pemikiran apabila harga barang naik, apakah yang perlu dilakukan pengguna? Tentunya jawapan adalah berjimat. Kaedah berjimat juga bukan saja akan membantu kewangan, malahan akan mewujudkan kehidupan lebih sihat. Adakah rakyat Malaysia ada yang mati kelaparan?

Langkah berjimat-cermat

Tahukah anda berapakah jumlah bahan buangan makanan yang dikumpulkan setiap hari? Sebanyak 1.8 juta tan bahan buangan makanan tahun lalu dan akan terus meningkat setiap tahun. Maka langkah berjimat-cermat perlu diadaptasikan dalam diri kita semua supaya dapat menghindari pembaziran. Tidak perlu tunggu Kempen Jimat, Inflasi dan sebagainya daripada kerajaan kerana inisiatif ini harus mula dipupuk oleh kita sendiri.

Melihat pembentangan Bajet 2014 yang mempunyai pelbagai kemudahan, tajaan pendidikan dan perniagaan, peruntukan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan jumlah 100 'touch point' yang dibentangkan jelas cukup untuk membantu anak muda dan rakyat Malaysia untuk mengambil peluang dalam program yang akan dijalankan mengikut bidang pendidikan, pertanian, ekonomi mahupun sosial. Satu contoh, RM2 bilion diperuntukkan kepada Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk program tajaan pendidikan. Satu jumlah yang cukup besar kepada anak muda untuk merebut peluang yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Pinjaman mudah yang lain termasuk kepada peniaga pasar malam berjumlah RM100 Juta, TEKUN RM700 juta, Amanah Ihtiar Malaysia RM300 juta, Siswazah RM50 juta, PKS RM120 juta, Skim Usahawan Permulaan Bumiputera RM200 juta. Jumlah RM1,82 bilion sembilan dana usahawan dalam Bajet 2014 adalah untuk membantu rakyat mencapai pendapatan yang lebih dalam bidang perniagaan. Bagi saya, ini adalah Transformasi Bitara oleh Najib selaku Perdana Menteri dibantu oleh pemimpin Kabinet Barisan Nasional.

Jelas sekali tidak wajar bagi rakyat Malaysia serta anak muda secara amnya menyokong mana-mana gerakan menggulingkan kerajaan. Demonstrasi bukanlah satu bahan uji kaji bagi melihat sokongan kepada penganjur, tetapi ia membinasakan imej negara yang dilihat sebagai negara yang aman damai di mata dunia. Usaha kerajaan ini harus dilihat sebagai satu konsep kepada anak muda dalam pembangunan potensi diri serta melestarikan kreativi dan inovasi. Belia Malaysia amat bertuah kerana kepentingan mereka sentiasa diberi perhatian oleh kerajaan yang menyediakan pelbagai bantuan dan insentif untuk melahirkan generasi masa depan yang gemilang. Sebagai pemimpin masa depan, belia Malaysia perlu bersama kerajaan menjayakan pelbagai program transformasi bitara untuk meningkatkan kemajuan dan mengekalkan kemakmuran negara.

Apakah nasib anak muda sekiranya terus dihasut dan minda diterokai oleh persepsi salah dan kotor yang dimainkan oleh Pakatan Pembangkang? Jawapannya adalah anak muda termasuk sisawazah akan terus ketinggalan mencapai cita-cita mereka. Dunia moden adalah dunia perlumbaan. Yang malas dan tidak ambil peluang yang disajikan oleh kerajaan akan ketinggalan. Turun berdemonstrasi menggulingkan kerajaan bukanlah tugas anak muda. Hasrat dan impian ibu bapa melihat anaknya berjaya seharusnya dijadikan keutamaan di benak fikiran. Ibu bapa tidak akan meminta wang ringgit sebagai balasan sekiranya kita berjaya nanti.

Mantap semangat cinta negara

Kejayaan kita cukup membahagiakan mereka kerana secara lumrahnya yang hidup akan pergi jua satu hari nanti dan kejayaan pendidikan mahupun perniagaan dan kerjaya itu akan dapat membantu anak muda untuk menempuh kehidupan seterusnya. Mereka mestilah memantapkan semangat cintakan negara dan berusaha menjadi warga negara yang berguna. Generasi belia juga perlu memurnikan jiwa dan pemikiran supaya tidak mudah dipengaruhi anasir yang hanya akan memudaratkan masa depan rakyat dan negara. Ketika ada pihak yang cuba menghasut orang ramai mencetuskan kekacauan untuk menjatuhkan kerajaan dipilih rakyat, generasi belia perlu menjadi benteng kukuh mempertahankan kedaulatan undang-undang dan ketenteraman awam. Sesungguhnya masa depan rakyat dan negara ini bergantung kepada generasi belia yang berfikiran rasional, bersemangat waja dan berjiwa patriotik yang sanggup berkorban demi kesejahteraan bersama.

Usah hanyut dibuai mimpi indah

Siapa yang harus bertanggungjawab dalam hal ini? Siapa yang harus dipersalahkan sekiranya masa depan anak muda negara terus hanyut dibuai mimpi indah dek hasutan kata-kata pengkhianat negara? Adakah kita harus persalahkan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, yang menjalankan tanggungjawab dan arahan oleh ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim? Generasi muda perlu sedar seandai mereka tidak hirau, malah tidak ambil peduli, masa depan mereka terus gelap kerana sibuk memperjuangkan kata-kata pujangga Ketua Pembangkang sehingga lupa tanggungjawab sebenar.

Dalam sudut politik negara, hanya pada Perhimpunan Agung UMNO, anak muda diberikan peluang berhujah menyampaikan hasrat, impian dan cita-cita mereka kepada pucuk pimpinan. Saya tidak pernah melihat anak muda yang menyokong Parti Keadilan Rakyat, PAS mahupun DAP diberi peluang seumpama itu dalam sidang parti terbesar mereka. Jelas anak muda semata-mata diperalat dan dipergunakan untuk mencapai cita-cita politik mereka tanpa menghiraukan denyut nadi dan harapan masa depan orang muda.

Sedarlah sahabat generasiku kerana dalam membangun dan memajukan negara, kita perlukan sumber tenaga manusia yang berkualiti dan kemahiran tinggi. Antara sumber tenaga manusia yang sangat berharga bagi negara ialah belia. Generasi anak muda adalah satu aset negara yang sangat berharga, merekalah yang akan menjadi tonggak kekuatan negara sebagai pewaris kepimpinan di masa depan, mereka perlu diasuh, dididik dan dibimbing di jalan yang betul agar menjadi manusia generasi berilmu, beriman, beramal, bertakwa dan berakhlak mulia kerana dengan demikian sahajalah akan dapat melahirkan belia yang menjadi sumber tenaga yang mampu menyumbang ke arah pembangunan dan kemajuan negara.

Firman Allah SWT dalam Surah An-Nahl ayat 97, tafsir-Nya: "Sesiapa yang mengerjakan amalan yang salih sama ada laki-laki atau perempuan sedang dia orang yang beriman, maka sesungguhnya Kami sudah tentu akan menghidupkannya dengan kehidupan yang baik, dan Kami sudah tentu akan membalas mereka dengan ganjaran yang lebih baik daripada apa yang mereka telah kerjakan." Bangsa kita, negara kita adalah warisan kita.

* Penulis ialah Presiden Gerakan Belia Gagasan 1Malaysia - Suara Generasiku

Bukan menghentam sekadar rayuan simpati marhaen


Publication: HM
Date of publication: Jan 10, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 024
Byline / Author: Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

Seawal jam 8 pagi, Khamis minggu lalu, berderu penduduk sekitar Bercham, Ipoh, `menghurungi' Pejabat Pos di Taman Canning. Jumlahnya cukup luar biasa hingga ada yang terpaksa berbaris hingga ke luar pintu pagar.

Wajah masing-masing seolah tidak sabar menanti. Ada yang terjenguk-jenguk melihat nombor giliran manakala sesetengahnya bersungut penat berdiri.

Mereka hadir bukanlah untuk membeli setem atau membayar bil tertunggak tetapi tidak sabar untuk mengeluarkan dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) yang diumumkan pada 19 Disember tahun lalu.

Bagi mereka, wang dividen ini penyelamat keluarga. Besar maknanya walaupun jumlah diperoleh hanyalah beberapa ratus sahaja.

Ismail Mat Isa, 40, seorang pekerja pembersihan taman ditemui menadah syukur dengan wang dividen sebanyak RM261.

"Bagi orang gaji besar, memang nampak sikit. Tapi wang inilah dapat bantu saya membayar buku sekolah anak, yuran sekolah agama dan tambang bas sekolah untuk tiga anak.

"Cukup atau tidak. Ini ikhtiar terakhir. Saya tunggu juga wang bantuan persekolahan RM100, namun duit itu hanya akan diberi pada 15 Januari nanti. Alangkah baik jika ia diberi awal sebelum sesi persekolahan bermula," keluhnya.

Baginya tekanan amat dirasai apabila barang makin mahal hinggakan baju dan kasut sekolah baru untuk anak pun tidak terbeli.

Keluhan ini pastinya bukan 'kes terpencil' berikutan isu kenaikan harga barang menjadi buah mulut hampir semua lapisan masyarakat di desa atau kota. Malah, masyarakat Orang Asli di Chenderiang, Tapah yang ditemui wartawan minggu lalu turut bersungut dengan kenaikan harga makanan kering seperti roti dan beras.

Bagi mereka hidup makin tersepit dengan pendapatan yang masih statik. Tiada perubahan ketara sedangkan harga barangan dan perkhidmatan berlumba-lumba naik.

Tiada lagi harga ayam RM3.40 sekilogram seperti lima tahun lalu atau ikan kembong RM7 sekilogram. Semuanya kini meningkat antara RM4 hingga RM5 sekilogram. Roti yang dahulunya RM1.70 kini dijual lebih RM2.50.

Gaji naik hanya sedikit tetapi harga barang makanan melonjak hampir 50 peratus. Belum dikira harga susu bayi, lampin pakai buang, bayaran bulanan pengasuh anak, petrol harian ke tempat kerja, tarif elektrik baru serta pelbagai hutang ansuran.

Berbicara dengan kumpulan pengundi atas pagar pada Pilihan Raya Umum (PRU-13) di Parlimen Batu Gajah. Nada sama turut dilahirkan. Ramai mempersoalkan kenaikan tarif elektrik.

Dakwa mereka, kenaikan kos sara hidup ibarat tsunami. Momentumnya lebih dirasai bagi golongan yang mempunyai ramai anak.

"Macam mana nak jimat lagi sedangkan gaji kecil. Semua orang tahu tahun 2014 akan berlaku inflasi mencecah 3.2 peratus. Ini fakta," kata seorang daripada mereka.

Bagi wartawan, mereka ini hanya mahu meluahkan rasa. Bukan niat menghentam penuh kerajaan. Mereka cuma mahu 'pihak atasan' lebih memahami keperitan daripada setiap ringgit dibelanjakan. Lupakan seketika isu Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST) kerana bimbang ia lebih disalah tafsir.

Istilah merasionalkan subsidi hanya dianggap mereka cuba mengalihkan beban kenaikan kos kepada pengguna. Semua luahan yang sampai ke telinga wartawan ini sekadar rayuan simpati dari rakyat bawahan. Bukan menghentam.

Yang pasti jiwa mereka masih sayangkan kerajaan memerintah. Cuma pinta mereka peruntukan RM264.2 bilion bagi melaksanakan program dan projek kesejahteraan rakyat serta negara diumumkan pada bajet 2014 mampu dirasai dengan ketara.

Bagi wartawan, keadaan belum tenat. Ia ibarat 'benci tapi sayang'. Maka pandai-pandailah kerajaan memujuk serta menambat semula hati rakyat yang dilanda gusar dan gundah-gulana ini.

* Penulis Ketua Biro Harian Metro Perak

Laksana gaji minimum


Publication: HM
Date of publication: Jan 10, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 022

Kuala Lumpur: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menggesa kerajaan menaikkan gaji minimum penjawat awam daripada RM900 ke RM1,200 sebelum pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

Presidennya Azih Muda berkata, kenaikan itu bersesuaian dengan peningkatan kos sara hidup pada masa sekarang.

Beliau berkata, kenaikan itu harus dipandang serius kerajaan kerana peningkatan kos sara hidup dirasai semua terutamanya mereka yang bergaji rendah.

"Walau penjawat awam baru menikmati sedikit kenaikan gaji pada tahun lalu tetapi ia sudah kembali normal kerana tiada barang yang tak naik harga.

"Hal ini kerana kenaikan harga barang melebihi kenaikan gaji iaitu antara lapan ke 10 peratus sedangkan gaji naik dua hingga 2.5 peratus saja. Margin enam ke lapan peratus adalah tekanan yang harus ditampung mereka," katanya pada sidang media lawatan CUEPACS ke Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di sini, semalam.

CUEPACS gesa naikkan gaji minimum RM1,200


Publication: BH
Date of publication: Jan 10, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 009
Byline / Author: Oleh Nurul Fhatihah Zakinan

Kuala Lumpur: CUEPACS menggesa kerajaan menaikkan gaji minimum penjawat awam daripada RM900 kepada RM1,200 susulan kenaikan pelbagai harga barangan sejak awal tahun ini.

Presidennya, Azih Muda berkata, kenaikan itu dilihat wajar bagi menampung kos sara hidup penjawat awam berpendapatan rendah dengan gaji RM3,000 ke bawah sebelum cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dilaksanakan April 2015.

"Kami penjawat awam baru saja nak menikmati 2.5 peratus kenaikan gaji dituntut sebelum ini, tapi harga barang pula naik hampir 10 peratus. Ia tekanan kepada rakyat terutama penjawat awam berpendapatan rendah," katanya pada sidang media, di sini semalam.

Kenaikan gaji tak berubah

Azih yang mengadakan majlis taklimat bersama warga kerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), berkata kenaikan gaji penjawat awam sebelum ini seperti tidak berubah susulan kenaikan harga barangan seperti gula, minyak, tarif elektrik dan keperluan lain yang turut menjejaskan pekerja sektor swasta.

Sementara itu, beliau mencadangkan langkah penjimatan baru kepada kerajaan, antaranya mengurangkan perbelanjaan makanan untuk pendatang asing tanpa izin (PATI) yang ditahan di depoh tahanan daripada RM75 seorang sekarang kepada RM35.

Kerajaan juga, katanya, digesa mengkaji semula tugasan sama yang dilaksanakan beberapa agensi yang sebaliknya wajar dikendalikan oleh hanya sebuah agensi.

"Contohnya, Jabatan Kerja Raya buat jalan, begitu juga pihak berkuasa tempatan, Jabatan Pengairan Saliran turut buat kerja sama. Jika lima hingga enam pihak diletak di bawah satu agensi, ia dapat membantu langkah penjimatan," katanya.

MyEG outlook hinges on CSTM


Publication: NST
Date of publication: Jan 10, 2014
Section heading: Business Times
Page number: 004

KUALA LUMPUR: Analysts say the future outlook for MyEG Services Bhd will largely depend on whether the custom service tax monitoring (CSTM) service successfully takes off in the coming quarters.

In its research report, CIMB Investment believes the market has factored in the growth potential of the voluntary vehicle transfer service (VVTS) and the foreign workers annual permit renewal services.

"As such, the stock's valuation is not cheap at price-earnings of 19.5 times for 2015 and the three-month delay for the CSTM launch is not material for the company.

"More importantly, the management's focus should be on the successful implementation of the CSTM over the next few months."

CIMB expects the CSTM service to face some teething problems initially and as such, an earnings contribution for MyEG in 2014 is unlikely.

"We are relieved that the demand for VVTS should finally take off as demand has been soft over the past few quarters," it said at the CIMB Corporate Day conference, here, yesterday. It has a target price of RM3.05 for MyEG and recommends shareholders to hold on to the stock.

At the conference, MyEG met 40 fund managers in a few small groups.

Investors' interest at the conference was focused on the CSTM and GST-related project..

Malaysian Politics 2014: Year of street protests, warns Tumpat MP


Published: Friday January 10, 2014 MYT 8:59:00 AM 
Updated: Friday January 10, 2014 MYT 9:15:33 AM
Tumpat MP Datuk Kamaruddin Jaafar
Malaysian Politics 2014

PETALING JAYA: More people will take their grudges to the streets, said Tumpat MP Datuk Kamaruddin Jaafar.

He warned that 2014 would not be a good year for ordinary folks, as they will need to tighten their belts to make ends meet due to the recent price hikes.

"There will be more demonstrations and possibly new forms of protests at all levels of society," said Kamaruddin, who is a PAS central working committee member.

He said Barisan Nasional would come under "heavy pressure" not only from political parties but also from non-governmental organisations over issues linked to the increasing costs of living and that the ruling coalition's popularity will drop.

Kamaruddin believed that more people, especially the youth, would play a significant role in keeping the Government in check, as was seen in the thousands of youths who joined the Turun protest at Dataran Merdeka on Dec 31.

The 15% increase in the electricity tariff and impending toll hike, and probably more cuts to fuel subsidies, have raised the concerns of all Malaysians.

Some claimed that the implementation of the controversial Goods and Services Tax (GST), expected early next year, would worsen the situation.

Although there will be attempts by the Government to cushion the impact, Kamaruddin is not convinced that it will be effective.

"There will be attempts to provide solutions but they won't be enough to satisfy the rakyat, if corruption and the awarding of contracts via negotiations are not tackled," he said.

He cast doubt on the Government's attempt to reduce the fiscal deficit despite the price hikes, and expects the it to change strategies halfway through 2014 in order to be popular.

"But the deficit may continue as in previous years," he said.

In Budget 2014, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had said that the Government was on track to reducing its fiscal deficit from 4.5% of the GDP in 2012 to 4% in 2013, and 3.5% this year.

Scomi Energy still a 'buy'


Published: Friday January 10, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Friday January 10, 2014 MYT 8:16:55 AM
Petronas, which awarded contracts to Scomi, will continue to
shape the outlook of the oil and gas sector this year.

SCOMI ENERGY SERVICES BHD
By Hong Leong Investment Bank Research
Buy (maintained)
Target price: RM1.02

SCOMI Energy Services Bhd has been awarded two contracts in Myanmar worth a combined RM90mil by Petronas.

The contracts are from Petronas Carigali Myanmar Inc (PCMI) and Petronas Carigali Hong Kong Ltd (PCML) for the provision of drilling fluids, solid control, well bore clean-out, drilling waste management equipment, materials and services.

The contracts are for a period of three years.

PCML’s work commenced in Dec 13 last year while PCMI’s job is expected to begin on July 14.

Hong Leong Investment Bank Research (HLIB) is positive on the award as the company continues to secure contracts despite its already huge order book, which surges to RM5,1bil with the contract win.

The company is also involved in the bidding for the third round of risk service contract (RSC).

HLIB gathers from management that the prospects look promising. It conservatively does not include the potential award in its forecasts but a potential marginal field win will raise Scomi Energy’s earnings by 23% based on its estimate.

Drilling waste management (DWM) will be the main booster for long term growth as legislation is trending towards zero discharge as adopted in the Caspian and North Sea.

HLIB understands that the company is in the vanguard of the development of microwave technology for the treatment of oil contaminated drill cuttings.

The commercialisation of this product in 2014 might be the game changer and new growth driver for the company.

Scomi Energy is trading at 13x calendar year 2015 (CY15) price earnings (PE) versus UMW Oil and Gas at 20x CY15 PE.

HLIB expects high UMW oil and gas (O&G) valuation driving up the PE multiple of drilling related stocks such as Scomi Energy.

Forecasts are unchanged as the contract win is already factored in HLIB’s earnings forecast.

There is the potential to secure RM400mil worth of contracts on top of its already huge order book of RM5.1bil.

Contract win in DWM business is given the potential addressable market size of US$2.1bil (RM6.88bil).

Risks include global recession hitting O&G prices, technology advancement, relaxing of drilling waste management regulations.

HLIB maintains its “buy” call with a target price raised from of RM0.90 to RM1.02 after it rolled forward valuation to CY15 (based on unchanged 16x CY15 earnings per share of 6.4sen/share).


OIL AND GAS SECTOR
By Maybank IB Research

THE Petronas factor will continue to shape the outlook this year.

Momentum will be intense as a majority of projects under development moves into the production phase.

The secular growth thematic plays – risk service contract (RSC), drilling, offshore support vessels (OSVs), fabrication, and the refinery and petrochemical integrated development project (Rapid) – are set to drive prospects for the respective service providers along the various value chains.

Maybank IB says Bumi Armada and SakuraKencana Petroleum Bhd (SAKP) are its preferred picks with Barakah and Perisai its small-cap choice.

It is upgrading Dialog and Perisai to “buys” (from “hold” and “sell” previously) with higher target prices of RM3.90 and RM1.95, respectively, from RM3.05 and RM1.25.

The new target prices incorporate higher earnings contribution from its Pengerang tank terminal operations for Dialog and having rolled over its valuation for Perisai.

Dialog is now a “buy” as it is a major beneficiary of the Rapid project, where the final investment decision is due in April this year.

Bumi Armada remains a “buy” but is ascribed a higher target price of RM5 (+14%) after Maybank IB Research upgraded its earnings forecasts by between 7% and 14%, accounting for new contribution from Bumi Armada’s recent Kraken floating production, storage and offloading vessel (FPSO) project win.

Maybank IB Research is placing its “hold” call on Petronas Gas under review pending the upcoming gas processing and transmission agreement renewal, which will be announced soon.

Bumi Armada and SAKP are Maybank IB Research’s preferred picks in the sector for their growth prospects, balance sheet strength and stronger job wins outlook.

Bumi Armada, with its financial strength and execution profile, will continue to benefit from global FPSO orders while SAKP will grow with extended earnings visibility post the Newfield Malaysia merger and acquisition.

Barakah is the analyst’s small-cap pick, a top prospect for transport and installation works.

Perisai is an alternate proxy play to drilling activities.

Volatility in oil price, cost overruns, slowdown in sector capital expenditure, forex movements and severe margin pressure are some factors that could blight the 2014 outlook.


MYEG SERVICES BHD
By CIMB Research
Hold
Target price: RM3.05


INVESTOR interest at CIMB Corporate Day was mainly focused on the proposed custom service tax monitoring system (CSTM) and the goods and services tax (GST)-related project for its next phase.

Demand for the online voluntary vehicle transfer service (VVTS) should be strong from this year onwards due to recent measures by Road Transport Department (JPJ).

CIMB Research maintains its earnings per share (EPS) forecasts but it raises its target price basis to 21x calendar year 2015 (CY15) price earnings (PE), in line with its peer Cuscapi (previously 19.1x CY15 PE, the sector target PE), as both of their three-year EPS compound annual growth returns (CAGRs) are strong at around 35%.

However, the stock remains a “hold” as its valuation is not cheap.

CIMB Research’s top small-cap pick is Prestariang.

MyEG participated in our Malaysia Corporate Day conference, meeting up with around 40 fund managers in a few small group meetings.

Most of the questions were focused on the proposed CSTM services.

There was a positive and a negative surprise.

The positive was that JPJ announced in January that it was compulsory to use the biometric verification service.

This should accelerate demand for MyEG’s voluntary vehicle transfer service (VVTS).

The negative was that the launch of the CSTM service will be delayed from end-2013 to April 2014 to ensure that the point-of-sales (POS) equipment is GST compatible.

The three-month delay for the CSTM launch is not material for the company.

More importantly, management’s focus should be on the successful implementation of the CSTM over the next few months.

CIMB Research expects the CSTM service to face some teething problems initially and as such, an earnings contribution for MyEG in the sixth month of financial year 2014 (FY6/14) is unlikely.

The analyst is relieved that the demand for VVTS should finally take off as demand was soft over the past few quarters.

The future outlook for the stock would largely depend on whether the CSTM service successfully takes off in the coming quarters.

CIMB Research believes that the market has already factored in the growth potential of the VVTS and the foreign workers annual permit renewal (FWPR) services.

As such, the stock’s valuation is not cheap at 19.5x CY15 PE.


IOI Corp Bhd
By PublicInvest Research
Neutral
Target price: RM4.82

PUBLICINVEST Research attended IOI Corp and IOI Properties’ briefing hosted by Tan Sri Lee Shin Cheng, Datuk Lee Yeow Chor and Lee Yeow Seng.

Management guided on the prospects of the respective companies, which ledPublicInvest Research to continue to recommend IOI Corp with a “neutral” call as valuations seem unattractive at current levels relative to the analyst’s standard operating procedure (SOP)-derived target price (TP) of RM4.82.

To date, the group has a total land bank area of 230,000ha in Malaysia and Indonesia. Planted area stands at 163,000ha in Malaysia and 13,000ha in Indonesia.

Unplanted landbank is about 30,000ha, which will take three to four years to complete new planting.

Yeow Chor has been appointed as chief executive officer of IOI Corp replacing Shin Cheng, who remains the executive chairman of the group.

Management also mentioned that IOI Corp will become a purely integrated plantation company upon the demerger of the property arm.

Management has said that it would maintain its previous dividend per share.

This indicates that the group would revise its dividend payout higher as earnings would be reduced due to the removal of property contribution, which accounted for between 30% and 35% of the group’s earnings previously.

For financial year 2014, the group has earmarked RM410mil for total capital expenditure spending.

Plantation and resource based manufacturing will be allocated RM236mil and RM174mil respectively.

Banking on its annual operating cash flow of RM1.1bil-RM1.4bil and current net gearing of 0.5x, PublicInvest thinks that there would not be any funding issues.

Scramble is on to engage GST experts


Friday, 10 January 2014 10:00 Tanu Pandey 

With the Goods and Services Tax (GST) looming ahead next year, financial consultancy firms are wasting no time to reach out to engage experts to provide support in terms of technical and industry expertise.

The GST, which may have raised hackles in many quarters, promises more business for these firms who could build on their human capital to service swelling requests from clients to get "GST ready".

“There has been a significant increase/ surge in requests for proposals (RFP) from current clients and non-clients since the announcement of the GST implementation date in Budget 2014,” global tax, audit and consultancy firm Ernst & Young (EY) Advisory Services Sdn Bhd tax partner Bernard Yap told The Malaysian Reserve (TMR).

As GST will replace the existing indirect tax system and bring one common tax at the rate of 6% for all goods and services, companies in Malaysia are preparing themselves in reference to their internal processes.

“In view of the surge in demand for our services, we have also reached out to our global offices within the EY network to provide us with support in terms of technical and industry expertise, and these resources will be seconded to Malaysia for the necessary period of time,” Yap said.

EY currently has 20 professionals who have experience in managing GST projects.

“There is a very good market at the moment for those who have experience in implementing GST. We may be contacting our offices in other parts of the world to support us for GST,” ED of Deloitte’s tax practice K Sandra Segaran told TMR recently.

The GST has attracted criticism from manufacturers, public at large and the Opposition as the new tax system will raise prices.

However, the government is trying to allay fears by disseminating information about the benefits of implementing GST.

Apart from financial consultancy firms, the IT consultancy is also looking at increasing business from the implementation of GST by companies.

GST requires a good IT infrastructure and training as all sales need to be captured accurately and it needs to be done electronically.

While companies like GHL Systems Bhd — Malaysia’s largest e-payment firm by market share — are still not sure of their earning estimates post- GST, the share prices of GHL saw a surge on hopes that it will benefit from GST implementation.

“The government has still not come out with clear regulations on GST so it is not easy to estimate the earnings that the tax system will add for us. We have to wait till this year to get a clear picture,” GHL Group CEO Raj Lorenz told TMR.

Companies ‘should be GST prepared’


| January 10, 2014
By P Prem Kumar

KUALA LUMPUR: Companies should conduct an in-depth analysis as well as carry out a self-assessment to determine whether they are ready for the Goods and Services Tax (GST), which will be effective on April 2015 at 6%.

CIMB Group Holdings Bhd regional tax head Sam Chay said preparations are crucial to avoid incurring heavy non-compliance costs, which include higher maximum penalties including imprisonment or fines.

Speaking at the recent CIMB 6th Annual Corporate Day, he said a company should do a mapping of the entire procurement and supply chain to identify claimable inputs, cashflow impact, employee benefits and price impact.

“It also needs to identify areas that would be impacted by GST and restructuring options and needs to go through the GST draft regulations and guidelines that are released by the Customs Department.

“It can highlight industry issues through industry associations and other appropriate forums as well as communicate with the department, and it needs to ensure that all its staff are well equipped with general GST knowledge by conducting training and developing training modules to achieve compliance with the procedures prescribed under the GST legislation,” he was quoted as saying in a flash note, issued by CIMB Research.

Chay also recommended local entities to ensure that the necessary processes and systems are all in place as timely registration is a must and trial runs must be conducted.

GST is a multi-stage and broad-based consumption tax, which replaces the Sales and
Service Tax (SST).

Chay said while the GST provides a stable source of revenue to support the government’s fiscal operation, it also helps to lower the cost of doing business through input tax recovery as it offers a fair pricing to consumers through greater transparency, fairness and equality-enhanced delivery systems.

He also said the winners of GST are taxable and zero-rated suppliers as they can claim back their input tax for GST, as well as GST and IT consultants, while the losers are exempt suppliers who cannot claim back all their input taxes as well as consumers.

“In theory, consumers should pay less if the 10% SST is abolished and replaced by a 6% GST, provided that businesses do not abuse the system – though there is strict enforcement to check unfair pricing as well as a deterrent provided by the Anti-Profiteering Act,” he added.

GST: Serampang 2 mata raih untung?


NIZAM ZAIN
8 Januari 2014
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli bercakap pada sidang media
mengenai kenaikan gaji perlu jika GST dilaksanakan kerajaan jangan
berboros siapsedia GST & Kementerian Pertahanan teruskan kontrak
kepada Awan Megah tanpa Bon Tanah di Ibu Pejabat PKR
pada hari ini. - SINAR HARIAN/Zulfadhli Zaki

PETALING JAYA - [DIKEMASKINI] [VIDEO] Pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) menjelang 2015 dipercayai bermotifkan 'serampang dua mata', dengan memberikan pulangan dua kali ganda dan membolehkan kerajaan mengaut keuntungan lumayan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mengambil contoh penjualan perisian MyGST yang sedang dibangunkan kerajaan kepada para peniaga, yang pada pemerhatiannya membolehkan kerajaan mengambil untung ke atas peniaga dan rakyat, sekali gus.

"Dengan mengenakan GST kepada rakyat dan peniaga, kerajaan boleh mengaut keuntungan dua kali ganda.

"Kerajaan mensasarkan penjualan perisian MyGST kepada 300,000 peniaga dan mungkin ia akan diwajibkan pada akan datang," katanya kepada pemberita di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut kenyataan Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad semalam yang mengumumkan bahawa kerajaan telah membelanjakan RM100 juta untuk membangunkan satu sistem perisian perakaunan khusus untuk melaksanakan GST.

Katanya, perisian perakaunan yang dikenali sebagai MyGST itu kemudiannya akan dijual kepada peniaga-peniaga menjelang Mac 2015.

Selain itu, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan mempertikaikan perbelanjaan yang besar untuk membangunkan perisian perakaunan tersebut sedangkan kerajaan hanya perlu menambah modul ke dalam perisian perakaunan sedia ada tanpa perlu membangunkan perisian baharu yang jauh lebih tinggi kosnya.

“Perbelanjaan sehingga RM100 juta untuk sebahagian daripada pelaksanaan GST adalah satu belanja yang besar dalam keadaan Barisan Nasional mahu mencukai rakyat untuk menampung defisit negara.

“Peruntukan RM100 juta bagi tujuan menjalankan kempen dan latihan GST itu menjadi lubuk kepada syarikat kroni BN untuk mengaut keuntungan lumayan,” katanya lagi.

Rafizi predicts RM1 billion to be spent to get GST running


Harakahdaily - TS, 09 January 2014

RM100 million could have bought Putrajaya the software company, but instead the money was used to develop a software called MyGST to implement the Goods and Services Tax (GST) that will come into effect in April 1, 2015.

Revealing this recently, Pandan MP Rafizi Ramli had smelt a rat in Putrajaya’s decision alleging that the BN government tried to profit twice from the implementation of GST.

"By imposing GST to the people and traders, the government can profit twice. The government is targeting to sell the MyGST software to 300,000 business traders and it might be made compulsory in the future,” he was quoted saying by Sinar Harian.

The PKR strategic director was responding to the announcement made by Customs Department director-general Khazali Ahmad on the RM100 million software that is under testing before going to market nationwide for traders to buy.

Traders could purchase the software at a subsidized price, said Khazali, inclusive of training to use the system.

With another RM100 million had been located for training and carrying out GST campaigns, and BN-styled of spending, Rafizi expected the cost to implement GST would balloon to RM1 billion.

Meanwhile, PAS president Tuan Guru Abdul Hadi Awang continued to pour cold water on GST saying the government should focus on cutting wastages, leakages and lavish spending and reducing corruption instead of taking the easy way out to raise revenues.

“Leakages are what caused the deficit that requires additional funding. This is all government’s faults and not the people’s.

But the solution is not by burdening the weak and increasing the existing taxes, introducing new taxes and hiking the prices of goods… the solution is to stop leakages and to eliminate it. By acting sternly against the source of problem with courage, sincerity and decisively,” said Abdul Hadi in a statement yesterday.

A good taxation system, Hadi said, should emulate the zakat (alms collection and distribution) system in Islam where the poor would be protected against any taxes.

“GST will tax the smallest items, scratch the poorest to the most wealthy, in fact the rich will be more comfortable. If zakat is about annually, GST is about days and seconds,” added the Marang MP.

Al-Izz bin Abdussalam, Sultan Qutuz dan GST


JAN 09, 2014 KHALIL ABDUL HADI

Kita selalu mendengar ungkapan; ulama adalah pewaris nabi-nabi. Ungkapan yang dipetik daripada hadis Nabi SAW sebagai satu simbol peranan yang mesti dimainkan oleh para ulama sepanjang zaman. Iaitu memainkan peranan nabi-nabi sebagai penegak kebenaran agama Allah di mana-mana sahaja berada. Ulama bukan sahaja dengan adanya ilmu di dada, ulama bukan sahaja dengan adanya sijil berjela-jela, ulama yang sebenar ialah mereka yang menyampaikan ilmu petunjuk Allah, beramal dan berjuang untuk menegakkan agama-Nya di tengah-tengah masyarakat termasuk berdepan dengan kerajaan pada zaman masing-masing tanpa takut celaan orang yang mencela. 

Sebaik-baik contoh ulama yang patut diambil teladan ialah mereka yang telah mati di dalam perjuangan, orang yang masih hidup belum lagi diketahui kesudahannya. Di sini saya tertarik dengan kisah perjuangan seorang ulama yang terkenal lebih daripada lapan abad yang lalu beliau ialah Al-Izz bin Abdussalam. Beliau bukan sahaja seorang ulama yang alim di dalam ilmu-ilmu Islam dalam masa yang sama beramal dengan ilmunya dan berjuang untuk menegakkan uagama Allah pada zamannya.

Al-Izz bin Abdussalam ialah Abu Muhammad Izzuddin Abdul Aziz bin Abdussalam dilahirkan di Damsyik pada tahun 577 H. Beliau hidup pada zaman umat Islam berada dalam keadaan lemah akibat terpesona dengan kemewahan dunia dan pertelingkahan sesama sendiri sehingga jatuhnya beberapa wilayah di tangan tentera salib. Beliau merupakan seorang ulama yang terkenal dalam pelbagai lapangan ilmu khususnya fiqh dalam mazhab Syafie. Antara karangan beliau yang masyhur ialah kitab Qawaidul al-Ahkam fi Masalihilanaam. Akan tetapi beliau lebih dikenali dengan keberanian dan ketegasannya di dalam hukum-hakam agama. 

Pengaruhnya sangat kuat di dalam masyarakat; pernah berlaku, beliau telah memberikan fatwa di dalam satu khutbah yang disampaikan olehnya di Jami' Umawi yang mengharamkan penjualan senjata kepada orang-orang Kristian kerana mereka menggunakannya untuk menyerang umat Islam. Fatwanya ini tidak disenangi oleh kerajaan kerana ia perniagaan yang menguntungkan kroni-kroni di zaman itu, lalu beliau dilarang untuk memberikan khutbah. Tindakan ini menyebabkan kebangkitan rakyat berdiri di belakangnya sehingga kerajaan terpaksa melantiknya kembali sebagai pengkhutbah di masjid yang sangat terkenal itu. 

Pada zamannya umat Islam bukan sahaja diuji di dalam Perang Salib bahkan juga mereka berdepan dengan keganasan tentera Tatar yang melakukan kerosakan dengan pembunuhan yang membuta tuli, merobohkan masjid-masjid dan menghancurkan kitab-kitab yang dikarang oleh ulama dengan menghumbankannya di dalam sungai Furat untuk dijadikan jambatan, sehingga airnya bertukar menjadi hitam kerana dakwat yang keluar daripadanya. Setelah kota Baghdad jatuh di tangan mereka, kota-kota Islam lain pula dijadikan sasaran. 

Umat Islam berada dalam keadaan yang terumbang-ambing, yang tinggal hanya kerajaan-kerajaan Islam yang masih lagi bertahan antaranya ialah kerajaan Islam Mamalik yang dipimpin oleh sultan-sultan yang terkenal dengan pemerintahan yang zalim, lupa daratan dengan menjadikan amanah kepimpinan sebagai wasilah untuk mengumpul kekayaan, harta benda negara digunakan untuk berfoya-foya. Di antara sultan-sultan ini ialah Sultan al-Muzaffar Saifuddin Qutuz yang telah berjaya menyatukan mereka dengan menjadikan Mesir sebagai pusat pemerintahan.

Al-Izz bin Abdussalam mengajak umat Islam supaya bangkit berjihad pada jalan Allah untuk menghalang kemaraan tentera Tatar, seruannya ini disahut oleh Sultan Qutuz lalu beliau mengeluarkan arahan supaya cukai diambil daripada rakyat untuk menampung kos perbelanjaan perang. Arahannya ini disokong oleh ulama-ulama yang memberikan fatwa keharusannya di atas alasan darurat, kerana hukum asal mengambil cukai daripada rakyat adalah dilarang sama sekali. Di dalam satu majlis yang dihadiri oleh Sultan Qutuz, A-Izz bin Abdussalam menyatakan dengan tegas adalah haram sama sekali kepada kerajaan untuk mengambil cukai daripada rakyat selagi harta negara masih ada dan wajib diambil harta kekayaan daripada sultan yang ada di istana-istana dan harta menteri-menterinya dahulu sebelum diambil daripada rakyat. 

Bahkan batang tubuh sultan juga mesti dijual kerana beliau ialah seorang hamba. Seorang ulama yang berada di dalam majlis itu menyingsingkan jubahnya kerana takut percikan darah Al-Izz bin Abdussalam terkena padanya jika sultan memenggal kepalanya. Beliau membawa sultan ke pasar untuk dijual tetapi tiada siapa yang mahu membelinya dan akhirnya beliau dikekalkan jawatannya sebagai sultan. Keberanian yang ditunjukkan oleh ulama ini telah menjadi inspirasi kejayaan umat Islam mengalahkan tentera Tatar di dalam peperangan Ain Jalut yang berlaku pada bulan Ramadhan. Jasa yang dilakukan oleh Al-Izz bin Abdussalam ini sehingga beliau digelar sebagai Sultan Ulama dan Penjual Sultan.

Sejarah yang lalu tidak ada bezanya dengan apa yang berlaku kepada umat Islam di zaman ini. Watak adalah sama cuma pelakonnya sahaja berbeza. Sifat tamak dan salahguna kuasa oleh golongan pemerintah wujud di sepanjang zaman. 

Saya teringat kisah sejarah ini apabila melihat suasana yang berlaku di dalam negara kita pada hari ini. Setiap lapisan rakyat membicarakan soal kesempitan hidup akibat daripada kenaikan kos sara hidup yang begitu ketara. Kenaikan harga barang keperluan, tol, tariff elektrik dan GST menjadi tajuk perbualan utama. Daripada rakyat yang tinggal di kampung-kampung sehinggalah kepada golongan cendekiawan, mufti dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. 

Himpunan TURUN oleh anak muda yang diadakan pada malam sambutan tahun baru yang lepas adalah satu bentuk luahan perasaan akibat kesempitan hidup yang berlaku. Mereka bukannya mahu menggulingkan kerajaan dengan cara yang dimomokkan oleh media walaupun kerajaan yang dipilih masih dipersoalkan oleh rakyat dari segi moralnya. 

Kerajaan yang ada pada pada hari ini tidak amanah di dalam menggurus kekayaan negara. Saban tahun laporan audit negara yang dikeluarkan mendedahkan ratusan juta ketirisan dan penyelewangan harta rakyat. Adalah zalim meletakkan pelbagai bebanan bayaran, cukai, peraturan kewangan ke atas rakyat dalam masa yang sama kewangan negara diurus dengan penuh pembaziran, ketirisan dan salah guna kuasa. Pada saat rakyat diajak supaya berjimat cermat pemimpin-pemimpin negara bermewah-mewah dengan parti-parti. Jika ulama diam membisu dan hanya menjadi pak angguk biarlah anak muda bangkit untuk memberikan nasihat dan teguran kepada kerajaan. 

Jikalau Al-Izz bin Abdussalam mengfatwakan supaya harta benda pemimpin negara dilelongkan untuk meringankan beban rakyat, saya tertunggu-tunggu mufti-mufti di Malaysia memberikan fatwa supaya pemimpin negara melelongkan harta benda mereka untuk meringankan beban rakyat. Bila agaknya ianya akan berlaku?

Khalil Abdul Hadi
Timbalan Ketua 
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Kenapa KPMG saran kenaikan gaji 6% awam dan swasta?


JAN 09, 2014 DR DZULKEFLY AHMAD

1. Apabila Pakatan Rakyat meletakkan syarat-syarat yang ketat dan tegas kepada kerajaan Najib yang mesti dipenuhi sebelum GST boleh dilaksanakan, BN dan pengkritik kami menyelar kami sebagai hanya mahu membangkang. Pakatan tak tahu mentadbir dakwanya. Akhirya ada firma audit besar yang berani bersuara. Erti dan maksudnya perlu difahami.

2. Dengan kenyataan Pengarah baru KPMG, firma audit yg antara terbesar, the Big Four itu terserlah hakikat senario yang mendatang. Sukar untuk mereka menyatakan sikap dan pendirian yang tegas seperti itu kerana tentunya punya kepentingan bisnes dengan Putrajaya.

3. Namun KPMG menggesa supaya pihak awam dan swasta menaikkan gaji pekerja sebanyak 6% berdepan dengan perlaksanaan GST tahun depan, April 2015.

4. Ini tambah beliau adalah kerana kos barangan dan perkhidmatan yg semua mengalami kenaikan harga. Untuk ingatan umum, pelbagai subsidi ditarik balik bermula, sekaligus mencetuskan kenaikan 11% bahan bakar, 14% gula berserta dgn kenaikan tarif elektrik dari 15% hingga 16.9%, tol dan pengangkutan awam dan pelbagai lagi.

5. Persoalan yang tidak digarap oleh KPMG adalah bagaimana pula dengan golongan yang tidak punya gaji untuk dinaikkan. Mereka adalah rakyat yang terdiri dari golongan petani sawah, pekebun kecil, nelayan dan peniaga pasar malam dan yang mengambil upah bekerja dikampong.

6. Pendapatan mereka kekal pada takuk lama sementara kos sara hidup terus melambung. Bahkan sebaliknya ada peniaga di kalangan mereka berdepan dengan pengurangan pendapatan, apabila rakyat umumnya mengalami penguncupan kuasa membeli dengan kenaikan harga barang.

7. Inflasi diramalkan ke paras 2.9% tahun 2014 sehingga ke paras setinggi 3.3% tahun 2015. Ramalan inflasi ke tahap Harga Pengguna (CPI) mencecah 3.3% ke 3.5% adalah ganas atau ‘vicious’.

8. Sementara pihak Eksekutif akan mendapat kenaikan gaji sebanyak 5.63% berbanding 6.31% di tahun lalu 2012 dan golongan bukan-eksekutif akan mendapat kenaikan ke 5.65% berbanding 6.7% tahun 2012. 

Dapatan ini adalah dari informasi Persekutuan Majikan Malaysia (MEF). Perlaksanaan gaji minima sepatutnya membantu golongan pekerja sokongan dan pihak non-eksekutif diharap mendapat bonus yang lebih baik.

9. Sekali lagi golongan yang tidak terbela adalah golongan bekerja sendiri, yang akan menjadi sasaran. GST jelasnya akan memangsakan golongan berpendapatan rendah dan yang bekerja sendiri. Ini yang dimaksudkan dengan kesan "regressif" atau ‘songsang’ kerana 6% GST dari ‘pendapatan boleh berbelanja’ berpendapatan rendah ini adalah jauh lebih besar peratusya dari golongan berpendapatan tinggi.

10. Justeru kerana itu hujjah meletakkan syarat-syarat perlaksanaan GST adalah menasabah antaranya;

a. Tingkatkan dahulu pendapatan rakyat khususnya golongan rendah dan sederhana.

b. Tutup dahulu lubang2 kebocoran bagi meningkatkan pendapatan kerajaan dan kenalkan cukai-cukai seperti CGT dahulu atau..Capital Gain Tax... atau cukai untung modal seperti saham dan bon. Contoh yang dilaksanakan kerajaan sekarang ialah cukai keuntungan menjual haratnah atau cukai RPGT.

c. Pastikan dahulu amalan tender terbuka bagi mendapatkan 'value for money'..nilai terbaik dan elakkan amalan runding langsung dgn “harga membengkak"..atau "bloated prices".

d. Elakkan dahulu pembaziran dan projek mega infrastuktur yg didakwa pakar-pakar integriti adalah sarat dengan amalan 'kickback' , rasuah dan amalan kronisme dan selalu berakhir dengan ‘cost-overrun’ yang besar. (buku Combating Corruption, Anis Yusal et al)

Sebab itu kami tegaskan jangan memangsakan rakyat kerana untuk tangani kebejatan hutang kerajaan Pusat dan defisit fiskal dengan menarik balik subsisdi dan mengenakan cukai regressif seperti GST adalah satu langkah ‘jalan pintas’ yang tidak bertanggungjawab.

Reformasi struktural serta penambahbaikan dalam aspek tadbir-urus serta komitmen kepimpinan untuk menadayakan pelbagai polisi-polisi

Laksanakan langkah-langkah yang lebih utama dan mapan yang dicadangkan pelbagai pihak dahulu termasuk Pakatan Rakyat.

Sesungguhnya KPMG, sebagai sebuah entit korporat juga tahu bahawa impak kewangan kenaikan kos barangan dan perkhidmatan tambahan dengan GST adalah sangat BERAT dan PARAH kepada rakyat teramai.

Itu tidak lagi mengambil ramalan impak sosial, gejala jenayah termasuk kemalangan apabila rakyat mula membuat segala-galanya untuk menyara kehidupan keluarga dengan merubah cara hidup termasuk naik motor ke pejabat dan cari pekerjaan kedua dan ketigayang mengancam kesejahteraan hidup berkeluarga.

Apakah cukup untuk KPMG dan seangkatan dengannya sekadar membuat saranan?

* Penulis adalah Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS merangkap AJK PAS Pusat.

Thursday, January 9, 2014

Unjuran 650,000 unit kenderaan dijual tahun ini


Publication: BH
Date of publication: Jan 9, 2014
Section heading: Bisnes
Page number: 001
Byline / Author: Oleh Mohd Zaky Zainuddin

Industri automotif Malaysia diunjurkan kekal positif tahun ini dengan jangkaan jualan kenderaan sebanyak 675,000 unit, meningkat 4.2 peratus berbanding 648,000 unit tahun lalu.

Menurut firma perunding strategi perniagaan antarabangsa, Frost Sullivan, unjuran pertumbuhan positif dalam jualan keseluruhan industri (TIV) itu dipacu oleh persekitaran ekonomi negara yang kukuh serta aliran pelaburan berterusan dalam pelbagai sektor.

Ketua Automotif dan Pengangkutan Asia Tenggaranya, Kavan Mukhtyar, berkata walaupun berlakunya peningkatan kos operasi susulan kenaikan tarif elektrik yang berkemungkinan meningkatkan harga kenderaan pada masa depan serta jangkaan kenaikan kadar tol, ia bagaimanapun tidak menjejaskan pertumbuhan pasaran.

Katanya, pengumuman Dasar Automotif Negara (NAP) pertengahan bulan ini dan peningkatan daya saing syarikat automotif menerusi pelancaran beberapa model baru turut memacu pasaran industri automotif di negara ini.

"Isu sama pernah berlaku apabila Bank Negara Malaysia memperkenalkan syarat pinjaman ketat awal tahun lalu, tetapi jualan kenderaan kekal positif kerana orang ramai dapat menerima peraturan baru itu.

"Orang ramai hanya memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Justeru, kami berpendapat kenaikan tarif elektrik serta tol hanya memberi kesan sementara dan pasaran akan kembali rancak," katanya pada taklimat Unjuran Automotif Malaysia 2014 Frost & Sullivan di Kuala Lumpur, semalam.

Lepasi sasaran awal

Tahun lalu, jumlah jualan kenderaan tempatan merekodkan sebanyak 648,000 unit, melepasi sasaran awal Frost & Sullivan iaitu 600,000 unit. Pencapaian jualan tahun lalu meningkat 3.2 peratus daripada 627,753 unit pada 2012.

Mukhtyar berkata, pihaknya turut mengunjurkan segmen kenderaan penumpang meningkat kepada 594,000 unit tahun ini, naik 4.1 peratus berbanding 570,700 unit pada tahun lalu.

Katanya, segmen kenderaan komersial pula dijangka berkembang 4.8 peratus kepada 81,000 unit daripada 77,300 unit tahun lalu.

"Pertumbuhan kenderaan penumpang dan komersial dijangka lebih positif tahun ini walaupun industri dan pengguna berdepan peraturan pinjaman ketat, rasionalisasi subsidi dan kemungkinan pengurangan insentif bagi kenderaan import sepenuhnya (CBU) bagi segmen hibrid," katanya.

Mengenai cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan April 2015, beliau berkata, ia sebenarnya memberi kesan positif kepada harga kenderaan dengan beberapa model dijangka lebih murah.

"Kami yakin pengeluar kenderaan sudah sedia maklum berhubung GST dan mengambil langkah strategik bagi memastikan kesediaan mereka berdepan sistem percukaian lebih sistematik itu," katanya.

Mengulas mengenai NAP, Mukhtyar berkata, firma itu menjangkakan kerajaan memberi tumpuan kepada kenderaan cekap tenaga (EEV), termasuk memberi insentif kepada model pemasangan tempatan (CKD).

"Kita sudah sedia maklum insentif bagi kenderaan elektrik dan hibrid tamat 31 Disember lalu. Jadi, kami jangka pemberian insentif akan diteruskan untuk kenderaan CKD.

"Pemberian insentif ini dijangka menjadikan harga EEV lebih kompetitif, sekali gus meningkatkan lagi pembeliannya. Langkah ini penting jika kerajaan mahu menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluaran kenderaan segmen ini menjelang 2020," katanya.

Firma penyelidikan kekal penarafan 'neutral' ke atas sektor pengguna


2014/01/08 - 14:46:41 PM

KUALA LUMPUR: Dua firma penyelidikan masing-masing mengekalkan penarafan "neutral" ke atas sektor pengguna yang dijangka menyederhana ekoran kos sara hidup yang semakin meningkat tahun ini. 

Hong Leong Investment Bank (HLIB) berkata sektor ini akan mengurangkan kelembapan melalui peningkatan pengaliran masuk pelancong ke negara ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 (TMM 2014). Kenanga Research berkata akan muncul beberapa faktor yang memberangsangkan untuk memberi sokongan kepada sektor ini. 

"Kami menjangka sektor pengguna menyederhana dalam 2014 dengan pertumbuhan penggunaan dijangkakan semakin merosot ekoran syarat-syarat pembiayaan yang lebih ketat, pengurangan kuasa membeli disebabkan oleh inflasi yang lebih tinggi dan kesan daripada penyusutan kekayaan. 

"Pada masa sama, kami meramalkan perbelanjaan pengguna mengalami pertumbuhan yang lebih lembap ekoran pengurangan kuasa membeli atau pendapatan yang boleh dibelanjakan, disebabkan oleh penarikan balik subsidi. 

"Pada keseluruhannya, kami yakin dalam berhati-hati terhadap sektor ini kerana kelembapan perbelanjaan pengguna domestik dijangka diimbangi sebahagiannya oleh peningkatan aliran masuk pelancong ke negara ini sempena TMM 2014," kata HLIB dalam satu nota. 
Sementara itu, Kenanga Research berkata tekanan kos inflasi berikutan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan pengurangan subsidi selanjutnya boleh menghakis margin perniagaan. 

Bagaimanapun, ia percaya sektor makanan dan minuman boleh dikatakan tidak akan terjejas, dan menjangka syarikat-syarikat dalam sektor ini meraih manfaat daripada inflasi dorongan kos, di samping dapat memindahkan kos yang semakin meningkat itu kepada pengguna. 

Sebaliknya, peruncit dan syarikat minuman adalah pihak yang menghadapi risiko paling tinggi kerana produk mereka lebih berasaskan budi bicara. - BERNAMA

GST boleh turunkan harga kereta


MOHAMAD HAFIZI MOHD SAID
9 Januari 2014
Segmen kenderaan yang mempunyai margin keuntungan rendah dijangka
boleh mengalami pengurangan harga jualan selepas GST diperkenalkan pada 2015. (Gambar hiasan)
PELAKSANAAN cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 2015 mungkin boleh menurunkan harga kereta di negara ini, bergantung kepada segmen kenderaan.

Ketua Amalan Automotif dan Pengangkutan Frost & Sullivan bagi Asia Pasifik Kavan Mukhtyar berkata, GST akan memberi manfaat kepada kenderaan yang dijual dengan margin keuntungan kecil kerana kadar cukai itu lebih rendah iaitu enam peratus berbanding cukai jualan 10 peratus buat masa ini.

"Sekarang ini, cukai jualan sebanyak 10 peratus dikenakan kepada kenderaan yang dijual tetapi dengan pelaksanaan GST, ianya akan berubah.

"Bagi kenderaan yang dijual dengan margin keuntungan kecil, GST mungkin boleh menurunkan harga kereta. Manakala bagi segmen kenderaan mewah, kebiasaannya margin keuntungan lebih tinggi dan kemungkinan harga kenderaan mewah akan meningkat walaupun GST dilaksanakan," katanya dalam taklimat media berhubung prospek industri automotif 2014 di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada pelaksanaan GST pada 1 April 2015 akan menyebabkan penjualan kenderaan di Malaysia pada tahun ini meningkat kerana pembeli akan membuat keputusan untuk membeli kenderaan sebelum cukai itu dilaksanakan, tahun depan.

Sementara itu, kajian Frost & Sullivan menunjukkan industri automotif dijangka kekal positif dengan peningkatan jualan dijangka sebanyak 4.2 peratus tahun ini, sekali gus menyasarkan jualan 675,000 unit kenderaan tahun ini berbanding sasaran tahun lalu sebanyak 648,000 unit.

Menurut Kavan, unjuran peningkatan jumlah keseluruhan industri (TIV) bagi 2014 itu didorong keadaan positif ekonomi serta aliran pelaburan berterusan.

“Saya menjangkakan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga 5.4 peratus pada tahun ini, didorong penggunaan domestik yang kukuh serta peningkatan dalam eksport Malaysia.

“Selain itu, pengumuman Dasar Automotif Nasional yang baharu pada pertengahan Januari ini juga dilihat akan menjadi pemangkin untuk membawa industri tempatan ke hadapan melalui pendekatan serampang dua mata dan mengubah Malaysia menjadi hab pengeluaran segmen kenderaan cekap tenaga (EEV) pada 2020,” katanya.

Watch video: GST Lebih Efisyen

PKR MP: Freeze GST until salaries rise


BY BOO SU-LYNJANUARY 8, 2014
UPDATED: JANUARY 08, 2014 01:51 PM
To back his opinion, Rafizi pointed out that KPMG managing partner
Johan Idris had yesterday suggested a six per cent increase in employees’
salaries per annum after the broad-based consumption tax takes effect.
PETALING JAYA, Jan 8 — Putrajaya cannot implement the Goods and Services Tax (GST), which is scheduled for April next year, until workers’ salaries are increased and household incomes go up, PKR’s Rafizi Ramli said today.

To back his opinion, the Pandan MP pointed out that KPMG managing partner Johan Idris had yesterday suggested a six per cent increase in employees’ salaries per annum after the broad-based consumption tax takes effect.

“Keadilan remains firm that as long as the government does not take effective steps in raising workers’ salaries, the GST cannot be implemented,” Rafizi told reporters at PKR’s headquarters here today.

“Keadilan has said long ago that household incomes must be at least RM4,000 a month before the GST can be considered,” added the PKR strategic director.

National news agency Bernama quoted Johan yesterday as saying that a six per cent pay hike for both public and private sector employees would help them bear the burden of the implementation of the GST, as well as increases in electricity tariffs, fuel prices and toll rates.

The senior official with the accounting firm, however, noted that implementing the GST is inevitable, given that Malaysia is a developing country.

Rafizi said today that Putrajaya has the power to revise the salary structure of civil servants.

“Civil servants are such a big group of workers that their salaries are a reference point for the salary structures of other sectors,” he said.

“The government is responsible for depressing the average salary in the private sector because Barisan Nasional (BN) depends on cheap foreign labour,” added the lawmaker.

Rafizi further hit out at Putrajaya for spending RM200 million to implement the GST, a consumption tax that is intended to raise revenue in order to rein in the country’s budget deficit.

“For example, Datuk Seri Khazali Ahmad, the Customs director-general, announced that the government has spent RM100 million so far to set up an accounting software system to implement the GST, which is called MyGST. This system will even be sold to traders,” he said.

“Meanwhile, Khairul Annuar Othman, the Finance Ministry’s assistant secretary-general of taxes, said that Budget 2014 has allocated RM100 million to run GST campaigns and training. This RM200 million, which is only a portion of the expenses in the GST implementation, is a huge expenditure, especially since BN is trying to tax the people to control the budget deficit,” added Rafizi.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pkr-mp-freeze-gst-until-salaries-rise#sthash.E0rafwsD.dpuf

Average household can cope with GST, says economist


Bernama| Updated: January 08, 2014

KUALA LUMPUR: Employers, especially in the private sector, have been giving an average increment of between five and six per cent to their employees for the last several years, said RAM Holdings Bhd.

Its Group Chief Economist, Dr Yeah Kim Leng, said the increment that employers would normally give their staff depended on their performances as well as the company’s profitability, but so far the range had been between five and six per cent.

"Following the GST implementation, the average household would be able to cope as long as the income increases above the average consumer price index or the rise in the cost of living,” he told Bernama.

Yeah was commenting on a news report which stated that KPMG Malaysia had made a suggestion for both the public and private sectors to gradually increase the employees' salaries in view of the Goods and Services Tax (GST) that will be implemented in April 2015.

The audit, tax and advisory firm has proposed a six per cent increment in employees' salaries per year as this would help tide over the rising cost of living in Malaysia.

However, Yeah said the bottom 20 per cent of the Malaysian working population earning a minimum monthly wage of RM900 might face some difficulties.

"Perhaps the government, through the employers, could introduce other innovative incentives such as public transport allowances and food coupons to help the employees adjust to the new environment," he said.

Meanwhile, the Congress of Unions in Government-Linked Companies has proposed the establishment of a special task force comprising representatives from the government, private sector and workers union. 

Its President Mohd Shafie Mammal said the task force was aimed at discussing and studying the impact of the GST implementation on the rakyat.

"The discussions must be transparent to ensure its effectiveness," said Mohd Shafie, who is also President of the Union Network International-Malaysian Liaison Council.

Story first published on: January 08, 2014 09:00 (MYT)