GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Thursday, December 6, 2012

Unjuran KDNK naik 5.1 peratus


ARKIB : 05/12/2012

Oleh NORLAILI ABDUL RAHMAN
ekonomi@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 4 Dis. - Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) menaikkan unjurannya terhadap Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia bagi keseluruhan tahun ini kepada 5.1 peratus berbanding unjuran sebelumnya iaitu 4.9 peratus.

Institut pemikir itu juga menaikkan unjuran bagi keseluruhan tahun 2013 kepada 5.6 peratus berbanding unjuran awal 5.4 peratus.

Menurut Pengarah Eksekutif MIER, Zakariah Abdul Rashid, semakan menaik itu didorong oleh unjuran yang lebih baik daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia.

Malah, pertumbuhan ekonomi China yang sedang dalam frasa pengukuhan selepas merekodkan lonjakan beberapa tahun lalu turut menjadi sandaran positif kepada perkembangan ekonomi Malaysia.

"Banyak kerja-kerja pengukuhan (ekonomi) yang sedang dilakukan oleh China buat masa ini dan sekiranya kadar KDNK yang dicatat negara tersebut berterusan, ini memberi harapan untuk kita melihat prestasi ekonomi Malaysia lebih baik pada tahun depan," katanya kepada pemberita selepas perasmian Persidangan Ekonomi Kebangsaan anjuran MIER di sini hari ini.

Persidangan dua hari itu dirasmikan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Jelas Zakariah, ekonomi Malaysia masih bergantung kepada eksport dan permintaan domestik masih tidak mencukupi untuk melonjakkan KDNK.

"Melihat kepada ekonomi Malaysia, kita tidak mampu mencatat kadar yang lebih tinggi seperti 5.9 peratus atau enam peratus jika hanya bergantung kepada permintaan domestik untuk tempoh sederhana dan panjang.

Jadi, bersandarkan ramalan bahawa ekonomi China mengukuh dan pada masa yang sama krisis di Zon Eropah dan Amerika Syarikat akan selesai, kita akan mampu memulihkan semula sektor eksport. Namun, sekiranya situasi tersebut bertukar sebaliknya, kita pasti akan terkena impak yang besar," katanya.

Dalam pada itu, Zakariah turut mencadangkan perubahan struktur ekonomi bagi meluaskan asas perolehan negara dan tidak hanya bersandar kepada perolehan berasaskan minyak dan gas sahaja.

Jelasnya, selain pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), struktur cukai pendapatan individu dan korporat juga perlu dilakukan perubahan.

"Mesti ramai yang merungut apabila GST dilaksanakan, jadi untuk mengurangkan masalah itu, kerajaan seharusnya melakukan perubahan terhadap cukai pendapatan individu dan cukai korporat supaya menjadi lebih kompetitif," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20121205/ek_04/Unjuran-KDNK-naik-5.1-peratus#ixzz2WdBF4ZcG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

MIER unjur ekonomi negara berkembang 5.6 peratus


Publication: BH
Date of publication: Dec 5, 2012
Section heading: Bisnes
Page number: 004

INSTITUT Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) mengunjurkan ekonomi Malaysia akan berkembang 5.6 peratus tahun depan dan 6.2 peratus pada 2014.

Pengarah Eksekutifnya, Dr Zakariah Abdul Rashid, (gambar) berkata pertumbuhan kukuh itu akan didorong oleh permintaan domestik dan pemulihan pertumbuhan ekonomi global.

Beliau berkata, unjuran MIER itu juga adalah berdasarkan unjuran Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia terhadap pertumbuhan ekonomi dunia yang dijangka mencatatkan pertumbuhan 3.3 peratus tahun ini dan 3.6 peratus tahun depan.

China pengaruhi pertumbuhan

"Berdasarkan perkembangan semasa dan unjuran yang dikeluarkan IMF dan Bank Dunia, kami mengunjurkan ekonomi Malaysia akan berkembang 5.6 peratus pada tahun depan dan 6.2 peratus pada 2014," katanya ketika ditemui selepas menyampaikan kertas kerja bertajuk "Tinjauan Ekonomi Malaysia" sempena Persidangan Tinjauan Ekonomi Negara 2013-2014 yang di-anjurkan MIER di Kuala Lumpur semalam.

Zakariah bagaimanapun berkata, pertumbuhan ekonomi negara tahun depan turut bergantung kepada pertumbuhan ekonomi China kerana negara itu adalah destinasi eksport utama negara.

Malaysia mampu mencatatkan pertumbuhan ekonomi melebihi enam peratus jika krisis hutang di zon euro dapat diselesaikan dan China kembali semula mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh, katanya.

Mencabar ekonomi global

Beliau turut menegaskan, terdapat beberapa isu struktur yang perlu ditangani secara dalaman untuk memastikan ekonomi negara menjadi lebih berdaya tahan bagi tempoh jangka panjang.

Katanya, Malaysia memerlukan pembentukan semula dari segi cukai dalam usaha meningkatkan pendapatan negara pada masa depan dan mengurangkan pergantungan kerajaan daripada hasil minyak serta gas.

Pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dilihat tepat dalam usaha meningkatkan jumlah kutipan cukai tidak langsung di negara ini, katanya.

Ekonomi Malaysia berkembang 5.2 peratus pada suku ketiga 2012, disokong oleh permintaan domestik yang terus kukuh di tengah persekitaran mencabar ekonomi global.

Berikutan pencapaian itu, ekonomi negara dalam tempoh sembilan bulan tahun ini berkembang 5.3 peratus selepas mencatatkan pertumbuhan 4.9 peratus pada suku pertama dan 5.6 peratus pada suku kedua.

Tuesday, December 4, 2012

Firma Jepun yakin BN menang


2012/12/04 - 05:50:24 AM


Kuala Lumpur: Firma perunding pengurusan kewangan antarabangsa, Nomura International (Hong Kong) Ltd menjangka kerajaan Barisan Nasional (BN) akan mengekalkan kuasa pada Pilihan raya Umum ke-13 yang dijangka diadakan Mac tahun depan. 

Pakar ekonomi Asia Tenggara, Euben Paracuelles, berkata belanjawan diumumkan dua tahun lalu akan membantu kerajaan pemerintah mendapatkan sokongan daripada sektor berbeza ekonomi. 


Jangkaan kami ialah pilihan raya akan diumumkan hanya pada Mac (tahun depan) dan ada masa untuk kerajaan melaksanakan lebih banyak rangsangan. Tetapi sebaik saja selepas pilihan raya, kami fikir kerajaan perlu kembali semula kepada agenda pengukuhan fiskal dengan segera, katanya pada sidang media. 

Bagaimanapun, beliau berkata, pengukuhan dasar fiskal itu akan seiring dengan kelembapan di China pada setengah kedua 2013, yang akan memberi kesan kepada Malaysia melebihi lain-lain negara berikutan eksport komoditinya. 

Permintaan luaran Malaysia dijangka kekal lengang tahun depan dengan pertumbuhan yang terus lemah di Amerika Syarikat dan Eropah pada setengah pertama tahun depan dan di China bagi setengah tahun kedua, yang dijangka memberi kesan yang lebih besar kepada pengeksport komoditi tempatan. 

Mengenai cadangan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), Paracuelles berkata ia hanya akan dilaksanakan selepas pilihan raya umum. BERNAMA 

Nomura: PRU13 Mac, BN dijangka kekal kuasa


3 Disember 2012

KUALA LUMPUR - Firma perunding pengurusan kewangan antarabangsa, Nomura International (Hong Kong) Ltd menjangka kerajaan Barisan Nasional akan mengekalkan kuasa pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dijangka diadakan pada Mac tahun depan.

Pakar ekonomi Asia Tenggara, Euben Paracuelles berkata belanjawan yang diumumkan pada dua tahun lepas akan membantu kerajaan pemerintah untuk mendapatkan sokongan daripada sektor berbeza ekonomi.

"Jangkaan kami ialah pilihan raya akan diumumkan hanya pada Mac (tahun depan) dan ada masa untuk kerajaan melaksanakan lebih banyak rangsangan.

"Tetapi sebaik sahaja selepas pilihan raya, kami fikir kerajaan perlu kembali semula kepada agenda pengukuhan fiskal dengan segera," katanya pada satu sidang media.

Bagaimanapun, beliau berkata pengukuhan fiskal itu akan seiring dengan kelembapan di China pada setengah kedua 2013, yang akan memberi kesan kepada Malaysia melebih lain-lain negara berikutan eksport komoditinya.

Permintaan luaran Malaysia dijangka kekal lengang tahun depan dengan pertumbuhan yang terus lemah di AS dan Eropah pada setengah pertama tahun depan dan di China bagi setengah tahun kedua, yang akan memberi kesan yang lebih besar kepada pengeksport komoditi tempatan.

Mengenai cadangan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), Paracuelles berkata ia hanya akan dilaksanakan selepas pilihan raya umum. - Bernama

Need for comprehensive awareness of GST before implementation – ACCA

by Venu Puthankattil, venu@theborneopost.com. Posted on December 3, 2012, Monday

KUCHING: Many parties, including the Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), have dedicated much effort to enhance awareness and education about the Goods and Services Tax (GST) to prepare for the imminent change to the consumption-based tax.

Outlining this, ACCA Malaysia country head Jennifer Lopez told The Borneo Post, “There have been many concerns raised by consumers and corporations on the implementation of GST in Malaysia, and those concerns are certainly valid. For this reason, our government has deferred implementation of GST since 2007.

“This is a matter that goes beyond the implementation of a new system.

“There must be comprehensive awareness as well, to ensure that everyone is thoroughly informed about how the GST will affect them,” she emphasised.

The country head pointed out that ACCA works with government agencies and other third parties to conduct awareness and instructional seminars for ACCA members on important tax matters throughout Malaysia.

ACCA is working with the Royal Malaysian Customs Malaysia to conduct talks on GST and has partnered with the Chartered Tax Institute of Malaysia this year to conduct over 40 tax seminars across nine states, covering topics such as real property gain tax, criminal tax investigations, tax audits, and national budget highlights.

When asked how ACCA adapts to the changing landscape of the accounting and tax issues, she said, “ACCA updates the syllabus for our tax and corporate reporting papers every year to ensure that our students study the latest rules and standards thereby making them industry-ready professionals.

“We also keep our members up-to-date with current issues and regulations via workshops and webinars (online seminars), as well as produce thought leadership through our Research & Insights programme.”