GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Wednesday, December 29, 2010

Ekonomi berkembang lebih rendah?


ARKIB : 28/12/2010


KUALA LUMPUR 27 Dis. - Ekonomi Malaysia secara keseluruhannya dijangka mengalami pertumbuhan pada kadar 5.5 peratus pada tahun depan berbanding jangkaan 7.3 peratus pada tahun ini.

OSK Research berkata, sektor pembuatan dan perkhidmatan diunjur berkembang, masing-masing kepada 6.0 peratus dan 6.8 peratus.

Menurutnya kerajaan akan terus memberi fokus dan sokongan kepada sektor swasta untuk memperkukuhkan perbelanjaan pengguna dan mencergaskan pelaburan swasta.

Menurut firma itu, langkah itu adalah konsisten dengan jangkaannya sumbangan bersih eksport menyusut tahun depan ekoran permintaan luar negara yang agak lembap.

''Dengan unjuran perbelanjaan kerajaan semakin mengetat, ekonomi negara akan bergantung kepada dua enjin pertumbuhan iaitu perbelanjaan domestik dan pelaburan tetap,'' kata firma itu nota penyelidikannya.

OSK Research berkata, langkah untuk meningkatkan peranan pelaburan swasta mengekalkan pertumbuhan memandangkan sumbangan daripada perbelanjaan pelanggan domestik mungkin memberi potensi pertumbuhan terhad.
Jelas firma penyelidikan itu, untuk mencapai pertumbuhan enam peratus seperti yang disasarkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10, Malaysia memang perlu meningkatkan sumbangan perbelanjaan pelaburan kepada empat peratus mata bersamaan purata 17 hingga 18 peratus bagi pertumbuhan tahun ke tahun.

Bagaimanapun, firma itu tidak menolak kerajaan berhadapan dengan kesukaran untuk mengurangkan defisit bajet di bawah tiga peratus dalam Keluaran Dalam Negara Kasar.

''Kesukaran ini disebabkan penangguhan pelaksanaan Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST).

''Penangguhan ini bermakna tiada perluasan dalam cukai kerajaan pada masa depan,'' ujarnya.

Malah, Bajet 2011 turut tidak membincangkan mengenai sebarang perancangan untuk mengurangkan subsidi minyak.

OSK Research menjangkakan, purata kadar inflasi negara pada tahun depan berada pada 2.5 peratus.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1228&pub=utusan_malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_01.htm#ixzz2WRuJc6E8
© Utusan Melayu (M) Bhd