GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Wednesday, January 15, 2014

USAHA-USAHA KERAJAAN MEMBANTU RAKYAT DALAM MELAKSANAKAN GST


Publication: BH
Date of publication: Jan 14, 2014
Section heading: 1Klassifieds
Page number: 012

Pihak kerajaan telah mengambil beberapa usaha untuk membantu rakyat dengan mewujudkan cukai GSTini. Malahan bagi menyokongnya, pihak kerajaan akan mengurangkan cukai pendapatan individu sebanyak satu hingga tiga peratus daripada kadar yang asal, dengan itu rakyat dapat merasa kurang dibebani dengan cukai yang dikenakan diatas mereka.

Perlaksanaan GST juga akan memberi faedah kepada kira kira 300,000 orang untuk tidak membayar cukai pendapatan individu yang sebelum ini perlu dibayar oleh mereka.

Di masa yang sama, bagi rakyat yang kurang berkemampuan mereka juga akan berkesempatan untuk menikmati pengagihan bantuan duit daripada Bantuan Rakyat 1Malaysia atau lebih dikenali sebagai BR1M. Bantuan duit yang berjumlah RM300 bagi satu penerima itu bakal membantu mereka yang kurang berkemampuan.

Selain daripada itu, peningkatan jumlah eksport ke luar negara juga akan memberikan pulangan yang tinggi kepada negara kita. Hal ini kerana kos barangan yang dieksport ke luar negara adalah rendah dan akan mengembalikan hasil dan juga pendapatan yang lebih tinggi kepada pengeksport dan juga dapat mengukuhkan lagi tahap ekonomi negara ke tahap yang lebih memberangsangkan.

Dengan adanya tahap ekonomi yang seimbang dan menghairahkan dimata para ekonomi ia akan berpotensi untuk mewujudkan persaingan yang sihat dan akan melonjakkan tahap ekonomi didalam negara kita ke arah yang lebih tinggi dan meningkatkan perkembangan ekonomi negara.

Cukai GST juga akan membantu didalam pengurangan harga barang. Barangan yang sebelum ini mempunyai kadar nilai yang berbeza-beza.

Namun dengan perlaksanaan cukai GST ia akan menyelaraskan kadar cukai dan sekali gus mengurangkan harga barangan yang lebih dari kadar cukai.

Dengan adanya GST, ia berupaya untuk menurunkan harga barangan. Hal ini dapat diperkukuhkan lagi dengan kajian yang dilakukan oleh pihak Kementerian Kewangan. Berdasarkan perkiraan yang dilakukan, dilaporkan sebanyak lapan kategori barang dan perkhidmatan didalam pasaran akan mengalami penurunan harga sebanyak 0.08 peratus hingga 2.71 peratus.

Dalam pada itu, terdapat desas desus yang mengatakan ia bakal mengundang inflasi kepada negara berikutan penurunan harga pada lapan kategori barangan didalam pasaran pada masa kini.

Oleh itu pihak kerajaan dan Kementerian Kewangan terutamanya telah mengambil inisiatif untuk melakukan dan menjalankan kajian mengenai kesan harga barangan yang turun setelah perlaksanaanGST pada masa yang akan datang. Menurut kajian mereka, ia jelas menunjukkan bahawa Indeks Harga Pengguna (IHP) secara purata telah menurun sebanyak 0.1 peratus.

Ini menunjukkan bahawa perlaksanaan GST tidak akan mewujudkan inflasi dimasa yang akan datang.

Jika diamati dengan lebih teliti, didalam perlaksanaan dua cukai yang masih diguna pakai ini mengenakan cukai jualan hanya pada satu peringkat pengeluaran dimana hanya dikenakan ketika barang dikeluarkan.

Malahan cukai perkhidmatan pula dikenakan hanya pada perkhidmatan perkhidmatan yang tertentu pada peringkat pengguna sahaja.

Manakala cukai GST akan berlaku lebih adil didalam mengenakan cukai pada setiap lapisan masyarakat tanpa meletakkan pengiraan yang tertentu pada rakyat Malaysia. Ia jelas menunujukan cukai GST lebih komprehensif berbanding dua cukai yang masih diguna pakai.

Oleh itu masyarakat harus peka dengan perubahan yang akan dilakukan oleh pihak kerajaan kelak bagi membenarkan rakyat untuk lebih bersedia dan sedia maklum mengenai kelebihan dan manfaat yang akan diperoleh daripada mereka dengan pengunnan cukai GST yang baru.

Kesimpulannya, cukai GST memberikan pelbagai manfaat dan faedah hasil daripada pengunaannya. Ia jelas menunjukakn bahawa usaha kerajaan dalam membantu rakyat didalam mengurangkan beban mereka dan usaha untuk meningkatkan lagi tahap ekonomi negara ini.

Perlaksanaan GST yang akan berkuat kuasa pada bulan April 2015 harus disokong oleh rakyat di atas faktor pelbagai manfaat yang akan diperolehi diantara dua pihak iaitu kerajaan dan juga rakyat.

* Terbitan Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL); PKPKL@hotmail.com dengan kerjasama KPDNKK

KDRM ketuai ceramah GST


Publication: HM
Date of publication: Jan 13, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 020

Seremban: Kastam Diraja Malaysia (KDRM) dilantik mengetuai pasukan penceramah cukai barang dan perkhidmatan (GST) di setiap peringkat negeri bagi memberi maklumat dan pengetahuan kepada orang ramai sebelum pelaksanaan GST pada April tahun depan.

Pelaksanaan GST yang bermula 1 April 2015 bukan saja berperanan memperbaiki sistem cukai sedia ada sebaliknya mampu menyumbang tambahan 0.3 peratus kepada pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) dan eksport negara sebanyak 0.5 peratus.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata, selain KDRM pasukan penceramah itu turut diketuai kementerian kewangan di peringkat pusat yang akan menyampaikan ceramah mengenai GST.

"Pasukan terbabit terdiri daripada penceramah bertauliah akan ke peringkat lebih rendah iaitu Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memberi ceramah kepada penduduk setempat.

"Jika orang ramai mempunyai cadangan untuk mengadakan ceramah di lokasi tertentu, mereka boleh menghubungi pejabat KDRM negeri," katanya pada sidang media selepas Seminar Pemerkasaan Ekonomi Peringkat Negeri Sembilan di Kompleks Penyiaran RTM, Sungai Gadut, di sini, semalam. Turut hadir, Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Ahmad Maslan berkata, kerajaan mempunyai tempoh setahun bagi memberi penerangan supaya rakyat memahami sistem percukaian baru itu dan kebaikan yang diperoleh.

Katanya, melalui GST juga golongan berpendapatan sehingga RM8,000 sebulan akan menikmati pelepasan cukai khas sebanyak RM2,000 iaitu penjimatan bayaran cukai sehingga RM480 sebulan.

Mohamad berkata, program itu perlu kerana masih ramai yang tidak memahami pelaksanaan GST dan sewajarnya ia dibawa ke peringkat lebih rendah.

"Saya mahu semua orang faham kerana jika kita biarkan mereka dalam 'kegelapan' mereka akan rasa takut sedangkan apabila diterangi, mereka tidak akan rasa takut lagi.

"Begitu juga dengan GST, dimomokkan sistem ini akan membebankan rakyat, walaupun jika dilaksanakan dengan baik ia akan meringankan beban rakyat," katanya.

Most city folks still unclear over GST


Bernama| Updated: January 15, 2014

KUALA LUMPUR: Generally, the people are still baffled over the Goods and Services Tax, despite its implementation in April next year, according to a random survey by Bernama in the federal capital.

The survey carried out in Masjid Jamek, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Duta and Petaling Street in Kuala Lumpur found that only eight per cent of the 60 respondents admitted understanding the GST, and were of the view that it should have been implemented earlier.

About 75 per cent more said they did not understand the GST and were worried it would further burden the people.

Almost 17 per cent replied they had not heard of the GST.

Rodzi Kamaruddin, 44, said he did not know much about the GST, its mechanism or effects on the financial position of individual citizens or country.

"I am still confused. The information available is limited. I want to know the rationale for introducing it," said the clerk at a law firm in Jalan Masjid Jamek here.

The owner of a food stall at the Jalan Duta Hawkers' Centre, Masariman Zanur Ali said he only knew of the GST from news reports but was not familar with its functions.

"Nonetheless, according to my understanding, GST is a tax on various items, including instant noodles which is sold here," he said.

GST will be introduced at six per cent by the government replacing the existing consumption tax system which included sales tax and service tax at 16 per cent.

Up till 2009, GST has been implemented in 146 countries in which France was the first country to adopt it in 1954.

Among Asean countries, Indonesia was the first to practise GST in 1984, followed by other countries, with the exception of Malaysia, Brunei and Myanmar.

Businessman, Nor Hazriana Othman, 37, said the people were confused as the government said GST was good while the opposition claimed it was bad, which made the situation rather complicating for the people.

Human resources manager Sheila Solomon, 40, is worried GST would only add to the burden of the people as prices of goods would go up.

A retiree, Janaki Kaniappan, supported the implementation of GST on the condition the government raised the efficiency of departments managing it and monitored them closely to ensure consumers were not cheated by traders.

"GST should not be implemented in a hurry and there should be a trial period as was the case in other countries," she said.

University student Bryan Choi felt the government was still slow in coming up with more information on GST and hoped for more promotion on the matter to combat negative perceptions.

Like most Malaysians, Faudah Johari, an academician, was also unsure of the GST and still not ready to be burdened by new taxes.

"I am worried of traders capitalising on the situation when the GST is implemented. I think the government has to ensure the people's income continued to rise to cushion them from the effects of GST."

Story first published on: January 15, 2014 09:10 (MYT)

Monday, January 13, 2014

Program penerangan GST diperluas


2014/01/13 - 06:02:06 AM

Kerajaan akan terus memperluas program penerangan mengenai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) termasuk melalui media massa sebelum ia dilaksanakan sepenuhnya April tahun depan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata program pemahaman mengenai GST untuk rakyat dimulakan dengan menggunakan pelbagai media termasuk media cetak, elektronik serta papan iklan. 

Katanya, ia kini diperluaskan di setiap negeri melalui program Pemerkasaan Ekonomi Nasional (PENA) yang dihadiri antara 3,000 hingga 4,000 bagi setiap sesi. 

“Kita akan menggunakan tempoh 15 bulan ini sepenuhnya untuk memberi kefahaman kepada rakyat kerana didapati masih ada yang tidak faham konteks antara Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dan GST.

GST dilaksana 1 April 2015

“Sebagai contoh, dalam satu majlis, seorang individu datang membawa invois dan berkata dia dikenakan GST dan bertanya kenapa dikenakan GST sekarang sedangkan cukai dikenakannya itu sebenarnya SST,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat UMNO Bahagian Tambun di Ipoh, semalam.

Kerajaan akan memperkenalkan GST sebanyak enam peratus bermula 1 April 2015 bagi menggantikan SST yang kebiasaannya mengenakan cukai antara lima hingga 10 peratus bagi setiap cukai jualan atau perkhidmatan dan maksimum 16 peratus bagi kedua-dua cukai ke atas barang dan perkhidmatan tertentu. 

Ahmad Husni yang juga Ketua UMNO Bahagian Tambun, berkata menerusi GST, cukai dikenakan pada kadar sama rata enam peratus berbanding SST mengenakan kadar berbeza yang lebih tinggi.

Beliau berkata, ekonomi negara akan semakin kondusif apabila GST dilaksanakan berikutan kerajaan akan memperoleh lebih pendapatan untuk diberikan kepada rakyat dalam pelbagai bentuk bantuan.

Pemahaman mengenai cukai


Publication: BH
Date of publication: Jan 11, 2014
Section heading: 1Klassifieds
Page number: 001

Tujuan utama kerajaan mengaplikasikan GST adalah kerana ingin memperbaiki sistem cukai yang sedia ada di negara ini. Sistem cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang digunapakai buat masa ini mempunyai beberapa kelemahan.

Cukai bertindih, isu pindahan harga dan pindahan lain, tiada pelepasan cukai sepenuhnya ke atas barang yang dieksport, tidak menggalakkan integrasi menegak dan karenah birokrasi adalah antara faktor yang menyumbang kepada kelemahan cukai yang sedia pakai sekarang.

Kelemahan-kelemahan ini menyebabkan kerugian kepada kedua pihak sama ada pengguna mahupun kerajaan. Dengan pelaksaan GST, kerajaan dapat menyusun semula cukai dalam mengaplikasikan sistem percukaian yang lebih cekap, berkesan, telus, mesra perniagaan dan berupaya menjana punca hasil yang lebih stabil.

Tambahan pula, kebanyakan negara maju mahupun pertengahan telah pun mempraktikkan sistem ini dalam pentadbiran negara mereka. Kerajaan berpendapat bahawa GST ialah satu sistem cukai yang telus, berkesan dan adil.

Selain itu, bukan semua barangan yang akan dikenakan cukai GST. Barangan keperluan asas seperti beras, ayam, ikan, daging, sayur-sayuran, gula, tepung dan minyak masak adalah bebas daripada cukaiGST.

Sementara itu, jual beli dan penyewaan hartanah pertanian dan rumah kediaman dan perkhidmatan seperti kesihatan dan pendidikan swasta serta pengangkutan awam juga adalah dikecualikan daripadaGST.

Umum sudah mengetahui bahawa sektor dan barangan asas ini amat penting dalam jiwa dan juga kelangsungan hidup rakyat terutamanya mereka dari golongan pertengahan dan rendah.

Ini adalah kerana perkara ini adalah keperluan asas mereka dan jika dikenakan GST, sudah tentulah beban yang mereka pikul akan bertambah. Jadi, rakyat tidak perlulah bimbang akan kenaikan harga barang keperluan ini. Boleh jadi juga barangan keperluan asas ini akan turun harga dek kerana pemansuhan cukai jualan dan cukai perkhidmatan nanti.

Manakala buat masa ini barang yang diimport tertakluk kepada duti import dan cukai jualan melainkan barang berkecuali. Di bawah GST, barang import masih lagi tertakluk kepada cukai jualan akan tetapi cukai jualan akan digantikan dengan GST.

Sama ada barang import tersebut menjadi lebih murah atau mahal akan bergantung kepada beberapa faktor lain. Jika barangan import menjadi lebih mahal, disitulah pengguna mula memainkan peranan.

Pengguna haruslah bijak menilai barang yang diperlukan dan elakkan daripada membeli sesuatu barang jika tidak memerlukan. Terutamanya bagi golongan rendah dan pertengahan, jika tidak mampu membeli barangan import, maka belilah barangan tempatan yang lebih murah harganya. Jika dipandang dari sudut positif, barangan tempatan akan menjadi tumpuan pengguna.

Jika barangan tempatan menjadi tumpuan pengguna, ia sekaligus dapat memacu pembangunan ekonomi negara kita.

KERAJAAN PRIHATIN

Kerajaan telah melakukan kajian dari semua sudut sebelum menguatkuasakan cukai ini. Jika ia membebankan rakyat terutamanya mereka dari golongan rendah dan pertengahan, sudah tentulah kerajaan tidak akan melaksanakan sistem GST ini. Tambahan lagi, rakyat haruslah faham akan hasil pendapatan daripada GST ini juga akan digunakan untuk manfaat rakyat bersama.

Hasilnya akan digunakan untuk membaik pulih mana-mana bahagian yang perlu diperbaiki baik dari segi fasiliti mahupun pentadbiran. Semuanya demi keselesaan rakyat sendiri.

Boleh jadi juga akibat daripada tekanan kos sara hidup yang semakin tinggi sekarang menjadikan rakyat semakin tertekan dan trauma. Belum lagi reda akan bahang kenaikan harga minyak dan rumah baru-baru ini, kemudian dikejutkan dengan penarikan subsidi gula dan sekarang pelaksanaan GST pula.

Oleh kerana itu, pihak kerajaan haruslah memberi jaminan akan pelaksanaan GST ini tidak akan menambahkan lagi bebanan rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana. Jaminan ini hendaklah ditekankan dari masa ke masa mulai sekarang dan juga pada masa hadapan agar dapat melegakan perasaan mereka yang kian gusar akan masa depan mereka.

Selain itu, pendedahan tentang GST juga haruslah dilakukan dengan lebih kerap agar pemahaman rakyat tentang GST lebih mendalam dan meluas. Pendedahan yang dilakukan juga haruslah lebih jelas dan kreatif kerana kebanyakan orang lebih suka dan tertarik akan maklumat yang mudah difahami dan cara penyampaian yang kreatif.

Medium-medium seperti media sosial dan youtube haruslah digunakan sebaik mungkin dalam menyampaikan pemahaman tentang GST ini.

- Terbitan Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur; PKPKL@hotmail.com

Ambil langkah wajar


Publication: HM
Date of publication: Jan 11, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 036
Byline / Author: Oleh Iskandar Shah Mohamed; Amir Abd Hamid

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjangkakan siri perhimpunan haram berkaitan isu semasa lebih banyak berlaku tahun ini berbanding 2013.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya juga menjangka usaha mengadakan perhimpunan haram akan berterusan sehingga pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada pertengahan 2015.

Sehubungan itu, katanya, semua pihak termasuk PDRM harus bersiap-sedia berdepan dengan kemungkinan itu yang antara faktornya disebabkan masalah sosioekonomi semakin mencabar.

Beliau berkata, sepanjang tahun lalu sebanyak 26 perhimpunan haram dianjurkan pelbagai pihak berkepentingan termasuk himpunan di Dataran Merdeka, menjelang sambutan tahun baru 2014 pada malam 1 Januari lalu.

"Penganjur (perhimpunan haram) membabitkan pihak berkepentingan yang berkolaborasi dengan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) yang memainkan sentimen rakyat bagi menyatakan bantahan terhadap kerajaan memerintah," katanya dalam wawancara khas bersama Ketua Polis Negara di Bukit Aman, di sini, semalam.

Menurutnya, antara isu dibangkitkan ialah Lynas, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan tuntutan hak asasi oleh kumpulan Lesbian Gay Biseksual Transgender (LGBT).

Selain itu, ia juga membabitkan isu penggunaan kalimah Allah oleh pihak bukan Islam, kenaikan harga barang dan spekulasi kenaikan bayaran tol, peningkatan kos sara hidup serta ura-ura kenaikan cukai taksiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

"Isu kenaikan harga barang yang tidak selari dengan penambahan pendapatan akan mengundang lebih banyak himpunan dan protes dari rakyat. Keadaan ini akan berlarutan dan memuncak pada pertengahan 2015 apabila GST diperkenalkan.

"Isu-isu politik dijangka akan terus dimainkan (untuk berdemonstrasi) oleh pihak berkepentingan sebagai persiapan menghadapi pilihan raya seterusnya," katanya.

Bagaimanapun, katanya, berlandaskan visi dan misi PDRM, pihaknya pasti dapat mengharungi segala cabaran keselamatan dan ketenteraman awam dengan berkesan sepanjang tahun ini.

Beliau berkata, banyak pihak selalu mengatakan polis sepatutnya membenarkan demonstrasi aman, namun hakikatnya tidak pernah ada di negara ini demonstrasi yang benar-benar aman.

"Tak pernah ada demonstrasi di negara kita ini yang benar-benar aman. Polis perlu mengambil semua langkah yang patut untuk bersedia apa juga kemungkinan yang berlaku.

"Jadi, itu sebabnya Akta Perhimpunan Aman (APA) dibuat antaranya untuk memberi ruang kepada orang ramai menyuarakan apa juga dengan cara yang teratur. Malangnya mereka tak mahu ikut, lepas itu salahkan kita kerana tidak membenarkan demonstrasi aman.

"Dulu ada Seksyen 27 Akta Polis, tak dibenarkan langsung berhimpun dan kita mengambil tindakan. Akhir tahun lalu, ada kenyataan dikeluarkan di media alternatif menjatuhkan kerajaan, adakah kita kena berdiam diri saja.

"Jika tiada langkah menyekat dibuat, ada nanti pihak akan mengatakan seruan itu benar dan menyertainya, masa itu terlambat," katanya.

Khalid berkata, polis akan memanggil semua penganjur perhimpunan yang melanggar peruntukan APA termasuk tidak memaklumkan kepada polis terlebih dulu.

Rujuk Kastam untuk maklumat lengkap GST


WARTAWAN SINAR HARIAN
11 Januari 2014

SHAH ALAM – Maklumat lengkap mengenai modul pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) adalah di bawah tanggungjawab pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Pegawai Unit GST, Pejabat Pelaksana GST, Kementerian Kewangan, Wong Cheng Yew berkata, segala maklumat terperinci mengenai perkara itu adalah di bawah kendalian kastam, bukan di bawah kelolaan pihaknya.

Katanya, pejabat pelaksanaan GST hanya memantau segala bentuk latihan yang bakal dijalankan untuk peniaga berdaftar dalam melaksanakan sistem GST itu.

“Kami menguruskan beberapa proses sahaja, tetapi mungkin maklumat mendalam mengenai pelaksanaan GST perlu merujuk kepada kastam.

“Baik dari pemilihan vendor, kos latihan, jumlah peniaga yang menyertai, sistem perisian digunakan dan jenis latihan kastam lebih mengetahuinya,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Usaha Sinar Harian untuk mendapatkan maklumat daripada kastam tidak berjaya.

Bagaimanapun, Sinar Harian akan cuba lagi untuk mendapatkan penjelasan daripada pihak mereka.

Memetik laporan sebuah portal berita sebelum ini, Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad berkata, pihaknya akan memperkenalkan perisian komputer khusus untuk memantau serta memudahkan pelaksanaan GST yang akan bermula pada April 2015.

Sistem dikenali sebagai MyGST sedang diuji untuk kelancaran dan kestabilan sebelum diedarkan kepada kira-kira 300,000 peniaga berdaftar di seluruh negara.

MyGST turut membelanjakan RM100 juta untuk urus tadbir sistem GST dan pembinaan sistem.

Penerangan hingga ke akar umbi


Oleh NAZARUDIN SHAHARI 
nazarudin.shahari@utusangroup.com.my
Mohamad Hasan diiringi Ahmad Maslan bersalaman dengan peserta pada
Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional Negeri di Kompleks Penyiaran
Tuanku Muhammad, Seremban, Negeri Sembilan, semalam. -Utusan/ ASWAD YAHYA
SEREMBAN 12 Jan. - Kerajaan negeri akan menggiatkan sesi penerangan sehingga ke akar umbi mengenai usaha kerajaan menstruktur semula sistem cukai dan subsidi.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, usaha itu penting bagi membolehkan rakyat memahami dengan betul mengenai tindakan kerajaan dan mengelak mereka daripada membuat pelbagai tafsiran negatif.

Kata beliau, kerajaan negeri akan mendapatkan bantuan Kerajaan Pusat terutamanya Kementerian Kewangan bagi membolehkan orang ramai di peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri berpeluang mendengar penjelasan itu.

"Perkara ini ibaratnya seperti membiarkan diri kita dalam kegelapan. Manusia yang duduk di dalam gelap biasanya akan rasa takut dan ketakutan itu mendorong mereka membuat bermacam-macam andaian yang tidak benar.

"Begitu juga dengan orang yang takut dengan matapelajaran matematik. Mereka berasa takut kerana tidak faham. Tetapi jika mereka faham sudah tentu orang berkenaan akan kata bahawa matematik adalah matapelajaran yang paling senang," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) peringkat negeri di Kompleks RTM Sungai Gadut di sini hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.

Lebih 1,000 orang yang terdiri daripada kakitangan awam, ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pemimpin masyarakat, usahawan dan pelajar universiti menghadiri seminar berkenaan.

Seminar itu antara lain bertujuan memberi penerangan mengenai tiga agenda besar ekonomi negara iaitu Bajet 2014, pemerkasaan ekonomi bumiputera dan kebaikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah merasmikan Seminar Pena yang pertama di Kuala Lumpur pada 24 November tahun lalu.

Mohamad menarik perhatian, tindakan kerajaan menstruktur semula sistem cukai dan subsidi bertujuan mempertahankan ekonomi negara sesuai dengan peredaran masa.

"Bagaimanapun, ketika berbuat demikian, kerajaan tidak akan lari daripada tanggungjawabnya membantu orang susah dan miskin seperti mana yang telah dilakukannya sejak sekian lama," ujarnya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Kerajaan negeri jangan pilih bulu


ARKIB : 12/01/2014
Oleh MOHD. FIRDAUS ISMAIL
utusanpenang@utusan.com.my

Reezal Merican
BUKIT MERTAJAM 11 Jan. - Kerajaan DAP Pulau Pinang diminta tidak bersikap selektif dalam menguatkuasakan undang-undang terhadap penjaja dan peniaga gerai tidak berlesen di negeri ini.

Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, tindakan membanteras penjaja tidak berlesen tidak seharusnya tertumpu di sesetengah kawasan dan melibatkan kumpulan peniaga tertentu sahaja.

"Penguatkuasaan mestilah dilaksanakan secara adil dan tidak memilih bulu.

"Selain itu, sebelum mengeluarkan arahan atau notis kepada peniaga supaya menghentikan operasi, saya harap kerajaan negeri dapat mengkaji dan memahami masalah yang akan dihadapi peniaga yang kehilangan mata pencarian," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) yang memberi notis dua hari kepada sekumpulan peniaga yang majoritinya Melayu supaya menghentikan perniagaan gerai makanan dan minuman mereka di Jalan Bukit Mertajam-Kulim dekat sini, pada 8 Januari lalu.

Terdahulu, Reezal Merican hadir berkongsi pandangan sebagai ahli panel dalam Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional di sini hari ini.

Yang turut hadir Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman.

Mengulas lanjut, Reezal Merican berkata, aktiviti penguatkuasaan tidak harus tertumpu kepada usaha membersihkan peniaga jalanan tidak berlesen semata-mata sebaliknya kerajaan negeri juga harus memikirkan kaedah terbaik bagi membantu golongan berkenaan.

Ditanya tindakan pembangkang terutama Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang membandingkan kadar enam peratus dalam pelaksanaan GST berbanding Singapura yang memulakan dengan kadar tiga peratus, beliau berkata, perkara itu harus dilihat dalam aspek lebih luas.

Menurut beliau, Singapura memulakan pelaksanaan GST pada kadar tiga peratus pada 1994 iaitu ketika Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara tersebut masih rendah.

"Kini, keadaan berbeza yang mana negara jiran itu telah meningkatkan kadar cukai GST. Begitu juga dengan negara kita yang melaksanakan GST ketika KDNK berada pada tahap lebih tinggi.

"Jadi, kadar enam peratus itu wajar dan kerajaan tidak melaksanakannya secara tergesa-gesa sebaliknya memberi tempoh selama 17 bulan iaitu sehingga rakyat faham," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Skuad pengguna bantu kerajaan


ARKIB : 11/01/2014

KOTA KINABALU 10 Jan. - Skuad Pengguna Sabah sedia memberikan komitmen penuh dengan menjadi 'mata dan telinga' kepada Jawatankuasa Khas Pemantauan Harga Barang seperti diumumkan penubuhannya oleh kerajaan negeri kelmarin.

Pengerusinya, Datuk Amisah Yassin berkata, pihaknya akan memaklumkan kepada ahli-ahli mereka di seluruh negeri yang terdiri daripada suri rumah bagi menyalurkan maklumat mengenai mana-mana peniaga yang menaikkan harga barangan dengan sewenang-wenangnya di kawasan masing-masing.

"Kami juga dalam masa terdekat akan mengadakan Seminar Kesedaran Kepenggunaan di empat buah daerah yang dikenal pasti iaitu Kota Kinabalu, Keningau, Kudat dan Ranau.

"Objektif seminar ini adalah memberi kesedaran kepada golongan sasar berkenaan isu kenaikan harga barangan, pengurangan subsidi kerajaan dan pengamalan cukai barangan dan perkhidmatan (GST)," katanya di sini hari ini.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Street protests expected to peak when GST implemented


Written by Pavithiraa Ramasamy, fz.com (contributor to theedgemalaysia.com) 
Friday, 10 January 2014 18:21
Last Updated: 6:15pm, Jan 10, 2014

KUALA LUMPUR (Jan 10): Street protests over the rising cost of living are expected to continue this year and peak when the Goods and Services Tax comes into force next year.

Inspector General of Police (IGP), Tan Sri Khalid Abu Bakar said street protests were one the police's main concern as the rising cost of living was not in line with the rakyat’s salary.

"This situation will continue and will peak in 2015 when the GST is implemented,” he said.

He also expects political issues that will be played up by political parties in preparation for the next general election to contribute towards the street rallies.

He said street rallies were never peaceful contrary their name, so the police have to take necessary measures to handle all possibilities.

"There is no such thing as a peaceful rally in our country, at least there will be a bottle throwing incident or someone getting punched," he said.

Khalid also criticised rally organisers that do not follow the provisions of the Peaceful Assembly Act 2012.

"According to the law the police are supposed to facilitate any rally or demonstration … but it must follow the law," he added.

Khalid also alleged that the rally organisers seldom take the effort to inform the police of any rally merely to put police in bad light.

The IGP also denied labelling the New Year's Eve anti-price hike rally as one to topple the government. He said this was highlighted in the alternative media and the police were mainly responding to it.

“Are we supposed to keep quiet about it? Is this child's play? It is a serious call. Should we not take action?" he asked.

“We must take steps to keep thing in order … we don’t want anything untoward to happen," he added.

For more stories, go to www.fz.com, the website for freedom of expression and fairness in articulation.

Khairy setuju cadangan Tun M, kerajaan perlu berjimat dahulu


OLEH MD IZWAN
JANUARY 12, 2014
Khairy Jamaluddin Abu Bakar sokong cadangan
Tun Dr Mahathir Mohamad supaya Putrajaya ambil
langkah berjimat. Gambar fail.
Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyokong bekas perdana menteri paling lama Tun Dr Mahathir Mohamad supaya Putrajaya terlebih dahulu perlu berjimat selepas memotong subsidi, susulan kenaikan harga barang dan tarif elekrik.

Ketua Pemuda Umno itu berkata, teguran yang dilontarkan oleh Dr Mahathir perlu diambil kira memandangkan beliau mempunyai pengalaman luas sebagai bekas perdana menteri.

"Isu dia tegur kenaikan harga, desak kerajaan kena berjimat.

"Saya faham hinggakan kerajaan terpaksa naikkan tarif (elektrik). Kita kena tunjukkan terlebih dahulu penjimatan dalam kerajaan,"kata Khairy yang dipetik berkata dalam akhbar Berita Minggu hari ini.

Dr Mahathir tidak bersetuju dengan keputusan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak menaikkan harga barang keperluan dalam meningkatkan pendapatan negara.

Beliau berkata, kerajaan sewajarnya mengurangkan kos dan menggunakan konsep ‘cost down’ bagi mengurangkan pembaziran.

"Kita faham kerajaan memerlukan lebih wang tetapi itu tidak bermakna peningkatan seperti yang diumumkan.

"Adalah lebih baik mengurangkan kos, mengekal atau mengurangkan harga. Perkara sama boleh dilakukan kerajaan," katanya dalam tulisan di blognya Che Det baru-baru ini.

Dr Mahathir berkata, kerajaan juga harus mengambil langkah penjimatan dengan merujuk semula ketirisan yang berlaku menerusi Laporan Ketua Audit Negara.

Malah, Dr Mahathir secara sinis menyindir Najib dalam isu pesawat peribadi.

Tahun lalu, Jabatan Perdana Menteri memberitahu Parlimen bahawa Putrajaya kini memiliki sekurang-kurangnya tujuh kapal terbang, termasuk jet kelas perniagaan Boeing.

Kapal terbang itu digunakan oleh VVIP termasuk Yang di-Pertuan Agong dan perdana menteri. Ia termasuk Falcon, Global Express, jet kelas perniagaan Boeing, Blackhawk, 2 Augusta dan Fokker F28.

Tahun lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim memberitahu Parlimen, Putrajaya membelanjakan RM14.95 juta untuk petrol dan RM160.08 juta untuk pengendalian semua jet itu.

"Kerajaan sekarang lebih kaya berbanding masa saya dahulu. Mungkin sebab itu mereka membuat penambahbaikan," kata Dr Mahathir.

Khairy menyifatkan pandangan Dr Mahathir adalah selari dengannya dalam isu penjimatan.

"Kita kena dengar pengalaman beliau, jangan terlepas pandang.

"Beliau cakap pasal penjimatan ekonomi, pandangan itu sama," kata Khairy.

Khairy juga menyatakan kesediaan supaya gaji menteri dalam Kabinet dipotong.

Harga bahan api, gula dan tarif elektrik naik selepas Putrajaya memotong subsidi manakala tambang pengangkutan awam akan meningkat pada tahun ini. Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) juga akan diperkenalkan pada 2015.

Perbelanjaan kerajaan melonjak dengan bajet tahun ini sehingga RM264.2 bilion berbanding tahun lalu RM251.6 bilion di tengah-tengah kebimbangan bahawa Putrajaya tidak mengurangkan perbelanjaan walaupun meminta orang ramai untuk berbuat demikian.

Rakyat juga mencemuh pengumuman Najib baru-baru ini untuk melaksanakan 11 langkah penjimatan untuk mengurangkan perbelanjaan pada 2014.

Pakar ekonomi Najib, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar menasihatkan pengguna untuk berbelanja dengan bijak dan mencari alternatif.

Bekas pegawai bank itu berkata, rakyat Malaysia perlu berjimat cermat dan hidup mengikut kemampuan mereka.

"Saya pergi ke pasar setiap minggu. Saya tahu harga barangan keperluan asas tinggi, tetapi pengguna mempunyai pilihan dalam membelanjakan wang mereka," katanya dalam satu laporan berita. – 12 Januari, 2014.

Kenapa KPMG saran kenaikan gaji 6% awam dan swasta - Dr Dzulkefly Ahmad

JANUARY 09, 2014

Apabila Pakatan Rakyat (PR) meletakkan syarat ketat dan tegas kepada kerajaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mesti dipenuhi sebelum cukai barangan dan perkhidmatan (GST) boleh dilaksanakan, BN dan pengkritik menyelar kami sebagai hanya mahu membangkang.

Pakatan tidak tahu mentadbir, dakwanya. Akhirnya ada firma audit besar yang berani bersuara. Maksudnya perlu difahami.

Dengan kenyataan Pengarah baru KPMG, antara firma audit terbesar, the Big Four itu terserlah hakikat senario yang mendatang. Sukar untuk mereka menyatakan sikap dan pendirian yang tegas seperti itu kerana tentunya ada kepentingan bisnes dengan Putrajaya.

Namun KPMG menggesa supaya pihak awam dan swasta menaikkan gaji pekerja sebanyak 6% berdepan dengan pelaksanaan GST tahun depan, April 2015.

Ini kerana, katanya, kos barangan dan perkhidmatan yang semua mengalami kenaikan harga. Untuk ingatan umum, pelbagai subsidi ditarik balik bermula, sekali gus mencetuskan kenaikan 11% bahan bakar, 14% gula serta kenaikan tarif elektrik daripada 15% hingga 16.9%, tol dan pengangkutan awam dan pelbagai lagi.

Persoalan yang tidak digarap oleh KPMG adalah bagaimana pula dengan golongan tidak bergaji untuk dinaikkan. Mereka adalah rakyat yang terdiri daripada golongan petani sawah, pekebun kecil, nelayan dan peniaga pasar malam dan yang mengambil upah bekerja di kampung.

Pendapatan mereka kekal pada takuk lama sementara kos sara hidup terus melambung. Bahkan sebaliknya ada peniaga di kalangan mereka berdepan dengan pengurangan pendapatan, apabila rakyat umumnya mengalami penguncupan kuasa membeli dengan kenaikan harga barang.

Inflasi diramalkan di paras 2.9% pada 2014 sehingga ke paras setinggi 3.3% tahun depan. Ramalan inflasi ke tahap Harga Pengguna (CPI) mencecah 3.3% ke 3.5% adalah ganas atau ‘vicious’.

Sementara pihak eksekutif akan mendapat kenaikan gaji sebanyak 5.63% berbanding 6.31% pada tahun 2012 dan golongan bukan eksekutif akan mendapat kenaikan ke 5.65% berbanding 6.7% pada 2012. Dapatan ini adalah daripada informasi Persekutuan Majikan Malaysia (MEF). Pelaksanaan gaji minima sepatutnya membantu golongan pekerja sokongan dan bukan eksekutif diharap mendapat bonus lebih baik.

Sekali lagi golongan yang tidak terbela adalah golongan bekerja sendiri, yang akan menjadi sasaran. GST jelasnya akan memangsakan golongan berpendapatan rendah dan yang bekerja sendiri. Ini yang dimaksudkan dengan kesan "regressif" atau ‘songsang’ kerana 6% GST daripada ‘pendapatan boleh berbelanja’ berpendapatan rendah ini adalah jauh lebih besar peratusya berbanding golongan berpendapatan tinggi.

Sehubungan itu, hujah meletakkan syarat pelaksanaan GST adalah munasabah dan antaranya;

a. Tingkatkan dahulu pendapatan rakyat khususnya golongan rendah dan sederhana.

b. Tutup dahulu lubang kebocoran bagi meningkatkan pendapatan kerajaan dan kenalkan cukai seperti CGT dahulu atau Capital Gain Tax atau cukai untung modal seperti saham dan bon. Contoh yang dilaksanakan kerajaan sekarang ialah cukai keuntungan menjual hartanah atau cukai RPGT.

c. Pastikan dahulu amalan tender terbuka bagi mendapatkan 'value for money' iaitu nilai terbaik dan elakkan amalan runding langsung dengan “harga membengkak"atau "bloated prices".

d. Elakkan dahulu pembaziran dan projek mega infrastuktur yang didakwa pakar integriti adalah sarat dengan amalan 'kickback', rasuah dan amalan kronisme dan selalu berakhir dengan ‘cost-overrun’ yang besar. (Combating Corruption, Anis Yusal et al).

Oleh itu, kami tegaskan jangan memangsakan rakyat kerana untuk tangani kebejatan hutang kerajaan pusat dan defisit fiskal dengan menarik balik subsisdi dan mengenakan cukai regressif seperti GST adalah satu langkah ‘jalan pintas’ yang tidak bertanggungjawab.

Reformasi struktural serta penambahbaikan

Dalam aspek tadbir urus serta komitmen kepimpinan untuk mendayakan pelbagai polisi.

Laksanakan langkah yang lebih utama dan mapan yang dicadangkan pelbagai pihak dahulu termasuk Pakatan Rakyat.

Sesungguhnya KPMG, sebagai sebuah entiti korporat juga tahu bahawa impak kewangan kenaikan kos barangan dan perkhidmatan tambahan dengan GST adalah sangat berat dan parah kepada rakyat teramai.

Itu tidak lagi mengambil ramalan impak sosial, gejala jenayah termasuk kemalangan apabila rakyat mula membuat segala-galanya untuk menyara kehidupan keluarga dengan merubah cara hidup termasuk naik motosikal ke pejabat dan cari pekerjaan kedua atau ketiga yang mengancam kesejahteraan hidup berkeluarga.

Apakah cukup untuk KPMG dan seangkatan dengannya sekadar membuat saranan? – 9 Januari, 2014.

* Dr Dzulkefly Ahmad ialah Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Ahli ekonomi jangka peningkatan muflis akibat pemotongan subsidi

JANUARY 09, 2014

Jumlah mereka yang muflis di Malaysia dianggarkan meningkat akibat pemotongan subsidi gula, minyak serta kenaikan tarif elektrik dan barangan rumah lain yang secara langsung menaikkan kos kehidupan.

Dalam laporan akhbar Singapura, Straits Times hari ini, terdapat lebih 60 rakyat yang diisytiharkan muflis setiap hari sehingga September, iaitu naik daripada 53 sehari pada 2012.

Ketua ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, berkata berikutan pemotongan subsidi kerajaan serta kenaikan harga barangan untuk menyelesaikan masalah kewangan negara, jumlah warga Malaysia yang muflis bakal meningkat.

"Kita menganggarkan jumlah tunggakan hutang akan naik, terutama sekali di kalangan pekerja muda di syarikat swasta yang mempunyai kad kredit dan pinjaman peribadi tetapi tidak berpendapatan secukupnya untuk menanggung pembelanjaan mereka.

"Soalannya adalah berapa banyak yang akan muflis, itu yang amat membimbangkan," katanya kepada akhbar itu.

Bagaimanapun, katanya, 'pinjaman tanpa bayaran' masih boleh dikawal buat masa sekarang tetapi sudah timbul tanda ia akan menjadi lebih teruk.

Hutang kad kredit sudah meningkat, jumlah yang dihutang kepada bank dalam jangka masa lebih enam bulan hingga November lalu adalah RM426.4 juta berbanding RM402 juta pada jangka masa yang sama pada 2012.

Pegawai Ketua Eksekutif Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Koid Swee Lian, berkata pengguna kad kredit juga harus 'menyalahkan diri sendiri'.

"Di Malaysia hanya separuh pengguna kad kredit membayar lebih daripada jumlah minimum yang diperlukan iaitu 5% daripada hutang bank setiap bulan, di mana negara lain seperti Korea dan Jepun membayar 89% dan 87%," katanya.

Akhbar itu juga melaporkan bahawa hutang isi rumah Malaysia iaitu 83.5% adalah antara tertinggi di rantau ini kerana rakyat Malaysia banyak bergantung kepada pinjaman wang bagi pembelian rumah dan kereta serta pembelajaan rumah yang lain.

Ia melaporkan bahawa seorang rakyat Malaysia yang hanya mahu dikenali sebagai Malik mempunyai hutang sebanyak RM100,000 disebabkan hutang daripada tujuh kad kredit.

Malik, 50, yang berpendapatan RM3,000 sebulan sekarang bergantung kepada AKPK untuk bantuan pengurusan wang.

"Kita hanya membeli barangan harian, barang dapur, petrol, kos baiki kereta, tetapi kerana pendapatan saya tidak cukup untuk membayar hutang, kita menggunakan kad kredit lain untuk membayar hutang kad kredit.

"Sebelum kita sedar, kita hilang kawalan berbelanja,” katanya.

Akhbar itu berkata, seorang jurujual berusia 26 tahun kini bertungkus lumus membayar hutang sebanyak RM10,000 yang dipinjamnya untuk membayar bil hospital ketika beliau ditimpa kemalangan.

Beliau hanya berpendapatan RM2,300 dan tidak mempunyai sebarang kad kredit, tetapi beliau tetap menerima bantuan AKPK.

"Orang seperti kami tidak hidup dalam kemewahan. Sedangkan insurans pun adalah satu kemewahan,” katanya.

Sejak tahun lalu, Putrajaya mengumumkan langkah penjimatan selepas tekanan meningkat daripada defisit kewangan negara, yang membuatkan hutang negara tinggi.

Antaranya adalah memotong subsidi untuk minyak, gula dan menaikkan harga cukai untuk tembakau.

Tarif Elektrik dan cukai taksiran hartanah di Kuala Lumpur juga dinaikkan dan kini Putrajaya sedang berbincang kenaikan kadar tol dan tambang pengangkutan awam tahun ini.

Cukai barang dan perkhidmatan (GST) juga diumumkan dalam Bajet 2014 dan akan dikuatkuasakan April tahun depan. – 9 Januari, 2014.

Jangan mangsakan rakyat kerana mahu kejar Wawasan 2020, kata Persatuan Mahasiswa

OLEH SYAHIRAH RASHID
JANUARY 08, 2014

Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) mencadangkan agar kerajaan mengkaji semula Wawasan 2020 kerana garis masa berbaki enam tahun tidak lagi relevan untuk kerajaan melaksanakan misi ini.

Presiden PMUM Muhammad Kamarul Setapa (gambar) meminta kerajaan jangan membebankan rakyat dengan strategi-strategi yang terburu-buru untuk mencapai wawasan tersebut.

"Saya melihat kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Abdul Razak cuba mengejar baki masa enam tahun ini untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi dengan apa cara sekalipun.


"Ia seperti kerajaan cuba ‘menghukum’ masa berbaki enam tahun ini dengan beberapa kesilapan yang telah dibuat pada masa lalu dan krisis-krisis ekonomi yang tidak dijangka seperti kemelesetan ekonomi dunia 2008 dan Krisis Kewangan Asia 1997/98 tatkala Wawasan 2020 digarap 22 tahun lalu," kata Kamarul.

Beliau turut berpendapat bahawa kadar pengenalan cukai barangan dan pendapatan (GST) sebanyak 6% pada April 2015 adalah melampau kerana pengetahuan rakyat berkenaan cukai baru ini masih cetek dan jurang pendapatan antara rakyat juga masih tinggi.

Kamarul menambah, pemborosan dan pembaziran para menteri seperti yang didedahkan dalam laporan audit negara menyebabkan pelaksanaan GST ini tidak berkesan. 

Namun, Kamarul menyokong 11 langkah penjimatan yang diumumkan perdana menteri pada 31 Disember lalu walaupun berpendapat ia masih tidak mencukupi.

"Banyak lagi perkara yang saya kira perlu diperhalusi seperti elaun-elaun kementerian yang tidak pernah diumumkan kepada rakyat seperti elaun perumahan, hiburan, kenderaan, pelancongan tahunan dan banyak lagi.

"Jika rakyat terpaksa dibebankan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju, saya kira pihak pemerintah dan agensi-agensinya perlu lebih banyak berkorban," tambahnya lagi.

Kenyataan beliau ini berdasarkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan pada tahun ini serta GST yang bakal berkuatkuasa tahun depan, yang secara langsung menyebabkan kenaikan kos sara hidup.

Pada 31 Disember lalu, Najib mengumukan 11 langkah penjimatan yang bakal dilaksanakan Putrajaya bagi meringankan beban rakyat menjelang tahun 2014.

Antara 11 langkah tersebut adalah mengurangkan elaun hiburan, pelancongan serta penggunaan elektrik.

Hanya enam tahun lagi sebelum Wawasan 2020 di mana Malaysia merancang untuk berada di kalangan negara maju seperti yang dikemukakan oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun 1991. – 8 Januari, 2014.

Kos melambung untuk GST membimbangkan, kata Rafizi

OLEH ELIZABETH ZACHARIAH
JANUARY 08, 2014
Perbelanjaan berlebihan kerajaan terpaksa ditanggung rakyat, kata Ahli
Parlimen Pandan, Rafizi Ramli pada sidang media di Petaling Jaya, hari ini. -
Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 8 Januari, 2014.
Putajaya membelanjakan RM200 juta untuk memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan apa yang sangat dirisaukan ialah kos itu dianggarkan melonjak sehingga RM1 bilion sebelum ia berkuatkuasa pada April tahun depan, kata Ahli Parlimen dari PKR, Rafizi Ramli.

Rafizi berkata, kerajaan membelanjakan RM100 juta hanya untuk membangunkan perisian MyGST.

"Dengan wang itu, anda boleh membeli seluruh syarikat perisian.

"Kemudian mereka akan memaksa sekurang-kurangnya 300,000 badan perniagaan untuk membeli dan menggunakan sistem ini, termasuk perniagaan kecil,“ katanya yang juga Ahli Parlimen Pandan pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan dalam Bajet 2014 di Parlimen, Oktober lalu. Cukai baru itu adalah sebanyak 6% dan akan berkuatkuasa bermula 1 April 2015.

Ketua Pengarah Jabatan Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad minggu lalu berkata, sistem teknologi berharga RM100 juta diuji terlebih dahulu sebelum digunakan oleh peniaga di seluruh Malaysia.

Katanya, peniaga berlesen boleh membeli sistem itu pada harga yang disubsidi dan latihan juga akan diberikan untuk cara menggunakan sistem itu.

Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR berkata, RM100 juta diketepikan dalam bajet 2014 bagi latihan dan penyediaan sebelum penguatkuasaan GST.

"Saya mengharapkan latihan tidak termasuk lawatan ke negara yang sudah menguatkuasakan GST," katanya.

Beliau berkata, kos yang semakin tinggi untuk menguatkuasakan cukai tersebut adalah sangat merisaukan kerana rakyat yang akan menanggung beban pembelanjaan terlampau oleh Putrajaya.

"Jumlah kos setakat ini adalah sebanyak RM200 juta tetapi apabila sampai waktu GST pada 2015 nanti, ia akan melonjak naik sehinga RM1 bilion. Ini langsung tidak masuk akal.

"Percanggahan ini harus dihentikan. Bukankah lebih baik jika pembelanjaan disekat daripada memperkenalkan cukai baru yang akan lebih membebani rakyat," katanya.

Rafizi juga menyokong saranan rakan pengurusan KPMG Malaysia, Johan Idris yang menyatakan bahawa gaji pekerja di peringkat swasta dan kerajaan harus dinaikkan bagi menempuhi kenaikan kos kehidupan.

Johan menyarankan gaji pekerja dinaikkan sebanyak 6% setiap tahun, terutama selepas penguatkuasaan GST, kenaikan tarif elektrik, pemotongan subsidi petrol dan kadar tol baru.

"Saranan KPMG menggambarkan sentimen rakyat yang sebenar iaitu penguatkuasaan cukai tersebut adalah disebabkan kegagalan kerajaan untuk menaikkan gaji,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan mempunyai pengaruh yang kukuh untuk menetapkan gaji bagus bagi syarikat swasta dan kerajaan.

"Gaji pegawai kerajaan ditetapkan oleh kerajaan. Gaji mereka akan menjadi asas pembandingan gaji di syarikat swasta," katanya.

PKR berkata, mereka bertegas GST harus dikuatkuasakan hanya untuk mereka yang berpendapatan rumah sekurang-kurangnya RM4,000 sebulan. - 8 Januari 2014.

Association wants GST for minimum RM1million business volume


Posted on January 12, 2014, Sunday
KCROA Ho (seventh left) and Kong (ninth left) join others for the cake-cutting ceremony.
KAPIT: The Malaysia-Singapore Coffee Shop and Restaurant Proprietors’ Association has proposed that a minimum business volume of RM1 million be set for the collection of goods and services tax (GST).

President Ho Su Mong said at present those with a business volume of RM500,000 and above would have to register with the Royal Malaysian Customs Department to collect GST come April 2015.

“We together with the Malaysia Muslim General Hawkers’ Association and another three NGOs (non-governmental organisations) have sent a memorandum to the Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who is also the Finance Minister, calling on the government to only implement GST for a business volume above RM1 million.

“We hope the government would consider our request that a business volume of RM500,000 and below be exempted from GST. This is for the welfare of the middle and lower income Malaysians, who form the bulk of the 28 million people in Malaysia,” he said during a New Year Dinner hosted by the Kapit Coffee Shop and Restaurant Owners’ Association (KCROA) on Friday.

He added that the rate of inflation has also increased since the government began gradually withdrawing subsidies on certain essential goods.

Meanwhile, KCROA chairman Kong Chin Hwa called on customers to understand the need for association members to raise prices due to higher operating costs.

“Don’t blame us for selling coffee at higher prices now. Just compare the prices of essential goods between last year and this year, the price has increased so much,” he said.

Consumers here have complained about the recent hike in prices by 20 to 30 sen for food and drinks at eateries.

Ahmad Maslan: 160 countries in the world have implemented GST


Published: Monday January 13, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Monday January 13, 2014 MYT 9:00:07 AM

A SEMINAR to provide better understanding of the goods and services tax (GST) was held at Politeknik Seberang Prai in Bukit Mertajam, Penang, with about 1,500 in attendance.

A similar seminar which also included talks about Budget 2014 and the bumiputra economy status was held in Perak earlier.

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan, who was present, said similar seminars were being held in all states and will end on Feb 2.

“We want the community to have a better understanding of the GST, which will replace the sales and services tax (SST), and the Budget 2014. The 6% GST will be the lowest compared to other Asean countries, which are paying between 7% and 10%.

“If GST isn’t good, why have 160 out of 193 countries in the world implemented it? In fact, we are too late in imposing the GST,” he told a press conference after closing the seminar on Saturday.

Ahmad said the majority of the items that people were using already had a 10% sales tax at the manufacturing level.

“The 10% tax would grow to 15% or even 17% as the product is passed on to the wholesaler, retailer and finally to the consumer. With the GST, such a thing will not happen as consumers are only taxed 6%.”

On claims that Singapore started the GST at only 3% (in 1994), he said Singapore had no tax before the GST was imposed.

“Unlike us, we already had the SST, and (in that year) their government has just started to impose tax, that is why they started low,” he explained.

Earlier, a GST talk was conducted by Penang Customs Department director Datuk Zulkifli Yahya.

Local jeweller continues to evolve and diversify


Published: Monday January 13, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Monday January 13, 2014 MYT 8:02:16 AM
BY ZIEMAN

FOR many decades, Habib Jewels Sdn Bhd has been the jeweller many Malaysians think of when asked to name a local company dealing in high-end jewellery.

With a wide collection of exclusively-designed jewellery and top quality gems and diamonds coupled with a professional team of expert craftsmen, Habib Jewels has never failed to lure the rich and famous to its stores.

However, over the last few years, the company has been working hard to reposition itself by coming up with a series of promotions to attract those in the middle-income bracket and working class to buy a piece of their jewellery.

“We are still strong and taking the lead in the Malay market. However, many do not realise that the majority of our customers at our branches in The Curve, Midvalley, KLCC, and Gurney Plaza Penang malls are Chinese and Indian.

“We also have foreign clients too,” said Mohd Zaruddin Mahmud, the company’s general manager, at its head office at Ampang Point recently.

According to Mohd Zaruddin, who joined Habib 10 years ago as a branch manager, the latest trend seems to be colourful gemstones decked in sparkling diamonds.

“This trend made its appearance at international trade shows late last year. Women are focusing on gemstone and diamond sets in gold or white gold because people have become more cautious about spending.

“Since diamonds are getting more expensive, gemstones look like a better choice,” said the 47-year-old marketing and finance graduate from UUM who hails from Sungai Besar, Selangor.

Habib conducted a survey last year and discovered that the general perception is that the company only catered to the wealthy. Because of this, the company decided to launch a different approach to address the situation. In marketing campaigns that followed, the company set out to make itself the jeweller where “everyone could afford a piece of Habib, starting from as low as RM100”.

For instance, rings, earrings and pendants with chains in the Ice Habib Collection cost RM700 each, while a set costs RM2,080. The collection has been such a hit among newly weds that they have to multiply its production.

Those who still want exclusive high-end designs can head for Habib showrooms in specific places like Curve, Midvalley, KLCC and Gurney Plaza Penang.

“Every showroom has a different identity and we are starting to tailor this. Our shop in Semua House in Kuala Lumpur is for the middle class and is one of our most popular stores,” he said.

Even their year-end “Cuci Gudang” sale at rock-bottom prices, conducted at the three stores in Ampang Point in KL, and Air Keroh and Plaza Angsana in Johor was such a hit that it attracted thousands, giving the shops a ‘pasar malam’ air.

Habib Jewels, which prides itself as a leader in jewellery designs, also introduced a collection for men, called the “Harimau Malaya” in August last year.

More than 25 designs of tourmaline and diamond men’s rings hit the market priced affordably at around RM1,000.

“We listen to what our customers want. Their wishes are our main priority. That’s why the ‘Harimau Malaya’ set is such a hit. The lustrous silvery-white metal palladium, set with diamonds and tourmaline, make the rings attractive and they have become some of our best sellers,” said Zaruddin.

Credit should be given to its seven-member team designers who travel to Hong Kong, Dubai, Milan, Europe and the US just to study and check on the latest jewellery designs.

“As a leading jeweller, it’s important for Habib to keep abreast of and even move ahead of its competitors. We also take pride in giving free advice to our customers on how to take care of our products, to be as fashionable as competitors and study consumer behaviour from time to time.

“We also provide free designing services for our customers. Sometimes customers take pride in designing their own jewellery. We try to assist them in the best possible way by giving them free designing services,” he said.

Founded in 1958, Habib was first established as M.A Habib Mohamed by Datuk Habib Mohamed Abdul Latif on Penang’s Pitt Street, also popularly known as the island’s “Jewellers’ Corner.”

Today, under the helm of the founder’s son, Datuk Meer Sadik Habib, the company has evolved from its humble beginnings to become Habib Corporation Bhd and Malaysia’s first listed jeweller, going public in 1998.

It has also established partnerships with renowned international brands such as Hearts on Fire diamonds and with famous hand-finished jewellery maker Pandora of Denmark in 2011. Over the last 26 years, Habib Group has expanded its business to emerge as a fully integrated jeweller involved in wholesaling, retailing, manufacturing, marketing and franchising.

In fact, it has successfully diversified into other ventures. The company has another jewellery line under the Chantique brand, an Islamic pawnbroking arm under Ar-Rahnu Time Zone Sdn Bhd, and the Habib Hotel, the group’s first venture out of the jewellery industry.

“We decided to go into pawnbroking because there are no Islamic pawn shops that accept diamonds and gemstones. At Ar-Rahnu, we accept these plus gold. We started our first operations in Jalan Ampang three years ago and now we have branches in Penang, Kuantan, Subang Jaya, Gombak and Sungai Buloh,” he said.

The new pride and joy of the Habib portfolio is Habib Hotel. With 32 guest rooms, the hotel was set up last year in Kota Baru and has already become a popular choice for business and leisure travellers looking for comfort and service.

According to Mohd Zaruddin, Habib Jewels now has 32 branches with a staff strength of 1,000. By the end of this year, the company plans to open two more shops in Kuantan and Seremban.

They will be Habib’s first outlet in Kuantan and the second in Seremban. The first Seremban outlet has attracted more than 30,000 customers since it opened last month, Mohd Zaruddin added.

“This will be a challenging year for us, especially with the implementation of GST in 2015. Our overseas customers are still enjoying tax exemptions when they buy jewelleryin Malaysia. We foresee more foreign customers buying jewellery this year,” he said.

Mohd Zaruddin observed Habib’s customers have different preferences when it comes to jewellery.

“The elderly Malay customers still prefer floral and chunky designs while the Chinese like theirs simple and elegant. Indians love thick, big, bold and flashy gemstones and heavy pendants. The middle-aged corporate clients are generally young at heart while the young modern career women want their designs simple and fashionable. So we try to please all of them and that’s a tall order,” he said.

Zaruddin recalled those days; the jewellers will give advice to their patrons on what to buy. These days, it’s the other way around.

“Times have changed and buying patterns among our customers have changed too,” he said.

Habib has been ranked amongst the Top 5 Asia brands in the retail jewellery category in the Campaign Asia Pacific and TNS’ Asia’s Top 1,000 Brands rankings. It has also achieved numerous awards, including the Brand Laureate Award, Reader’s Digest Trusted Brands Awards, Malaysian Retail Association Award as well as the Fair Price Award.

“Habib is still ahead of its peers when it comes to products. This is because of their vast collection of gold jewellery, coloured gemstones and various pearls of exquisite designs, superior quality and distinctive innovation.

“We aspire to stay ahead by heading our research and development and continue to identify market trends as well work closely with other international designers to give exquisite and world-class jewellery to our customers. How else could we keep up with our reputation as the most successful manufacturing jeweller of world-class standing?” said Zaruddin who has a sharp eye for jewellery.