GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, February 21, 2014

Kaji 250 barangan


Publication: HM
Date of publication: Feb 21, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 068
Byline / Author: Oleh Hafiz Ithnin

Kuala Lumpur: Kerajaan mengkaji 250 barangan yang ketika ini dikenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sebanyak 10 peratus sama ada dikenakan cukai atau tidak di bawah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada April 2015.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah berkata, buat masa ini kerajaan masih belum mengeluarkan senarai barangan dikenakan GST yang bakal diumumkan pada masa terdekat.

Beliau berkata, dalam lebih 900 barangan ketika ini lebih 700 atau 75 daripadanya dikenakan SST 10 peratus apabila GST dilaksanakan ia dikenakan cukai hanya enam peratus.

"Ketika ini kerajaan mengadakan kajian kepada 250 barangan sama ada dikenakan GST atau tidak, tetapi barangan yang membabitkan keperluan tidak dikenakan cukai.

"Pada masa sama GST juga masih di peringkat perincian dan dibentangkan dalam Kabinet Dewan Rakyat yang dijangkakan pada April ini," katanya pada Forum Persediaan Pelaksanaan GST yang dianjurkan Institut Pengurusan Malaysia (MIM) di sini, semalam.

Ahmad Husni berkata, kadar GST yang diperkenalkan kerajaan sebanyak enam peratus dalam kalangan terendah antara 160 negara yang melaksanakannya.

Katanya, tambahan banyak negara mengguna pakai kaedah GST meskipun mempunyai kadar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) lebih rendah dari Malaysia. Antaranya, Burundi, KDNK perkapita AS$250 dan Mali, AS$610 dan Bangladesh, AS$680 yang mengenakan GST lebih sepuluh peratus.

"Pada kadar enam peratus, GST memberi kesan 1.8 peratus kepada Indeks Harga Pengguna (CPI) yang menunjukkan lebih rendah. Kita tidak menjangkakan CPI akan meningkat mendadak dengan pelaksanaanGST," katanya.

TPP berfaedah tapi dengan syarat


RAZIATUL HANUM A. RAJAK
20 Februari 2014
Datuk Seri Mustapa Mohamed.
KUALA LUMPUR - Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), Datuk Seri Mustapa Mohamed menyifatkan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) akan memberi faedah jika beberapa syarat kepentingan negara ini terpelihara.

Menurutnya, beberapa perkara yang menjadi pertimbangan utama termasuk soal perusahaan milik negeri (SOE) atau syarikat berkaitan kerajaan, buruh, pelaburan, dan Hak Harta Intelektual (IPR).

“Pada masa ini, secara keseluruhannya, TPP boleh memberi faedah kepada kita dengan syarat beberapa kepentingan kita terpelihara. Ini pendirian kita,” katanya pada sidang media selepas sesi penerangan mengenai perkembangan rundingan TPP kepada pemberita, hari ini.

Mengulas lanjut soal perkembangan rundingan TPP itu, Mustapha berkata, lapan bab perjanjian TPP sudah selesai dibincangkan dan masih berbaki 21 bab.

Dalam pada rundingan itu terus memasuki fasa selanjutnya, beliau melihat usaha kerajaan masih belum mencukupi dalam memberi penjelasan kepada rakyat Malaysia berhubung perjanjian itu.

“Kita sudah berbuat sebaik mungkin. Kita ada perjumpaan secara terbuka bermula 1 Ogos 2013, sejak itu lebih 50 sesi telah diadakan seluruh Malaysia. Minggu ini saja telah ada dua... ini kita akan buat secara berterusan.

“Bukan saja di sini, juga di negeri lain. Ini mungkin belum mencukupi... sudah pasti tidak mencukupi kerana kita ada 29 juta rakyat. Mustahil untuk kita memberi penerangan kepada kesemua rakyat Malaysia. Tapi kita akan meningkatkan lagi majlis penerangan pada rakyat tentang perkara ini kerana ia isu besar,” katanya.

Mustapa akan menghadiri Mesyuarat Peringkat Menteri perundingan TPP di Singapura Sabtu ini hingga Selasa depan.

Lapan bab dalam rundingan TPP sedang dimuktamadkan


20 Februari 2014

KUALA LUMPUR - Lapan bab dalam rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) sedang dimuktamadkan, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Antara bab yang sedang dimuktamadkan ialah daya saing dan memudahkan perniagaan, perusahaan kecil dan sederhana (PKS), kerjasama dan pembangunan kapasiti serta peraturan yang jelas, katanya.

Beliau berkata rundingan bagi 21 bab lagi masih dijalankan dan kerajaan akan memastikan kepentingan nasional tidak akan dikompromikan dalam rundingan itu.

Beliau berkata pelbagai isu dirundingkan dan kerajaan perlu 'selesa' ke atas semua isu-isu substantif yang belum selesai.

"Rundingan sedang dijalankan. Sesiapa pun tidak boleh membuat spekulasi (mengenai bila rundingan itu akan dimuktamadkan) kecuali kita berpuas hati terhadap semua isu," katanya pada taklimat media hari ini. 

Mustapa berkata kerajaan akan sentiasa berfikiran terbuka terhadap rundingan itu dengan menangani segala kebimbangan dan cabaran sewajarnya.

Ditanya sama ada beliau menjangkakan pengurangan dalam isu-isu tertunggak sempena lawatan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama ke Malaysia pada April, beliau berkata: "Saya tidak boleh membuat spekulasi sama ada isu-isu substantif yang belum selesai akan dikurangkan dalam tempoh beberapa bulan akan datang kerana setiap negara mempunyai isunya sendiri."

Obama akan melawat empat negara Asia, iaitu Malaysia, Jepun, Korea Selatan dan Filipina pada April dan beliau dijangkakan mengetengahkan isu-isu diplomatik, ekonomi dan keselamatan.

Mustapa berkata kerajaan akan terus mengadakan pertemuan dengan orang awam dan pelbagai pihak berkepentingan untuk mendapatkan maklum balas dan maklumat mengenai TPPA.

ehingga kini, kementerian telah mengadakan lebih 50 pertemuan dengan pelbagai pihak berkepentingan, ahli akademik, industri dan sektor swasta berhubung TPPA.

Mustapa berkata laporan awal mengenai analisis kos dan manfaat berhubung TPPA akan siap dalam tempoh sebulan.

Analisis itu, terbahagi kepada dua seksyen, dilaksanakan oleh Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) dan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju), Jabatan Perdana Menteri.

"Mereka akan mengeluarkan laporan awal. Terdapat banyak cabaran (dalam rundingan TPP), dan dalam apa-apa yang kita lakukan, kita akan berdasarkan kepada analisis kos dan manfaat," katanya.

Analisis kos dan faedah berhubung kesan perjanjian itu kepada Bumiputera dan PKS diselia oleh Teraju manakala ISIS melaksanakan kajian ke atas kepentingan nasional.

Menteri-menteri TPP akan mengadakan pertemuan pada mesyuarat TPP kelapan peringkat menteri di Singapura mulai Sabtu ini hingga Selasa. - Bernama

250 barang tertakluk cukai 10% dalam SST dikaji


20 Februari 2014
Datuk Seri Ahmad Husni Hanazlah.
KUALA LUMPUR - Kerajaan mengkaji semula 250 barang yang kini tertakluk kepada cukai jualan dan perkhidmatan (SST) 10 peratus, yang akan dipindahkan kepada cukai barang dan perkhidmatan (GST).

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata senarai akhir akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Daripada sekumpulan 900 barangan, 10 peratus SST dikenakan ke atas 700 barang ketika ini, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada forum persediaan pelaksanaan GTS.

Mengenai kemajuan GST, Ahmad Husni berkata rangka kerjanya kini di peringkat akhir dan kemungkinannya akan dibentangkan kepada Kabinet April ini.

Beliau berkata rangka kerja itu akan meliputi senarai akhir barangan yang dikenakan cukai mengikut struktur baharu percukaian yang lebih rendah.

Mengulas kemungkinan semakan menaik kadar enam peratus GST pada masa depan, Ahmad Husni berkata belum ada perbincangan untuk menyemak kadar berkenaan.

GST pada kadar enam peratus mulai 1 April, 2015 adalah antara yang terendah di dunia.

"Namun, jika kadar itu perlu dikaji semula, ia akan mengambil masa beberapa tahun. Sebarang peningkatan dalam kadar GST adalah bertentangan dengan prinsip kerajaan dalam melindungi kebajikan rakyat," katanya. - Bernama

GST will bridge the gap between rich and poor


FEBRUARY 17, 2014
Mohamad Zin Surif said, the effective implementation of GST
would enable the government to refund the bigger tax revenue
collected in the form of development and well-being projects
for the people. — Picture by Saw Siow Feng
KUALA LUMPUR, Feb 17 — The proposed Goods and Services Tax (GST) that will become effective on April 2015 will help the government streamline tax collection and make use of the tax revenue to help the low income group.

RapidKL's Assistant Vice President (Strategic Support Unit) Mohd Amir Abd Halim said the implementation of GST would in fact ease the burden on the people, especially the low-income group.

“GST charged at the rate of six per cent is a broad based consumption tax that affects all parties in a multi-stage taxation system across the value chain right from the manufacturer to the end consumer.

“It is based on value added concept that avoids duplication of taxes and is in contrast with the current Sales and Service Tax (SST) of 16 per cent,” he told Bernama recently.

This means with GST, people only pay six per cent tax on their spending compared with 16 per cent now.

Bandar Tun Razak Hawkers and Traders Association Chairman Mohamad Zin Surif said when implemented, GST would reduce excessive profits made by parties at the various level of the supply chain with the consumers at the end of the supply chain bearing bulk of the tax. 

“I think the scenario of price hikes today is because of certain parties are trying to profit as much as possible before the GST is implemented.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/money/article/gst-will-bridge-the-gap-between-rich-and-poor#sthash.RTead5QY.dpuf

2014 A Challenging Year For SMEs, Says SMI Association


KUALA LUMPUR, Feb 19 (Bernama) -- This is going to be a very challenging year for small and medium enterprises (SMEs) due to rising costs, said SMI Association of Malaysia National President Teh Kee Sin.

Teh said the Budget 2014 had underscored the Prime Minister's commitment in tackling the fiscal deficit and federal debt with the introduction of the new regime of subsidy rationalisation.

"Some of the measures indicated in the Budget had affected the cost of running a business, and also changed the way we operate the business in the years ahead, adding to the worries for SMEs," he said.

He said the industry is now paying an additional 11 per cent in petrol costs, a 10 per cent increase in the sugar price, a 15 per cent electricity tariff hike as well as higher labour costs with the minimum wage policy taking full effect on Jan 1 this year.

Speaking at the SMI Association Chinese New Year dinner celebrations here today, Teh said although the toll hike did not take place it still caused a dilution to the country's coffers by RM400 million.

He added the goods and services tax also caused some panic among SMEs as they are still unfamiliar with the system, with some businesses already taking advantage to increase prices, citing the GST as the reason.

Moving forward, Teh said small enterprises would need to be vigilant as business has become more competitive.

Meanwhile, Datuk Low Seng Kuan, Minister in the Prime Minister's Department, in his speech said measures taken by the government especially in subsidy rationalisation were not populist but were necessary actions to make the country's economy robust.

He said the government had already managed to reduce the deficit to four per cent this year and hopefully will reduce it further to three per cent by next year and maybe to zero in the coming years.

Low said under the second Government Transformation Programme, the government has also started implementing measures to improve governance and integrity and to eradicate corruption.

"The initiatives involve taking appropriate measures to ensure that the transformation is not superficial but in-depth, and improvements are institutionalised to ensure long-term sustainability," said the minister.

-- BERNAMA

Businesses Urged To Get Ready For Smooth Transition To GST


SINGAPORE, Feb 18 (Bernama) -- The implementation of Goods and Services Tax (GST) in Malaysia will take place as scheduled in April 2015, and businesses are urged to prepare for this by setting up task forces to ensure smooth transition, said Royal Malaysian Customs Department Director of Internal Tax Division, Subromaniam Tholasy.

"Next year the government will go ahead with the implementation and there will be no turning back," he said to BERNAMA after a briefing on the GST to Malaysian and Singapore companies in the republic.

The two-day road shows to update businesses on the GST implementation were conducted at the Malaysia High Commission, the Singapore Manufacturing Federation and Singapore Business Federation.

The event was organised in cooperation with Malaysia High Commission.

"We are going to open our GST system for early registration this May. This will give us an opportunity to test our system, and the businesses, their system," Tholasy said.

He said the companies need time to analyse and do the mapping of all their transaction to ensure that they are ready for the transition.

"On our side, our system has been completed. We are currently training our staff and also engaging the public and the businesses," he said.

--BERNAMA

Average Malaysian Household Income Up 7.2 Pct


KUALA LUMPUR, Feb 19 (Bernama) -- The latest Household Income Survey by the Statistics Department shows a 7.2 per cent increase in average household income in 2012 compared to the previous survey in 2009.

In 2012, the inflation rate increased 1.6 per cent and inflation for the main group of food items increased 2.7 per cent, the department said in a statement released here today.

"The Salary Survey 2013 by the Malaysia Employers Federation (MEF) shows that salaries for executives increased 6.3 per cent while salaries for non-executives increased 6.7 per cent," it said.

In Budget 2012, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak introduced the New Civil Service Remuneration Scheme (SBPA), with civil servants enjoying an annual salary increment of RM80 to RM320 according to their grade.

In addition, civil servants who opt to receive the SBPA will receive an annual increment of between seven per cent and 13 per cent.

For 2013, inflation as measured by the Consumer Price Index stood at 2.1 per cent.

Early this year, KPMG Malaysia, a global audit, tax and advisory services company, urged both the public and private sectors to gradually increase employees' salaries in view of the Goods and Services Tax (GST) to be implemented in April 2015.

Managing Partner Johan Idris suggested a six per cent increase in employees' salaries per annum to help tide over the high cost of living in Malaysia.

"Six per cent would be a good example to begin with especially after the GST implementation, new electric tariffs, petrol subsidy cuts and new toll rates," he said.

But RAM Holdings Bhd had reportedly said otherwise.

Employers, especially in the private sector, have been giving an average increment of between five and six per cent to their employees for the last several years, its Group Chief Economist Dr Yeah Kim Leng said.

"Following the GST implementation, the average household would be able to cope as long as the income increases above the average consumer price index or the rise in the cost of living," he said.

The Statistics Department is now conducting the Household Expenditure Survey as well as the Basic Amenities Survey for 2014.

It involves some 80,000 households all over the country. Field data collection started in January and will end in December, with the survey report to be announced in June 2015.

The Household Income Survey is conducted twice every five years, while the Household Expenditure is conducted once every five years and the Consumer Price Index every month.

-- BERNAMA

Manufacturers: Keep GST at 6pc for 5 years to limit cost falloutBY JOSEPH SIPALAN
FEBRUARY 20, 2014
Vice president Federation of Malaysian Manufacturer (FMM)
Raja Dato' Abd Aziz bin Raja Muda Musa said today that the Goods
and Services Tax (GST) should not be raised above 6 per cent mark
for the first five years to help small businesses cope with the
impact of the new tax. — Picture by Saw Siow Feng
KUALA LUMPUR, Feb 20 — The Goods and Services Tax (GST) should not be raised above 6 per cent mark for the first five years to help small businesses cope with the impact of the new tax, the Federation of Malaysian Manufacturers (FMM) urged Putrajaya today.

FMM vice-president Datuk Abd Aziz Raja Muda Musa said there are numerous cost implications that will weigh down on the industry, especially on the small and medium enterprises (SME), when the new consumption tax rolls out in April next year.

“We would like the government to implement a moratorium on the 6 per cent, for maybe five or six years... don’t be in a hurry to raise it,” he said when presenting the private sector’s position on the new tax structure at a GST forum here.

The federal government has argued that it is a necessary measure that would eventually lead to lower taxes and make it cheaper to do business all around.

Critics of the new tax scheme have panned the Najib administration’s timing to introduce the new tax, noting that Malaysians — many of who fall under the lower income bracket — are not ready to deal with a broadening of the country’s tax base in the face of rising cost of living.

Abd Aziz today said manufacturers here would have little choice but to invest time and money into revamping their organisations to handle the new tax structure, especially in training staff and securing or upgrading to new software tailor-made for their many different sectors.

“There are over 200,000 manufacturing SMEs, and they only have one year to get ready... the impact of the GST in the value chain will go all the way.

“If there are any cost impacts, it should be as minimal as possible. The system should be effective and it must achieve its targets. Only if the promises are met, then it can be effective and not the other way around,” he said.

Abd Aziz said the industry wants the government to open up the market for GST software vendors as wide as possible to encourage more competitive pricing and sector specialisation, apart from extending tax deductions and breaks for companies spending on preparing themselves for GST.

FMM also asked the authorities to provide a guidebook to help companies deal with the practical problems they may face in the GST rollout, and for an assurance that GST refunds would not be used to offset other tax-related issues such as penalties. 

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/money/article/manufacturers-keep-gst-at-6pc-for-5-years-to-limit-cost-fallout#sthash.cObjfsn9.dpuf

Minister: GST lowest in the world, not a burdenThe public does not need to worry about being burdened by the impending Goods and Services Tax (GST) because at 6 percent, it is among the lowest rates in the world, said second finance minister.

Giving the example of a consumer who earns RM2,000, Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah said government estimates that this consumer would incur only an additional tax of RM15.06 or 2.6 percent of his expenditure.

Government studies further claimed that the GST will only raise prices, as measured by the Consumer Price Index, by a "relatively low" 1.8 percent.

"Our rate of 6 percent GST is low. In fact, it is one of the lowest there is internationally.

"Of more than 160 countries that has GST or its equivalent, only five have a rate of less than six percent," Ahmad Husni (right) said in Kuala Lumpur, during his keynote address at a forum on GST organised by Malaysian Institute of Management.

He added that countries poorer than Malaysia - Burundi, Mali and Bangladesh with GDP per capita of US$250, US$610 and US$680 respectively - had imposed GST rates higher than 10 percent. 

Later, speaking to reporters, Ahmad Husni also said there were also no plans to raise it immediately after it takes effect on April 2015.

The same rate would likely stay for at least two years, he said, even though it would no longer need parliamentary approval but become an administrative decision once the GST law was passed.

'Not regressive'

Rebutting critics of the GST, Ahmad Husni said the tax was not a regressive tax, which means it did not blindly tax both the rich and lower-income groups.

This was because a wide-range of goods and services which are essential to those in the lower income group will be "zero-rated" or exempted from GST.

"If we are to take that into account, the GST is, in fact, progressive," he said.

Ahmad Husni reiterated that the government has a slate of measures to mitigate the impact of the GST, including lowering income tax rates and a one-off cash assistance of RM300 to BR1M recipients.

Businesses will also enjoy training grants and a one percent cut in corporate tax rate, he said.

Mooted for nearly a decade, the GST was tabled and approved by government in its 2014 Budget and will kick-off from April 1, 2015.

NGO's Cooperation Needed To Shed Light On GST


By Nur Aimidiyana Zuher

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Many members of the public and even businessmen remain sceptical over the Goods and Services Tax (GST) that will be implemented in 2015.

They harbour unfounded fears that GST could have negative consequences on the economy and may not be productive, adding further confusion on GST.

So how to ensure that the people understand and appreciate GST?

This is where the Selangor Malay Business Chamber's Youth Wing Chairman Syfik Idzywan Sidek hopes that the government will establish close rapport with non-govermental organisations (NGOs) to create greater public awareness on the virtues of GST.

He said the move would help the government reach out to the public and business community in creating greater awareness on the benefits of GST.

GST BENEFITS BOTH THE PEOPLE AND THE GOVERNMENT

"We welcome the cooperation of the Royal Malaysian Customs in explaining to the people on the virtues of GST," he said to Bernama.

GST at a rate of six percent is to take effect on April 2015, replacing the existing consumer tax system that is the sales and services tax (SST) that amounts to 16 percent.

Up to 2009, GST has been implemented in 160 nations with France being the pioneer when it implemented GST in 1954.

Meanwhile, the GST Project Director of the Finance Ministry's Tax Review Panel Ezleezan Othman explained that GST is a broad based consumption tax that people have to pay on goods or services.

"GST is not a waste but instead improves the existing tax system and tax collection," he said.

GST AND BUSINESS COMMUNITY

Based on the feedback from the business community, Ezleezan noted that they were receptive towards GST that would replace the SST.

He added that the taxation under GST has been simplified for businesses through the MyGST, an accounting computerisation system to manage the GST' taxation.

"The software also allows systematic management of their business. MyGST makes it easy for businesses to download forms and pay the tax or check on their business and the system is regulated by the customs department," he said.

When asked on the GST training grant worth RM100 million, Ezleezan noted that associations representing businesses had to utilise the allocation in the best manner possible.

"Any of the associations that want to train their members on GST, they can apply for the training grant from the Finance Ministry," he said.

However, the conditions imposed will be made known when the application is made and it depends on the special committee that will evaluate the application.

BUSINESS COMMUNITY HAVE TO BE SMART IN CHOOSING

"The grant helps the business community to grasp GST and therefore there is no reason why the prices should go up when GST is implemented," he said.

As for the Malaysian Muslim Economic and Social Chamber (DESMMA) President Mohd Fazil Abdullah, the continuous awareness campaign on GST is the best approach in familiarising people with GST.

"Many were against the GST initially, but they have to understand on the benefits of GST and accept the new tax system with an open heart," he said.

He said that the businessmen have to be smart in the choices that they make and have to seek raw materials at reasonable prices to maintain their production cost.

He provided an example of the furniture business that would attract more consumers if the prices were reasonable.

To procure cheaper furniture, traders should import them from China as the country products were cheaper due to the low labour cost.

-- BERNAMA

Thursday, February 20, 2014

SALAH TANGGAPAN MENGENAI GST

23 Julai 2013
Gambar Resit Bayaran Tempat Letak Kereta
Isu mengenai GST telah berdendang rancak di laman-laman sosial sejak tamatnya Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) Mei lalu. Sekeping gambar resit pembayaran caj tempat letak kereta yang tertera bersama caj “GST”, beralamat di sebuah pasaraya besar di Mutiara Damansara, telah menjadi viral yang popular di kalangan Rakyat Malaysia setelah ianya dimuat naik ke laman Facebook, Twitter dan Instagram serta disalin pula oleh penulis-penulis blog dan laman berita online. Antara tajuk yang diletakkan pada gambar tersebut ialah “belum PRU, GST dah dilaksanakan????” dan “Padan muka penyokong (parti politik) GST 6% dah berkuat kuasa”.

Gambar resit tersebut telah menjadi bahan perbincangan terbuka dengan pelbagai komentar santai dan sinis antaranya bernada jenaka, berbaur politik serta terdapat juga yang berbunyi keluhan, kekecewaan dan kemarahan. 

Situasi sebegini sedikit sebanyak dapat menggambarkan kepada Kerajaan mengenai kedudukan dan pemahaman Rakyat mengenai “apakah itu GST?”.

Hakikatnya, tedapat dua kesalahan pada gambar resit tersebut yang menimbulkan salah tanggapan pelbagai pihak terhadap GST yang sebenar dan juga Kerajaan. Kesalahan pertama adalah perkataan “GST” yang ditulis di atas resit dan yang kedua adalah tiada nota penjelasan mengenai maksud singkatan “GST” yang ditulis.

Kekeliruan mengenai Cukai Perkhidmatan

Menurut penilaian penulis, “GST 6%” yang tertera di atas resit pembayaran caj tempat letak kereta tersebut sebenarnya adalah Cukai Perkhidmatan (Service Tax) atau CP yang dikenakan ke atas pengguna perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat pengendalinya. Terma “GST” yang digunakan di atas resit besar kemungkinan merujuk kepada singkatan “Government Service Tax” dan bukannya “Goods and Services Tax” atau terma Melayunya, Cukai Barang dan Perkhidmatan. 

Syarikat pengendali tempat letak kereta tersebut dipercayai telah memungut Cukai Perkhidmatan 6% daripada para pelanggannya kerana ianya telah mencapai syarat kelayakkan untuk berbuat demikian mengikut Akta Cukai Perkhidmatan 1975 (ACP 1975), iaitu penerimaan hasil tahunan (threshold) melebihi RM150,000.00. Cukai yang dipungut akan dipulangkan kepada Kerajaan untuk setiap dua (2) bulan sekali.

Untuk rekod, Cukai Perkhidmatan telah dilaksanakan di Malaysia sejak tahun 1975 melalui penguatkuasaan ACP 1975. Manakala, Cukai Barang dan Perkhidmatan atau GST yang sebenar pula belum lagi dilaksanakan di Malaysia, malahan undang-undangnya juga masih belum diluluskan di Parlimen. 

Kekeliruan mengenai Cukai Perkhidmatan di Malaysia bukanlah perkara baru. Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan pada Ogos 2011 dan dikemaskini pada April 2012, pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) iaitu agensi pengendali urusan cukai tidak langsung telah menerima pelbagai aduan atas kekeliruan pengguna dan pengusaha perniagaan mengenai terma serbenar Cukai Perkhidmatan ini. 

Pasa masa kini, terdapat sekurang-kurangnya tiga (3) terma tidak rasmi sebagai pengganti nama kepada Cukai Perkhidmatan iaitu Government Tax, Government Service Tax yang disingkatkan sebagai “GST” serta Service Charge. Ketiga-tiga terma tidak rasmi ini kerap ditetapkan (setting) secara salah di dalam sistem pengebilan (Inbois Jualan) oleh perusahaan-perusahaan yang layak memungut Cukai Perkhidmatan di Malaysia. 

Menurut semakan penulis, pihak JKDM tidak pernah menukar terma Cukai Perkhidmatan kepada mana-mana terma atau singkatan yang selain dari “CP” atau “Service Tax”. Justeru itu, mana-mana terma tidak rasmi yang digunakan bagi mengganti nama Cukai Perkhidmatan, adalah menyalahi terma asal seperti yang dinyatakan di dalam ACP 1975. 

Fahami GST yang sebenar

Kesilapan penggunaan terma “GST” sebagai pengganti nama Cukai Perkhidmatan telah mewujudkan kekeliruan yang serius terhadap sistem cukai GST yang sebenar yang bakal dilaksanakan oleh Kerajaan untuk menggantikan Cukai Perkhidmatan itu sendiri. 

GST yang sebenar telah dicadangkan pada Kadar Standard 6%, iaitu peratusan yang sama dengan kadar Cukai Perkhidmatan sedia ada, 6%. GST juga dirumus untuk menggantikan Cukai Jualan semasa yang berkadar 10%. Secara relatifnya, pengguna mempunyai peluang untuk memperoleh penjimatan sehingga ke paras maksimum 12% di dalam kebanyakan harga barang dan perkhidmatan apabila GST dilaksanakan.

Selain itu, syarat threshold turut ditingkatkan di mana sesebuah perusahaan perlu mencapai tingkat jualan RM500,000.00 dalam tempoh 12 bulan berturut-turut sebelum layak memohon daripada JKDM untuk memungut GST daripada pengguna. Ini bermakna, di dalam era di mana GST sebenar telah dilaksanakan kelak, tidak semua barang atau perkhidmatan akan layak dikenakan GST bersandarkan asas threshold. 

Pengguna tidak seharusnya berasa cemas dengan pelaksanaan GST yang sebenar kelak kerana pelbagai pertimbangan telah diambil kira oleh para pembuat polisi GST di dalam Kerajaan, di mana kepentingan Rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah adalah menjadi keutamaan. Sebagai contoh, pembekalan barangan asas keperluan isi rumah seperti produk pertanian, bekalan ternakan, bahan asas masakan, dan banyak lagi, akan diletakkan di dalam kategori Kadar Sifar (0%) GST. Manakala barang atau perkhidmatan awam pula seperti tanah dan kediaman, pengangkutan awam, pendidikan, perkhidmatan kesihatan, perkhidmatan kewangan serta caj lebuhraya, akan diletakkan di dalam kategori Dikecualikan GST. Pembekalan yang dilakukan oleh pengusaha kedai-kedai runcit juga berkemungkinan besar tidak akan mengenakan GST 4% kepada para pelanggan mereka disebabkan paras threshold tidak mencapai kelayakkan yang ditetapkan.

Apa yang penting kepada pengguna dan pengusaha perniagaan adalah mereka perlu memahami hak dan tanggungjawab masing-masing apabila GST menggambil posisinya di dalam sistem ekonomi Malaysia tidak lama lagi.

Penulis adalah Ketua Jabatan GST dan Pengurus Projek GST di firma SALIHIN GST Services Sdn. Bhd.

Sila layari Blog: http://www.gst-m.blogspot.com/ dan https://www.facebook.com/GstMalaysiaSupportTeam untuk maklumat lanjut mengenai GST Malaysia.

Publication: HM
Date of publication: Feb 18, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 027

Kuala Lumpur: Malaysia bukan negara tunggal di dunia yang menyalurkan bantuan tunai kepada rakyat, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Mohd Hanadzlah.

Beliau berkata, sebilangan negara termasuk negara maju turut memperkenalkan program bantuan seumpama itu seperti Singapura, Iran, Macau, Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada dan Hong Kong.

"Pada 2012, Singapura memperkenalkan baucar cukai barangan dan perkhidmatan (GST) bagi membantu mengurangkan peningkatan kos sara hidup rakyatnya manakala pada 2008, Iran memperkenalkan bantuan tunai bulanan untuk mengurangkan impak rasionalisasi subsidi di negara itu. Macau juga ada memperkenalkan satu skim dipanggil "Wealth Partaking Scheme" pada 2008 yang masih lagi berjalan.

"Negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada sudah lama mewujudkan program untuk membantu rakyat yang terdedah seperti Program Makanan Setem, Universal Kredit dan Kredit GST/HST. Hong Kong memberi tunai kepada rakyatnya pada 2011," katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 akan dikreditkan ke dalam akaun bank empat juta penerima berdaftar, mulai Sabtu ini

Beliau berkata, ia selepas BR1M 3.0 dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Sekolah Menengah Aminuddin Baki, di sini, pada pagi hari sama.

Katanya, bagi penerima berdaftar yang tidak memiliki akaun bank, pihaknya akan menyerahkan baucar BR1M secara berperingkat di kawasan Parlimen masing-masing mulai 23 Februari.

BRIM 3.0 membabitkan peruntukan kira-kira RM4.2 bilion dijangka memanfaatkan 4.63 juta isi rumah dan 2.4 individu bujang.

Jumlah penerima tahun ini meningkat 1.1 juta orang berbanding hanya 6.8 juta penerima BR1M 2.0, tahun lalu.

Kastam perkenal kad kuasa baharuKhazali Ahmad menunjukkan kad kuasa baharu kastam sambil diperhatikan
oleh Zainul Abidin Taib pada majlis Perhimpunan Setia dan Mesra Peringkat
Ibu Pejabat JKDM di Putrajaya, semalam. - UTUSAN/Zaki Amiruddin
PUTRAJAYA 19 Feb. - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) memperkenalkan kad kuasa baharu kepada 10,000 pegawai dan anggota beruniformnya di seluruh negara bagi menggantikan kad kuasa sedia ada yang telah digunakan lebih 20 tahun.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Khazali Ahmad berkata, kad kuasa baharu tersebut memiliki ciri-ciri perlindungan daripada pemalsuan, pencerobohan serta mudah untuk dikenalpasti ketulenannya.

Buat permulaan katanya, kad kuasa baharu itu akan dicetak sebanyak 900 keping bagi ibu pejabat JKDM sebelum diagihkan kepada semua pegawai dan anggota lain di seluruh negara dalam tempoh sebulan.

"Kad kuasa yang baharu direka khas itu, mempunyai lapan ciri-ciri keselamatan bagi mengelak berlakunya kes pemalsuan kad kuasa JKDM oleh pihak tertentu.

"Lapan ciri-ciri keselamatan baharu itu adalah holografik logo, teks mikro, garisan parameter, garisan raster, multiple relief, numismatik (relief), colour shifting inks serta imej raster," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Perhimpunan Setia Mesra JKDM dan Pelancaran Kad Kuasa baharu di sini hari ini.

Yang hadir sama Timbalan Ketua Pengarah JKDM (Pengurusan), Datuk Abdul Rahman Othman dan Penolong Ketua Pengarah JKDM (Penguatkuasaan), Datuk Zainul Abidin.

Menurut Khazali, kad kuasa baharu itu mempunyai ketahanan sehingga 10 tahun tanpa menjejaskan strukturnya berbanding kad sebelum ini yang gambar pegawai pudar dalam masa dua tahun digunakan.

"Kad itu juga berupaya mencetak butiran peribadi selaras dengan perkembangan teknologi semasa, sekali gus memudahkan proses pengemaskinian rekod di Bahagian Khidmat Pengurusan dan Sumber Manusia di peringkat jabatan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Khazali menyifatkan tahun ini sebagai tahun paling mencabar buat JKDM termasuk dalam usaha mempersiapkan diri dengan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) selain menyiapkan diri dengan sistem komputer baru dikenali U-Customs.

Selain itu katanya, JKDM kini dalam proses kajian untuk melaksanakan program pengkorporatan jabatan seperti diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Hari Kastam Sedunia Ke-32 di Dewan Sultan Iskandar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akhir bulan lalu.

"JKDM ketika ini juga sedang membuat persediaan untuk mengambil alih jawatan sebagai Naib Pengerusi Organisasi Kastam Dunia Ketiga (WCO) peringkat Asia Pasifik daripada Australia pada Jun depan.

"Kita diberi pengiktirafan dunia untuk memegang jawatan itu yang berperanan mengetuai jabatan kastam di lebih 30 buah negara di Asia Pasifik. Ini satu tugas berat, namun pada masa sama memberi kelebihan dan manfaat untuk meningkatkan kapasiti jabatan dari segi kecekapan dan kemampuan," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Association to hold GST seminar on March 4 in Penang


Published: Wednesday February 19, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Wednesday February 19, 2014 MYT 1:24:22 PM

THERE will be a seminar on the Goods and Services Tax (GST) on March 4 in Penang.

The seminar, which is open to the public, is organised by the Penang branch of the Malaysian Association of Company Secretaries (MACS) with assistance from the Royal Malaysian Customs.

It will be held at the Customs Complex in Seberang Jaya from 8am to 5pm.

The fees are RM180 for MACS members and RM250 for non-members.

Those who are interested to attend the seminar can download the registration form from the MACS website (www.macs.org.my).

Registration closes on Feb 28.

The seminar is organised to educate those who are directly involved in dealing with the GST as well as to create public awareness of the system which will be implemented next year.

MACS representative John Tan said the seminar will, among others, explain the general mechanics of the GST.

He said there would be a question and answer (Q&A) session at the end of the seminar panelled by members of the Royal Malaysian Customs.

Residential property launches being delayed


Published: Monday February 17, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Monday February 17, 2014 MYT 7:24:36 AM


PETALING JAYA: The residential sub-segment of the property market is expected to go through a period of consolidation with developers withholding launches, with interest expected to return in the second half of the year, said managing directorElvin Fernandez from valuers Khong & Jaafar group of companies.

“With the speculators weeded out, there will be a slow down in terms of sales, resulting in a drop in the mortgage market. But this situation will consolidate. When we move into the second half of the year, there will be a GST-effect (goods and services tax),” said Elvin. He was commenting on the HwangDBS report “Rocky Road Ahead”. “People will want to buy before the GST sets in. In Australia, people bought pre-GST but post-GST, it was like a property recession,” said Elvin. “We will go sideways for first half and in the second half of the year, any possible weaknesses in the market will be ameliorated by the GST in the second half,” he said.

As for the commercial market, there will be an oversupply in the office market. “That market will bleed quietly,” Elvin says.

The main thrust of the report was the possible increase in interest rates.

The Consumer Price Index, which measures the rate of inflation rose to 3.2% for the month of December while the overnight policy rate, a key benchmark interest mark, remains at 3%.

This means that the inflation rate is higher than the savings rate, bringing about a negative interest rate situation. Sunway REIT Management Sdn Bhd said they have already factored in a possible 50 basis points (bps) increase in their business plan.

“If it (interest rates) does not move, it will be savings for us,” said Sunway REIT chief executive officer Datuk Jeffrey Ng. He is of the view that the interest rates will not impact the overall property market as much as the availability of credit.

“The loan margins provided by the banks are more impactful than the interest rate increase on the sector, especially in the residential segment.

“Up to a certain point, with continual employment and salary increases, buyers will be able to absorb the interest rate increase, up to a point,” he said. C H Williams, Talhar & Wong managing director Foo Jee Gen said 2014 will be a “crucial year”, particular for high-rise shoebox-sized units commonly known as small office, home office (SoHos) or variances of it.

Foo said there were about 4,000 such units in the Klang Valley with a built-up of about 500 sq ft.

“Are you going to find 8,000 people, on the ratio of two to a unit, to occupy these 4,000 units?” he asked, adding that there might be a “war on rental”.

And even if there is rental, will it be enough to pay the instalment as many of these units were sold with just 5% or 10% downpayment. This means a loan of 95% or 90% of the unit price.

Gear Up For Smooth Transition To GST, Malaysian Businesses Urged


Details Published on Wednesday, 19 February 2014 14:20
Pic : The Malay Mail
SINGAPORE: The implementation of Goods and Services Tax (GST) in Malaysia will take place as scheduled in April 2015, and businesses are urged to prepare for this by setting up task forces to ensure smooth transition, said Royal Malaysian Customs Department Director of Internal Tax Division, Subromaniam Tholasy.

“Next year the government will go ahead with the implementation and there will be no turning back,” he said to Bernama after a briefing on the GST to Malaysian and Singapore companies here.

The two-day road shows to update businesses on the GST implementation were conducted at the Malaysia High Commission, the Singapore Manufacturing Federation and Singapore Business Federation here.

The event was organised in cooperation with Malaysia High Commission.

“We are going to open our GST system for early registration this May.

This will give us an opportunity to test our system, and the businesses, their system,” Tholasy said.

He said the companies need time to analyse and do the mapping of all their transaction to ensure that they are ready for the transition.

“On our side, our system has been completed. We are currently training our staff and also engaging the public and the businesses,” he said.

Tuesday, February 18, 2014

Lihat semula isu GST ‘haram’ dengan wajar – Wan Kadir Wan Ismail

FEBRUARY 13, 2014

Isu-isu yang dibangkitkan oleh Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali:

* Dewan Ulama PAS telah menyifatkan tindakan kerajaan yang bakal mengutip cukai GST adalah haram

* Mengikut Islam cukai hanya boleh diambil daripada rakyat yang mampu sahaja. Tetapi dengan sistem GST, kerajaan bakal mengutip cukai dari semua lapisan masyarakat termasuk yang miskin. Ini tidak adil.

* Cukai hanya dibenarkan dalam Islam setelah negara sudah tidak ada sumber pendapatan lain. Malah bila ada sumber pendapatan baru, maka secara otomatik pungutan cukai sebelum itu terbatal.

* Khairuddin juga berkata umat Islam hanya wajib bayar zakat sahaja. Bagaimanapun zakat tidak boleh dikutip melainkan keadaan memerlukannya

Izinkan saya membalas dengan pendapat saya:

Dewan Ulama PAS sepatutnya memahami dan mengkaji dengan mendalam mengenai isu "haram" terlebih dahulu sebelum mengatakan pelaksanaan GST adalah berlawanan dengan ajaran Islam. Contohnya, ceramah agama oleh Ustaz Zaharuddin Muhammad di Dewan Bandaran Salak Tinggi baru-baru ini menampakkan bahawa PAS kurang faham dan tidak mengkaji dengan teliti konsep pelaksanaan GST.

Sepatutnya, perbandingan harus dibuat secara menyeluruh dari segi kemaslahatan umum ke atas wang hasil dari GST dengan wang pungutan zakat.

Banyak persoalan yang perlu dijelaskan oleh PAS apabila mengatakan GST adalah haram kerana Malaysia telah lama melaksanakan sistem percukaian Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST). Pada pendapat saya, jika GST nanti adalah haram maka implikasinya, SST sebelum ini adalah haram juga kerana kedua-duanya adalah berasaskan konsep kepenggunaan.

Jika di bawah SST pengguna membayar cukai bila membeli barangan yang tertakluk kepada cukai jualan contohnya baju, seluar, kasut cuma tidak ditunjukkan didalam invois jualan. Elemen cukai jualan telah dimasukkan di dalam kos barangan yang dijual oleh peniaga dan secara tidak langsung pengguna telah membayar cukai jualan ke atas barangan yang dibeli, tidak kira sama ada golongan miskin ataupun kaya.

Persoalannya jika cukai golongan miskin dikenakan cukai jualan semasa SST maka bila GST dilaksanakan nanti, keadaan yang sama akan berlaku. Apakah Datuk Khairuddin akan mengeluarkan fatwa bahawa selama ini wang yang dipungut daripada hasil cukai jualan adalah haram? Apakah selama ini pembinaan dan pembangunan yang berlaku di Malaysia ini adalah dibiayai oleh duit haram hasil cukai ke atas orang miskin?

Kita harus mengambil kira bahawa hasil duit yang dipungut melalui sistem percukaian berasaskan kepenggunaan memanfaatkan rakyat. Hasil kutipan cukai digunakan untuk membina jalan di kampung-kampung, membina lebuh raya, masjid, surau, gereja, balai raya, sekolah, universiti yang semuanya digunakan oleh rakyat Malaysia, tidak mengira agama atau bangsa, tidak kira apakah fahaman politik masing-masing.

Seterusnya, gaji penjawat awam di Malaysia termasuklah elaun Yang Berhormat Ahli Parlimen adalah dibayar dari pungutan cukai SST.

Adakah Datuk Khairuddin akan mengeluarkan fatwa mengatakan bahawa semua penjawat awam menerima gaji dari duit haram yang dipungut daripada hasil cukai? 

Persoalan yang lebih serius adalah mengapa selama di bawah sistem SST, Datuk Khairuddin tidak mengatakan SST adalah haram dan tidak boleh dilaksanakan di Malaysia kerana SST mengenakan cukai kepada golongan miskin seperti yang dinyatakan dengan sistem GST?

Golongan miskin yang berpendapatan rendah akan mendapat pembelaan daripada kerajaan bagi menangani kesukaran yang mungkin dihadapi dengan pelaksaan GST. Secara asasnya, barangan asas dan 200 kWh pertama penggunaan elektrik tidak akan dikenakan GST.

Setahu saya, apabila industri membayar GST ke atas elektrik, ia boleh dituntut semula oleh industri dan tidak menjadi kos pada perniagaan maka, kos perniagaan juga tidak akan naik.

Saya berpendapat bahawa kita seharusnya melihat keadaan dengan wajar. – 13 Februari, 2014.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Surat Terbuka kepada Dewan Ulama PAS


February 15, 2014
SURAT FMT: Dari Wan Kadir Wan Ismail, melalui e-mel

Setelah membaca artikel, ‘Dewan Ulama PAS: GST haram’, di FMT dan saya berasa bahawa beberapa isu yang dibangkitkan dalam artikel ini adalah tidak tepat.

Isu-isu yang dibangkitkan oleh Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali:

1 Dewan Ulama PAS telah menyifatkan tindakan kerajaan yang bakal mengutip cukai GST adalah haram

2 Mengikut Islam cukai hanya boleh diambil daripada rakyat yang mampu sahaja. Tetapi dengan sistem GST, kerajaan bakal mengutip cukai dari semua lapisan masyarakat termasuk yang miskin. Ini tidak adil.

3 Cukai hanya dibenarkan dalam Islam setelah negara sudah tidak ada sumber pendapatan lain. Malah bila ada sumber pendapatan baru, maka secara otomatik pungutan cukai sebelum itu terbatal.

4 Khairuddin juga berkata umat Islam hanya wajib bayar zakat sahaja. Walau bagaimanapun zakat tidak boleh dikutip melainkan keadaan memerlukannya

Izinkan saya membalas dengan pendapat saya:

Dewan Ulama PAS sepatutnya memahami dan mengkaji dengan mendalam mengenai isu `haram’ terlebih dahulu sebelum mengatakan pelaksanaan GST adalah berlawanan dengan ajaran Islam. Contohnya, ceramah agama oleh Ustaz Zaharuddin Muhammad di Dewan Bandaran Salak Tinggi baru-baru ini menampakkan bahawa PAS kurang faham dan tidak mengkaji dengan teliti konsep pelaksanaan GST. Sepatutnya, perbandingan harus dibuat secara menyeluruh dari segi kemaslahatan umum ke atas wang hasil dari GST dengan wang pungutan zakat.

Banyak persoalan yang perlu dijelaskan oleh PAS apabila mengatakan GST adalah haram kerana Malaysia telah lama melaksanakan sistem percukaian Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan ( SST). Pada pendapat saya, jika GST nanti adalah haram maka implikasinya, SST sebelum ini adalah haram juga kerana kedua-duanya adalah berasaskan konsep kepenggunaan.

Jika di bawah SST pengguna membayar cukai bila membeli barangan yang tertakluk kepada cukai jualan contohnya baju, seluar, kasut cuma tidak ditunjukkan di dalam invois jualan. Elemen cukai jualan telah dimasukkan didalam kos barangan yang dijual oleh peniaga dan secara tak langsung pengguna telah membayar cukai jualan ke atas barangan yang dibeli, tidak kira sama ada golongan miskin ataupun kaya.

Persoalannya jika cukai golongan miskin dikenakan cukai jualan semasa SST maka bila GST dilaksanakan nanti, keadaan yang sama akan berlaku. Apakah Khairuddin akan mengeluarkan fatwa bahawa selama ini wang yang dipungut dari hasil cukai jualan adalah haram? Apakah selama ini pembinaan dan pembangunan yang berlaku di Malaysia ini adalah dibiayai oleh duit haram hasil cukai ke atas orang miskin?

Kita harus mengambil kira bahawa hasil duit yang dipungut melalui sistem percukaian berasaskan kepenggunaan telah memanfaatkan rakyat. Hasil kutipan cukai telah digunakan untuk membina jalan di kampung-kampung, membina lebuhraya, masjid, surau, gereja, balai raya, sekolah, universiti yang semuanya digunakan oleh rakyat Malaysia, tidak mengira agama atau bangsa, tidak kira apakah fahaman politik masing-masing. Seterusnya, gaji penjawat awam di Malaysia termasuklah elaun Yang Berhormat Ahli Parlimen adalah dibayar dari pungutan cukai SST.

Adakah Datuk Khairuddin akan mengeluarkan fatwa mengatakan bahawa semua penjawat awam menerima gaji dari duit haram yang dipungut dari hasil cukai?

Persoalan yang lebih serius adalah mengapa selama di bawah sistem SST, Khairuddin tidak mengatakan SST adalah haram dan tidak boleh dilaksanakan di Malaysia kerana SST mengenakan cukai kepada golongan miskin seperti yang dinyatakan dengan sistem GST?

Golongan miskin yang berpendapatan rendah akan mendapat pembelaan dari kerajaan bagi menangani kesukaran yang mungkin dihadapi dengan pelaksaan GST. Secara asasnya, barangan asas dan 200 kWh pertama penggunaan elektrik tidak akan dikenakan GST. Setahu saya, apabila industri membayar GST ke atas elektrik, ianya boleh dituntut semula oleh industri dan tidak menjadi kos pada perniagaan. Maka, kos perniagaan juga tidak akan naik.

Saya berpendapat bahawa kita seharusnya melihat keadaan dengan wajar.

Peneroka digesa dapat maklumat sahih GST

FEBRUARY 15, 2014

Rakyat terutamanya peneroka, digesa mendapatkan penjelasan dan maklumat sahih mengenai cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebelum percaya sepenuhnya dakyah pembangkang mengenai isu itu.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ismail Mohamed Said, berkata ini kerana tujuan pembangkang hanya untuk menimbulkan kebencian rakyat terhadap kerajaan sedia ada.

"GST sebenarnya tidak membebankan dan sudah dilaksana di lebih 165 negara. Cukai tidak dikenakan terhadap semua barang dan perkhidmatan selain kadarnya jauh lebih rendah," katanya dalam majlis sambutan Maulidur Rasul di Felda Jengka 19, di Temerloh.

Ismail yang juga ahli Parlimen Kuala Krau berkata, kerajaan mengutamakan kebajikan rakyat dengan memastikan kajian terperinci sebelum memutuskan untuk melaksana GST.

Dalam pembentangan Bajet 2014, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelaksanaan GST pada kadar enam peratus bermula April 2015, menggantikan dua cukai sedia ada iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang berkadar keseluruhan 16%.

Barangan keperluan asas seperti tepung, beras dan gula serta perkhidmatan kesihatan antara yang dikecualikan GST. - Bernama, 15 Februari, 2014.

Educating traders on GST


Athi Shankar | February 17, 2014

Customs officials will speak at a seminar on how the tax will work.

GEORGE TOWN: Many businessmen have yet to gain an adequate understanding of how the Goods and Services Tax (GST) will work, according to the Malaysian Association of Company Secretaries (MACS).

“They are still unaware of how GST will affect their business,” said Tan Yen Woo, who sits in one of the various committees in MACS.

They had not been well informed about the benefits of the tax and the procedures involved in implementing it, he added.

To address that knowledge gap, MACS will hold a day-long seminar this March 4 at the Customs Complex in Seberang Jaya.

MACS’s representative in Penang, Agnes Shizue Ooi, told newsmen today that the seminar would “fully inform” the public on GST.

The seminar is aimed at businessmen involved in the services, trading, engineering and manufacturing industries, but is open to anyone interested in learning about GST.

The panel of speakers will be made up of customs officials.

Seminar fees are RM180 for MACS members and RM250 for non-members.

Tan said politicians had confused the public about GST with their varied comments about it.

As a result, he added, many people were not aware that the tax would bring benefits to businesses as well as the consuming public.

For instance, he said, consumers would have their tax burden reduced because they would no longer have to pay the current 10% sales tax.

GST will come into force on April 1 next year.

Those interested in attending the seminar can contact Agnes at 0124885168 or go to the MACS website for further information.

Monday, February 17, 2014

GST struktur semula ekonomi untuk rakyat, negara


15 Februari 2014

KOTA BELUD - Pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) merupakan inisiatif kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memastikan penyusunan struktur ekonomi memanfaatkan rakyat dan negara pada masa depan, kata Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah Datuk Seri Dr Salleh Tun Said Keruak.

Oleh itu, Salleh mengingatkan rakyat supaya sentiasa waspada terhadap cubaan pihak-pihak tertentu yang mempolitikkan isu GST untuk kepentingan mereka.

"Perdana Menteri mahu menentukan penyusunan struktur ekonomi untuk kepentingan masa depan negara. Kerajaan mengambil tindakan itu untuk negara dan rakyat," katanya ketika berucap merasmikan Majlis Taklimat GST dan Isu Kenaikan Harga Barang di sini hari ini. 

Pelaksanaan GST diumumkan ketika pembentangan Bajet 2014 pada Oktober tahun lepas, dan akan dikuatkuasakan pada 1 April 2015.

Salleh yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah berkata GST merupakan satu keperluan ekonomi, yang tidak dapat dielakkan dan sebenarnya untuk kebaikan jangka panjang.

Beliau berkata GST merupakan kaedah penyelesaian sumber paling berkesan dan berdaya tahan terhadap situasi turun naik ekonomi global.

"Ekonomi digerakkan sendiri oleh masyarakat peniaga melalui penawaran. GST adalah saluran serta kaedah komunikasi antara pengguna, peniaga dan kerajaan akan terdorong untuk menjadi lebih efektif, telus, efisien dan mesra," katanya.

Menurut Salleh kerajaan sentiasa memastikan kedudukan ekonomi yang kukuh untuk menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat.

“Alhamdulillah, ramai pelabur asing melabur di Malaysia kerana yakin negara ini dapat menjana ekonomi secara berterusan”, katanya.

Beliau juga menyarankan supaya rakyat berusaha menambah pendapatan dari semasa ke semasa di samping bijak mengatur perbelanjaan harian.

Salleh turut mencadangkan persatuan pengguna di semua negeri diaktifkan bagi membantu pengguna berjimat-cermat di samping memantau kenaikan harga barang sesuka hati oleh golongan tidak bertanggungjawab.

Mengenai pelaksanaan GST, Salleh berkata kerajaan akan memberi insentif khas menghadapi rasionalisasi dan pelaksanaan GST kelak seperti diumumkan sebelum ini.

Menurutnya jika inflasi meningkat hasil pelaksanaan GST, ia hanya bersifat sekali pada masa awal pelaksanaannya. - Bernama

Majlis Belia Pahang bantu jelas GST


16 Februari 2014

KUANTAN - Majlis Belia Pahang akan menjelajah ke semua daerah di negeri itu bagi membantu kerajaan menjelaskan tentang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kepada golongan muda.

Presidennya Khairul Amin Osman berkata mereka menyasarkan untuk mengumpul sekurang-kurangnya 100 belia pada satu-satu sesi penjelasan di setiap daerah.

"Usaha ini bagi membolehkan belia memahami lebih lanjut tentang GST dan kemudian menjelaskan kepada masyarakat di kawasan masing-masing," katanya kepada pemberita selepas majlis penerangan GST peringkat daerah Kuantan anjuran persatuan itu, di sini semalam.

Katanya bermula dengan daerah Kuantan, jelajah itu akan diteruskan ke daerah lain dalam masa terdekat.

"Kita jangka keseluruhan sesi penerangan ke 11 buah daerah itu dapat diselesaikan pada bulan Jun depan," katanya.

Cara itu katanya diharapkan dapat mewujudkan 1,100 belia yang arif mengenai GST dan berperanan memberi penjelasan kepada masyarakat di akar umbi.

Dalam pembentangan Bajet 2014 pada Oktober tahun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan GST pada kadar enam peratus bermula April 2015.

Pelaksanaan GST itu menggantikan dua cukai sedia ada iaitu cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang berkadar keseluruhan 16 peratus. - Bernama

Peneroka digesa dapat maklumat sahih tentang GST


15 Februari 2014

TEMERLOH - Rakyat terutamanya peneroka, digesa mendapatkan penjelasan dan maklumat sahih mengenai cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebelum percaya sepenuhnya dakyah pembangkang mengenai isu itu.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamed Said berkata, ini kerana tujuan pembangkang hanya untuk menimbulkan kebencian rakyat terhadap kerajaan sedia ada.

"GST sebenarnya tidak membebankan dan sudah dilaksana di lebih 165 negara. Cukai tidak dikenakan terhadap semua barang dan perkhidmatan selain kadarnya jauh lebih rendah," katanya dalam majlis sambutan Maulidur Rasul di Felda Jengka 19, di sini.

Ismail yang juga Anggota Parlimen Kuala Krau berkata kerajaan mengutamakan kebajikan rakyat dengan memastikan kajian terperinci sebelum memutuskan untuk
melaksana GST.

Dalam pembentangan Bajet 2014, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan GST pada kadar enam peratus bermula April 2015, menggantikan dua cukai sedia ada iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang berkadar keseluruhan 16 peratus.

Barangan keperluan asas seperti tepung, beras dan gula serta perkhidmatan kesihatan antara yang dikecualikan GST. - Bernama