GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Thursday, September 15, 2011

Najib: Bantu bumiputera mesra pasaranARKIB : 14/09/2011


KUALA LUMPUR 13 Sept. — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tindakan afirmatif untuk membantu bumiputera yang diperkenal di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kekal tetapi berubah menjadi lebih mesra pasaran dan berdasarkan merit.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, strategi kerajaan sekarang yang mewujudkan lebih banyak peluang bagi bumiputera tanpa mengenakan kuota ke atas kaum lain juga menarik bukan bumiputera.

"Apa yang kita dapati ialah cara ini (tindakan afirmatif di bawah DEB) pertamanya, ia tidak popular dengan pasaran dan kedua, tidak benar-benar membantu bumiputera.

"Apa yang cuba kita lakukan sekarang ialah mengubahnya, tindakan afirmatif kekal, tetapi ia harus lebih mesra pasaran dan harus lebih berdasarkan merit.

"Dengan kata lain, kita mewujudkan peluang bagi mereka berkembang maju dan tidak mengenakan kuota ke atas pihak lain. Jadi, itulah falsafah umumnya, kita menuju ke arah itu dan ia semakin baik dan lebih menarik kepada bukan bumiputera jika kita melakukannya atas dasar itu," kata Perdana Menteri pada Persidangan CEO Global Forbes Ke-11 di sini, hari ini.

Najib berkata demikian ketika berkongsi pandangannya tentang prestasi dan cabaran-cabaran yang dihadapi negara sejak beliau mengambil alih pucuk pimpinan pada 2009.

Dialog selama 45 minit itu dipengerusikan oleh Ketua Pengarang dan Pengerusi Forbes Asia, Steve Forbes.

Mengenai sama ada telah tiba masanya bagi ASEAN mengkaji untuk memperkenal mata wang baharu, Najib berkata, negara-negara ASEAN akan tetap terbuka kepada idea dalam jangka panjang tetapi pendekatan mestilah terkawal bagi mengelak daripada gangguan dalam pasaran kewangan dan mata wang.