GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Saturday, June 1, 2013

GST masih diperhalusi


Publication: HM
Date of publication: May 31, 2013
Section heading: Main Section
Page number: 061
Byline / Author: Oleh Syarifah Dayana Syed Bakri

Cyberjaya: Kerajaan tidak akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dalam jangka masa terdekat kerana ia masih dalam peringkat kajian untuk mengenal pasti kesan dan kadar yang akan dilaksanakan.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kerajaan masih berunding dengan ahli politik, sektor swasta dan awam sebelum membuat apa-apa keputusan.

Kami belum memutuskan mengenai GST kerana kami perlu mengkaji semula perkara itu. Kami kini dalam proses mengkajinya dari sudut menyeluruh.

Semua tindakan diambil perlu dilihat bukan saja dari segi perolehan kerajaan, malah perlu dilihat dari segi kemakmuran orang ramai, katanya selepas merasmikan mesyuarat ke-19 Kumpulan serantau Asia/Pasifik Institut Bank Simpanan Dunia (WSBI) di sini, semalam.

Menurutnya, selain menjana pendapatan kerajaan, pelaksanaan GST itu juga sejajar hasrat kerajaan untuk mengurangkan cukai korporat dan cukai peribadi.

Kami juga perlu mengkaji semula dari segi manfaat terhadap kerajaan, sektor swasta dan orang ramai. Malah, kami tidak menetapkan satu tempoh tertentu untuk melaksanakan cukai berkenaan, katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai keluaran dalam negara kasar (KDNK), Husni berkata, situasi ketika ini adalah perlahan, namun Malaysia masih mampu mencapai pertumbuhan 4.1 peratus pada suku pertama tahun ini.

Berbanding kebanyakan negara berpendapatan tinggi dan sederhana yang lain, mereka terpaksa berusaha keras walaupun untuk mencapai pertumbuhan satu hingga dua peratus.

Melihat kepada keadaan ini, negara menyasarkan KDNK 4.5 hingga 5.5 peratus tahun ini disokong pelaburan dan cukai kerajaan serta penggunaan swasta, katanya.

Kerajaan masih kaji implikasi GST


Publication: BH
Date of publication: May 31, 2013
Section heading: Main Section
Page number: 004
Byline / Author: Oleh Haika Khazi Mohd Zaky Zainuddin

Cyberjaya: Kerajaan tidak akan melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), dalam masa terdekat, kerana masih mengkaji implikasi pelaksanaan serta kadarnya.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata kerajaan tidak mahu terburu-buru dalam melaksanakan GST dan akan menilai semula kajian dibuat sebelum ini bagi memastikan rakyat tidak dibebani masalah baru.

Kita harus melihatnya secara menyeluruh bukan semata-mata kerana pendapatan kerajaan, sebaliknya perlu mengambil kira manfaat dan faedahnya kepada rakyat.

Kajian kita turut merangkumi pengurangan cukai korporat dan individu, selain membantu rakyat berpendapatan rendah, katanya selepas merasmikan Mesyuarat Serantau Institut Bank Simpanan Dunia (WBSI) Asia Pasific ke-19 di sini, semalam.

Hadir sama Pengarah Urusan WSBI, Chris De Noose; Pengerusi Bank Simpanan Nasional (BSN), Tan Sri Abu Bakar Abdullah dan Ketua Eksekutif BSN, Datuk Adinan Maning.

Mengenai kadar yang akan dikenakan jika GST dilaksanakan, beliau berkata: Kerajaan masih mengkaji kadar dan tarikh sesuai untuk melaksanakan GST, selain manfaatnya kepada kerajaan, sektor swasta dan orang ramai.

Konsep nilai tambah

GST atau dikenali juga sebagai Cukai Nilai Tambah (VAT) adalah cukai kepenggunaan berasaskan kepada konsep nilai ditambah kerana ia dikenakan ke atas barang dan perkhidmatan di setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran dalam rantaian pembekalan, termasuk barang dan perkhidmatan yang diimport.

Jika dilaksanakan, ia akan menggantikan cukai kepenggunaan sedia ada iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Perbezaan GST dengan sistem cukai penggunaan sedia ada ialah dari segi skop pengenaan cukai yang lebih meluas iaitu pada semua peringkat pengeluaran dan pengedaran di samping boleh menuntut kredit cukai ke atas GST yang dibayar ke atas input perniagaan.

Ini berbanding sistem cukai penggunaan sedia ada yang mana cukai jualan hanya dikenakan pada satu peringkat pengeluaran iaitu semasa barang dikeluarkan daripada kilang atau diimport, sementara cukai perkhidmatan pula dikenakan ke atas perkhidmatan tertentu pada peringkat ia disediakan kepada pengguna.

Banyak negara, termasuk Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina di ASEAN sudah melaksanakan GSTkerana ia lebih komprehensif, efektif, telus, cekap dan mesra perniagaan, justeru mengatasi kelemahan dalam sistem cukai kepenggunaan, seperti cukai bertindih, cukai berganda dan cukai bertingkat.

Ahmad Husni berkata, pelaksanaan GST juga akan menyaksikan penurunan harga barangan dan perkhidmatan tertentu kerana kadar cukai yang dikenakan lebih rendah dan seragam.

Contohnya, ketika ini pengguna dikenakan cukai jualan 10 peratus bagi barangan tertentu, tetapi selepasGST dilaksanakan, kadarnya akan menjadi lebih rendah, katanya.

`Guan Eng's view on GST a distortion'


Publication: NST
Date of publication: May 31, 2013
Section heading: Main Section
Page number: 020

GEORGE TOWN: The state Barisan Nasional has questioned Chief Minister Lim Guan Eng for his misleading statement on Goods and Services Tax (GST).

Bagan BN division secretary Tan Chuan Hong said yesterday that Lim should not be making any comments on the matter since the government had yet to announce details of the GST.

Lim should mind his words and not become an ignorant leader.

He should only comment after the details have been announced, he said in reference to Lim's recent statement that the proposed GST would burden the poor.

Lim had said that implementing a GST rate of seven per cent would only increase inflation while affecting the low-income group the most.

Tan said the GST was part of a reasonable and comprehensive tax structure in developed countries.

It also stimulated fair competition, he added.

With the 'spend more, pay more' tax principle, those who spend more will have to pay more taxes.

It does not affect the low-income group, he said, adding that Lim's statement that the poor would be burdened was misleading.

He said GST generally would not affect daily supplies and controlled items.

Tan said Lim was being irresponsible when commenting that everyone would be burdened by an extra RM1,000 a year when the GST was implemented.

Without the details, he has no basis to form such an opinion. His comment is not only causing panic but also worrying the public. He should be prudent with his words.

Pelaksanaan GST belum muktamad


ARKIB : 31/05/2013


Ahmad Husni Hanadzlah (tengah) beramah mesra bersama Abu Bakar Abdullah (dua kiri), Adinan Maning (kiri) dan Chris De Noose (dua kanan) selepas menghadiri mesyuarat Institut Simpanan Wang Dunia Rantau Asia Pacific di Putrajaya, semalam. - Utusan/FAIRUZ IZYANA AYUB

CYBERJAYA 30 Mei - Kerajaan belum menetapkan jadual pelaksanaan untuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kerana hasil kajian mengenai cukai baharu itu masih perlu diteliti untuk memastikannya membawa manfaat kepada negara.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menjelaskan, GST sebanyak empat peratus adalah kadar neutral yang mana setiap tambahan daripada kadar itu akan membawa peningkatan hasil kepada kerajaan.

Beliau berkata, pelaksanaan GST bagaimanapun tidak menumpu kepada pertimbangan mengenai peningkatan hasil kerajaan semata-mata, tetapi turut mengambil kira soal kemakmuran rakyat.

"Kerajaan sedang dalam proses melihat perkara ini secara holistik. Kita akan mendapat maklum balas daripada ahli politik dan rakyat.

"Kita juga mahu menurunkan cukai korporat dan individu selain melihat sama ada boleh beri sedikit bantuan kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama dalam Mesyuarat Institut Bank Simpanan Dunia (WSBI) Rantau Asia Pasifik, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Urusan WSBI, Chris De Noose dan Pengerusi WSBI Rantau Asia Pasifik, Datuk Adinan Maning serta Pengerusi Bank Simpanan Nasional, Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Husni berkata, pertumbuhan ekonomi pada 4.1 peratus bagi suku pertama 2013 adalah baik berbanding sesetengah negara berpendapatan tinggi dan sederhana tinggi yang berdepan masalah untuk mencapai pertumbuhan satu hingga dua peratus.

"Anggaran pertumbuhan tahun ini ialah 4.5 hingga 5.5 peratus. Kita berharap akan memperoleh prestasi lebih baik pada suku seterusnya sekali gus membantu untuk mencapai sasaran," katanya.

Katanya, pertumbuhan ekonomi negara adalah dipacu oleh perbelanjaan swasta dan awam serta pelaburan pihak swasta, tetapi pertumbuhan itu dikekang oleh penurunan eksport.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Husni berkata, semua pihak termasuk bank simpanan perlu menyumbang idea yang dapat mencegah golongan tertentu meminjam daripada sumber tidak sah.

"Golongan ini adalah penduduk bandar yang berdepan masalah untuk mengembangkan sumber pendapatan. Mereka tidak mempunyai masa atau sumber lain untuk menambah pendapatan.

"Golongan ini turut meliputi mereka yang bekerja sendiri tetapi jualan atau pendapatan mereka terjejas oleh perubahan trend dan cita rasa pasaran," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130531/dn_07/Pelaksanaan-GST-belum-muktamad#ixzz2Wd8nHy2J
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GST: Guan Eng diselar cuba kelirukan rakyat


ARKIB : 31/05/2013

GST: Guan Eng diselar cuba kelirukan rakyat


Lim Guan Eng, Tan Chuan Hong

PULAU PINANG 30 Mei - Barisan Nasional (BN) negeri membidas Ketua Menteri, Lim Guan Eng kerana mengeluarkan kenyataan mengelirukan berhubung cadangan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak tujuh peratus berikutan perkara tersebut belum diputuskan kerajaan.

Setiausaha BN Bahagian Bagan, Tan Chuan Hong berkata, Guan Eng tidak sepatutnya mengulas berhubung pelaksanaan GST itu memandangkan maklumat terperinci mengenainya belum diumumkan.

Malah, beliau turut menempelak Guan Eng yang sepatutnya lebih mengetahui hal ehwal percukaian memandangkan mempunyai kelayakan dalam bidang perakaunan selain merupakan pemimpin tertinggi kerajaan negeri.

“Adalah tidak bertanggungjawab dan mengelirukan selepas Guan Eng mendakwa rakyat terpaksa menanggung beban sebanyak RM1,000 jika cadangan tersebut dilaksana.

“Apa asas untuknya membuat kesimpulan sedemikian? Komen Guan Eng itu bukan sahaja mencetuskan suasana panik tetapi membimbangkan rakyat," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Baru-baru ini, Guan Eng berkata, setiap warganegara Malaysia akan menanggung beban tambahan sebanyak RM1,000 setahun jika kerajaan melaksana GST sebanyak tujuh peratus.

Chuan Hong memberitahu, di negara maju, GST merupakan sebahagian daripada struktur cukai yang komprehensif dan berpatutan.

Menurutnya, selain membendung pedagang daripada mengelak membayar cukai pelaksanaannya juga mampu menjana platform persaingan seimbang dalam negara.

“Berdasarkan prinsip cukai, mereka yang berbelanja besar akan membayar lebih cukai.

“Keadaan sebegini sudah pasti tidak akan menjejaskan golongan berpendapatan rendah," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130531/dn_08/GST:-Guan-Eng-diselar-cuba-kelirukan-rakyat#ixzz2Wd8KvnyS
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GST: Opposition playing it up to the hilt


May 31, 2013
The opposition is merely scoring political points in their tooth and nail bashing of the goods and services tax (GST).
COMMENT
By Habhajan Singh
This is a real taxing issue. We are talking about the goods and services tax (GST).

On the government side, there is some level of paralysis. It seems to lack clarity and the gumption to take this tax plan to the rakyat.

It has been sitting on the drawing board for years, almost on the verge of festering. Members of the federal opposition, on the other hand, have been having a field day with the GST, playing up the issue to the hilt. It was a hot potato during the just concluded 13th General Election (GE13).

The opposition lawmakers seem ever on the lookout for opportunities to pounce on the political leaders from the other side of the Parliament divide.

The latest incident came less than a fortnight after the nation went to the polls on May 5.

The spark came from a mere citing of an example by Minister in the Prime Minister’s Department Idris Jala.

Speaking at a post-election forum on May 17, Idris was driving home the point on revenue collection. GST is basically a consumption tax that would generate revenue for the national coffers.

In doing so, he cited, for discussion purposes, the current Singapore GST rate of 7%.

Not that the government is about to slap a 7% GST rate for our long-delayed GST plan. At that rate, the government’s revenue would be somewhere in the range of RM27 billion, he estimated.

Jala’s “latest revelation” was supposed to have let the cat out of the bag, according to DAP political education director and Kluang MP Liew Chin Tong.

“Pakatan Rakyat (PR) had repeatedly warned that Barisan Nasional’s (BN) return to government in the GE13 would mean a higher tax burden for the man on the street, especially through the introduction of the GST, seen as BN’s method to balance the subsidy heavy budget,” he wrote in a statement dated May 18, the very day after Jala’s session.

The previous administration had been dithering on GST simply because they feared its impact as they move into the polls. As it was, BN was preparing for a tough battle. So, they would have argued, why add to their woes by implementing an unpopular GST plan before the polls.

During GE13, many of us would have received text messages and emails opposing the GST. When I received a Whatsapp message on GST from a former banker, I decided to check his views on GST.

“Are you suggesting that Malaysia does not implement the GST? As you know, we are about the few nations in the world which have yet to do it,” I shot back an enquiry.

In the exchange of messages, his replies were grounded not on economics but politics. It pretty much echoes the sentiment expressed by DAP’s Liew who wrote: “The alternative to the introduction of new taxes is to reduce corruption, wastage and cronyism — the PR formula.”

Really, it’s that simple? Agreed, the nation needs to battle the scourge of corruption.

But the opposition is merely scoring political points in their tooth and nail bashing of the GST. Maybe it is time they suggest proper checks and balances on the implementation of the GST itself, rather than merely pushing it away.

The bottom line is plain and simple: the country needs it. It is a consumption tax. It is meant to replace the existing sales tax which we are already paying.

In fact there will be a whole range of goods excluded from GST. Whether it’s the BN or PR, the country has to go the GST way. That’s the simple truth.

Habhajan Singh is the executive editor of The Malaysian Reserve. Feedback:hab@ themalaysianreserve.com

This content is provided by FMT content partner The Malaysian Reserve.
- See more at: http://www.freemalaysiatoday.com/category/business/2013/05/31/gst-opposition-playing-it-up-to-the-hilt/#sthash.DLVDIRu9.dpuf

Friday, May 31, 2013

GST cara laksana akujanji, rasuah tidak dibasmi


Posted on Friday, May 31 @ 21:30:32 MYT by paktam

Oleh ARIF ATAN
KUALA LUMPUR: Pelaksanaan GST yang mengoyakkan poket rakyat dilihat sebagai cara kerajaan BN mendapatkan wang bagi menunaikan 17 teras akujanji yang ditaburnya pada PRU13 lalu, tegas Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua.

"Taktik Najib dan Kabinet barunya memperbodoh rakyat terserlah dengan cuba untuk memberikan keyakinan kepada umum kononnya cukai baru itu akan menjana pendapatan negara.

"Padahal, kerajaan BN hanya mengenakan cukai sehingga membebankan rakyat yang sudah cukup menderita dengan kos sara hidup tinggi tetapi rasuah dan salahlaku kuasa dibiar terus berlaku," katanya

Tambah Tony, tindakan BN 'menghadiahkan' rakyat dengan GST demi mengumpul wang bagi merealisasikan segala janji manifestonya jauh berbeza dengan pendekatan Pakatan Rakyat yang akan melaksanakan reformasi radikal dalam mentadbir kekayaan negara.

"Kuasa ekonomi kepada rakyat akan diwujudkan melalui pembasmian rasuah dan penyelewengan kuasa dengan menaiktaraf ekonomi di peringkat rakyat terbanyak bukannya bebankan mereka dengan cukai yang menindas," jelasnya.

GST hanya tidak terlaksana tempoh terdekat?


Abdul Aziz Mustapha,31 Mei 2013
KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) mengucapkan terima kasih kepada rakyat yang mengundinya dengan memaksakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), kata Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar.

Beliau menyifatkan kenyataan bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan GST dalam tempoh terdekat menambahkan lagi rasa terdera rakyat di bawah pemerintahan Barisan Nasional (BN).

"Tidak akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat maknanya GST tetap akan dilaksanakan juga.

"Ertinya kerajaan tetap mempunyai niat untuk mendera dan menghukum rakyat dengan GST.

"Rakyat tentulah merasa semakin terdera dengan kenyataan kerajaan yang berkeras hendak melaksanakan GST itu walaupun kononnya bukan dalam waktu terdekat," kata beliau.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, amat malang bagi rakyat kerana GST akan dipaksakan ketika pendapatan mereka tidak meningkat.

"Isunya sekarang bukan soal berapa peratus cukai GST itu, isunya pendapatan rakyat tidak bertambah tetapi beban mereka pula yang akan bertambah," kata Mahfuz.

Beliau berkata, ketika kerajaan tidak pernah menafikan akan menaikkan harga minyak dan pelbagai tarif lain bila-bila masa sahaja selepas pilihan raya umum yang lalu, harga barangan pasti akan naik dan naik lagi apabila kerajaan menaikkan harga barangan dan perkhidmatan perlu.

"Dengan kenaikan harga barang dan ditambah pula dengan bebanan GST, ia pasti akan sangat mendera dan menghukum rakyat termasuklah yang mengundi BN dalam pilihan raya yang lalu.

"Itulah sebabnya saya katakan bahawa GST adalah ucapan terima kasih BN kepada pengundi-pengundinya dalam pilihan raya yang lalu," kata Mahfuz (gambar).

Walaupun Pakatan Rakyat telah memberi jaminan tidak akan melaksanakan GST dalam manifesto pilihan rayanya, kira-kira 47 peratus rakyat negara ini tetap memilih BN yang berkeras mahu melaksanakan GST.

Mahfuz juga menyifatkan GST adalah tindakan mendera rakyat bagi kepentingan korporat.

"Bila menteri kata pelaksanaan GST itu juga adalah sejajar dengan hasrat kerajaan untuk mengurangkan cukai korporat dan cukai peribadi, ia bermakna beban cukai dihempuk atas kepala rakyat untuk mengurangkan cukai korporat," kata beliau.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sebelum itu berkata, kerajaan tidak akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dalam tempoh jangka dekat kerana ia masih mengkaji kesan dan kadar yang akan dilaksanakan.

Katanya, kerajaan masih berunding dengan ahli politik, sektor swasta dan awam sebelum membuat apa-apa keputusan.

GST bukan dalam masa terdekat


30 Mei 2013
Datuk Seri Ahmad Husni Hanazlah.
Datuk Seri Ahmad Husni Hanazlah.
CYBERJAYA - Kerajaan tidak akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dalam tempoh jangka dekat kerana ia masih mengkaji kesan dan kadar yang akan dilaksanakan.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata kerajaan masih berunding dengan ahli politik, sektor swasta dan awam sebelum membuat apa-apa keputusan.

"Kami masih belum memutuskan mengenai GST kerana kami perlu mengkaji semula perkara itu dan kami kini sedang di dalam proses mengkajinya dari sudut yang menyeluruh." 

"Semua tindakan yang diambil perlu dilihat bukan sahaja dari segi perolehan kerajaan, malah perlu dilihat dari segi kemakmuran orang ramai," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat ke-19 Kumpulan serantau Asia/Pasifik Institut Bank Simpanan Dunia (WSBI) di sini hari ini.

Selain menjana pendapatan kerajaan, pelaksanaan GST itu juga adalah sejajar dengan hasrat kerajaan untuk mengurangkan cukai korporat dan cukai peribadi.

"Kami juga mengkaji sama ada kami boleh menyediakan sedikit bantuan kepada orang ramai," katanya.

Ketika ditanya mengenai kadar yang akan dikenakan, Husni berkata: "Kami perlu mengkaji semula di segi manfaat terhadap kerajaan, sektor swasta dan orang ramai," kata Husni, sambil menyatakan kerajaan tidak menetapkan satu tempoh tertentu untuk melaksanakan cukai itu.

Semasa berucap sebelum itu, Husni menyeru institusi perbankan supaya memberi perhatian terhadap golongan berpendapatan rendah di bandar yang menerima gaji tetap tetapi sukar menyeimbangkan pendapatan masing-masing.

Katanya golongan itu terdedah kepada "jerung" peminjam wang haram berikutan peningkatan tekanan melebarkan permintaan kredit.

"Kesan aktiviti haram ini terhadap kehidupan sosial kita terlalu besar dan saya berharap anda dapat membantu menjauhkan kumpulan berpendapatan rendah itu daripada aktiviti kredit haram dan menarik mereka membuat pinjaman yang dikawal selia, bertanggung jawab dan selamat," katanya. - Bernama

Belum ada jadual pelaksanaan GST


ARKIB : 30/05/2013


CYBERJAYA 30 Mei - Kerajaan belum menetapkan jadual pelaksanaan untuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kerana hasil-hasil kajian mengenai cukai baharu itu masih perlu diteliti untuk memastikannya membawa manfaat kepada negara.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menjelaskan, GST sebanyak empat peratus adalah kadar neutral di mana setiap tambahan daripada kadar itu akan membawa peningkatan hasil kepada kerajaan.

Beliau berkata, pelaksanaan GST bagaimanapun tidak menumpu kepada pertimbangan mengenai peningkatan hasil kerajaan semata-mata, tetapi turut mengambil kira soal kemakmuran rakyat.

“Kerajaan sedang dalam proses melihat perkara ini secara holistik. Kita akan mendapat maklum balas daripada ahli politik dan rakyat.

“Kita juga mahu menurunkan cukai korporat dan individu selain melihat sama ada boleh beri sedikit bantuan kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama dalam Mesyuarat Institut Bank Simpanan Dunia (WSBI) Rantau Asia Pasifik, di sini hari ini. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130530/dn_25/Belum-ada-jadual-pelaksanaan-GST#ixzz2Wd9EMqxW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thursday, May 30, 2013

Penganalisis: Paling sesuai beli kereta hujung tahun ini


MOHD RIDUAN SALLEH
29 Mei 2013
penurunan harga kereta
PENURUNAN harga kereta yang dijanjikan sama ada oleh parti pemerintah mahupun pembangkang pada siri kempen pilihan raya lalu sememangnya menarik perhatian rakyat Malaysia.

Rata-rata rakyat yang berhasrat untuk membeli atau menukar kereta baru memilih untuk menunggu sehingga kerajaan baru dibentuk dan tawaran mengenainya lebih jelas.

Terbaru, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi mengulangi janji kerajaan untuk menurunkan harga kereta.

"Seperti dijanjikan, harga kereta akan diturunkan secara berperingkat hingga 2017. Insya-ALLAH, saya akan pastikan setiap janji ditepati," tulis beliau menerusi laman mikro Twitter miliknya, semalam.

Terdahulu, JF Apex Securities dalam satu kenyatan berkata, kerajaan mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk menurunkan harga kereta memandangkan langkah itu boleh menjejaskan penguasaan pasaran Proton.

Firma penyelidikan itu berkata kajian daya maju perlu dilakukan untuk melihat impak keseluruhan bagi mengelak gangguan ke atas ekosistem automotif negara.

"Kami tidak menjangkakan perubahan dalam tempoh beberapa bulan akan datang, sementara menunggu perkembangan terkini semakan ke atas Dasar Automotif Negara," kata JF Apex.

Pakar ekonomi yang dihubungi Sinar Harian Online bagaimanapun menjangkakan masa terbaik untuk pembelian kereta mungkin berlaku selepas pembentangan Bajet 2014, akhir tahun ini.

Menurut Ketua Penyelidikan dan Perundingan Jawatankuasa Kluster Ekonomi dan Kewangan Majlis Profesor Negara (MPN) Prof. Dr. Shazali Abu Mansor, langkah kerajaan mengumumkan penurunan harga kereta secara berperingkat mungkin bermula sebaik belanjawan dibentangkan.

“Sungguhpun penurunan 30 peratus dilakukan secara berperingkat, pembeli masih berpeluang merasai penurunan harga walaupun pada kadar 6 peratus setahun," katanya.

Justeru beliau berkata seandainya tidak ada keperluan mendesak, pembeli mungkin boleh menunggu sehingga kerajaan membentangkan Bajet 2014 bagi mengetahui peratusan penurunan harga kereta pada tahun ini.

Menurut beliau lagi, adalah penting penurunan harga dilaksanakan secara berperingkat bagi membolehkan semua pihak bersedia agar pasaran dapat diseimbangkan.

Sementara itu Ketua Jaringan Jawatankuasa Kluster Ekonomi dan Kewangan (MPN), Prof. Dr. Abdul Rahim Abdul Rahman berkata, tempoh masa yang realistik untuk membeli kereta adalah antara tahun 2013 dan 2014.

Beliau berkata demikian kerana tempoh tersebut kereta sepatutnya berada pada harga yang kompetitif setelah kerajaan mengumumkan penurunannya secara berperingkat.

Namun begitu katanya, salah satu faktor yang boleh mempercepatkan penurunan harga kereta ialah melalui pengenalan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) untuk menampung semula hasil cukai kenderaan.

“Sekiranya GST diluluskan dalam sidang Parlimen tahun ini, hasrat pengguna untuk membeli kereta pada harga yang lebih rendah mungkin tercapai selepas perbentangan Bajet 2014 nanti," katanya.

GST will stifle tourism – MATTA Sabah


Posted on May 29, 2013, Wednesday

KOTA KINABALU: The Malaysian Association of Tour and Travel Agents (MATTA) Sabah has expressed concern over the impact of the proposed Goods and Service Tax (GST) in the country.

Its chairman, KL Tan, said the tourism industry will be badly affected if GST is implemented without consulting stakeholders in the tourism sector.

GST is a type of broad-based consumption tax that covers all sectors of the economy and it is imposed on a wide range of local and imported goods and services.

The Malaysian government first announced that it intended to introduce GST in 2004. However, it was postponed thereafter due to mixed responses from the public and businesses.

On 16 December 2009, the government introduced the GST Bill 2009 for its first reading in Parliament and had proposed to commence in 2011. However, it was also deferred and expected to commence in the not too distant future.

Tan said it is shocking for Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Idris Jala to guarantee a RM27 billion income if GST is implemented.

“It looks like the all Malaysians, rich and poor, will have to contribute this additional revenue to the government.” he said.

Idris said that the GST should be comparable to Singapore at 7% but Tan pointed out that Singapore is well developed with lower tax rates. Singapore’s corporate tax rate is 8.5% on profits for up to SGD300,000 and 17% on corporate profits above SGD300,000. The Malaysian tax rate is 20% for profits up to RM500,000 and 25% for profits above RM500,000. The Singapore individual tax rates is also lower compared to Malaysia. GST implementation may be considered only if Malaysian corporate and individual tax rates are significantly reduced.

However, Tan agreed that the move to introduce GST is expected to enhance the efficiency and effectiveness of the existing tax system, particularly in curbing tax erosion and leakages through transfer pricing and other means.

Perhaps the introductory GST rate should be about 4% on non-essential services and products and increasing slowly over the years to avoid inflation, he suggested.

Tan said that GST will basically make Malaysia more expensive as a destination compared to Thailand, Indonesia and the emerging destinations in Indo-China. It would impact Malaysia’s relative competiveness with other international destinations.

“GST may not deter tourists to come to Malaysia but because of the higher cost of living, tourism receipts may drop as tourists will spend less.

“GST may influence how much tourists spend while here. There is a multiplier effect and this will affect the economy. If GST is implemented in 2014, it will not favor the Ministry of Tourism and Culture to bring in more tourism receipts for the Visit Malaysia Year (VMY) 2014.

“GST implementation will have considerable negative effects and ruin the highly anticipated campaign,” he said.

Tan is also of the opinion that the VMY2014 target of 28 million foreign tourists arrivals will be stifled and that the realisation of Malaysia Tourism Transformation Plan 2020 to achieve 36 million tourist arrival with RM168 billion receipts will be an uphill task,” he said.

Tan hoped that GST would be deferred as the mechanism should be probably explained to the tourism sector and the travel agents need to inform their counterparts at least a year in advance of the GST.

“Some of us have signed contracts with our overseas counterparts for the years 2014/2015. Imagine we have to absorb the 7% GST of tour packages which is very substantial. Some standard tour package would be some RM1,000-to RM3,000 per pax and 7% thereon will put us out of business. A transitional provision of two years should be allowed. Tourism operators working in the international market place have set up brochures and their contracts up to two years in advance. They will have to decide who to absorb the additional costs,” he said.

Tan urged the Ministry of Finance (MOF) to engage the stakeholders to discuss the implementation of GST because of its far-reaching implications to the tourism industry which has emerged as an important contributor to Malaysia’s economic growth.

The concerns are GST treatments on services provided in the travel industry like domestic air travel, ground transportation, inbound tour packages, booking fees and commissions should be classified as “zero-rated supplies” or “standard-rated supplies”.

Tan pointed out 65 per cent of tourists arrivals to Sabah are domestic and any GST tax treatment works against tourism if these services are “standard-rated supplies”. Of main concern is the domestic air travel between West Malaysia and East Malaysia and air travel within Sabah and Sarawak. These services hopefully be classified as essential services and be zero-rated.

“GST will affect the whole travel industry, including domestic tourism as any negative impact on the disposable income will affect us negatively as holiday is considered a discretionary expense and is normally the first to be deferred or cancelled,” he said.

Read more: http://www.theborneopost.com/2013/05/29/gst-will-stifle-tourism-matta-sabah/#ixzz2WjUKiRtj

Resolve price disparity before introducing GST – Likas rep


Posted on May 29, 2013, Wednesday

KOTA KINABALU: Likas assemblyman Junz Wong has urged the Barisan Nasional (BN) government to ensure 1 country 1 price first before even considering implementing the Goods and Service Tax (GST).

Junz, who is also the national DAPSY publicity secretary and DAP Sabah state assistant secretary, said that the prices of general essential goods in all regions of the country must be the same if GST were to be implemented fairly.

“Generally, prices of essential goods in Sabah and Sarawak are higher compared with Peninsular Malaysia due to the high cost of delivery and distribution,” he said.

“That means we Sabahans will be paying higher taxes for a similar item bought compared to West Malaysians because it is more expensive here in Sabah,” Junz said.

“This is extremely unfair to Sabah and Sarawak to the extent that we feel that the government is systematically discriminating against the people of Sabah and Sarawak,” he added.

“Why should Sabahans and Sarawakians pay for higher taxes?” Junz asked.

He noted that in the Prime Minister’s 2013 Budget speech in parliament in 2012, he introduced a Price Uniformity Scheme and various initiatives, including provision of transport subsidy to offset the cost of delivering products from Peninsular Malaysia to Sabah, Sarawak and Labuan, including the interior areas.

For this, the government has allocated RM386 million to ensure the prices of essential goods in Sabah and Sarawak as well as in Labuan are sold at lower prices, he said, adding that this included the opening of 57 Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) stores.

Junz said he was however amazed that after introducing various price uniformity programmes, even items within KR1M stores in West Malaysia and Sabah are different.

“Prices of KR1M items are sold higher in Sabah compared to Peninsular Malaysia,” he claimed.

He said this was largely due to lopsided policy such as cabotage policy and poor connectivity within the state which had caused higher delivery and logistic costs. Thus, abolishing cabotage policy and upgrading road infrastructure with sense of urgency, would be a good start.

“I will be moving a motion in the upcoming State Assembly to seek for collective support from all Sabah elected representatives regardless of our political differences to reject GST to be implemented in Sabah.

“There is no better time to show that Sabah elected representatives are putting the interests of Sabahans as their top priority,” he added.

Read more: http://www.theborneopost.com/2013/05/29/resolve-price-disparity-before-introducing-gst-likas-rep/#ixzz2WjU1Hcbf

Malaysia should not delay the implementation of GST


May 29, 2013

KUALA LUMPUR:  Falling revenues from the national oil reserves makes the implementation of the much debated goods and services tax (GST) a necessity.

GST has been proven to be a better tax system as it is more effective, efficient, transparent and business friendly compared to the current taxation system. It could also spur economic growth and enhance the country’s competitiveness.
However, one of the prime reasons for its implementation is that it is capable of generating a more stable source of revenue for the nation because its less susceptible to economic fluctuations.
GST is a consumption tax, and with the Malaysia’s economy being increasingly dependent on domestic consumption, it is expected to bring more revenue for the government.
“The argument for the implementation of GST becomes more compelling with the imminent formation of the Asean Economic Community (AEC) in 2015 which will see tariffs and excise duties being slashed across the board,” said Taxand Malaysia Sdn Bhd chairman Dr Veerinderjeet Singh.
The government has taken the initiative to introduce a GST bill in 2009 but it was withdrawn after there were calls made by certain quarters to improvise the bill.
“The government has consulted the business sector, the accounting and tax fraternity on GST implementation but the engagement with the rakyat was still lacking,” said Dr Veerinderjeet. The Royal Customs Department, which will be responsible for the collection of GST has even incorporated a portal on GST on its website.
It seems that all the systems are “go” for the implementation of GST at 4% but what is holding the government back? The lack of engagement with the rakyat may obscure the benefits of GST and this could be manipulated by certain quarters by telling them that GST would burden them.
The government has just been given a fresh mandate by the rakyat from the recently concluded 13th General Election and it may not want to be perceived as burdening the rakyat.
The question that arises is can it afford not to implement GST in the light of falling revenue and pressure to undertake subsidy rationalisation to narrow the government’s budget deficit. GST if implemented would see corporate and personal tax rates coming down and this would benefit the rakyat in the long run. The trade off is here is the government ready to make an unpopular decision in order to achieve greater benefit for the country in the long-term?

Sunday, May 26, 2013

GST tingkat harga barangan dan perkhidmatan, kata Wong


Posted on May 25, 2013, Saturday

KUCHING: ADUN Bukit Assek Wong Ho Leng berkata, Sarawak harus membantah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang telah diperkenalkan.

Jelas beliau, pelaksanaan GST akan meningkatkan harga barangan dan perkhidmatan sekali gus menghakis pendapatan boleh guna rakyat khususnya bagi kelas pertengahan dan miskin.

“Majoriti rakyat Sarawak adalah miskin terutama penduduk peribumi.

“Ramai di kalangan mereka khususnya yang tinggal di rumah panjang tidak mempunyai bekalan elektrik dan air.

“Inikan lagi, mereka perlu membayar GST,” katanya ketika membahaskan usul pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, kelmarin.

Menurut Wong, kadar GST ditetapkan kepada tujuh peratus juga akan menyumbang sebanyak RM27 bilion kepada peti simpanan persekutuan.

“Berdasarkan populasi rakyat, amaun tersebut ialah RM1,000 seorang setahun atau RM5,000 bagi setiap isi rumah sedangkan di bawah BR1M, setiap isi rumah hanya mendapat RM500.

“Itukah bagaimana kerajaan memberi ganjaran kepada rakyat miskin selepas pilihan raya,” katanya.

Read more: http://www.theborneopost.com/2013/05/25/gst-tingkat-harga-barangan-dan-perkhidmatan-kata-wong/#ixzz2WjUmtOAf

GST bantu golongan miskin


Publication: BH
Date of publication: May 25, 2013
Section heading: Main Section
Page number: 007
Byline / Author: Oleh Norfatimah Ahmad

Kuala Lumpur: Sejumlah RM1,000 setahun yang didakwa pembangkang sebagai beban tambahan rakyat jika kerajaan mengenakan kadar tujuh peratus Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) disifatkan sebagai mainan angka semata-mata untuk mempengaruhi rakyat supaya menolak kaedah percukaian itu.

Ketua Penyelidikan dan Perundingan Kluster Ekonomi dan Kewangan, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Shazali Abu Mansor, berkata realitinya, kadar berkenaan hanya akan ditanggung rakyat jika mereka berbelanja sehingga RM10,000 sebulan untuk membeli barangan bukan keperluan asas.

Sistem percukaian seperti GST lebih cekap dan adil kerana ia dapat membantu lebih ramai golongan miskin kerana selama ini ada individu yang berbelanja tinggi tetapi 'lari' daripada membayar cukai, katanya ketika dihubungi BH, di sini, semalam.

Malaysia ketinggalan

Shazali berkata, sebagai negara yang bakal mencapai status maju dan berpendapatan tinggi, Malaysia masih ketinggalan kerana tidak mengguna pakai GST seperti negara jiran lain iaitu Vietnam dan Myanmar, sedangkan majoriti negara dunia sudah melaksanakannya.

Sebelum ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, pakatan pembangkang menolak prinsip percukaian itu kerana menganggap ia membebankan rakyat.

Guan Eng mendakwa kadar GST itu akan membolehkan Kerajaan Persekutuan memberi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM1,200 setahun seperti dijanjikan, kerana kerajaan akan memperoleh RM5,000 setahun daripada setiap isi rumah menerusi cukai GST, sekali gus BN akan meraih keuntungan besar, manakala rakyat yang berpendapatan rendah, akan rugi besar.

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala menyatakan Kerajaan Pusat akan menjana pendapatan RM27 bilion setahun dengan kadar GST tujuh peratus.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Persatuan Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusuf Abdul Rahman (gambar) berkata, sebagai negara yang bakal melaksanakan ketetapan baru sepertiGST, pertimbangan dari segi aspek pemahaman, kesedaran dan kesediaan rakyat perlu diutamakan untuk mengelak timbul sebarang masalah.

Beliau berkata, kadar GST tujuh peratus yang dikatakan akan dikenakan sepatutnya dikaji semula supaya rakyat tidak menganggap ia benar-benar membebankan mereka kerana di peringkat awal, kadar yang diperkatakan hanya antara tiga hingga empat peratus.

FOMCA setuju

Hal sama seharusnya dipertimbangkan untuk cukai pendapatan jika kerajaan mahu melaksanakan , katanya ketika dihubungi BH di sini, semalam.

Beliau berkata, FOMCA pada dasarnya bersetuju dan menyokong usaha kerajaan untuk melaksanakan GSTkerana sudah tiba masanya Malaysia melakukan perubahan dalam sistem percukaian serta berubah menerusi kaedah yang diguna pakai di negara lain.

Menerusi GST, sistem cukai sekali dilaksanakan yang mana kadar cukai dikenakan berdasarkan penggunaan mengikut kategori tertentu, berbanding sistem cukai sekarang yang berdepan masalah apabila ada yang dikenakan cukai dua kali, katanya.