GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, March 19, 2010

Rakyat masih belum fahami GST


ARKIB : 19/03/2010

KUALA LUMPUR 18 Mac - Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan, langkah menangguhkan Pembentangan Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk bacaan kali kedua dan ketiga bukannya kerana kerajaan mahu membuat 'pusingan-U' dalam isu berkenaan.

Perdana Menteri berkata, ia juga bukannya untuk meraih undi rakyat pada pilihan raya umum akan datang sebagaimana yang didakwa oleh sesetengah pihak.

Sebaliknya beliau menjelaskan, keputusan itu diambil kerana masih ramai lagi rakyat yang belum memahami keperluan GST.

Katanya, lebih memburukkan keadaan ialah tindakan kumpulan tertentu yang memutarbelitkan cadangan pelaksanaan GST sehingga membimbangkan rakyat.

"Sesetengah pihak fikir GST adalah cukai tambahan, sedangkan ia bukan cukai tambahan sebaliknya untuk menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

"Namun malangnya sesetengah pihak memutarbelitkan fakta sehingga membangkitkan kebimbangan rakyat, jadi kita perlukan masa untuk membuat penjelasan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan bilik pameran Audi Kuala Lumpur dan melancarkan kereta Audi R8V10.

Rang Undang-Undang GST sepatutnya dibentang untuk bacaan kali kedua dan ketiga pada sesi sidang Dewan Rakyat yang bermula Isnin lalu.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0319&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_18.htm#ixzz2WNI27OtU
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wednesday, March 17, 2010

Pembangkang manipulasi isu GST


KUALA LUMPUR 16 Mac - Pakatan pembangkang sengaja memanipulasi isu cukai barangan dan perkhidmatan (GST) apabila mendakwa tindakan kerajaan menangguhkan pembentangan cukai itu bagi bacaan kali kedua dan ketiga di Parlimen, berpunca daripada kempen berterusan mereka.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, tindakan sedemikian biasa dilakukan oleh pakatan pembangkang kerana apa yang baik adalah daripada mereka dan yang jahat adalah kerajaan.

''Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak cukup sensitif dan mengambil kira segala pandangan rakyat mengenai GST, bukannya pandangan pembangkang.

''Jika didapati GST kurang difahami maka langkah yang dilakukan ialah dengan menangguhkannya buat sementara waktu sehingga masa yang sesuai barulah ia dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas sesi dialog antara Dewan Perniagaan Amerika Syarikat (Amcham), Jawatankuasa Majlis Aeroangkasa Malaysia-Amerika (Umac) dan Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Semalam, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penangguhan itu menunjukkan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kepastian dalam mentadbir negara setelah sebelum ini cukup yakin GST merupakan satu-satunya kaedah menyelesaikan masalah defisit ekonomi negara.

Beliau juga mendakwa penangguhan itu berpunca daripada kempen berterusan mereka.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, penangguhan pembentangan GST adalah kerana infrastruktur yang lengkap perlu dibuat dan memberi penjelasan supaya ia memberi pemahaman kepada rakyat secara keseluruhannya.

''Hanya dua negara yang tidak melaksanakan GST iaitu Brunei dan Kemboja. Brunei tidak perlu GST kerana negara itu tidak ada cukai.

''Takkan Malaysia mahu terlewat dari Kemboja untuk melaksanakan GST," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0317&pub=utusan_malaysia&sec=Parlimen&pg=pa_01.htm#ixzz2WNHhQRQH
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GST wajar dilaksana - Pakar


ARKIB : 17/03/2010

KUALA LUMPUR 16 Mac - Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) harus diterima oleh semua pihak kerana ia menjanjikan keuntungan kepada negara dan rakyat untuk jangka masa panjang.

Sehubungan itu, Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng menasihatkan semua pihak sama ada daripada sektor awam atau swasta supaya menerima dan memberi sokongan kepada GST agar ia dapat dilaksanakan segera.

Beliau menjelaskan, GST merupakan gantian bagi cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang melibatkan penurunan kadar cukai pendapatan dan korporat secara beransur-ansur.

GST juga kata beliau, bertujuan membolehkan kerajaan mengurangkan kadar cukai pendapatan dan syarikat yang kini hanya tertumpu kepada kumpulan tertentu.

''Paling menarik adalah GST akan memberi impak positif terutama kepada golongan berpendapatan rendah berbelanja ekoran memperoleh pendapatan yang lebih baik berbanding sekarang,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas pelaksanaan GST yang menjadi perdebatan banyak pihak terutama syarikat-syarikat korporat sehingga membawa kepada tekanan ekoran bimbang objektifnya tidak mencapai matlamat seperti yang dirancang.

Kim Leng memberitahu, segelintir pihak enggan menerima GST bukan kerana kadar cukai perkhidmatan yang tinggi sebaliknya bimbang akan pelaksanaan sistem GST yang dikatakan lebih telus daripada sistem yang diguna pakai sekarang.

Bagaimanapun, menurutnya, GST dijangka memberi kebaikan kepada kumpulan berpendapatan sederhana dan rendah apabila barang-barang keperluan utama seperti makanan, pendidikan, kesihatan dan pengangkutan akan dikecualikan daripada cukai tersebut.

''Tetapi, bagi barangan atau produk yang mahal atau berjenama, ia sama sekali tidak dikecualikan kerana golongan berpendapatan tinggi mampu membelinya justeru cukai yang dikenakan tidak akan menjejaskan pendapatan mereka,'' katanya.

Kim Leng berkata, GST akan dilihat lebih adil untuk rakyat negara ini kerana kadar cukai yang akan dikenakan terhadap barangan hanya empat peratus berbanding SST, lima hingga 10 peratus.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0317&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_12.htm#ixzz2WNHLYUNF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Penangguhan bacaan kedua GST bukan kerana pembangkang


ARKIB : 16/03/2010

KUALA LUMPUR 16 Mac – Penangguhan bacaan kedua Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada sesi Parlimen sekarang ini bukan kerana kerajaan tunduk kepada desakan pembangkang.

Malah, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, langkah itu dilakukan untuk membolehkan kerajaan mendapatkan pandangan rakyat dengan lebih mendalam.

"Kerajaan membuat keputusan supaya ditangguhkan (pembacaan Rang Undang-Undang GST) untuk mendapatkan lebih makluman daripada masyarakat,” katanya.

"Ini bukan kerana pembangkang, tetapi kerana rakyat didahulukan. Di dalam memberi keutamaan kepada rakyat, kita ingin mendengar pandangan mereka mengenai perkara itu,” katanya ketika menjawab soalan Nasharudin Mat Isa (Pas-Bachok) mengenai dasar-dasar kerajaan di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Rang undang-undang GST dibentangkan bagi bacaan kali pertama di Parlimen pada Disember lepas, dan dicadang untuk dikuatkuasakan pada suku ketiga tahun depan, dengan matlamat untuk melebarkan asas cukai dan mengurangkan defisit negara. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0316&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_31.htm#ixzz2WdQ11pzq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tuesday, March 16, 2010

Hak pengguna lebih terjamin


ARKIB : 16/03/2010


Ismail Sabri Yaakob bermesra dengan peserta kanak-kanak selepas merasmikan Kempen Hari Pengguna Sedunia di Giant Kinrara, semalam.


KUALA LUMPUR 15 Mac - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan memasukkan peruntukan baru dalam Akta Perlindungan Pengguna (APP) 1999 bagi melindungi pengguna dalam urusan perjanjian pembelian.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Terma Ketidakadilan Kontrak dimasukkan dalam akta itu kerana rundingan serta perjanjian piawaian termasuk transaksi pembelian barang dan perkhidmatan perlu dijalankan secara adil antara pengguna dan penjual.

Menurutnya, langkah itu dibuat kerana terdapat beberapa kes pengguna tertipu dan teraniaya ekoran perjanjian berat sebelah yang disediakan oleh pihak pengusaha atau penjual.

"Bagi mengatasi masalah ini kementerian telah mengambil langkah supaya peruntukan undang-undang Terma Ketidakadilan Kontrak dimasukan ke dalam akta itu.

''Ia dibentangkan untuk bacaan kali pertama pada sesi Dewan Rakyat kali ini bagi memberi perlindungan tambahan kepada pengguna," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Sambutan Hari Pengguna Sedunia 2010 yang bertemakan 'Wang Kita, Hak Kita' di sini hari ini.

Turut hadir Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk N. Marimuthu dan Ketua Pegawai Operasi GCH Retail Sdn. Bhd., Datuk John Coyle.

Ismail Sabri berkata, langkah sedemikian bertujuan melindungi pengguna yang sebahagian besarnya tidak memahami terma-terma perjanjian bersifat berat sebelah sehingga boleh merugikan mereka.

Di samping itu beliau memberitahu, kebanyakan pengguna tidak memahami isi kandungan dokumen perjanjian pembelian disediakan penjual.

Katanya, mereka menurunkan tandatangan pada dokumen perjanjian tanpa mengkaji serta memperhalusi terma dan syarat yang terkandung di dalamnya.

''Sekiranya perjanjian dibuat menerusi institusi yang diiktiraf, pengguna akan diterangkan setiap butiran seperti kadar dan pinjaman secara terperinci," katanya.

Tambahnya, institusi kewangan dan bank yang terlibat dengan perjanjian perlu bertanggungjawab mendedahkan maklumat serta kandungan perjanjian yang tepat kepada pengguna.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata, isu cukai perkhidmatan dan barangan (GST) tidak dibentangkan bagi bacaan kali kedua di Dewan Rakyat kerana kerajaan perlu membuat penelitian terperinci termasuk mendapatkan maklum balas daripada rakyat sebelum dilaksanakan sebagai satu dasar negara.

"Kementerian Kewangan akan mendapatkan input dan maklum balas daripada orang ramai. Rakyat perlu terlibat dalam pembentukan sesuatu dasar supaya kerajaan tidak melaksanakan dasar yang membebankan rakyat," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0316&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_11.htm#ixzz2WNGx0hBN
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Independent MPS feel more effective without party ties


ARKIB : 16/03/2010

KUALA LUMPUR March 15 — Two Parti Keadilan Rakyat (PKR) members of Parliament who have turned independent feel that they can do their work more effectively now that they are no longer bound by any party trend.

Bayan Baru MP Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim said that now that he was no longer affiliated to any party, he was free to carry out his own agendas as long as they benefited the people.

This included supporting motions in the Dewn Rakyat which were advantageous to the people and opposing those that burdened them.

"For instance, I support the 1Malaysia concept to give Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak a chance to implement it to strengthen unity among the people but I don”t support the goods and services tax (GST),” he told reporters at the Paliament lobby today.

He also urged those who continued to pressure him to resign as MP to desist as he would continue with his service to the people.

Zahrain also suggested that a caucus of independent MPS be set up to strengthen their position and give them a common voice in the august house.

Meanwhile, Kulim-Bandar Baharu MP Zulkifli Noordin said his sacking from PKR gave him plenty of room to move independently.

"I feel more effective as an independent MP because I can now make decisions and stands without being bound by any party trend. I will support any motion that brings good for the people and Islam and object to those that run counter to this,” he said. Zahrain, Zulkifli and two other PKR MPs, Tan Tee Beng (Nibong Tebal) and Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai) had earlier declared themselves independent MPs, bringing the number so far to seven. 

The other three are Datuk Ibrahim Ali (Pasir Mas), Datuk Eric Majimbun (Sepanggar) and Datuk Chua Soon Bui (Tawau).

—BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0316&pub=themessenger&sec=Home_News&pg=hn_10.htm#ixzz2WNGVbWlJ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Govt to incorporate new provisions into consumer protection act


ARKIB : 16/03/2010

KUALA LUMPUR March 15 — The government will incorporate new provisions into the Consumer Protection Act 1999 to provide additional protection to consumers who entered into a transaction, Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said.

He said the bill, which contained provisions on unfair contract terms, was expected to be tabled for first reading at the current session of the Dewan Rakyat.

"We have forwarded the new provisions to the Attorney-General”s Chambers for approval,” he told reporters after opening the World Consumer Rights Day 2010, themed “Our Money, Our Rights”, at Giant Bandar Kinrara, Puchong, near here, today.

He said the new provisions would allow consumers to challenge lopsided terms in hire-purchase agreements even after signing them.

The new act would also provide for the setting up of a special committee to monitor misleading advertisements, he said.

Meanwhile, Ismail Sabri said the government needed to look further into the Goods and Services Tax (GST) before making it a policy.

The bill would not be tabled for second reading at the current Dewan Rakyat sitting, according to Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yesterday.

Ismail Sabri also said that the decision to scrap the tiered petroleum subsidy was taken to safeguard the people”s interest.

The decision showed that the Barisan Nasional government was sensitive to the people”s need, he said. -- BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0316&pub=themessenger&sec=Home_News&pg=hn_06.htm#ixzz2WNG88Okb
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pengajaran Daripada Penangguhan Bil GST

MONDAY, MARCH 15, 2010

BULAN lalu kita bincang dengan panjang lebar mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Goods and Servives Tax – GST) bila pakar percukaian kerajaan, Datuk Kamariah Hussain, dilaporkan berkata cukai itu tidak akan membebankan pengguna.

Katanya, GST akan mengurangkan hasil kerajaan sebanyak RM1 bilion. Ertinya beban cukai rakyat jelata berkurangan RM1 bilion.

Tetapi tidak lama sebelum itu, Menteri Kewangan Kedua Ahmad Husni Hanadzlah berkata GST akan meningkatkan hasil kerajaan sebanyak RM1 bilion. Maksudnya beban pengguna meningkat RM1 bilion.

GST ni cerita lama. Zaman Tun Hussein dulu dah cakap. Zaman Tun Dr Mahathir pun cakap juga. Tapi hanya pada zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi dan kini era Mohd Najib Abdul Razak, pemerintah beria-ia melaksanakannya.

Kita tidak menafikan keperluan kerajaan terus mencari hasil untuk mentadbir dan membangunkan negara. Tetapi kita juga tidak boleh mengenepikan kepentingan dan kebajikan rakyat jelata.

Sekarang, setelah jelas bahawa cadangan GST itu mendapat tentangan rakyat jelata dan menghadapi ancaman tunjuk perasaan di Bangunan Parlimen, Pentadbiran Mohd Najib membatalkan bacaan kali kedua rang undang-undang cukai baru itu.

Kita harap penangguhan ini bukan taktik politik atau percubaan mengelirukan perbahasan mengenai isu ini, tetapi kerana pemerintah telah sedar bahawa ia telah tergesa-gesa membentangkan rang undang-undang itu.

Kalau ditanya para pakar dan penasihat yang hanya peduli soal hasil kerajaan tetapi kurang peduli atau tidak peduli akan kesuntukan hidup rakyat jelata, memanglah apa jua kaedah yang boleh menambah hasil kerajaan adalah baik.

Jadi, eloklah mulai sekarang pemerintah turut mendengar keluh kesah dan berdialog dengan rakyat jelata, pembayar cukai dan pengundi daripada hanya mengiakan nasihat pakar dalam dan luar negara. Mereka ini hanya peduli mengenai gaji dan yuran yang mereka peroleh.

Kalau tidak, bukan sahaja pemerintah akan menjadi lebih tidak popular, tetapi yang lebih memalukan ialah apabila ia terpaksa melakukan “flip-flop” pada saat-saat akhir.

Apatah lagi Perdana Menteri sendiri mengakui bahawa era Internet telah merobohkan banyak benteng yang memisahkan manusia.

Kini, jika beliau peka, beliau boleh memperoleh maklum balas bukan sahaja daripada media massa arus perdana, tetapi lebih banyak dan meluas daripada saluran maklumat yang berlandaskan Internet.

Hal yang sama haruslah juga diamalkan dalam usaha merangka Model Baru Ekonomi dan apa jua dasar atau rancangan yang menyentuh kepentingan umum.

Lagipun, apalah salahnya pemerintah mendengar keluh-kesah rakyat jelata dan meminta nasihat mereka yang berpengalaman, khasnya veteran dalam pelbagai bidang.

Orang lama ni mereka tidak ada cita-cita lagi selain membantu agar masa depan anak cucu mereka dan anak cucu kita sejahtera, aman dan makmur.

Rasa-rasanya, tidak ada seorang pun daripada mereka yang hendak jadi Perdana Menteri atau Presiden Umno semula.

Sebaliknya, orang muda dan para penasihat yang sentiasa memuji dan memuja Perdana Menteri itulah yang perlu diperhatikan.

Bukan apa, kita takut mungkin – saya ulang, MUNGKIN -- ada di antara mereka yang bercita-cita politik dan korporat atau setidak-tidaknya pun untuk menjaga dapur agar terus berasap.

Ibarat kata ungkapan Melayu, sokong membawa rebah! Nasihat umpama jadam. Pahit, tetapi kalau dituruti boleh menjadi penawar kepada racun yang paling bisa. Gula memang manis, tetapi mati semut kerana gula.

Monday, March 15, 2010

Harga minyak, barang tak naikKUALA LUMPUR 14 Mac – Orang ramai dinasihatkan supaya tidak mudah terpengaruh dengan khabar angin oleh pihak-pihak tertentu bahawa harga minyak dan barang keperluan akan naik dalam masa terdekat ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selagi kerajaan tidak membuat pengumuman terutama berhubung harga minyak, ia adalah khabar angin semata-mata.

“Saya hendak beritahu kepada rakyat, selagi tidak ada pengumuman oleh kerajaan untuk sebarang kenaikan, ia hanya spekulasi,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Hari Pengguna Kawasan Puchong dekat sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, sebelum ini terdapat ura-ura harga bahan bakar dan barang keperluan akan dinaikkan, tetapi ia tidak menjadi kenyataan kerana kerajaan sedar tindakan itu pada masa sekarang hanya akan membebankan lagi keadaan rakyat.

Katanya, spekulasi tersebut jika dilayan akan menyebabkan pengguna panik.

“Keadaan ini bahaya kerana pihak-pihak tertentu seperti pemborong dan peruncit akan mengambil kesempatan terhadap situasi tersebut,” katanya.

Dalam pada itu Ismail Sabri berharap empat akta iaitu Akta Jualan Langsung, Akta Sewa Beli, Akta Kawalan Harga dan Akta Perlindungan Pengguna akan dapat dipinda pada sesi Dewan Rakyat akan datang.

Katanya, satu lagi akta iaitu Akta Persaingan yang kini sudah berada di peringkat akhir penggubalan sebelum dibentangkan ke Kabinet juga diharap akan dapat dibentangkan di Dewan Rakyat nanti.

Mengenai Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang tidak akan dibentangkan di Dewan Rakyat ekoran mendapat bantahan banyak pihak, Ismail Sabri berkata, kerajaan akan memperhalusi perkara itu sebelum sebarang keputusan dibuat.

Beliau berkata, pandangan rakyat mengenai pelaksanaan GST akan tetap diambil kira dalam apa juga keputusan yang akan dibuat kerajaan.

Terdahulu dalam ucapannya Ismail Sabri berkata, hanya 58 peratus daripada rakyat Malaysia sedar tentang hak mereka sebagai pengguna.

“Daripada kajian kementerian, hanya 32.5 peratus sedar bahawa mereka mempunyai hak untuk mendapatkan pendidikan pengguna manakala 24 peratus mengakui tidak akan berbuat apa-apa untuk mempertahankan hak mereka sebagai pengguna,” katanya.

Jelasnya, kementerian akan terus mempertingkatkan program pendidikan dan kesedaran kepada rakyat supaya mereka tahu dan faham tentang hak masing-masing sebagai pengguna.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0315&pub=utusan_malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm#ixzz2WNFj7sm3
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GST bukan model sistem cukai terakhir


ARKIB : 15/03/2010

IPOH 14 Mac - Rakyat perlu faham bahawa Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), bukanlah model sistem cukai terakhir yang akan diperkenalkan negara, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Bagaimanapun beliau berkata, seperti juga Model Ekonomi Baru, GST merupakan konsep terkini yang dibawa oleh kepimpinan negara untuk kebaikan semua rakyat.

"Apa sahaja yang dilakukan oleh kerajaan, matlamatnya adalah untuk kebaikan rakyat, itu yang kita perlu pegang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perpustakaan Desa Rancangan Perumahan Tersusun (RPT) Jelapang Baru di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan Rang Undang-Undang GST tidak akan dibentangkan untuk bacaan kali kedua dan ketiga pada sesi Persidangan Dewan Rakyat bermula Isnin ini.

Menurut Ahmad Husni, kerajaan sudah mengadakan pelbagai perbincangan dengan pihak swasta bagi mendapatkan maklum balas daripada mereka mengenai pelaksanaan GST.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan masih kurang mendapat maklum balas daripada orang ramai.

''Setakat ini, pihak swasta faham dan memberi sokongan kecuali beberapa badan tertentu menyatakan secara kritikal terhadap pelaksanaan GST," katanya.

Ditanya apakah pendekatan yang akan dilakukan oleh kerajaan untuk mendapatkan maklum balas daripada orang ramai, beliau berkata, ia belum ditentukan dan akan dibincangkan kemudian.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0315&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm#ixzz2WNFPWC4O
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sunday, March 14, 2010

Bacaan kedua GST bergantung kepada input rakyat


14/03/2010 3:41pm

IPOH 14 Mac – Pembentangan cukai perkhidmatan dan barangan (GST) bagi bacaan kedua di Parlimen adalah bergantung kepada input dan penerimaan rakyat, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata, pada masa sekarang, pihaknya masih kekurangan input daripada rakyat yang dianggap penting sebelum satu-satu dasar itu dilaksanakan kerajaan.

"Kita sebenarnya telah ada perbincangan dengan sektor swasta dan kita dapati secara menyeluruh sektor itu memahami dan memberi sokongan kecuali ada beberapa badan tertentu yang memberi pandangan secara kritikal.

"Apa yang kita kurang terima adalah input daripada orang awam,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Mari Membaca 1Malaysia anjuran Perpustakaan Negara dan merasmikan Perpustakaan Desa di Rancangan Perumahan Tersusun (RPT) Jelapang Baru di sini hari ini.

Ketika ditanya tempoh masa yang ditetapkan bagi mendapat input daripada masyarakat awam, beliau berkata, pihaknya tidak menetapkan tempoh tertentu sebaliknya lebih masa dan ruang diperlukan bagi mengadakan pertemuan dengan sektor itu.

Semalam, Ahmad Husni berkata, GST tidak akan dibentangkan bagi bacaan kedua apabila Parlimen bersidang Isnin ini kerana kerajaan memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpul maklum balas dari rakyat.

Sistem GST sebanyak empat peratus bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan antara lima dan 10 peratus ketika ini yang dicadang dikuatkuasakan pada suku ketiga tahun depan akan meningkatkan keberkesanan kutipan hasil negara. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0314&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_11.htm#ixzz2WNF8FDCL
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemuda BN lancar Rally 1Malaysia


ARKIB : 14/03/2010

KUALA LUMPUR 13 Mac - Pemuda Barisan Nasional (BN) akan melancarkan program Rally 1Malaysia pada 17 April nanti bagi mendidik dan menarik lebih ramai generasi muda menghayati konsep 1Malaysia.

Pengerusinya, Khairy Jamaluddin berkata, program yang bakal dilangsungkan di Stadium Nasional itu akan dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Penyertaan nanti terbuka kepada semua generasi muda tanpa mengira latar belakang bagi mendidik mereka mengenai konsep 1Malaysia.

"Walaupun konsep 1Malaysia telah diterima baik khususnya oleh golongan muda tetapi program seperti ini penting bagi memastikan semangat tersebut sentiasa subur,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat Pemuda BN di Wisma MCA, di sini hari ini.

Menurut Khairy, pada pelancaran program Rally 1Malaysia itu nanti, pihaknya juga akan melancarkan satu lagi program susulan iaitu Jom One Malaysia.

Jelasnya, Jom One Malaysia merupakan program jelajah seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak bagi memperkenalkan lagi konsep 1Malaysia khusus kepada penduduk di kawasan pedalaman.

Dalam perkembangan berasingan, Khairy berkata, keputusan kerajaan untuk tidak membentangkan bacaan kali kedua dan ketiga Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai cukai tersebut secara tepat.

"Kita melihat masih ramai rakyat yang tidak memahami dengan jelas apa itu GST dan pada masa yang sama juga, isu ini menjadi modal kepada pembangkang untuk memfitnah kerajaan," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0314&pub=utusan_malaysia&sec=Politik&pg=po_02.htm#ixzz2WNEb5kzS
© Utusan Melayu (M) Bhd