GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Wednesday, December 14, 2011

Hutang isi rumah negara pada paras terurus


ARKIB : 13/12/2011

KUALA LUMPUR 12 Dis. - Hutang isi rumah di Malaysia masih berada pada paras yang terurus dengan nisbah hutang Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kekal stabil pada 77.6 peratus bagi suku ketiga 2011.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai berkata, sehingga akhir Oktober tahun ini, hutang isi rumah berjumlah RM636.6 bilion dengan sebahagian besar merupakan pinjaman bersandarkan aset iaitu pembelian kediaman dengan nilai RM286.7 bilion dan diikuti pinjaman kenderaan (RM120.9 bilion).

"Pada masa sama, kedudukan nisbah aset kewangan kepada jumlah hutang isi rumah adalah lebih dua kali ganda di peringkat agregat dan mampu menyediakan penampan yang selesa untuk menyokong keupayaan isi rumah membayar balik hutang.

"Selain itu, peningkatan hutang isi rumah turut disokong oleh keadaan ekonomi yang terus berkembang, peningkatan pendapatan isi rumah , kaedah guna tenaga yang menggalakkan dan paras simpanan yang tinggi," katanya di Dewan Negara, di sini, hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan lisan Senator Norliza Abdul Rahman yang meminta Menteri Kewangan menyatakan langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan untuk mengurangkan hutang isi rumah.

Menurut Donald, bagi memastikan sektor isi rumah kekal berdaya tahan dan memastikan tahap hutang berapa pada paras yang mapan, beberapa strategi telah diambil seperti mengenakan syarat yang lebih ketat bagi pemilikan kad kredit.

"Kerajaan juga memperkenalkan Program Pengurusan Wang Ringgit Anda yang bertujuan untuk meningkatkan tahap pemahaman ilmu kewangan dan kemahiran bagi peminjam baru dan golongan muda.

"Di samping itu, khidmat nasihat dan pertolongan dalam menguruskan kredit dan kewangan kepada peminjam serta menstruktur semula hutang mereka dengan pihak bank melalui Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit turut disediakan.

"Langkah lain ialah termasuklah mengenakan nisbah maksimum sebanyak 70 peratus bagi pinjaman rumah ketiga untuk mengurangkan kegiatan spekulatif dan memastikan orang ramai terus mampu memiliki rumah," katanya.

Katanya, satu garis panduan kepada institusi kewangan bagi menggalakkan amalan pembiayaan runcit berhemat telah diperkenalkan pada 18 November 2011.

"Garis panduan yang akan berkuat kuasa pada 1 Januari 2012 ini bertujuan menggalakkan perlindungan yang lebih baik kepada pengguna dan pasaran kredit serta memelihara kestabilan kewangan dan makro ekonomi," katanya.

Dalam perkembangan lain, Donald berkata, pelaksanaan Cukai Perkhidmatan Barangan (GST) bertujuan menyusun semula sistem percukaian sedia ada supaya menjadi lebih komprehensif.

"Ia merupakan satu langkah dalam polisi fiskal bagi mempelbagaikan sumber hasil negara supaya tidak terlalu bergantung kepada cukai pendapatan dan petroleum.

"Kerajaan sedar akan pengalaman negara-negara lain yang telah mengurang kadar cukai pendapatan individu apabila GST dilaksanakan di negara mereka. Cadangan pengurangan cukai pendapatan individu merupakan salah satu langkah kerajaan dalam penstrukturan semula sistem percukaian negara.

"Namun begitu, ketika ini keutamaan kerajaan adalah memastikan agar GST dapat dilaksanakan dengan jayanya dan diterima rakyat," katanya ketika menjawab pertanyaan Senator Chiew Lian Keng yang ingin tahu sama ada kerajaan akan mengurangkan jumlah pengutipan cukai pendapatan perseorangan sekiranya GST dilaksanakan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1213&pub=utusan_malaysia&sec=Parlimen&pg=pa_04.htm#ixzz2Wcz7xuqZ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sunday, December 11, 2011

Dilema mengimbangi kewangan awam


ARKIB : 10/12/2011

SEMUA orang tahu walau gendang perang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13) telah dibunyikan, salah satu faktor yang bakal menentukan tarikh pilihan raya ialah keadaan ekonomi semasa.

Ekonomi memainkan peranan penting kerana kalau pilihan raya diadakan semasa suasana ekonomi negara tidak begitu baik, tentulah parti yang memerintah akan menerima padahnya kerana pihak pembangkang akan ‘pulon’ menggunakan ekonomi sebagai sasaran ceramah dan kutukan.

Persoalannya dengan semua orang menganggap PRU 13 semakin dekat, apakah semua orang telah melihat keadaan ekonomi semasa?

Kita tidak boleh bercakap tentang Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah kerana mereka masih lagi bergelut menyelesaikan masalah ekonomi masing-masing. Bank-bank di Eropah memerlukan 114 bilion euro untuk memperkukuhkan bank-bank mereka.

Timbul kebimbangan yang syarikat penarafan Standard & Poors akan menaraf semula kesemua 27 negara Kesatuan Eropah dan mata wang Euro diambang kehancuran.

Kalau itu berlaku, kita tidak boleh lari daripada serpihan yang bakal bertaburan nanti. Minggu ini sekali lagi Bank Negara Eropah (ECB) dipandang sebagai bakal melakukan sesuatu yang bakal menyelamatkan mata wang Euro.

Pendirian berbeza Jerman dan Perancis tentang bagaimana krisis euro ini wajar ditangani juga membuatkan penyelesaian bertambah susah.

China juga mengalami penurunan pertumbuhan yang rendah sejak dua tahun lepas. Kebimbangan inflasi dan pertumbuhan menjadi kebimbangan utama kerajaan China dan belum ada ketentuan yang kecairan akan dilepaskan ke dalam sistem kewangan kerana inflasi.

Inflasi boleh menimbulkan ketegangan sosial sekiranya tidak dikawal. Ini bermakna import daripada negara tersebut juga akan berkurangan seperti jua negara-negara Eropah dan Amerika.

Keadaan di India, suatu lagi kuasa besar ekonomi yang dunia meletakkan harapan, agak terbantut dalam usaha reformasi mereka dengan penolakan membenarkan peruncit besar seperti Wal Mart untuk memulakan operasi di negara tersebut. Pihak pembangkang bimbang ini akan membunuh peruncit kecil di India.

Tinggallah kita dengan perkiraan kita sendiri. Semua orang tahu keadaan sesuatu masa itu adalah ramalan. Ia bergantung atas apakah faktor yang digunakan untuk membuat ramalan. Misalnya defisit negara yang pada masa ini di paras 5.4 peratus (%) sama dengan Vietnam, Kemboja dan Laos. Jauh berbeza dengan negara ASEAN yang lain seperti Thailand dan Singapura, masing-masing diparas 2% dan 1%.

Ramai penganalisis luar memberi tumpuan kepada subsidi yang tinggi yang diberikan. Di sini timbul masalah pemerintah. Dipotong subsidi sebelum pilihan raya memang na‘as (bala). Tak dipotong orang akan melihat kita tidak tahu mengurus kewangan awam kita.

Pelabur asing akan mengambil kira defisit negara ini tidak boleh lari. Kemudian lonjakan kita ke arah kegiatan ekonomi nilai tinggi tidak berjalan dengan kadar yang dikehendaki dan ini juga menggugat kemasukan pelabur asing.
Kekurangan tenaga mahir yang mampu mengendalikan kegiatan ekonomi nilai tinggi seperti peralatan perkilangan dan perkhidmatan di negara kita masih lagi di putaran perlahan.

Selain daripada subsidi yang perlu dipotong, harga minyak dan komoditi juga menjadi perkiraan orang ekonomi. Minyak sekarang tidak berketentuan berada di lingkaran AS$86 setong dan ini akan mengakibatkan pendapatan Petronas dan seterusnya bahagian kerajaan.

Dasar Petronas yang berubah juga bakal sedikit sebanyak mengugat pendapatan keseluruhannya. Mungkin harga kelapa sawit memberikan sedikit sebanyak kestabilan kepada kita asalkan tidak ada pengurangan import daripada pengimport utama India dan China.

Isu cukai barangan dan perkhidmaan (GST) nampaknya senyap saja kerana semasa pilihan raya kalau diperkenalkan mungkin menimbulkan reaksi yang negatif di kalangan masyarakat.

Banyak pertaruhan diletakkan di atas program transformasi ekonomi yang diumumkan kemajuannya dari semasa ke semasa.

Walau apa pun usaha-usaha ini mengambil masa dan mungkin tidak sempat untuk gendang pilihan raya yang sudah dipalu.

Ramai yang meramal pertumbuhan kita tidak akan sampai 5% tahun ini dengan keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu sedangkan kita perlu sekurang-kurangnya 6% setahun sehingga 2020 untuk mencapai hasrat kita.

Sama-samalah kita tengok. Dalam masa terdekat ini diadakan pilihan raya memang cari na‘as.

DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur
(kini Bursa Malaysia)

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1210&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_03.htm#ixzz2WcygF9ii
© Utusan Melayu (M) Bhd