GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Saturday, December 12, 2009

GST: Barang keperluan sifar cukai


ARKIB : 11/12/2009


IPOH 10 Dis. - Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang mungkin dilaksanakan pada 2011 telah dirancang dengan rapi oleh kerajaan sejak 2005 dengan mengambil pandangan semua termasuk pihak profesional.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, melalui maklum balas banyak pihak, kerajaan akhirnya memutuskan untuk melaksanakannya setelah mengkajinya selama empat tahun.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan sambutan Hari Inovasi dan Integriti Jabatan Kastam Diraja Malaysia di sini hari ini.

Husni berkata, GST yang digunapakai oleh 143 buah negara, merupakan sistem lebih adil kerana pembayaran cukainya melibatkan semua orang dan bukan sebahagian kecil rakyat sahaja.

Beliau berkata, rakyat juga tidak perlu bimbang kerana kerajaan akan memastikan pelaksanaan kemudahan sifar cukai bagi barangan keperluan seperti makanan, pertanian, pendidikan dan kesihatan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1211&pub=utusan_malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_01.htm#ixzz2WRklnZXJ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thursday, December 10, 2009

GST untuk kebaikan semua


ARKIB : 09/12/2009


BAYARAN makanan termasuk cukai perkhidmatan yang dikenakan di restoran mungkin dapat dikurangkan melalui pengenalan GST.


JIKA mengikut perancangan awal kerajaan, cukai perkhidmatan dan barangan (GST) sepatutnya sudah dilaksanakan dua tahun lalu iaitu pada 2007. Bagaimanapun, pelaksanaannya yang diperkenalkan pada 2005 ditangguhkan kerana dilihat agak tergesa-gesa selain negara memerlukan sebuah penstrukturan semula cukai yang lebih sistematik.

Selepas empat tahun, kajian mekanisme GST menerusi Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan ketika ini sudah berada pada fasa terakhir dan akan dibentangkan pada akhir sidang Dewan Rakyat. Pelaksanaannya pula dijangka pada 2011.

Tidak dinafikan, pelaksanaan GST memberi kelebihan terutamanya kepada kerajaan dalam meningkatkan aliran pendapatan yang kemudiannya boleh digunakan bagi melaksanakan projek-projek untuk manfaat seluruh rakyat.

Asas percukaian yang lebih meluas serta yang dikenakan pada satu kadar akan memudahkan kerajaan mengurus dan mentadbir sistem tersebut. Ia juga mudah difahami oleh rakyat berbanding cukai yang dikenakan pada kadar berbeza bagi perkhidmatan dan barangan yang berlainan.

Ia juga dapat mengurangkan beban pembayar cukai kerana jumlah yang membayar cukai pendapatan hanya beberapa peratus berbanding keseluruhan rakyat Malaysia.

Itu antara kelebihan yang dinikmati oleh rakyat di negara yang sudah lama melaksanakan GST seperti di New Zealand, Australia dan Singapura.

Di rantau Asia Tenggara ini pula, hampir seluruh negara sudah melaksanakan sistem cukai itu melainkan tiga buah negara sahaja iaitu Malaysia, Brunei dan Myanmar.

Namun kita perlu realistik dalam membuat perbandingan kerana tidak semua pelaksanaan GST memberi kelebihan kepada negara-negara tertentu.

Di Kanada misalnya, kerajaan Parti Progresif Konservatif pimpinan Perdana Menteri Brian Mulroney tumbang pada 1993 apabila memperkenalkan GST pada 1989. Hong Kong juga ketika ini dikatakan sedang mengkaji semula pelaksanaan GST.

Ini secara tidak langsung menunjukkan pelaksanaan GST bukan mudah untuk diterima lebih-lebih lagi di kalangan rakyat.

Terdapat beberapa perkara daripada pelaksanaannya yang jika tidak diperhalusi boleh membebankan rakyat terutamanya golongan berpendapatan rendah dan miskin. Apatah lagi dalam suasana ekonomi yang agak perlahan ketika ini serta kos kehidupan yang agak tinggi, pelaksanaan GST mungkin dilihat tidak kena pada masanya.

Dalam sistem percukaian yang digunakan ketika ini misalnya, golongan berpendapatan rendah tidak dikenakan cukai. Tetapi selepas pelaksanaan GST, mereka bakal dikenakan cukai secara tidak langsung yang dipindahkan kepada perkhidmatan dan barangan.

Bagi rakyat berpendapatan rendah, hakikat itu mungkin satu bebanan berbanding dengan golongan kaya yang mendapat kelebihan kerana tidak lagi perlu membayar cukai yang tinggi serta beberapa cukai yang dikecualikan.

Rakyat juga bimbang pelaksanaan GST akan menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang melambung tinggi. Ini sememangnya berlaku di negara-negara yang mula melaksanakan dasar tersebut.
Gambaran-gambaran sebeginilah yang berlegar-legar di kalangan rakyat kebanyakan menyebabkan ramai yang masih belum faham mengenai GST. Lebih malang, ia dimanipulasi pula oleh sesetengah pihak untuk menghentam kerajaan meskipun mereka mengetahui pelaksanaannya mampu memberi kelebihan kepada semua pihak.

Wednesday, December 9, 2009

ISU-ISU AKHBAR CINA


ARKIB : 08/12/2009

Kelolaan WAN NORAZAH WAN CHIK


Kewangan negara semakin parah

Akhbar China Press pada 2 Disember pula menyiarkan berita bertajuk "Adakah keadaan kewangan negara hampir menemui ajalnya?" dalam ruangan Perbincangan Rakyat.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dalam artikel itu mendakwa, beliau dimaklumkan bahawa "kerajaan sudah tidak ada duit" sebelum Bajet 2010 diumumkan pada akhir Oktober lalu.

"Apabila dikaji Bajet 2010, semua menteri tidak kira di dalam Dewan atau di luar, berkata kerajaan semakin kehabisan wang. Saya sendiri tidak percaya. ia memang sangat menakutkan.

"Kerajaan telah gunakan sepenuhnya duit dari sumber petroleum. Setiap sen duit itu semua telah habis digunakan oleh kerajaan,'' katanya.

Menurut beliau, paling malang semua duit itu digunakan untuk pengurusan kerajaan dan bukannya untuk menjana ekonomi negara.

"Akhirnya bayaran balik pinjaman negara semakin lama semakin tinggi,'' dakwanya.

Oleh itu katanya, kerajaan cuba melakukan apa sahaja untuk mendapat duit. Ia termasuk yang nampak remeh seperti cukai minimum RM50 untuk setiap kad kredit. Keadaan itu katanya, akan membolehkan kerajaan mendapat hasil tambahan RM500 juta dan ia adalah wang rakyat.

Katanya, pelbagai cukai baru yang membebankan rakyat diperkenalkan termasuk cukai perkhidmatan dan barangan (GST) yang akan dikenakan pada 2011.

"Maka orang kaya atau miskin juga dikenakan cukai. Ketika ini hanya 6.7 peratus penduduk negara ini dikenakan cukai tetapi apabila GST diperkenalkan, semua akan terima beban.

"Nampaknya dalam tempoh 20 tahun ini, rasuah di kalangan pegawai kerajaan semakin berleluasa dan kini kerajaan kehabisan duit. Kerajaan terpaksa mengemis kepada rakyat tetapi rakyat sebenarnya menjadi mangsa disebabkan pelbagai cukai tersebut.

"Kini rakyat semakin sedar bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak cekap menguruskan wang negara,'' tulis beliau.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1208&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm#ixzz2WRjdzQjb
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tuesday, December 8, 2009

Berikan penjelasan, biar rakyat faham rasional GST


ARKIB : 07/12/2009


CUKAI barangan dan perkhidmatan (GST) dicadang dilaksanakan di Malaysia pada akhir suku ketiga 2011. Ia merupakan langkah untuk mempelbagaikan sumber kewangan negara melalui dasar fiskal yang lebih ampuh.
Semua negara memerlukan sumber kewangan yang mapan bagi menjana pembangunan ekonomi. Malaysia tidak terkecuali dalam aspek ini.

Kerajaan dijangka menambah pendapatan sebanyak RM1 bilion dengan pengenalan GST. Jumlah itu tidaklah sebegitu banyak berbanding cukai pendapatan dan cukai korporat namun cukup untuk digunakan kembali bagi pembangunan rakyat secara menyeluruh.

Bagaimanapun, sebelum GST diperkenalkan beberapa langkah perlu dilakukan oleh kerajaan agar rakyat benar-benar memahami selok-belok GST.

Langkah terbaik ialah memberi penerangan mengenainya kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak swasta. Ia kemudiannya perlu diperluaskan kepada semua golongan rakyat. Beberapa persoalan perlulah dirungkai sedalam-dalamnya sebelum GST dilaksanakan.

Pertama, persoalan asas mengenai apakah GST? Rakyat yang amat menitikberatkan perbelanjaan harian perlu difahamkan mengenainya. Rakyat juga ingin mengetahui kenapakah tahun 2011 dipilih untuk dilaksanakan GST. Bukan semua tahu sistem pencukaian secara mendalam. Inikan pula sistem pencukaian baru.

Kedua, apakah bezanya GST dengan cukai jualan sedia ada? Secara kasar sememangnya prinsip cukai jualan hampir sama dengan GST tetapi perbezaannya tetap ada kerana GST lebih meluas berbanding cukai jualan. Oleh itu, senarai barangan dan perkhidmatan dikenakan GST patut dikeluarkan agar rakyat tahu dan boleh memberi maklum balas.

Rakyat juga perlu difahamkan kenapa barangan keperluan dan pengangkutan awam tidak dikenakan GST. Mereka juga perlu mengetahui siapakah golongan yang bakal menerima kesan besar berbanding golongan yang lain.

Mereka juga harus diberi peluang memberi maklum balas mengenai kadar yang dicadangkan iaitu sebanyak empat peratus. Adakah rakyat bersedia untuk menerima kadar GST sebanyak itu atau perlu pengubahsuaian terhadap kadar tersebut?

Selain itu, bagaimanakah ia dilaksanakan merupakan satu lagi aspek yang tidak harus dilupakan. Mekanisme pelaksanaan dan penguatkuasaan mestilah benar-benar berkesan. Rakyat tentunya tidak mahu mana-mana pihak yang mengambil kesempatan terhadap sistem pencukaian baru ini.

Umpamanya, meskipun kerajaan telah menjelaskan bahawa pengenalan mengenai GST tidak memberi kesan kepada inflasi, namun perkara ini merupakan salah satu aspek yang amat dikhuatiri rakyat. Disini, penguatkuasaan amatlah penting.
Persoalan-persoalan di atas merupakan sebahagian persoalan yang perlu diperjelaskan kepada rakyat mengenai GST.
Namun persoalan paling sukar untuk diperjelaskan tetapi ia merupakan persoalan terpenting agar tiada pihak yang mengambil kesempatan untuk menjadikan ia sebagai isu rakyat iaitu kewajaran GST diperkenalkan.

Kenapakah kerajaan memperkenalkan GST? Kerajaan perlu menerangkan kepada rakyat selain daripada faktor mempelbagaikan sumber kewangan negara, rakyat juga ingin mengetahui sedalam-dalamnya secara menyeluruh tentang kewajaran GST diperkenalkan.

Jika kerajaan dapat menerangkan sejelas-jelasnya mengenai GST dan rakyat berpuas hati, tidak mustahil ia boleh diperkenalkan tanpa sebarang masalah besar.

Kegagalan penerangan boleh menyebabkan sistem GST menjadi liabiliti kepada kerajaan. Bahkan ia boleh dijadikan modal oleh pembangkang.

Agensi-agensi pelaksana dan penguatkuasa yang bakal terlibat secara langsung dengan GST juga harus memainkan peranan memberi penerangan.

Jika secara menyeluruh, rakyat masih lagi tidak bersedia menerima GST, perlu juga difikirkan tindakan selanjutnya kerana apa pun dasar yang ingin dilaksanakan mestilah mendapat "restu" rakyat. Kepentingan rakyat mestilah didahulukan, sama seperti gagasan yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan.

ROHAMI SHAFIE
Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1207&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm#ixzz2WRifNein
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemerhati bebas: Tun M tempelak Anwar Ibrahim


ARKIB : 07/12/2009


KUALA LUMPUR 6 Dis. - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ditempelak kerana menuduh negara ini tidak mengamalkan sistem pilihan raya yang telus hingga memerlukan pemerhati bebas asing. 

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, bekas timbalannya memang terlalu mengagungkan bangsa asing serta merendahkan kebolehan bangsa sendiri.

Beliau menegaskan, lebih dikesalkan, Anwar sanggup bersikap demikian walaupun menikmati pelbagai keistimewaan hasil komitmen kerajaan membangunkan modal insan tempatan.

''Dia (Anwar), kalau orang putih dia percayalah... Orang Melayu dia tak percaya,'' katanya dalam nada sinis kepada pemberita selepas merasmikan Hari AIDS Sedunia di kompleks beli-belah Wangsa Walk di sini hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai cadangan Anwar supaya Australia menghantar satu pasukan pemerhati bebas bagi memantau perjalanan Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang mungkin diadakan antara tahun 2012 atau 2013.

Anwar ketika ditemu bual oleh akhbar tempatan Australia pada 3 Disember lalu mendakwa, pasukan pemerhati bebas itu penting kerana sistem pilihan raya negara ini masih memperlihatkan beberapa kekurangan yang tidak memihak kepada pakatan pembangkang.

Dalam perkembangan lain, Dr. Mahathir berkata, perlu ada suatu kajian mendalam sebelum kerajaan melaksanakan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bagi mengelakkan ia menjadi beban kepada rakyat.

''Perjumpaan dan rundingan secara bersama dengan pihak terbabit (sektor korporat) juga perlu lebih mendalam.

''Ini penting kerana kita tidak mahu sebarang pembaharuan yang dilakukan nanti dipersoal. Malah, lebih penting mengelakkan ia daripada menjadi sesuatu yang tidak dapat ditanggung rakyat,'' katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat lalu bagaimanapun memberi jaminan bahawa GST yang bakal diperkenalkan tahun depan tidak akan membebankan orang ramai kerana barangan keperluan harian terkecuali daripada cukai tersebut.

Terdahulu, semasa merasmikan Hari AIDS Sedunia, Dr. Mahathir menyeru semua pihak supaya memainkan peranan penting dalam mendidik masyarakat supaya menjauhi aktiviti kurang sihat yang boleh menyebab penularan HIV.

Katanya, di kebanyakan negara Afrika, HIV dan AIDS telah menjadi satu pandemik akibat kurangnya pendidikan mengenai bahaya penyakit tersebut.

''Negara ini walaupun HIV dan AIDS belum sampai ke peringkat itu (pandemik) tetapi jumlah pengidapnya meningkat saban hari.

''Kunci utama bagi menangani masalah ini ialah melalui pendidikan. Ini kerana AIDS kita boleh kenal pasti punca-punca tidak seperti pandemik yang lain,'' jelasnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1207&pub=utusan_malaysia&sec=Politik&pg=po_04.htm#ixzz2WRiHcjxP
© Utusan Melayu (M) Bhd 

BTN modules should be retained - Dr M


ARKIB : 07/12/2009

KUALA LUMPUR Dec 6 — There is no need to revamp National Civics Bureau (BTN) training modules as in the current form, they were fine for instilling the patriotic spirit among Malaysians, said Tun Dr Mahathir Mohamad.

The former prime minister was also of the opinion that the BTN curriculum had helped foster unity as the courses conducted by the agency were attended by Malaysians of all races. "I do not see any reason why the modules have to be revamped...I think it is better to retain the modules,” he told reporters after opening the World Aids Day 2009 here today. Prior to this, Minister in the Prime Minister”s Department Datuk Seri Nazri Abdul Aziz had said that BTN training modules would be revamped to better reflect the 1Malaysia concept introduced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

The matter came into the spotlight when Pakatan-ruled Selangor recently prohibited state civil servants and students of higher educational institutions owned by the state from attending BTN courses claiming that they were an indoctrination process by the Barisan Nasional government and aimed at brainwashing Malaysians to hate opposition parties.

Commenting further, Dr Mahathir said he too had given talks at courses organised by the BTN and among the subjects touched on were Malaysian history.

"Sometimes, people cannot understand the underlying value of BTN courses. I do not see anything bad about it, it explains the nation”s history,” he said.

Asked on Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim”s call for independent observers from Australia to monitor the next general election in the country, Dr Mahathir said: “If it is the white man, he will trust. If its Malays, it is otherwise.”

On the government”s plan to introduce the general services tax (GST), he said a comprehensive study must be made on it so as not to burden the people.

However, he said it was needed in the long term as the country had to find alternative sources of revenue and not be overly dependent of the petroleum sector.--BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1207&pub=themessenger&sec=Home_News&pg=hn_07.htm#ixzz2WcrZESzJ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sunday, December 6, 2009

Pastikan rakyat senang hati dengan GST


ARKIB : 05/12/2009

Oleh AZMAN ANUAR
rencana@utusan.com.my

KERAJAAN jelas bersungguh-sungguh merancang memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Untuk tujuan itu Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan bagi menggantikan cukai perkhidmatan dan jualan akan dibentangkan pada akhir sidang Dewan Rakyat yang kini sedang berjalan.

Pembentangan akta untuk bacaan kali pertama itu dikatakan akan membolehkan orang ramai memberikan maklum balas. Malah jika ada keperluan, kerajaan bersedia melakukan pengubahsuaian agar ia menepati kehendak rakyat.

Tetapi belum dibentangkan di Parlimen sudah ada suara-suara sumbang untuk mempolitikkan isu GST ini. Walhal lebih 143 negara telah melaksanakannya. Di ASEAN pula hanya tiga negara iaitu Malaysia, Brunei dan Myanmar yang belum melaksanakan sistem percukaian ini.

Sebenarnya dalam Bajet 2005, kerajaan telah merancang untuk melaksanakan GST pada tahun 2007. Tujuannya untuk menjadikan sistem percukaian negara lebih berkesan dan berupaya menjana hasil negara. Sekarang ia tertangguh.

Kita harus terima hakikat bahawa negara tidak boleh bergantung harapan kepada sumber petroleum yang semakin berkurangan dan habis untuk menampung kewangan negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sudah menjelaskan bahawa pengenalan GST di negara ini adalah satu bentuk keperluan jangka panjang memandangkan pergantungan negara kepada sektor petroleum sebagai penyumbang utama pendapatan perlu diganti dari sekarang.

Untuk memastikan negara terus bergerak, katanya, kerajaan merancang untuk memperkenalkan GST yang akan membantu mengatasi sebarang kehilangan pendapatan cukai akibat pengurangan simpanan minyak negara.

Beberapa kenyataan Najib sebagai Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan juga menegaskan kerajaan akan memastikan kadar GST jika dilaksanakan tidak membebankan golongan miskin dan berpendapatan sederhana serta tidak menyebabkan inflasi.

Memang rakyat mengharapkan demikian. Lebih-lebih lagi dalam soal barangan keperluan asas yang banyak digunakan rakyat. Perkara ini patut diberi perhatian utama dalam pengecualian GST.

Tradisi kerajaan membela rakyat perlu dipertahankan dan dijayakan. Apabila kerajaan memberi perhatian kepada golongan rakyat bawahan dan pertengahan, maka tiada alasan untuk mereka mengetepikan sokongan kepada kerajaan.

Jangan naikkan kemarahan rakyat dengan perkara-perkara yang dianggap kecil kepada pemimpin dan pegawai kerajaan tetapi ia adalah 'masalah besar' kepada rakyat terutama golongan marhain.

Dalam konteks pengenalan GST, kerajaan kena belajar memahami hati rakyat dan mengambil iktibar pilihan raya umum lalu - jangan wujudkan masalah hingga rakyat 'marah.'

Sesungguhnya tiada siapa suka kepada pengenalan cukai baru yang sudah tentu menambah satu lagi potongan kepada pendapatan rakyat.

Sebab itu kerajaan perlu membuat penjelasan demi penjelasan sehingga rakyat faham kenapa GST perlu dilaksanakan.

Kita tidak ingin rakyat Malaysia dihasut dan menyalahkan kerajaan gara-gara cukai baru ini hingga boleh mencetuskan tunjuk perasaan dan protes senyap.

Lebih teruk lagi, kita tidak mahu jika pelaksanaan GST tidak dipantau dengan ketat akan dimanipulasikan oleh pengeluar, pengedar dan peruncit kerana mengejar keuntungan.

Walau apa pun, ingatlah kata-kata Perdana Menteri bahawa dalam pengenalan GST ini, kerajaan akan melakukannya dengan struktur yang teratur dan lembut di mana cukai diperkenalkan secara semula jadi sejajar dengan tahap perkhidmatan dan cukai jualan agar GST tidak menjadi satu beban tambahan.

Pesanan Perdana Menteri itu perlu diingati oleh pelaksana dan penguat kuasa di bawah sistem percukaian negara dan juga para peniaga dan usahawan.

Di samping itu elok juga kerajaan mengambil perhatian terhadap cadangan daripada pihak tertentu misalnya kaji pengurangan cukai individu memandangkan GST akan menjadi beban tambahan kepada pembayar cukai dan cadangan pelaksanaannya pada 2011 atau 2012 supaya rakyat lebih bersedia.

Kita berharap sangat GST ini dilaksanakan dengan syarat ia lebih baik daripada kadar cukai perkhidmatan yang kita bayar untuk menjamu selera di restoran ternama sebanyak 15 peratus seperti sekarang.

Apa pun pastikan rakyat berasa senang hati, barulah kerajaan boleh tumpang gembira kutip cukai demi pembangunan negara.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1205&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_03.htm#ixzz2WcqaVBoN
© Utusan Melayu (M) Bhd