GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Thursday, January 30, 2014

Peniaga tidak boleh kenakan cukai GST sebelum tahun depan


2014/01/30 - 16:09:45 PM

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan hari ini mengeluarkan arahan melarang restoran atau hotel daripada mengenakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) ke atas pelanggan mereka sebelum 1 April 2015. 

Beliau berkata, sudah ada restoran atau peniaga yang mengenakan GST, dan meletakkan cukai itu dalam resit pelanggan sebelum tarikh yang diumumkan dalam bajet baru-baru ini. 

"Apabila ditanya, mereka ini memberitahu bahawa GST ialah 'Government Service Tax' (Cukai Perkhidmatan Kerajaan). 

"Perbuatan ini patut dihentikan... saya keluarkan arahan ini supaya tidak ada mana-mana kedai menggunakan perkataan GST. Tidak ada perkara yang disebut sebagai 'Government Service Tax'. Yang wujud cuma cukai perkhidmatan dan cukai jualan sahaja," katanya kepada pemberita selepas Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional Peringkat Wilayah Persekutuan di sini, hari ini. 

GST yang ditetapkan pada kadar 6 peratus akan menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebanyak 16 peratus, yang pada masa ini dikenakan ke atas barangan dan perkhidmatan tertentu, seperti makanan dan minuman dalam perkhidmatan restoran serta hotel. 

- BERNAMA

GST: Sabah, Sarawak tidak hilang hasil


KUCHING 29 Jan. - Kementerian Kewangan akan mewujudkan mekanisme bersesuaian bagi memastikan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak tidak kehilangan kutipan hasil berikutan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, perbincangan susulan akan dibuat antara Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak berhubung perkara itu memandangkan kedua-dua negeri ini mempunyai autonomi untuk mengutip cukai.

"Berdasarkan Perkara 95b Perlembagaan Persekutuan, Kerajaan Sarawak, sebagai contoh, boleh mengenakan cukai jualan ke atas CPO (minyak sawit mentah) dan cukai jualan untuk produk dan perkhidmatan tertentu," katanya selepas menghadiri Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) Peringkat Negeri Sarawak di sini hari ini.

Menteri Perumahan dan Menteri Pelancongan Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, mewakili Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud merasmikan seminar itu yang dihadiri 1,500 peserta.

Ahmad berkata, hanya Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa autonomi untuk mengutip cukai, dan pelaksanaan GST ini kelak perlu mengambil kira kedudukan ini.

"Apa pun keputusan kita, kita tidak akan menyusahkan rakyat Sabah dan Sarawak. Kita tidak akan merugikan kutipan hasil untuk negeri-negeri Sabah dan Sarawak," katanya.

Terdahulu, Abang Johari berkata, pelaksanaan GST di Sarawak perlu diperhalusi dengan mengambil kira peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan berhubung kuasa kerajaan negeri untuk mengenakan cukai.

"Walaupun kerajaan negeri tidak ada halangan untuk menerima pakai sistem GST, namun kerajaan negeri mahu perbincangan lanjut dibuat untuk memperhalusi mekanisme pelaksanaannya," katanya.

Penerangan berkenaan GST yang akan dilaksanakan mulai 1 April 2015 merupakan antara agenda dalam seminar sehari itu yang turut membincangkan Bajet 2014 dan Agenda Memperkasakan Ekonomi Bumiputera. - BERNAMA

© Utusan Melayu (M) Bhd

GST bukan kerana kerajaan berhutang


Publication: HM
Date of publication: Jan 29, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 043

Kerajaan mengambil keputusan melaksanakan sistem Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) bukan disebabkan kerajaan dibebani hutang.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata, kerajaan dapat membuat pembayaran hutang dengan baik setiap tahun melalui bajet tahunan kerana ketika ini 97 peratus sumber hutang adalah dalam negara manakala tiga peratus sumber dari luar negara.

Johor perluas program penerangan GST


Publication: BH
Date of publication: Jan 29, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 025

Nusajaya: Kerajaan Johor akan memperluaskan program penerangan mengenai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) ke semua daerah seluruh negeri bagi memastikan masyarakat memahami pelaksanaannya.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Johor, Md Jais Sarday, berkata Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) akan bekerjasama dengan wakil rakyat, Pegawai Daerah dan ketua jabatan bagi menjayakan usaha itu.

"Kita memang bercadang memperluaskan sesi penerangan mengenai pelaksanaan GST di peringkat daerah kerana ia penting untuk semua masyarakat tahu mengenai sistem pencukaian baru ini," katanya.

Beliau ditemui selepas menutup seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (PENA) peringkat Negeri Johor di Kota Iskandar di sini, semalam.

Kejayaan Kementerian Pengangkutan diiktiraf


Publication: BH
Date of publication: Jan 29, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 013
Byline / Author: Oleh Suhaila Shahrul Annuar

Putrajaya: Pelbagai kejayaan yang diperoleh Kementerian Pengangkutan sepanjang tahun lalu memberi kesan yang besar kepada kemajuan sektor pengangkutan darat, udara dan laut di negara ini.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata antara kejayaan paling bermakna kementerian termasuk memenangi kerusi Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) masing-masing pada Oktober dan November tahun lalu.

"Kemenangan itu membuktikan Malaysia berada dalam landasan kukuh dalam industri penerbangan dan maritim sekali gus meletakkannya setaraf dengan negara maju lain," katanya.

Kejayaan dalam industri itu akan turut menyumbang kepada perkembangan pesat sektor lain dalam negara termasuk pelancongan sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Hishammuddin berkata, bagi sektor pengangkutan darat, pelbagai inisiatif dilakukan bagi meningkatkan keupayaan kementerian menerajui pengangkutan negara termasuk pengenalan Lesen Memandu Bersekuriti Tinggi (LMBT) yang bertujuan meningkatkan ciri keselamatan lesen memandu.

Perkenal program `MyLESEN'

"Selain itu bagi memastikan semua pemandu khususnya belia memiliki lesen memandu, program 'MyLESEN' berkonsepkan 'Government to Citizen' akan diperkenalkan pada April ini.

"MyLESEN membabitkan pelbagai perkara termasuk latihan dan ujian lesen memandu motosikal kelas B2.

"Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga akan menggubal semula Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP) yang akan dilaksanakan secara perintis tahun ini. Kurikulum baru itu antara lain termasuk memperkenalkan latihan dan ujian bagi kereta transmisi automatik," katanya.

Beliau berkata, bagi memantapkan jaringan perkhidmatan pengangkutan udara komprehensif dengan dunia luar, Malaysia sehingga kini sudah mempunyai aturan perkhidmatan pengangkutan udara dengan 101 negara.

"Daripada jumlah itu Malaysia mempunyai aturan langit terbuka (Open Skies) dengan 20 negara dan pada tahun lalu rundingan udara telah dilakukan dengan 13 negara termasuk United Kingdom, Korea Selatan dan Australia.

"Selain itu, pada masa ini Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hampir mencapai had kapasiti pengendalian penumpang iaitu 40 juta setahun.

"Melalui pembukaan KLIA2 tidak lama lagi, kapasiti KLIA akan dapat ditingkatkan kepada 85 juta setahun. Ia bagi memastikan industri penerbangan negara lebih kompetitif berbanding lapangan terbang utama di rantau ini," katanya.

Sektor maritim memberangsangkan

Beliau berkata, sektor maritim negara pula menunjukkan prestasi memberangsangkan apabila berjaya mengendalikan 533.8 juta tan kargo sepanjang tahun lalu dan prestasi pengendalian dijangka meningkat tiga peratus tahun ini.

"Jumlah kapal yang mengunjungi pelabuhan negara tahun lalu juga melebihi 75,000 meliputi kapal jenis Very Large Crude Carrier (VLCC), kapal tangki dan kapal kontena.

"Berkuat kuasa 1 April 2015 juga, perkhidmatan bot dan feri akan dikecualikan daripada Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kerana ia adalah pengangkutan utama rakyat di beberapa kawasan di negara ini," katanya.

200,000 lagi belum mohon BR1M


Publication: BH
Date of publication: Jan 29, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 010

Nusajaya: Kira-kira 200,000 daripada 7.9 juta pemohon yang layak mendapatkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0, belum mengemukakan permohonan walaupun tarikh tutup berbaki tiga hari lagi.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata kerajaan tidak bercadang melanjutkan tempoh permohonan bantuan berkenaan, sekali gus menggesa rakyat yang layak segera berbuat demikian selewat-lewatnya 31 Januari ini kerana BR1M juga disertakan bersama perlindungan insurans takaful menerusi i-BR1M.

"Pemohon lama perlu mengemas kini maklumat termasuk nombor akaun bank supaya penyaluran bantuan lebih sistematik," katanya sambil menambah, setakat ini 7.7 juta individu membuat permohonan termasuk 940,000 pemohon baru.

Bercakap kepada media selepas menutup seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (PENA) peringkat Johor di Kota Iskandar semalam, beliau berkata, mereka yang ingin memohon bantuan itu boleh melakukannya secara dalam talian, selain di pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Dalam perkembangan lain, Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian, berkata negara dijangka memperoleh pendapatan tambahan RM3.8 bilion menerusi pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) bermula April tahun depan.

Peaceful protest on price hike and GST

Posted on 26 January 2014 - 09:11pm
Last updated on 26 January 2014 - 10:21pm


More than 1,000 people gathered outside Penang's Sunway Carnival Mall
for Turun 2.0 to protest on the price hike and implementation of GST
on Jan 26, 2014. SUNPIX by MASRY CHE ANI
BUTTERWORTH (Jan 26, 2014): More than 1,000 people gathered outside Sunway Carnival Mall for Turun 2.0 to protest on the price hike and implementation of Goods and Services Tax (GST) here today.

PKR strategy director Rafizi Ramli, who led the protest, said more demonstrations will be held nationwide unless Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak reduces the prices of goods and lifts the GST.

He said the gatherings will continue with the climax being a gathering in Kuala Lumpur on May 1, where thousands are called to come forward to demonstrate on the matter.

Among those present included Turun 2.0 co-ordinator Khairul Ishak, Penang PKR Youth Chief Dr Afif Bahardin and Bayan Baru MP Sim Tze Tzin.

Gathering before 2pm, the group wearing either yellow or black clothing, brought bring placards and kangkung (water spinach) asking the Federal Government to fulfil their demands.

There were no untoward incidents at the gathering which ended at 4.35pm.

- See more at: http://www.thesundaily.my/news/940369#sthash.nfHgsCDK.dpuf

Faltering consumer confidence could dent growth say analysts


BY IDA LIM AND BOO SU-LYN
JANUARY 30, 2014
File photo shows shopping mall Suria KLCC in Kuala Lumpur. — AFP pic
KUALA LUMPUR, Jan 30 — Malaysia’s economic growth prospects could be at stake as consumers rein in their spending to cope with the spiralling costs of living, economists said.

A week after data showing that inflation was at the highest level in nearly two years, a key barometer of consumer sentiment out on Tuesday plumbed depths not seen since 2008 . The news sparked concerns that consumer spending may be about falter, denting the country’s overall economic growth.

“Consumers are feeling or anticipating the pinch to income and purchasing power as inflation rises with subsidy rationalisation and upcoming GST,” Maybank Investment Bank chief economist, Suhaimi Ilias told The Malay Mail Online.

Malaysia’s government reduced fuel subsidies last year, pushing up petrol prices by around 10 per cent while electricity rates went up 15 per cent at the start of the year. The government plans to charge a 6 per cent flat rate goods and services tax in April 2015.

Against this backdrop, Suhaimi predicted that consumer spending growth could slow to 6.8 per cent or even lower this year after rising by 7.6 per cent in the first nine months of 2013.

His comments came after data out Tuesday showed that consumer confidence, as measured by a Malaysian Institute of Economic Research (MIER) survey, plunged to its lowest point since the 2008 financial crisis.

MIER attributed the fall to declining household finances as well as a weaker job market. It predicted that consumer spending growth will “ remain modest, if not slower”.

“In the past, a significant drop in consumer sentiment is a prelude to slowing consumer spending,” said Suhaimi at Maybank Investment Bank.

There is a risk that consumer spending growth may slow by more than expected, given that consumer sentiment has fallen three quarters in a row, he added.

But Suhaimi said the risk may be mitigated by higher tourist spending during Visit Malaysia Year 2014 and as Malaysians use up the government’s cash handouts under the Bantuan Rakyat 1Malaysia programme.

If weak consumer confidence translates into people spending much less, Malaysia’s gross domestic product growth could fall short of the 5 per cent many expect , said Dr Yeah Kim Leng, chief economist at RAM Holdings Berhad.

“It’s likely that consumer confidence has been affected by the price hikes and uncertainty over the extent which inflation will rise,” Yeah told The Malay Mail Online today.

But overall, consumer spending will continue to be propped up by the young working population, Yeah added.

Kenanga Investment economist, Wan Suhaimie Saidie, said it was too early to say if consumers would be spending less this year.

If consumer spending does slow, Malaysia’s economic growth would be closer to 5.0 per cent than 5.5 per cent, he said.

“If the government doesn’t spend and the private sector is also not in a hurry to spend or invest, we will have an overall impact on sentiment - private consumption would definitely be slower,” he added.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/money/article/faltering-consumer-confidence-could-dent-growth-say-analysts#sthash.IVi26Kl2.dpuf

Kerajaan Persekutuan akan pastikan Sabah, Sarawak tidak hilang hasil bila GST dilaksana

JANUARY 29, 2014

Kementerian Kewangan akan mewujudkan mekanisme yang bersesuaian bagi memastikan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak tidak kehilangan kutipan hasil berikutan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan (gambar) hari ini berkata perbincangan susulan akan dibuat antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak berhubung perkara itu memandangkan kedua-dua negeri ini mempunyai autonomi untuk mengutip cukai.

"Berdasarkan Perkara 95b Perlembagaan Persekutuan, Kerajaan Sarawak, sebagai contoh, boleh mengenakan cukai jualan ke atas CPO (minyak sawit mentah) dan cukai jualan untuk produk dan perkhidmatan tertentu," katanya selepas menghadiri Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) Peringkat Negeri Sarawak di Kuching.

Menteri Perumahan dan Menteri Pelancongan Sarawak Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, mewakili Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud merasmikan seminar itu yang dihadiri 1,500 peserta.

Ahmad berkata hanya Sabah dan Sarawak sahaja negeri-negeri di Malaysia mempunyai kuasa autonomi untuk mengutip cukai, dan pelaksanaan GST ini kelak perlu mengambil kira kedudukan ini.

"Apa pun keputusan kita, kita tidak akan menyusahkan rakyat Sabah dan Sarawak. Kita tidak akan merugikan kutipan hasil untuk negeri-negeri Sabah dan Sarawak," katanya.

Dalam ucapannya sebelum itu, Abang Johari berkata pelaksanaan GST di Sarawak perlu diperhalusi dengan mengambil kira peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan berhubung kuasa kerajaan Sarawak untuk mengenakan cukai.

"Walaupun kerajaan negeri tidak ada halangan untuk menerima pakai sistem GST, namun kerajaan negeri mahu perbincangan lanjut dibuat untuk memperhalus mekanisme pelaksanaannya," katanya.

Penerangan berkenaan GST yang akan dilaksanakan mulai 1 April 2015 merupakan antara agenda dalam seminar sehari itu yang turut membincangkan Bajet 2014 dan Agenda Memperkasakan Ekonomi Bumiputera. - Bernama, 29 Januari, 2014.

Business sentiment to improve


January 29, 2014

By Sathish Govind

KUALA LUMPUR: The deteriorating confidence in consumer sentiment and business conditions is only to be expected with rising prices and the anticipated further increase in prices, economists said.

They, however, add that consumer and business sentiment should improve, once the uncertainty in price increases in toll, water and petrol are made clearer and if the increases are not that drastic.

They were commenting on the Malaysian Institute of Economic Research (MIER) consumer sentiment quarterly report which showed that Consumer Sentiment Index (CSI) fell for the first time below the 100-point demarcation line in almost five years.

At 82.4 points, the MIER’s CSI for fourth-quarter of 2013 (4Q13) plunged a hefty 36.3 points from the same period last year and 26 points quarter-onquarter.

MIERS’ business conditions survey report also said that Business Condition Index (BCI) extending its declining trend, standing at 92 points in the final quarter, representing 6.6 points slide from the previous quarter.

RAM Holdings Bhd chief economist Dr Yeah Kim Leng said while the consumer sentiment is within expectations, nevertheless, the implementation of the Goods and Services Tax (GST) may propel greater consumer spending ahead of GST introduction in April 2015, which may result in inc reased consumers spending defying consumer sentiment.

Among the highlights of the consumer sentiment report include income expectation being the worst since 1Q09, declining employment opportunities, soaring inflation anxieties and growing concern of getting a job.

The highlights on the business conditions survey report said the sales performance deteriorated further, sluggish domestic orders and lower increase in export orders and a slight dip in investments.

CIMB Group Holdings Bhd chief economist Lee Heng Gui said the consumer spending growth is still robust this year at 6.5% compared to 7.5% last year.

Lee said with the consumer sentiment waning, it is only natural that business confidence also lags behind.

Sarawak’s rights not affected by GST


by Johnson K Saai, reporters@theborneopost.com. Posted on January 30, 2014, Thursday
Abang Johari (right) walking side by side with Ahmad followed by others
when arriving at Dewan Kompleks Islam Sarawak where the event was held. — Photo by Chimon Upon.
Federal government to consult state before implementation

KUCHING: The federal government will consult Sarawak government on the goods and service tax (GST) before its implementation on April 1, 2015.

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan said the federal government was fully aware that Sabah and Sarawak had special rights to impose service and sales tax on certain services and goods that they produced.

He said the two parties would certainly need to sit down and discuss how the new system could be implemented without affecting the special rights of the two states.

“Under Article 95B of the Federal Constitution, the Sarawak state government,for example, can impose sales tax on products and services,” Ahmad told reporters during a media conference yesterday.

The deputy minister said this in response to Housing Minister Datuk Amar Abang Johari Tun Openg’s suggestion in his speech at the closing of the National Economic Empowerment (PENA) seminar here.

Earlier in his speech, Abang Johari, who was representing Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, said a further discussion and consultation between the federal and state governments was necessary to fine-tune the mechanics of tax collection before the implementation of GST.

“Before the new system is put into use it has to be fine-tuned because under the federal constitution Sabah and Sarawak are given the special rights to impose service and sales tax on certain services and goods.

“So with the good intention of the government to broaden its revenue base, it is also pertinent that the state is bound to safeguard its autonomy arising from the implementation of GST,” Ahmad Maslan said.

On the seminar, he said it was a continuation of the nationwide road shows to explain the government’s economic empowerment programme to the people at large.

He said such seminar was important to enable the people at all levels to fully understand the government’s policies and plans.

“Our hope is that this seminar on GST and related issues can be held at other places throughout the state in order to create greater awareness and understanding among the people on the subject.”

He also advised the 1,500 (seminar) participants from the various government departments and agencies to share the information and knowledge they gained from the seminar with those who did not come.

The event yesterday was organised by State Planning Unit (SPU) of the Chief Minister Department with its director Datu Ismawi Ismuni as the organising chairman.

Also present at the closing yesterday were several assistant ministers, assemblymen and community leaders.

Wednesday, January 29, 2014

Ahli KRT pantau harga barang


Oleh FARABI SHEIKH SAID AL JABRI
utusanN9@utusan.com.my
Joseph Kurup (dua dari kiri) beramah mesra dengan ahli Skim Rondaan Sukarela
(SRS) ketika hadir merasmikan SRS peringkat Negeri Sembilan dan Pusat Rondaan
Sukarela Taman Mantau Indah di Seremban, semalam.
SEREMBAN 28 Jan. - Lebih 500,000 ahli Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di seluruh negara disaran turut memantau harga barang dan melaporkan kepada pihak berkuasa jika berlaku kenaikan yang melampau.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup berkata, peranan mereka penting bagi memastikan pemantauan yang meluas dan berterusan untuk mengekang perbuatan peniaga menaikkan harga barangan secara tidak munasabah.

"Adalah menjadi harapan agar semua KRT dapat memainkan peranan dalam membantu kerajaan dalam memantau kenaikan harga barang ketika ini. Bagi saya tidak ada sebab mengapa harga barang naik secara melampau," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Skim Rondaan Sukarela (SRS) peringkat Negeri Sembilan dan Pusat Rondaan Sukarela Taman Mantau Indah di Taman Mantau Indah di sini yang turut dihadiri Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), Datuk Azman Amin Hassan.

Sebagai contoh kata Joseph, beliau amat terkejut apabila anaknya memberitahu harga teh tarik di kawasannya di Sabah naik secara melampau daripada RM2 kepada RM3.50 segelas.

Jelasnya, apabila ditanya mengenai kenaikan mendadak itu, peniaga tersebut menjelaskan kenaikan harga berkenaan disebabkan pelaksanaan sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan oleh kerajaan, sedangkan ia masih belum dilaksanakan.

"Kita harap orang ramai di negara ini perlu sentiasa dimaklumkan mengenai perkara ini agar mereka tidak terus ditindas oleh peniaga yang cuba mengambil kesempatan untuk meraih keuntungan berlebihan," katanya.

Dalam pada itu, Joseph juga menjelaskan JPNIN akan menjalankan kajian holistik mengenai fungsi KRT bagi memperkasa peranan skim itu menerusi kajian selama enam bulan itu sudah bermula bulan ini dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia (UPM).

Ujar beliau, kajian itu juga antara lain bagi mengenal pasti setiap permasalahan yang ada di 6,482 KRT seluruh negara, kerana skim itu bukan sahaja penting untuk aspek kemasyarakatan tetapi juga keselamatan khususnya menerusi penubuhan Skim Rondaan Sukarela (SRS).

''Antara perkara yang akan dilihat menerusi kajian ini adalah menyediakan kemudahan pejabat operasi KRT di setiap taman perumahan yang mempunyai skim ini.

"Kita yakin kajian ini dapat menambah baik peranan KRT dan jika diurus dengan baik serta berkesan, skim ini mampu memberi impak yang besar kepada kerajaan dan masyarakat," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Dasar kerajaan demi kepentingan rakyat - Musa


ARKIB : 28/01/2014

KOTA KINABALU 27 Jan. - Pelbagai pendekatan dan dasar pembangunan diperkenalkan kerajaan negeri bagi memastikan keperluan rakyat dapat dipenuhi, sekali gus memastikan pembangunan mapan dapat dilaksanakan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman berkata, sejak Barisan Nasional (BN) mengambil alih tampuk pemerintahan kerajaan negeri, pelbagai usaha membangunkan ekonomi Sabah secara holistik dilaksanakan termasuk pelaksanaan Koridor Pembangunan Sabah (SDC).

Katanya, Sabah mampu menikmati kadar pertumbuhan positif yang amat menggalakkan dan ia terbukti menerusi peningkatan bajet negeri dari tahun ke tahun.

"Bajet negeri pada tahun ini telah meningkat kepada RM4.622 bilion iaitu jumlah terbesar dalam sejarah negeri, berbanding RM4.088 bilion pada tahun sebelumnya.

"Pada masa yang sama, kita juga dapat meningkatkan rizab negeri yang telah mencecah RM3 bilion dan suka saya tegaskan bahawa usaha-usaha untuk memperkukuhkan kedudukan kewangan negeri dan mempertingkatkan kemajuan ekonomi adalah keutamaan kerajaan BN negeri Sabah," katanya berucap dalam seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) Peringkat Negeri Sabah, di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Yahya Hussin yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri. Yang hadir sama, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.

Mengulas lanjut, Musa berkata, tidak dinafikan bahawa terdapat pihak tidak bertanggungjawab yang cuba mempengaruhi minda dan pemikiran rakyat supaya menolak usaha transformasi yang dibawa kerajaan.

Jelasnya, golongan tersebut cuba mengapi-apikan rakyat dengan mengatakan apa yang dilakukan oleh kerajaan hanya akan membebankan rakyat termasuk pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bagi menggantikan sistem cukai sedia ada menjelang tahun 2015..

"Suka saya tekankan bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan sesuatu langkah atau dasar yang hanya akan menimbulkan kesusahan atau merugikan rakyat.

"Apa juga dasar, langkah atau program yang dilakukan oleh kerajaan sebenarnya telah dikaji dan diteliti terlebih dahulu sebelum dikemukakan untuk dilaksanakan," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

'East M'sia will not lose revenue when GST is implemented'


Posted on 29 January 2014 - 05:16pm

KUCHING (Jan 29, 2014): An appropriate mechanism will be established to ensure Sabah and Sarawak state governments will not lose their revenue when the Goods and Services Tax (GST) is enforced on April 1, 2015.

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan said the federal government would hold follow-up discussions with the two state governments on the matter as they have the autonomy to collect taxes.

"Under Article 95B of the Federal Constitution, the Sarawak state government, for example, can impose sales tax on products and services," he told reporters after attending a state-level National Economic Empowerment seminar here today.

Sarawak Housing and Tourism Minister Datuk Amar Abang Johari Tun Openg represented Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud to open the seminar.

A total of 1,500 participants attended.

Ahmad said Sabah and Sarawak were the only states in Malaysia empowered to collect taxes and the GST must take this constitutional provision into consideration.

"Whatever the decision is, we'll not cause hardship to the people of Sabah and Sarawak. We'll not let the two states lose out in terms of revenue," he said.

Earlier, in his speech, Abang Johari said the GST implementation in Sarawak must take into account the constitutional provision that the state government has the power to impose taxes.

"Although the state government has no qualms accepting the GST, we hope further talks will be held to fine-tune the mechanism of the GST implementation," he added. – Bernama

Tuesday, January 28, 2014

Kaji kesesuaian pengkorporatan JKDM


Publication: HM
Date of publication: Jan 27, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 020

Johor Bahru: Kerajaan akan membuat kajian menyeluruh berkaitan kesesuaian mengkorporatkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, kajian itu dijangka mengambil masa antara tempoh tiga hingga empat bulan sebelum ia boleh dilaksanakan.

Beliau berkata, kajian itu membabitkan pelbagai perkara termasuk isu kelayakan dan perjawatan dalam kastam.

"Setakat ini, kami mengenal pasti beberapa kesukaran yang dihadapi anggota serta pegawai kastam di negara ini.

"Antaranya termasuklah tidak menerima kenaikan pangkat walaupun lama berkhidmat di jabatan.

"Selain itu, anggota dan pegawai kastam tidak mendapat sebarang pengiktirafan walaupun mempunyai kelayakan di peringkat sarjana dan doktor falsafah (PhD)," katanya ketika berucap pada Sambutan Hari Kastam Sedunia ke-32 di Dewan Sultan Iskandar Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai di sini, semalam.

Najib pada masa sama menggesa kastam menaik taraf sistem sedia ada sebelum pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) berkuat kuasa 1 April 2015.

"Kami sedar banyak cabaran menanti di depan dan kerana itu, segala persiapan hendaklah dilakukan dengan penuh teliti.

"Harapan saya kastam mampu mengambil langkah proaktif termasuk mewujudkan sistem cekap bagi memastikan pelaksanaan GST tidak mendatangkan kesulitan kepada rakyat, sebaliknya memberi manfaat kepada mereka.

"Selain itu, ia penting dilaksanakan dengan adil, telus dan efisien," katanya.

Customs to be corporatised?


Publication: NST
Date of publication: Jan 27, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 003
Byline / Author: By Rizalman Hammim

SKUDAI: THE government will conduct a feasibility study to corporatise the Royal Malaysian Customs Department, said Datuk Seri Najib Razak.

The prime minister said a decision on the matter would be made once the study, which was expected to take between three and four months, was completed.

Najib said the study would take into account problems faced by Customs personnel, including the issue of qualifications and staffing.

"I was made to understand that some personnel have been stuck at one position for too long because there are no vacancies for higher positions.

"There are also officers with Masters and doctorate qualifications who are not suitably rewarded.

"This will all be looked at in the study.

"Hopefully, the government will make a decision that will serve as motivation for all Customs personnel," said Najib in his speech at the 32nd World Customs Day celebrations at the Sultan Iskandar Hall in Universiti Teknologi Malaysia here yesterday.

Present were his wife, Datin Seri Rosmah Mansor, Johor Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan and Customs director-general Datuk Seri Khazali Ahmad.

In his speech, Najib also set a new revenue collection target of RM36 billion for the department for this year.

"Last year, the department collected RM33.126 billion, which is the highest in history.

"If the department can meet this year's target, the government will consider giving all Customs personnel incentives."

He also congratulated the department for confiscating 1,856.17kg of drugs worth RM118 million from entering the country last year.

"It had also seized RM646.52 million worth of goods with unpaid taxes totaling RM407.4 million last year."

Najib said he hoped the department would make the necessary preparations for the introduction of the Goods and Services Tax (GST) in April next year.

"Whenever we introduce a new system, there are bound to be some teething problems. I hope the department will take proactive measures to anticipate and overcome them.

"This is one of the ways to convince the people that the GST is a system that is good for everybody and a system that is fairer, more transparent and more efficient."

Stronger ringgit by year-end


Publication: NST
Date of publication: Jan 27, 2014
Section heading: Business Times
Page number: 016
Byline / Author: By Kamarul Yunus

KUALA LUMPUR: CONTRARY to consensus estimate, Kenanga Investment Bank (Kenanga IB) sees the ringgit strengthening against the US dollar at the 3.09 level by end-2014.

Its head of research Chan Ken Yew said Kenanga still believes that the first half of 2014, or at least the first quarter of this year, could be relatively better compared with the second half because it expects interest rates for both Malaysia and the United States to remain unchanged this year.

"As such, as long as the monetary base continues to expand in the US by virtue of low interest rate, liquidity will remain ample.

"On the back of this assumption, we expect the ringgit to strengthen to RM3.09 against the US dollar by end-2014 as opposed to a consensus estimate of RM3.25, on capital inflows back to the region," he said in his presentation at Kenanga's Feng Shui and Market Outlook Talk 2014, here, on Saturday.

Speaking to reporters later, Chan did not rule out that Asean countries, including Malaysia, are likely to see the return of foreign fund inflows in the second half of the year, especially with the assumption that there is no change in interest rates both in Malaysia and the US.

Chan said the ongoing political tension in Thailand and Indonesia will pull investors away for a while and could pave the way for the depreciation of both currencies (ringgit and US dollar), tagging along other regional currencies.

"However, once this scenario settles down, the funds will actually flow back faster into the region," he said.

Chan said the domestic financial market is flush with more than RM300 billion in excess liquidity in the banking system.

Furthermore, he said, there is potentially more liquidity being channelled into the equities market.

Chan said the interest rate in the US is not likely to be changed this year. "If there's any change, it will only be in 2015."

He said the implementation of the goods and services tax (GST) should further strengthen Malaysia's sovereign rating, attracting more foreign funds.

Chan said the FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) could potentially rally before the implementation ofGST, judging from the trends in Australia and Singapore.

"In addition, our simulation study also suggests that reward-to-risk ratio favours the upside, more than 40 per cent to 1,880 level for now," he said, adding that Kenanga IB's end-2014 FBM KLCI target is 1,890.

On Malaysia's economic outlook, Chan said with the government's subsidy rationalisation programme, the country's fiscal position will improve. "This may also give support to the enhancement of the sovereign rating, hence strengthening our currency," he said.

On Kenanga IB's top picks by sector, Chan said projects mostly introduced under the Economic Transformation Programme, particularly in oil and gas and construction industries, would enhance private investment.

"The expectation of higher crude palm oil (CPO) prices this year will also boost investor interest in Malaysia. We foresee the average price of CPO increasing to up to RM2,800 per tonne from RM2,400 per tonne last year, on the back of strong demand for biodiesel in Indonesia, which will reduce the supply in the market.

"It will benefit Malaysia because we cater to this niche segment," he said.

GST is not to reduce government debt, says Ahmad Maslan


JANUARY 27, 2014
A vendor hangs clothes to sell near Cherating beach,
outside Kuala Lumpur November 15, 2013. — Reuters pic
KOTA KINABALU, Jan 27 — The government decided to implement the Goods and Services Tax (GST) not to reduce the country’s debts, says Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan.

He said the government was repaying its debts promptly every year.

“Our debts are under control. The composition is made up of 97 per cent local debts and only three per cent comprise foreign loans. As such, we are not at the mercy of other nations. Our debts are about RM540 billion.

“We are keeping up our payments every year, there is no problem and the people will not be burdened with the debt as the government is honouring its debts obligation through the annual budget,” he told participants during a question and answer session at a seminar on empowering the national economy.

Ahmad said the government had set a national debt ceiling of 55 per cent of Gross Domestic Product (GDP) and the current debt level stood at 53.7 per cent of GDP.

“In some countries, the national debt level is 100 per cent of GDP and at an alarming 200 per cent in other countries.

On oil prices, Ahmad said during former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad’s administration, crude oil was fetching US$40 million per barrel and the subsidy was US$2 billion a year but today oil prices have spiralled to US$100 per barrel and the government was subsidising RM2 billion every month.

He said money saved from diesel and petroleum subsidy rationalisation was now used to channel funds to target groups especially in the form of 1Malaysia People’s Aid programme.

Ahmad also denied that Malaysia had slipped into a recession as economic growth for this year has been forecast to grow between 5 per cent and 5.5 per cent.

He said a country was in recession if economic growth was negative for two consecutive quarters. — Bernama

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/gst-is-not-to-reduce-government-debt-says-ahmad-maslan#sthash.GsNydaCr.dpuf

Dewan Ulama PAS: GST haram


Zefry Dahalan | January 28, 2014

Kerajaan perlu cari cara lain untuk dapatkan pendapatan negara.

SEREMBAN : Isu Goods Services Tax (GST) berterusan apabila Dewan Ulama PAS menyifatkan tindakan kerajaan yang bakal mengutip cukai GST adalah haram.

Bercakap dalam Wacana Liqa’ Fikri PAS Negeri Sembilan di Seremban malam kelmarin, Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali berkata kerajaan perlu cari cara lain untuk dapatkan pendapatan negara.

“GST haram. Mengikut Islam cukai hanya boleh diambil dari rakyat yang mampu sahaja. Tetapi sistem GST, kerajaan mengutip cukai dari semua lapisan masyarakat termasuk yang miskin. Ini tidak adil.

“Cukai hanya dibenarkan dalam Islam setelah negara sudah tidak ada sumber pendapatan lain.

“Malah bila ada sumber pendapatan baru, maka secara otomatik pungutan cukai sebelum itu terbatal.

“Justeru itu kerajaan perlu cari cara lain untuk dapatkan duit (pendapatan negara).,” kata beliau.

Khairuddin juga berkata umat Islam hanya wajib bayar zakat sahaja.

“Umat Islam hanya wajib bayar zakat sahaja, dan itu pun hanya mereka yang mampu sahaja.

“Walau bagaimanapun zakat tidak boleh dikutip melainkan keadaan memerlukannya,” jelas Khairuddin.

Menjawab soalan seorang peserta wacana, Khairuddin berkata berdemo merupakan sunat dan digalakkan serta mendapat pahala.

“Hadis Nabi berkata sebaik-baik jihad ialah berkata benar kepada pemerintah yang zalim,” katanya.

Apabila diminta mengulas tentang kenyataan Mufti Negeri Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berhubung kenyataan ‘dihalalkan darah golongan bughah’ mengaitkan dengan peserta bantah kenaikan harga barang pada Perhimpunan TURUN pada 31 Disember lepas; Khairuddin menyifatkan kenyataan Harussani itu songsang dan sesat.

Turut hadir ialah Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani dan Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Sembilan, Ustaz Mohd Khairi Zainuddin.

Kami setuju GST kalau…


January 27, 2014
SURAT FMT: Dari Ahmad Nazri Khamis, melalui e-mel

Pihak pembangkang tidak bersetuju dengan perlaksanaan GST dan pihak kerajaan pula bermati-matian mempertahankan dengan mengatakan GST satu mekanisma pengutipan cukai yang efisen dan baik. Orang awam seperti kami menjadi keliru.

Apabila dirujuk laporan Ketua Audit Negara pada bahagian penutup

Tahun 2009, mukasurat 113

Tahun 2010, mukasurat 115

Tahun 2011, mukasurat 1099

Tahun 2012, mukasurat 751

Kami didapati banyak kelemahan yang sama berulang-ulang dilakukan di dalam keadaan disedari, antara kelemahan itu ialah:

1 Kurang pemantauan ke atas projek/program/aktiviti.

2 Kurang kepakaran mengendali projek/program/aktiviti.

3 Tiada penyelarasan agensi-agensi/kontraktor-kontraktor projek/program/aktiviti

4 Terdapat masalah dalaman kontraktor sehinggakan projek/program/aktiviti gagal disiapkan tepat pada waktunya.

5 Kualiti kerja projek/program/aktiviti tidak memuaskan.

6 Kos projek/program/aktiviti meningkat dan kerajaan tidak mempunyai kaedah terbaik berbelanja.

7 Objektif projek/program/aktiviti tidak tercapai.

Apakah kerajaan sangat daif dalam mengatasi kelemahan di atas atau memang kelemahan itu sengaja dikekalkan supaya mudah pihak-pihak tertentu mengambil kesempatan? Sama-sama kita menanti apakah kelemahan yang sama yang akan dilaporkan oleh Ketua Audit di dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013.

Sebagai contoh, bagaimana boleh berlaku sebuah Teropong Malam (Bushnell Binocular) dibayar dengan harga RM56,350 seunit sedangkan harga sebenar di pasaran cuma RM2,827 sahaja, peningkatan harga kepada 1,893% dan mengapa pihak kementerian boleh meluluskan wang yang begitu banyak untuk dibayar kepada pembekal?

Apakah pegawai di kementerian yang berkaitan tidak tahu matematik dalam membuat pengiraan untung dan rugi kerajaan? Itu hanya satu contoh daripada Laporan Ketua Audit Negara yang mempunyai 805 mukasurat. Wang siapakah yang digunakan itu? Apakah dengan begitu mudah perlu dilaksanakan GST sedangkan punca utama pemborosan, pembaziran, kecuaian dalam menguruskan wang rakyat dan harta negara tidak diperdulikan?

Seribu tahun lagipun tidak akan selesai, Oh, sungguh malang kami menjadi rakyat Malaysia yang mempunyai pemimpin sekadar membesarkan tembolok masing-masing. Sekarang inipun ramai pak-pak menteri sudah digelar menteri kangkung, tidak malukah kamu? Jangan sampai suatu masa apabila kamu mati, kuburan kamu dikencing rakyat.

Cukuplah wahai pemegang amanah rakyat, berapa banyak lagikah duit kami mahu disalahgunakan? Walaupun airmataku masih boleh mengalir setiapkali membaca laporan audit tetapi aku tidak mahu generasi akan datang juga menangis seperti aku. Cukuplah kami berairmata darah menangisi sikap pemimpin negara asalkan generasi mendatang tenang dan gembira.

Cukuplah! Cukuplah! Kami sudah bosan.

GST Impact: GST may spur market, auto sector


Written by Jonathan Gan at theedgemalaysia.com 
Monday, 27 January 2014 12:27

KUALA LUMPUR (27 Jan): GST might not be a piece of bad news for the local market as it could drive the stock market and power the auto sector, said Chan Ken Yew, head of research at Kenanga Investment Bank Berhad.

“If your economy is driven by a lot of private consumption, then it may be good news as there is advance buying or consumption before the GST,” said Chan at a weekend investment seminar.

Chan commented that the possibility of increased private consumption is very likely based on experiences in Singapore and Australia.

In reply to questions from the floor, Chan said GST implementation might affect the auto sector due to a potential drop in car prices after the implementation.

“GST is about 6% but so far the sales tax for cars is about 10% …car prices might actually be lower after GST implementation. Consumers probably want to wait until GST implementation to buy a car as it might be cheaper then,” he adds.

“It might be possible for the auto industry to boom after GST is implemented unless there are changes in the excise duties,” says Chan. 

Chan also highlighted that companies like Malakoff, SCH, 1MDB, and Iskandar WaterFront could go for listings this year.

In the Feng Shui and Market Outlook talk held on Saturday, Kenanga Investment Bank placed a FBMKLCI target of 1890, implying it’s 17.5 times FY14 PER and a 2020 target for the FY15.

The research house is bullish on the following sectors: construction, gaming, gloves, oil & gas, plantations, property developers and power.

For Kenanga, the bearish sectors are consumer sin stocks, education, hospital, media and Malaysian REITs

The research house also said their top 10 stock picks for 2014 are Genting (TP RM12.55), IJM (TP RM6.60), IOI (TP RM 4.95), Matrix (TP RM4.80), RHBCAP (TP RM8.75), SKPetro(TP RM5.81), SUPERMX (TP RM3.06), Tenaga (TP RM12.07), TM (TP RM5.94) and TSH (TP RM3.38)

Also present at the seminar was Feng Shui Master Kenny Hoo, who picked the best months for market gains to be February, September, July and November. The months that would see declines would be March, August and December. 

Hoo said that the lunar Year of the Horse in 2014 would be “full of opportunities” as it is the Wood Horse year.

The outlook for businesses related to wood, metal and fire would do well this year, he said.

But Hoo cautioned there might be challenges for industries involving earth and water elements.

theedgemalaysia.com/highlights/272776-gst-impact-gst-may-spur-market-auto-sector-.html

State Govt expresses support for implementation of GST

Published on: Tuesday, January 28, 2014 

Kota Kinabalu: The State Government has expressed support for the impending implementation of the Goods and Services Tax (GST) next year.

Chief Minister Datuk Seri Musa Aman said the implementation of the GST, which was announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak when unveiling the National 2014 Budget last year, was a comprehensive, effective, efficient, transparent and business-friendly taxation system.

The GST taxation system was well accepted in the world as 160 countries were already implementing it, he said, adding that in the Asean region only Malaysia, Brunei Darussalam and Myanmar have not implemented it.

"This was also part of the renewal programmes on the nation's taxation system with the government taking steps to raise capability, efficacy and transparency in administration of taxes," he said at the Sabah National Economic Empowerment Seminar in Dewan Tabung Haji, Sembulan, here, Monday.

His speech was delivered by Deputy Chief Minister Datuk Yahya Hussin.

"Malaysia's participation in implementing the GST in its taxation system is the right step," he said, adding that it would assist in the standardisation of the taxation system among the Asean countries.

"I am also confident that the GST will be able to overcome various weaknesses in the old taxation system such as overlapping, double and multi-tier taxes as well as leakage of revenue due to changing of price activity among others," he said.

Musa, who is also State Finance Minister, said implementation of the GST at a lower rate of six per cent is expected to benefit consumers from the reduction of price of most goods and services.

According to him, the government was committed to implementing appropriate steps and policies to further boost the country's economy to a higher level in ensuring the people's needs are met.

In this respect, the State Government fully supported the Federal government's commitment in improving the nation's economic growth towards achieving the developed nation status by 2020.

In Sabah's context, Musa said that ever since the Barisan Nasional (BN) had taken over the State Government's helm many approaches and development policies had been introduced and implemented.

Among them were the Halatuju and Sabah Corridor Development (SDC) aimed at ensuring continuing economic growth throughout the state, which is known as holistic development, he said.

It had resulted in Sabah achieving encouraging and positive growth rate as shown by the increasing annual State's budget like for this year, the State Budget had increased to RM4.622 billion, the biggest in the state's history compared to RM4.088 billion in the previous year.

"At the same time, we also managed to increase the state reserves to touch RM3 billion.

I would like to stress here that the efforts to improve the state's financial standing and economic progress is a priority of the State BN Government," he said.

He said there were some quarters out to influence the thinking of the people by rejecting the transformation done by the government saying that all the things done by the government were only to burden the people.

However, Musa stressed that the government would never implement a policy that only create difficulty and non-beneficial for the rakyat.

"Whatever policy, measure or programme done by the government all of them have been thoroughly studied first before implemented," he said.

In the context of the goods price hike for example, middlemen were taking the advantage to increase the price to make bigger profits, he said.

Goods price also increased due to the action by manufacturers giving excuse that their production cost had increased due to the increase of fuel price and electricity tariff, he said.

"However, as consumers we must be smart in dealing with this. Among them is practice prudent spending and spend only when necessary or in other words we must reduce wastage and spend according to our means," he said.

He assured that the State Government in supporting the move by its Federal counterpart would continue to monitor the price of goods and take stern action against traders found purposely raising the price at their whims and fancies.

Musa also reiterated the State Government's support to the 11 cost saving measures introduced by the Federal Government announced by the Prime Minister recently.

Among them was to stop the practice of presenting mementos or souvenirs to the guest-of-honour in official government's function.

Towards this end, Musa urged the people particularly consumers to work hand-in-hand and support the cost saving measures call by the government.

The BN government, he said was also committed towards ensuring the strong unity and racial harmony for political stability, which had been the main reason for the Sabah and the country to continue enjoying development and progress all this while.

Monday, January 27, 2014

Bajet 2014: Penarafan kredit, TPPA, KDNK DAN GST (Original)


*Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas

Rencana di Utusan Online klik di sini

RENCANA ASAL
BAJET 2014: PENARAFAN KREDIT, TPPA, KDNK DAN GST

Oleh Abdussalam Shokhawi
30 Ogos 2013

Menurut perancangan kerajaan, pembentangan Budget 2014 akan dibuat pada 25 Oktober 2013 di Dewan Rakyat. Bajet pasca Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) ini akan menjadi perhatian semua pihak yang ingin melihat buah tangan pertama daripada kerajaan di bawah kepimpinan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak kepada Rakyat bagi penggal baharu 5 tahun yang diperbaharui pada Mei 2013 yang lalu. 

Bagi kebanyakan pemerhati ekonomi dan politik, adalah tidak sukar untuk menelah apa yang bakal menjadi perhatian kerajaan kerana indikasi mengenainya telah pun dinyatakan di dalam Manifesto Barisan Nasional pada pilihanraya umum yang lalu. Namun begitu, perincian terhadap isi kandung bajet ini masih lagi menjadi aspek kejutan dan tetap dinanti-nantikan. 

Seperti kebiasaan, bajet nasional ini perlu menyeimbangi pelbagai perkara penting yang membebani kerajaan, daripada isu keperluan Rakyat terbanyak, isu alam sekitar, isu keselamatan dalam dan luar negara, isu pendidikan, isu pembangunan ekonomi, isu percukaian dan banyak lagi.

Bagi isu pembangunan ekonomi, antara perkara terbesar yang perlu diberi perhatian kali ini adalah untuk memperlihatkan inisiatif-inisiatif hala tuju ekonomi yang mampan bagi mengukuhkan kedudukan fiskal dan makro ekonomi negara. Kerajaan perlu membuktikan komitmennya untuk menstabilkan situasi kredit negara serta menunjukkan prospek pelaksanaan pembaharuan bajet negara adalah tidak suram seperti yang ditakrifkan oleh agensi penarafan global, Fitch Ratings pada Julai 2013. 

Dalam hal ini, kerajaan harus memperkasakan pentadbiran dan pengurusan sistem kewangan negara agar keyakinan pelbagai pihak yang mempunyai kepentingan di dalam sistem ekonomi negara termasuklah pelabur, bakal pelabur, pemiutang dan penghutang akan dapat dipertingkatkan. Usaha tekun perlu digembeling untuk mengembalikan bajet berimbang serta menghasilkan petunjuk positif ekonomi seperti pengukuhan Ringgit berbanding matawang utama dunia, peningkatan jumlah dagangan, pengurangan kredit, peningkatan eksport dan sebagainya.

Perkara ini bukan mudah untuk dilakukan kerana penurunan ramalan (Outlook) penarafan kredit Malaysia daripada stabil kepada negatif yang dibuat oleh Fitch Ratings telah memberikan impak yang besar terhadap situasi pasaran seperti kejatuhan pasaran saham di Bursa Malaysia dan pengucupan nilai Ringgit berbanding Dollar Amerika. Kesan pasaran ini juga adalah kesan berganda dan perlu ditangani segera dengan bijaksana oleh kerajaan untuk mengelakkan bencana kemelesetan ekonomi berulang lagi. 

Selain isu penarafan Fitch Ratings, Bajet 2014 turut dijangka akan memperkatakan mengenai perkembangan rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik atau TPPA yang melibatkan 12 buah negara iaitu Amerika Syarikat, Australia, Brunei, Malaysia, Kanada, Chile, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Vietnam dan Jepun. 

Pelbagai pihak telah menyatakan kerisauan mengenai isi kandung serta keseimbangan perjanjian perdagangan ini kerana faktor pengaruh negara kuasa besar yang diketuai oleh Amerika Syarikat. Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam kenyataan kritikalnya mengenai TPPA telah membangkitkan isu-isu ketelusan kerajaan dalam rundingan perjanjian tersebut serta telah melahirkan kebimbangan yang serius bahawa Malaysia bakal terdedah kepada risiko perjanjian berat sebelah terutamanya dalam memenuhi agenda tersirat Amerika Syarikat terhadap negara kecil yang makmur seperti Malaysia.

TPPA sebenarnya adalah satu bentuk perjanjian bebas untuk menggalakkan kegiatan perdagangan dan pelaburan merentas sempadan di antara negara-negara yang menandatanganinya. TPPA menyediakan pelbagai manfaat pasaran yang memungkinkan syarikat-syarikat tempatan untuk berpeluang meneroka pasaran antarabangsa, memindahkan teknologi dan berkongsi ilmu pengetahuan. 

Walaupun begitu, TPPA dikatakan mempunyai terma-terma khusus yang dilihat akan memberikan kelebihan kepada negara-negara maju terutamanya Amerika Syarikat. Sebagai contoh, negara anggota tidak dibenarkan mengenakan kawalan ke atas pertukaran matawang, dikehendaki membentuk dasar kesamarataan bagi peluang pemerolehan kontrak kerajaan serta pengenaan syarat ketat kepada industri ubat-ubatan/farmasutikal yang dibimbangi akan meningkatkan kos perubatan kepada Rakyat di negara-negara membangun seperti Malaysia.

Dalam hal lain, Bajet 2014 turut dijangka akan menjadi medium perbahasan mengenai pengumuman Bank Negara Malaysia (BNM) yang baru-baru ini telah menyemak semula unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) daripada antara 5 peratus dan 6 peratus kepada antara 4.5 peratus dan 5 peratus. Menurut kenyataan BNM, KDNK 2013 Malaysia telah disemak semula berikutan situasi ketidaktentuan yang belarutan dalam ekonomi global. Aktiviti eksport dalam separuh pertama tahun 2013 telah mencatatkan pertumbuhan yang negatif berikutan faktor persekitaran luar yang lemah dan ini amat memberikan kesan terhadap prestasi KDNK keseluruhannya. 

Hakikatnya, disebalik ketidaktentuan ekonomi global, KDNK Malaysia masih mampu mencatatkan pertumbuhan pada kadar 4.3 peratus pada suku kedua tahun 2013 berbanding 4.1 peratus pada suku pertama. Statistik ini telah disumbangkan oleh kekukuhan asas ekonomi domestik yang merangsang teguh daya tahan ekonomi Malaysia. Jika dihurai secara menyeluruh, aktiviti sektor swasta telah menjadi faktor utama yang mendorong kepada perkembangan positif KDNK negara bagi separuh pertama 2013. 

Tahukan anda bahawa situasi ekonomi di Malaysia sebenarnya telah dipantau secara dekat oleh pelbagai pihak yang berkepentingan sama ada di dalam dan luar negara? Mereka yang memantau termasuklah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Kesatuan Eropah, ahli-ahli politik dunia barat, para pelabur asing yang berpotensi, negara-negara serantau serta spekulator-spekulator ekonomi yang sentiasa mencari ruang kelemahan untuk mengaut keuntungan atas kelalaian negara kita.

Beberapa pihak yang sedang memantau ini telah berusaha keras untuk mengubah lanskap kehidupan masyarakat dunia dengan cogan kata “untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik”. Mereka mencipta teknologi, mewujudkan persaingan dan menggubah polisi-polisi tingkah laku mengikut acuan mereka sendiri dan menjadikan pihak yang menolak oder baru mereka sebagai menolak kemajuan dan minda tertutup. 

Bukanlah sesuatu yang ganjil apabila Fitch Ratings menurunkan penarafan terhadap unjuran kredit Malaysia dengan tafsiran bahawa pengurusan kewangan Malaysia sedang melalui fasa yang lemah selepas Mei 2013 dan terdedah kepada sebarang kejutan ekonomi. Pengumuman Fitch Ratings dibuat ketika Amerika Syarikat memperlihatkan tekanan kepada Malaysia agar TPPA segera dimuktamadkan. Para pelabur asing pula menunjukkan reaksi dingin terhadap pasaran sehingga mengakibatkan mata dagangan Bursa Malaysia dan matawang negara mengucup dengan agak ketara. Ini memaksa statistik ekonomi Malaysia dipotretkan sebagai tidak memberangsangkan, walaupun pada hakikatnya asas ekonomi domestik kekal kukuh.

Semua tindak-tanduk ini telah mendedahkan sikap membuli negara-negara kuasa besar ekonomi yang menginginkan Malaysia menari mengikut tempo yang ditetapkan oleh mereka. Matlamat utama negara-negara ini adalah untuk menguasai pasaran supaya ekonomi mereka sendiri akan terlindung dan stabil. Malaysia ditekan dengan pelbagai cara supaya tunduk kepada kemahuan mereka dan membuka pasaran secara bebas. 

Secara realistiknya, ekonomi Malaysia masih berada dalam landasan yang teguh kerana dipacu oleh aktiviti dalam pasaran domestik yang berdaya tahan. Namum begitu, untuk Malaysia bergerak kehadapan dalam situasi ekonomi global yang yang dikawal (walaupun barat selalu mengatakan bahawa pasaran sepatutnya bebas), penyesuaian yang signifikan wajar dilakukan untuk menyeimbangi segala tindak balas persekitaran global.

Ekonomi Malaysia tidak selamanya mampu bertahan dengan kapasiti domestik kerana pada akhirnya yang menerima bebanan adalah pelabur tempatan dan Rakyat. Sifat globalisasi tidak memungkinkan ekonomi Malaysia mampu menyerap ancaman luaran yang berterusan mendesak. Malaysia perlu menggunakan strategi menyerang atau berkawan berbanding memilih untuk bertahan sahaja. 

Untuk itu, Malaysia perlu pantas membuat transformasi melalui caranya sendiri serta berani mengambil risiko untuk mengelakkan dari dipandang rendah oleh negara-negara kuasa besar. Malaysia pernah melakukannya dua kali dengan membuat transformasi melawan arus untuk keluar dari krisis ekonomi pada tahun 1987 dan 1997. Kejayaan ini telah memberikan makna besar kepada Malaysia sehinggakan dunia menjadi kelu dan terpaksa mengiktiraf apa yang dilakukan sebagai sesuatu yang sangat hebat (walaupun mengambil masa yang lama untuk mengiktiraf).

Isu penarafan unjuran kredit Malaysia oleh Fitch Ratings sebenar tidak timbul sekiranya Malaysia menerima pendekatan yang dianjurkan oleh Amerika Syarikat iaitu dengan menerima TPPA segera. Permainan licik sebegini adalah perkara biasa bagi negara Uncle Sam itu. Tidak dinafikan bahawa dengan adanya TPPA, unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia akan lebih mampan kerana potensi kemasukan pelabur asing akan lebih tinggi. Aktiviti ekonomi akan menjadi lebih rancak melalui aliran modal terbuka rentas sempadan antara negara-negara yang terlibat dan ini boleh memotivasikan pelabur-pelabur tempatan untuk menjadi lebih inovatif dalam membentuk strategi masa depan pelaburan mereka. TPPA juga boleh menguntungkan para pengguna kerana ia akan menggalakkan persaingan harga di pasaran. Situasi ini seterusnya berupaya menstabilkan perbelanjaan kerajaan yang kebelakangan ini terpaksa meningkatkan pinjaman untuk tujuan pembangunan dan merangsang ekonomi domestik.

TPPA sebenarnya bukanlah satu-satunya jalan penyelesaian yang ada bagi menangani isu peningkatan kadar hutang (yang kini berada beberapa mata dibawah paras siling 55% mengikut Akta Pinjaman Tempatan 1959) dan kelembapan pertumbuhan ekonomi negara. Selain TPPA, Malaysia juga boleh menggunakan formula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sememangnya dirumus untuk mempertingkatkan daya saing negara di peringkat global. 

GST adalah sistem cukai kepenggunaan yang mempunyai asas menyeluruh di dalam kitaran pembekalan. Ia berkebolehan menarik minat pelabur asing yang berpotensi, mengekalkan bakat di dalam negara, menggalakkan kemasukan pelancong asing serta menjana sumber hasil yang lebih stabil kerana kurang dipengaruhi oleh faktor turun naik ekonomi. Dengan adanya GST, kerajaan boleh mengurangkan kebergantungan kepada hasil berasaskan cukai langsung serta memansuhkan sistem Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST) yang mempunyai banyak kelemahan. GST juga berupaya mempercepatkan usaha kerajaan untuk memperolehi bajet berimbang dan mengurangkan hutang awam. Walau bagaimanapun, sebelum melaksanakan GST, kerajaan disaran mempertingkatkan usaha bagi membuka minda masyarakat mengenai mekanisma sebenar GST dan seterusnya memperbetulkan persepsi yang salah mengenainya.

Sama ada TPPA atau GST atau kedua-duanya skali, ianya terletak secara eksklusif di bahu kerajaan. Kedua-duanya mempunyai nilai yang boleh mempengaruhi pertumbuhan KDNK dan memperbaiki situasi kredit Malaysia. Apa yang penting, keputusan segera yang jitu haruslah dibuat demi mengelakkan Malaysia daripada terjerumus ke dalam era kemelesetan untuk kesekian kalinya. Malaysia perlu terus mengecap kemakmuran dan mendepani perubahan zaman.

Pada 21 Ogos 2013 yang lalu, laman sosial peribadi YAB Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Malaysia telah memuat naik status mengalu-alukan idea dan padangan Rakyat berkaitan Bajet 2014 yang akan datang. Mengambil peluang ini, Rakyat perlulah matang dan rasional supaya setiap cadangan yang diberikan terutamanya yang berkaitan dengan ekonomi, adalah bermanfaat untuk semua. Salurkan semangat patriotisme dan semarakkan jiwa Malaysia yang teguh bagi setiap cadangan yang diutarakan.

Selamat Hari Merdeka ke 56.

Penulis adalah Ketua Jabatan GST dan Pengurus Projek GST di firma SALIHIN GST Services Sdn. Bhd.

Sila layari Blog: http://www.gst-m.blogspot.com/ dan https://www.facebook.com/GstMalaysiaSupportTeam untuk maklumat lanjut mengenai GST Malaysia.