GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Saturday, May 7, 2011

PAP diramal terus berkuasa


ARKIB : 06/05/2011


SINGAPURA 5 Mei – Walaupun hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-16 republik ini akan berlangsung tiga hari lagi, namun bahang kempen seakan tidak dirasai kerana tidak banyak poster atau sepanduk kelihatan.

Malah pemerhatian Utusan Malaysia di sebuah restoran mamak di Jalan Sultan juga mendapati para pelanggannya tidak mempunyai keghairahan untuk berbual soal politik.

Ini mungkin didorong kerana kepercayaan Parti Tindakan Rakyat (PAP) akan terus memenangi pilihan raya pada Sabtu ini, sekali gus mengekalkan pemerintahan sejak republik itu berpisah dari Malaysia pada 1965.

Seorang kakitangan swasta berusia lingkungan 50-an yang hanya mahu dikenali sebagai Jamal ketika ditemui berkata, lagi pun rakyat Singapura rata-ratanya tidak mempunyai masalah dengan pemerintahan PAP.

“Mampu memiliki rumah sendiri dan rakyat juga dapat bekerja, sebenarnya tiada isu,” katanya yang akan mengundi di Kawasan Pilihan Raya Berkumpulan (GRC) Nee Soon.

Apabila ditanya mengenai isu orang Melayu yang turut mendapat perhatian pembangkang, bapa kepada tiga anak ini memberitahu, tiada apa yang perlu dibangkitkan berhubung perkara tersebut.

‘‘Memanglah sedikit sebanyak ada contohnya kesukaran orang Melayu memohon kerja di syarikat Cina tetapi masalah sama pun berlaku di Malaysia,” katanya yang enggan memberikan nama penuh dan gambarnya dirakam.

Bagaimanapun seorang lagi penduduk berketurunan Melayu, Wahid, mengharapkan pembangkang memenangi lebih banyak kerusi agar pengaruh PAP dapat dikurangkan.

“Kalau tidak kerajaan PAP sesuka hati naikkan harga barangan dua hingga tiga kali ganda tetapi paras gaji masih sama. Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pun naik lagi baru-baru ini.

“PAP buat keputusan mendadak kerana mereka mempunyai majoriti besar di Parlimen, mudah saja lulus tetapi keadaan akan jadi berbeza kalau pembangkang menang dua atau tiga GRC,” katanya.

Menurutnya, kempen atau lebih dikenali sebagai rapat pilihan raya mendapat sambutan seperti di Beduk pada beberapa hari lalu yang dipenuhi beratus-ratus orang.

Sama seperti yang lain kerana tidak mahu nama penuh dan gambarnya disiarkan, dia menyatakan berlainan dengan Malaysia, ahli politik Singapura tidak boleh sesuka hati melontar tuduhan kerana takut disaman berjuta-juta dolar sehingga diisytihar muflis.

“Mereka (ahli politik) kena cakap fakta, tidak boleh cakap sebarangan kerana kalau ada yang salah selesai pilihan raya saja terus kena tangkap, perkara ini banyak kali berlaku,” katanya. – Utusan

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0506&pub=utusan_malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_06.htm#ixzz2WRvjyuF9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Friday, May 6, 2011

Kerajaan sedang kaji kurangkan cukai korporat, individu


ARKIB : 05/05/2011


PASIR GUDANG 5 Mei – Kerajaan kini sedang mengkaji mengurangkan lagi cukai korporat dan individu di dalam Bajet 2012 yang akan dibentangkan di Parlimen pada 7 Oktober, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai.

Katanya, pengurangan itu boleh dilaksanakan sebaik sahaja pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang sudah lama ditunggu-tunggu dilaksanakan di negara ini.

"Lebih 225 negara di dunia telah melaksanakan GST dan Malaysia perlu melaksanakannya awal atau kemudian,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan Pantech Stainless & Alloy Industries Sdn Bhd (PSA) bernilai RM100 juta milik Pantech Group Holdings Bhd di Estet Perindustrian Pasir Gudang di sini hari ini.

Dengan pelaksanaan GST itu, kerajaan berharap dapat mengurangkan paras defisit negara ini yang kini berada pada paras 5.0 peratus kepada antara 2.8 peratus dan 3.0 peratus menjelang 2015.

Donald berkata, komuniti perniagaan dan industri juga boleh menjangka menerima habuan dari bajet itu kerana kerajaan mengakui peranan penting yang dimainkan oleh sektor swasta bagi mengubah Malaysia kepada negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0505&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_41.htm#ixzz2WRvQ8AJf
© Utusan Melayu (M) Bhd