GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, April 18, 2014

GST information campaign

Posted on 17 April 2014 - 08:37pm
Last updated on 17 April 2014 - 08:54pm

PUTRAJAYA: The Customs Department will intensify its information drive on the Goods and Services Tax (GST) so that the public will understand and accept its implementation in April 2015.

Its director-general Datuk Seri Khazali Ahmad said programmes would be carried out, such as public talks at state level to explain GST to all levels of society.

"We have written to all the state secretaries for a "ceramah perdana" to be held in their respective states. Twenty to 30 such public talks are expected to be conducted on the importance and advantages of GST," he said after a talk on GST at the Putrajaya International Convention Centre today. – Bernama

Thursday, April 17, 2014

Customs dept to intensify GST information drive


17 April 2014| last updated at 03:27PM

PUTRAJAYA: The Customs Department will intensify its information drive on the Goods and Services Tax (GST), including using the social media, so that the public will understand and accept the implementation of GST, scheduled from April, 2015.

Its director-general Datuk Seri Khazali Ahmad said various programmes would be carried out, such as premier public talks at the state level to explain the GST to all levels of society.

"We have written to all the state secretaries for the 'ceramah perdana' to be held in their respective states. Twenty to 30 such public talks are expected to be conducted to explain and disseminate information on the importance and advantages of the GST to the masses.

"The programme is also to allay doubts and fears over the GST so as to ensure its smooth implementation in generating economic wealth for the country and people on the whole," he said after a talk on the GST at the Putrajaya International Convention Centre, here, today.

Khazali said in explaining the GST right down to the grassroots, the Customs Department would also hold various programmes at the district level.

About 2,000 civil servants attended today's talk on GST which was opened by Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Also present were Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan and Treasury secretary-general Tan Sri Dr Mohd Irwan Siregar Abdullah.

To expand the GST information drive, Khazali said the Customs Department would be using the social media to connect with the Y generation.

"To create better understanding on the implementation of the GST, a very important aspect is increasing training and publicity in order to reach all levels of society."

He said in this regard, the Customs Department and Finance Ministry already had and was carrying on a series of publicity and training programmes such as public consultations, visits to the industries and tax consultations with the relevant parties like the Malaysian Institute of Taxation.-- BERNAMA

Takziah: Karpal Singh meninggal dunia dalam kemalangan malam tadi


Admin ingin mengucapkan Takziah kepada seluruh keluarga YB Karpal Singh dan juga keluarga pembantu beliau yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Tapah, malam tadi. 

Kastam Perhebat Sesi Penerangan CBP


April 17, 2014

PUTRAJAYA – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akan memperhebat sesi penerangan, termasuk menggunakan media sosial agar rakyat memahami dan menerima pelaksanaan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (CBP) mulai April tahun depan.

Ketua Pengarah JKDM Datuk Seri Khazali Ahmad berkata pelbagai program seperti ceramah perdana akan diadakan di peringkat negeri untuk menyalurkan maklumat dan memberi penerangan kepada pelbagai lapisan masyarakat agar memahami CBP.

“Kita sudah menulis kepada setiausaha (kerajaan) negeri untuk mengadakan ceramah perdana di seluruh negara. Dijangka 20 hingga 30 ceramah perdana akan diadakan untuk memberi penerangan dan menguar-uarkan kepentingan serta kelebihan pelaksanaan CBP kepada orang ramai.

“Program seperti ini akan merungkai segala kemusykilan berhubung pelaksanaan CBP bagi memastikan pelaksanaannya dapat berjalan dengan lancar demi menjana kemakmuran ekonomi negara dan rakyat pada keseluruhannya,” katanya kepada pemberita selepas Ceramah Perdana CBP di sini hari ini.

Untuk memberi penjelasan dan penerangan sehingga ke peringkat akar umbi, beliau menambah JKDM akan mengadakan pelbagai program di peringkat daerah.

Kira-kira 2,000 penjawat awam menghadiri ceramah perdana yang dirasmikan Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah. Hadir sama Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Untuk memperluas sesi penerangan, Khazali berkata JKDM akan menggunakan media sosial untuk mendekati generasi Y untuk merungkai segala kemusykilan dan persoalan mengenai pelaksanaan CBP pada April tahun depan.

Mengenai ceramah perdana kepada penjawat awam hari ini, beliau berharap ia dapat dimanfaatkan oleh penjawat awam untuk membantu kerajaan memberi penerangan kepada orang awam supaya mereka memahami dan mendapat maklumat tepat mengenai pelaksanaan CBP.

“Bagi tujuan pemahaman kepada pelaksanaan CBP, aspek yang paling penting adalah meningkatkan latihan dan publisiti kepada semua lapisan masyarakat.

“Dalam konteks ini, JKDM bersama Kementerian Kewangan telah dan secara berterusan mengadakan siri-siri publisiti dan latihan seperti konsultasi awam, lawatan industri dan perbincangan serta mengadakan konsultasi cukai dengan pihak konsultan seperti Malaysian Institute Of Taxation,” katanya. – BERNAMA

GST lebih cekap, telus, mesra perniagaan


Publication: BH
Date of publication: Apr 16, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 028
Byline / Author: Oleh Dr Mohamad Saprin

Rang Undang-Undang GST 2014 sudah pun diluluskan Dewan Rakyat melalui pengundian secara blok selepas bacaan pertama dan keduanya dibahas baru-baru ini. Selepas diluluskan, tiada perdebatan pada peringkat jawatankuasa atau bacaan ketiga kerana tiada pihak yang mahu mengemukakan sebarang pindaan ke atas rang undang-undang itu.

Fasa seterusnya akan dibahaskan di Dewan Negara. Jika diluluskan, rang undang-undang itu akan diwartakan sebagai undang-undang GST yang bakal dilaksanakan pada 1 April tahun depan.

Walaupun wujud penentangan oleh beberapa pihak, ia tidak menghalang kerajaan untuk melaksanakanGST.

Sejak rang undang-undang GST ini dibentangkan di Parlimen, ia tidak sunyi daripada kebimbangan atau kritikan pelbagai pihak.

Dari satu segi, kritikan untuk melaksana GST ini ada baiknya. Melalui kritikan itulah potensi kelemahan yang mungkin wujud dapat diperbaiki. Pihak yang mengkritik GST sememangnya tahu bahawa GST adalah sistem percukaian yang baik.

Elemen percukaian baru itu lebih telus, adil dan berwibawa dibandingkan dengan sistem pungutan cukai sedia ada. Umum mengetahui bahawa GST ialah cukai kepenggunaan. Ini bermakna, cukai hanya dibayar apabila sesuatu barangan atau perkhidmatan digunakan. Jika barangan atau perkhidmatan itu tidak digunakan, seseorang itu tidak perlu membayarnya.

Kritikan bahawa GST dilaksanakan secara tergesa-gesa kerana kewangan kerajaan sudah hampir muflis tidaklah tepat. Kerajaan berhasrat memperkenalkan GST ini sejak hampir sepuluh tahun lalu. Pada masa itupun, kebanyakan negara sudah beralih kepada sistem percukaian berasaskan kepenggunaan ini.

Persiapan sejak 2005

Negara kita amnya sudah mula membuat persiapan melaksanakan GST ini sejak tahun 2005 lagi. Pasukan petugas khas GST ditubuhkan di peringkat Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) sebagai agensi hadapan dalam pelaksanaan GST dan Kementerian Kewangan.

Pasukan petugas ini membuat kajian perbandingan di beberapa buah negara di seluruh dunia yang mengamalkan GST. Perintah, peraturan dan akta yang akan diguna pakai apabila GST dilaksana di negara ini kelak turut digubal. Sistem perkomputeran GST direka bentuk untuk memudahkan orang ramai berurusan dengan pengendali GST secara elektronik dan mesra pelanggan.

Melalui GST, kerajaan akan memiliki sumber hasil lebih berdaya saing dan boleh diramal. Keadaan ini akan men-dorong kerajaan menyalurkan lebih banyak dana bagi pembangunan negara dan kebajikan rakyat.

Program kesedaran GST telah lama dibuat secara agresif oleh kerajaan melalui agensi pelaksana. Pelaksanaannya dalam tempoh lebih setahun lagi akan memberi peluang kepada komuniti perniagaan untuk membuat persediaan dari segi infrastruktur, klasifikasi status produk, cukai output atau pengurusan model perniagaan masing-masing.

Pada masa yang sama ia memberi ruang untuk rakyat memahami struktur percukaian GST ini. Program dialog, seminar, promosi dan lain-lain berkaitan GST di seluruh negara digerakkan secara agresif. Banyak pihak memberikan pandangan mengenai GST. Kerajaan menerima pandangan umum mengenai GST ini sebelum pelaksanaannya sebagai elemen penambahbaikan secara berterusan.

Tanggapan bahawa GST adalah satu bentuk cukai baru yang membebankan rakyat perlu juga diperbetulkan. Pada masa ini GST adalah sistem percukaian yang popular di seluruh dunia. Lebih 90 peratus rakyat di dunia ini tinggal di negara yang mengamalkan GST.

Di sesetengah negara, cukai ini tidak dinamakan sebagai GST tetapi dikenali sebagai Cukai Nilai Tambah (VAT). Namun, konsep percukaiannya sama iaitu cukai yang dikenakan terhadap nilai tambah barangan atau perkhidmatan pada setiap peringkat pengilangan dan rantaian pengagihan. Di rantau ASEAN, hanya Malaysia, Brunei dan Mynmar sahaja yang masih belum melaksanakan GST.

Kebanyakan negara sudah melaksanakan peralihan cukai sedia ada kepada cukai kepenggunaan ini. Negara yang terlalu bergantung kepada cukai selain GST boleh terjejas jika berlaku keadaan ekonom i b er ubah sedangkan cukai bercorak kepenggunaan tidak berubah. Ini kerana GST lebih mantap dan stabil berbanding dengan sistem cukai lain.

Aktiviti ekonomi yang bersaing dikenakan kadar cukai dalam bentuk yang sama. Sektor pelancongan akan lebih pesat kerana pelancong menikmati skim bayaran balik cukai ke atas pembelian barangan dan perkhidmatan.

Komuniti perdagangan juga boleh menuntut cukai input di bawah skim fasilitasi GST. Pelaburan langsung asing (FDI) juga boleh diperhebatkan kerana disokong oleh iklim mudah perniagaan negara.

Dikelirukan pihak tertentu

Dengan demikian kritikan yang dilemparkan terhadap pelaksanaan GST lebih didorong oleh persepsi semata-mata. Pihak yang tidak bersetuju terhadap pelaksanaan GST tahu manfaat yang diperoleh melalui pelaksanaannya. Namun, oleh kerana GST ini mencuri perhatian orang ramai, ia dikelirukan bagi kepentingan kelompok tertentu.

Seruan kerajaan supaya pelaksanaan GST dilihat secara holistik wajar disambut oleh semua lapisan masyarakat kerana pulangannya dalam bentuk cukai nanti digunakan untuk kemakmuran negara. Pada masa ini ada dua cukai kepenggunaan iaitu Cukai Perkhidmatan dan Cukai Jualan.

Cukai Jualan dikenakan di bawah Akta Cukai Jualan 1972 pada kadar standard 10 peratus. Cukai Perkhidmatan yang diperkenalkan menerusi Akta Cukai P e rk h id m at a n 1975 dikenakan kadar cukai sebanyak enam peratus. Selepas GST dilaksanakan, Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan itu akan dihapuskan.

Rang undang-undang GST telah memutuskan bahawa kadar GST ialah sebanyak enam peratus. Kadar ini adalah kadar yang terendah dalam kalangan negara ASEAN. Sebanyak 160 buah negara lain yang melaksana GST mengenakan kadar cukai antara 10 peratus hingga 12 peratus.

Negara jiran kita pun mengenakan kadar GST sebanyak tujuh peratus. Justeru, kenyataan bahawa pelaksanaan GST akan menindas rakyat terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana perlu diperbetulkan.

Tambahan pula, GST belum dilaksanakan sepenuhnya. Oleh itu kebaikannya masih belum dirasai lagi. Memberikan persepsi buruk terhadap pelaksanaan GST pada peringkat ini tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat dan negara.

Rakyat juga sedar bahawa dalam GST, cukai dibayar apabila pengguna berbelanja. Dengan yang demikian,GST akan dapat mendidik orang ramai atau pengguna supaya berbelanja secara lebih berhemah. Kepada pengguna yang keberatan untuk membayar lebih GST, permintaan ke atas barangan atau perkhidmatan yang tertakluk kepada GST akan dihadkan. Perbelanjaan ke atas barangan atau perkhidmatan berkenaan boleh dihadkan perbelanjaannya mengikut keperluan sahaja.

Golongan berkemampuan bayar lebih

Konsep GST adalah mudah iaitu sebagai satu bentuk cukai penggunaan, lebih banyak sesuatu barangan atau perkhidmatan itu dipakai atau digunakan, lebih banyak cukai yang perlu dibayar.

Golongan lebih berkemampuan, umumnya akan lebih banyak menggunakan barangan atau perkhidmatan dibandingkan dengan orang lain, justeru mereka akan membayar lebih cukai dan secara langsung memberi sumbangan kepada peningkatan hasil negara. Ini akan lebih mensejahterakan rakyat secara keseluruhannya.

Di bawah pentadbiran Kastam moden hari ini, Cukai Perkhidmatan dan Cukai Jualan dikategorikan sebagai cukai berganda. Berasaskan kepada penguatkuasaan di bawah Cukai Jualan misalnya, pengguna terpaksa membayar harga lebih mahal kerana Cukai Jualan sebahagian daripada kos negara yang akan dimasukkan ke dalam elemen harga jualan.

Cukai Perkhidmatan pula dikenakan apabila menyediakan perkhidmatan kepada pengguna. Pengguna tanpa mengira kelas pendapatan dikenakan Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan ke atas perbelanjaan harian. Sering kali cukai yang dikenakan itu terutama Cukai Jualan tidak tercatat jumlahnya dalam resit kerana ia terselindung di sebalik harga bayaran. Dengan terlaksananya GST kelak, beban cukai ditanggung boleh diturunkan.

Kajian mendapati Indeks Harga Pengguna (HIP) berpotensi untuk mengalami penurunan sebanyak lapan hingga 10 peratus kerana dalam keadaan tertentu kebanyakan barangan dan perkhidmatan yang digunakan akan mengalami penurunan harga.

Kajian secara empirikal ke atas 689 senarai barangan pengguna juga telah dibuat. Hasil kajian mendapati hanya 10 peratus daripada senarai barangan pengguna mungkin mengalami sedikit kenaikan harga. Kajian juga menunjukkan 90 peratus daripada senarai barangan pengguna sama ada tiada perubahan harga atau harga dapat diturunkan.

Beberapa kategori barangan atau perkhidmatan tidak akan dikenakan GST. Barangan makanan asas tidak dikenakan GST mempunyai potensi untuk diturunkan harga. Tiada beban kewangan dikeluarkan oleh orang ramai atas perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan seperti pasport, lesen, perkhidmatan kesihatan, pengangkutan, jual beli dan sewaan rumah kediaman dan perkhidmatan kewangan terpilih kerana dikecualikan cukai dalam pelaksanaan GST.

Dalam hal ini isu akan berlaku kenaikan harga secara drastik apabila GST dilaksanakan atau GST suatu bentuk cukai yang baru yang menzalimi rakyat tidak wajar dibangkitkan.

Kawal kesan berantai

Kerajaan juga mempunyai mekanisme tertentu untuk mengawal kesan berantai pelaksanaan GST. Akta mengenai GST memperuntukkan seksyen kawalan dan penguatkuasaan terhadap pelaksanaannya.

Penguatkuasaannya diimbangani oleh lain-lain peruntukan akta seperti Akta Kawalan Harga Dan Anti Pencatutan 2011 yang melindungi pengguna daripada peniaga yang menjual barang dengan harga tinggi dan tidak munasabah, dengan tujuan untuk mengaut keuntungan berlebihan.

Begitu juga Akta Persaingan 2010 akan membolehkan pengguna menikmati persaingan sihat yang bertujuan menghalang sebarang amalan monopoli dalam kalangan industri sehingga boleh memberi kesan kepada pengguna, terutama berkaitan bekalan dan penetapan harga.

Kesimpulannya, GST akan menjadi instrumen memperkemaskan struktur cukai yang dilaksanakan ketika ini menjadi lebih cekap, telus dan mesra perniagaan selain memperluaskan lagi asas pendapatan negara. Pelaksanaan GST ini sudah pun mengambil kira kepentingan rakyat dan dalam masa yang sama mendisiplinkan rakyat menjadi pengguna yang bijaksana dan berhemah.

* Penulis ialah Ketua Cawangan Siasatan, Bahagian Penguatkuasaan, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Johor

Transformasi tak henti


Publication: HM
Date of publication: Apr 16, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 016
Byline / Author: Oleh Mohd Husni Mohd Noor

Putrajaya: Program transformasi ekonomi yang dirancang kerajaan sebelum ini perlu diteruskan, malah sebarang bentuk bayangan atau kajian untuk mengkaji semula program itu boleh memberi isyarat negatif kepada ekonomi negara secara keseluruhannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, langkah diambil kerajaan sebelum ini termasuk konsolidasi fiskal dan program rasionalisasi subsidi serta langkah memperkenal cukai barangan dan perkhidmatan (GST) perlu dilakukan.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, langkah itu perlu dilakukan dengan kaedah berhemah dan tidak keterlaluan bagi mengelak ia membebankan rakyat.

"Langkah berkenaan perlu bagi memastikan kedudukan kewangan negara bertambah mantap dan kukuh. Kesungguhan kerajaan itu akan mengembalikan keyakinan dunia termasuk agensi penarafan terhadap Malaysia.

"Saya yakin langkah diperkenal itu dapat menunjukkan kemampuan kita untuk bersaing dengan ekonomi yang lain kerana kita perlu kepada kadar pertumbuhan yang sederhana tinggi," katanya ketika pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan, semalam.

Katanya, dunia tahu bahawa GST baik untuk ekonomi sesebuah negara kerana ia boleh menentukan masa depan ekonomi negara dan kesejahteraan rakyat.

Bagaimanapun katanya, masih ada ahli politik yang mengambil platform populis menentang langkah kerajaan itu sedangkan ia penting untuk kebaikan rakyat.

Menurutnya, beliau akui tahun pertama pengenalan GST akan ada sedikit kenaikan, namun ia tidak terlalu berat dan kerajaan ada langkah tertentu untuk tidak membebankan rakyat.

`Kenyataan Anwar tidak masuk akal'


Publication: BH
Date of publication: Apr 16, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 002
Byline / Author: Oleh Magendran Rajagopal

Putrajaya: Datuk Seri Najib Razak semalam, membidas kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kononnya mampu selesaikan misteri kehilangan MH370 dalam satu saat jika diberi kuasa.

Perdana Menteri menyifatkan dakwaan itu tidak masuk akal dan cuba memperbodohkan rakyat Malaysia.

"Ini memang tidak masuk akal sama sekali, malah boleh dikatakan memperbodohkan pertimbangan akal budi rakyat Malaysia keseluruhannya.

"Kehilangan pesawat MH370 yang sudah memasuki hari ke-39 hari ini (semalam) memerlukan sokongan pelbagai negara berikutan kerumitan dan cabarannya yang di luar dugaan," katanya pada Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan, di sini semalam.

Wawancara dengan majalah

Pada 5 April lalu, akhbar tempatan berbahasa Cina menyiarkan petikan wawancara Anwar dengan majalah Southern Weekly di China yang mendakwa jika menjadi Perdana Menteri, beliau hanya perlu satu saat untuk selesaikan isu kehilangan MH370.

Sementara itu, Najib menegaskan, program transformasi ekonomi yang sudah dirancang perlu diteruskan dan sebarang kajian semula akan memberi isyarat negatif kepada ekonomi negara.

"Sebarang petanda... sebarang bayangan atau isyarat bahawa proses ini akan kita perlahankan atau akan kita kaji semula akan memberi isyarat yang begitu negatif kepada ekonomi negara kita.

"Sebab itulah langkah yang perlu kita ambil seperti konsolidasi fiskal dan rasionalisasi subsidi, termasuk langkah memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) mesti kita lakukan dengan kaedah atau cara yang berhemah, tidak keterlaluan dari segi pelaksanaannya, yakni membebankan rakyat.

"Kita mesti lakukan supaya kedudukan kewangan negara semakin mantap dan kukuh. Apabila asas seperti ini menampakkan kesungguhan kita dan iltizam politik, maka keyakinan dunia, termasuk agensi penarafan kepada kita akan bertambah positif," katanya.

Najib, berkata, baru-baru ini Pengarah Urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Christine Lagarde, membuat kenyataan bahawa proses pemulihan ekonomi global terlalu perlahan dan terlalu kecil, sekali gus mendedahkan dunia kepada pelbagai risiko terutama negara dengan ekonomi yang baru meningkat maju.

Pelbagai cabaran

Selain itu, negara berdepan beberapa cabaran, termasuk kadar pertumbuhan China yang semakin perlahan dan peralihan kepada proses pertumbuhan ekonomi berasaskan penggunaan daripada berasaskan eksport, yang turut memberi kesan kepada ekonomi.

Katanya, bayangan yang dibuat oleh Federal Reserve mengenai kemungkinan kadar faedah dinaikkan turut membawa pengertian bahawa era easy money atau wang mudah juga mungkin akan berakhir.

Perdana Menteri menekankan, perkembangan seumpamanya menuntut negara supaya lebih bersedia untuk menambah ketahanan dalaman ekonomi, selari dengan keperluan meneruskan segala proses transformasi ekonomi negara yang digambarkan sebelum ini.

Merungkai salah faham GST


Oleh Dr. Khairul Anuar Kamarudin

RANG Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan diluluskan di Dewan Rakyat pada 7 April lalu dan akan mula dilaksanakan mulai 1 April 2015.

Tinjauan di laman-laman sosial mendapati ramai rakyat Malaysia tidak memahami kepentingan melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan implikasi sebenar pelaksanaannya.

Antara salah faham ialah GST adalah satu cukai baru yang akan menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan secara mendadak dan mengakibatkan peningkatan kos sara hidup rakyat.

Ada juga yang beranggapan GST hanyalah satu instrumen kerajaan untuk memungut cukai baru bagi menggantikan kehilangan pendapatan negara akibat cadangan pengurangan cukai syarikat pada masa akan datang.

Pengenalan GST juga dianggap sebagai satu langkah untuk mengikut trend semasa memandangkan sudah lebih 160 negara mengguna-pakai GST dan ini dilaksanakan tanpa kajian mendalam tentang beban yang ditanggung oleh rakyat.

Tanggapan negatif tentang GST ini timbul kerana kurang pemahaman tentang bidang percukaian, perakaunan sektor awam dan asas ekonomi. Ini diburukkan lagi dengan momokan segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan maklumat separuh benar kepada masyarakat berkaitan implikasi GST terhadap kos sara hidup.

BENARKAH GST CUKAI BARU?

GST sememangnya adalah cukai yang baru diperkenalkan di Malaysia. Namun begitu pelaksanaannya menyebabkan dua jenis cukai lain dimansuhkan. Pada masa ini, cukai dikenakan kepada barangan dan perkhidmatan melalui dua akta iaitu Cukai Jualan 1972 (Akta 64) dan Cukai Perkhidmatan 1975 (Akta 151), yang mana kedua-duanya dipungut oleh Kastam.

Rata-rata masyarakat tidak membincangkan tentang implikasi apabila kedua-dua cukai jualan dan cukai perkhidmatan ini dimansuhkan, tetapi lebih fokus kepada melihat kesan satu hala GST terhadap kos barangan dan perkhidmatan.

Cukai jualan (10%) umumnya dikenakan ke atas barangan yang dikilangkan di Malaysia atau diimport, dan dibayar oleh pengeluar atau pengimport yang mempunyai hasil tahunan RM100,000 ke atas. Cukai ini diserap ke dalam harga barangan yang dijual kepada pengguna. Manakala cukai perkhidmatan (6%) dikenakan ke atas perkhidmatan khas seperti perkhidmatan hotel (lebih dari 25 bilik), insurans, te­lekomunikasi, khidmat profesional akauntan, peguam, jurutera dan arkitek, outlet makanan dan minuman dan lain-lain lagi.

Cukai perkhidmatan yang dikenakan kepada pengguna jelas dinyatakan di dalam bil atau resit bayaran, berbeza dengan cukai jualan yang tersembunyi dan tidak disedari oleh pengguna.

Secara tepatnya, rakyat Malaysia membayar cukai yang lebih tinggi di dalam sistem se­­dia ada. Pertukaran kepada model GST Malaysia, bukan sahaja perlu untuk mentransfor­masi sistem cukai negara ke arah yang lebih adil, malah ia perlu kerana sistem sedia ada yang bersifat 'single-tier' sangat terdedah kepada risiko pelarian cukai yang merugikan negara.

ADAKAH GST MENYEBABKAN KENAIKAN HARGA?

Penggunaan sistem cukai GST bagi menggantikan cukai jualan dan cukai perkhidmatan berupaya menangani masalah cukai bertindan yang mana akan mengurangkan beban cukai pengguna. Contoh jelas di­terangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pembentangan Bajet 2014 di mana jika pengguna membeli minuman berkarbonat di restoran, mereka akan dikenakan cukai bertindan iaitu, cukai jualan yang diserap ke dalam harga minuman serta cukai perkhidmatan yang tertera di atas resit jualan.

Dengan GST, masalah seperti ini tidak berlaku kerana pengguna akan hanya dikenakan satu jenis cukai sahaja. Harga barangan akan menjadi lebih murah akibat pemansuhan cukai bertindan ini.

Bagi barangan dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai jualan dan cukai perkhidmatan sebelum ini, kenaikan harga barangan akan berlaku. Namun begitu, kerajaan mewartakan sejumlah barang dan per­khidmatan yang dikecualikan GST. Ia termasuk makanan barangan asas seperti beras, gula, garam, tepung, minyak masak dan lain-lain lagi.

Justeru, boleh disimpulkan akan ada barangan dan perkhidmatan yang naik, turun dan tidak berubah. Secara amnya, kesan berikut boleh dirumuskan. Oleh itu tidak adil untuk kita merumuskan GST akan ­me­ngakibatkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.

ADAKAH GST LANGKAH TERGESA-GESA?

Anggapan bahawa langkah memperkenalkan GST oleh kerajaan adalah tergesa-gesa adalah salah sama sekali.

Menyedari akan kepentingan dan manfaat GST, kerajaan telah mengumumkan cadangannya semasa belanjawan 2005, namun pelaksanaannya telah ditangguhkan. Dalam melaksanakan GST, kerajaan menubuhkan Panel Penilai Cukai (Tax Review Panel) yang dianggotai oleh pakar-pakar percukaian dari sektor awam dan swasta.

Panel ini menjalankan kajian meliputi pelbagai aspek GST dan undang-undang antaranya ialah Goods and Services Tax 1985 (New Zealand), Value Added Tax Act 1994, (United Kingdom), Goods and Services Tax 1991 (Kanada), dan Value Added Tax Act 1992 (Thailand).

Hasil kajian mendapati bahawa GST akan menjana ekonomi negara yang lebih mapan dengan peningkatan nilai eksport sebanyak 0.5% disebabkan harga barangan eksport akan jadi lebih kompetitif dan murah. Kadar keluaran dalam negara kasar (KDNK) dijangka naik sekitar 0.3%.

ADAKAH GST ABAIKAN RAKYAT?

Peningkatan defisit dalam belanjawan negara setiap tahun adalah perkara yang membimbangkan. Sekiranya ia tidak dikawal, ekonomi negara akan merudum dan kehidupan selesa yang dinikmati oleh rakyat pada masa ini akan terjejas. Justeru itu, GST yang bersifat multi-tier dan dengan skop cukai yang luas akan menjadi sumber baru pendapatan negara.

Namun begitu, ini tidak bermakna rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah akan terbeban dengan cukai ini. Bagi menjaga kebajikan rakyat, seiring dengan pengenalan GST, kerajaan memperkenalkan beberapa langkah utama. Antaranya bantuan RM300 akan diberikan secara one-off kepada pene­rima isi rumah BR1M.

Lebih menarik lagi, kadar cukai pendapatan individu akan dikurangkan satu hingga tiga mata peratusan. Ini menyebabkan pendapatan boleh guna akan meningkat dan dijangka seramai 300,000 orang tidak perlu lagi membayar cukai. Hakikatnya, pendapatan dari GST ini jugalah yang akan dikembalikan kepada rakyat melalui bantuan sosial seperti BR1M. Dengan faedah-faedah yang diperolehi ini, adilkah jika kita simpulkan bahawa GST akan membebankan golongan berpendapatan rendah?

GOLONGAN PERTENGAHAN DAN IKS DIPINGGIRKAN?

Golongan kelas pertengahan yang bijak akan dapat memperolehi manfaat daripada pengenalan GST dengan mengambil inisiatif merancang dan mengawal perbelanjaan. Beban mereka juga akan diringankan dengan pengurangan cukai individu dan penambahan pendapatan boleh guna oleh kerajaan.

Peniaga industri kecil dan sederhana (IKS) yang memperolehi hasil jualan kurang dari RM500,000 setahun pula dikecualikan daripada mendaftar sebagai syarikat berdaftar GST serta tidak perlu mengutip dan membayar GST. Ini akan memastikan perniagaan mereka berdaya saing dan mampu menarik lebih ramai pelanggan.

SEMUA BARANGAN DAN PERKHIDMATAN KENA GST?

Salah satu salah faham berkaitan GST ialah semua barangan dan perkhidmatan akan dikenakan cukai GST. Hakikatnya terdapat tiga kategori barangan iaitu bekalan dikenakan cukai, bekalan cukai sifar dan bekalan dikecualikan cukai. Bekalan dikenakan cukai ialah barangan dan perkhidmatan yang dikenakan cukai, yang mana semua barangan dan perkhidmatan yang dijual dikenakan GST (output tax).

Jumlah output tax ini boleh ditolak dari input tax (GST dari pembelian barangan dan perkhidmatan tersebut). Bekalan cukai sifar pula ialah barangan dan perkhidmatan yang tidak tertakluk output tax, namun peniaga boleh menuntut input tax. Bekalan cukai sifar ini merangkumi barangan asas keperluan isi rumah seperti bahan asas makanan, hasil pertanian, bekalan ternakan.

Dalam masa sama, kerajaan juga mewartakan sejumlah barangan dan perkhidmatan yang dikecualikan dari GST. Antaranya ialah tanah dan kediaman, pengangkutan awam, pendidikan, perkhidmatan kesihatan, perkhidmatan kewangan, caj tol lebuh raya serta perkhidmatan awam. Ini adalah bagi memastikan bahawa kebajikan dan kepentingan rakyat Malaysia terpelihara dan tidak dibebankan dengan GST.

Di sebalik salah faham tentang implikasi GST, terdapat banyak faedah pelaksanaannya. Ia akan lebih ketara dalam jangka masa panjang. Belajarlah daripada pengalaman negara-negara maju seperti New Zealand yang memperkenalkan model GST sejak 1986 lagi. Walaupun kadar GST mereka ialah 15%, namun kehidupan dan kebajikan rakyat sentiasa terjaga.

Pelaksanaan GST membolehkan lebih banyak pengagihan hasil negara kepada golongan berpendapatan rendah, seterusnya menjadikan jurang ekonomi antara rakyat semakin kecil.

PENULIS ialah Pensyarah Kanan, Fakulti Perakaunan, Universiti Teknologi Mara, Merbok, Kedah

© Utusan Melayu (M) Bhd

Pakatan to explain anti-GST rally to cops next week


BY YAP TZU GINGAPRIL 16, 2014
(From left) Nurul Izzah Anwar, Fuziah Salleh, Chua Tian Chang,
Datuk Saifuddin Nasution and Rafizi Ramli during a press conference
at Dynasty Hotel in Kuala Lumpur, on April 10, 2014. — Picture by Yusof Mat Isa
KUALA LUMPUR, April 16 — Pakatan Rakyat (PR) leaders will meet the police next week to explain their involvement in the coming May Day rally against the impending implementation of the Goods and Services Tax (GST), PKR’s Chua Tian Chang said today.

The party vice-president told The Malay Mail Online that he was summoned to the Dang Wangi district police headquarters this afternoon but decided against going as the matter should be discussed together with his comrades in PAS and the DAP.

“I cannot make any decision on my own. I would need to go (to Dang Wangi) with Mat Sabu,” he said, referring to PAS deputy president Mohamad Sabu by the latter’s moniker.

Chua said, however, that the police confirmed they were only being summoned to explain their involvement in the NGO-organised rally planned for May 1.

“Nothing to do with an investigation, just to discuss the proceedings of the May 1 rally,” the Batu MP said.

He stressed that PR did not organise the rally, which is set to take place at Dataran Merdeka, but will offer its assistance by mobilising supporters for the event.

Chua said PR representatives, including himself, Mat Sabu and a DAP leader will meet with the police at 2.30pm next Monday to explain their involvement.

The anti-GST rally, organised by the opposition-backed Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), is to protest the government’s plan to introduce the GST next year.

Chua said the rally will provide a platform for low-income earners to raise their grouses over the increase in living costs and Putrajaya’s recent slew of subsidy cuts.

Since the end of the third quarter last year, Putrajaya has embarked on a round of subsidy cuts including a 10 per cent hike in petrol pump prices, and since January 1, electricity prices has gone up by 15 per cent.

Beginning next April, the current sales and services tax will be replaced by the controversial GST at a flat rate of 6 per cent.

The GST is a consumption tax, meaning all Malaysians will be taxed according to their level of spending, regardless of income. This differs from income tax that is only applicable after a certain salary level is exceeded.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has insisted that the move is necessary to rein in the government’s ballooning debt that is hovering just below the 55 per cent ceiling mark.

Putrajaya is expected to reap an extra RM22 billion from its implementation.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pakatan-to-explain-anti-gst-rally-to-cops-next-week#sthash.zw6boV4c.dpuf

PAS MP demands transparency in RM180m Customs’ online tax system


BY PATHMA SUBRAMANIAMAPRIL 16, 2014
Pokok Sena MP Datuk Mahfuz Omar. — Picture by Choo Choy May
KUALA LUMPUR, April 16 — Putrajaya must disclose if it had paid RM180 million to set up an online tax reporting system for the Customs Department, a PAS lawmaker demanded today.

Pokok Sena MP Datuk Mahfuz Omar said details of the contract to MyEG Services Bhd have been sketchy, adding that he had received information that the firm would be paid RM180 million for the project, scheduled to take off in April next year when the government enforces the Goods and Services Tax (GST).

"Please don't hide the details. This is an issue of national concern," he told a news conference at the PAS headquarters here.

Mahfuz noted the director-general of the Customs Department, Datuk Seri Khazali Ahmad, had previously said the government will only pay the firm when the system has proven to be a success and raised its revenue beyond the 14 per cent mark recorded in the previous year.

"I can tell you today that the revenue will most certainly exceed the 14 per cent mark because we will be paying GST for all and sundry," Mahfuz said.

Mahfuz questioned the need outsource the contract of the system to a third-party, claiming the Customs Department could have bought existing softwares and train its officers to operate the revenue collection system instead.

MyEG, a forerunner in developing online government transactional services, announced on Bursa Malaysia in February that it had undertaken Putrajaya's offer to build the Customs Online Service Tax Reporting system for when the government rolls out GST.

Khazali said the project will not incur cost to the government as it is being fully borne by the firm, state news agency Bernama reported last week.

The tenure for the project is six years, beginning April 1, 2015.

MyEG will be providing the department and the relevant stakeholders with the device and software services that would link up to the point-of-sale terminals and cash registers.

The GST Bill was passed through the lower house on April 7, despite objection from opposition lawmakers, ensuring that the consumption tax starts at a flat rate of 6per cent beginning April 1 next year.

The tax is expected to help the Najib administration prop up its revenue and tackle the government’s chronic budget deficit.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pas-mp-demands-transparency-in-rm180m-customs-online-tax-system#sthash.L3psVFxi.dpuf

Gas price hike will cost industry RM130m more annually : Misif


Posted on 15 April 2014 - 05:37am

PETALING JAYA: The Malaysian Iron and Steel Industry Federation (Misif) has lambasted the government's decision to allow an increase in gas prices for industries, which it claims will translate to an additional RM130 million in costs for the steel industry annually.

"The steel industry is an energy intensive industry that consumes around 5 to 7 million British thermal unit (MMBtu) natural gas for each metric tonne of steel making/rolling activity. This recent announcement would mean an average 4% increase in the total production cost. This would result in an additional cost of about RM130 million per year to the steel industry. The industry would have difficulties in passing the increase in costs to end-users as the latter might opt to import to maintain their competitiveness," the industry body said in a statement yesterday.

Last Friday, Gas Malaysia announced an average increase of 20% in gas price for the non-power sector in Peninsula Malaysia, from an average price of RM16.07 MMBtu to RM19.32 MMBtu come May 1, 2014, when it is to be implemented.

Misif opined that the government's removal of subsidies should be gradual and spaced out between the subsidised items so that the increased costs could be gradually and moderately absorbed into the steel pricing.

Steel is a vital component to the construction and other strategic industries such as oil and gas, automotive and electrical & electronics. The industry needs a time frame of six to 12 months to factor the increases.

"The double setback of dwindling exports and surge in imports of iron and steel products over the years continues to haunt the industry," Misif said.

Exports declined by a whopping 33% from 3.15 million metric tonne (mt) (2012) to 2.10 million mt (2013) whilst imports jumped by 15% from 6.02 million mt (2012) to 6.92 million mt (2013).

"We again urge the government to conduct a thorough impact assessment study and fully assess the effect of the hike in natural gas, electricity tariffs, fuel, wages, the forthcoming GST, toll rates, etc. on industries and the nation's overall economic well-being first before considering and allowing any price increases. The assessment study should be made public to all stakeholders before any final decision is made," Misif said.

The industry body said it has been working and collaborating closely with the relevant authorities to further develop and promote a vibrant, competitive, efficient and versatile industry, especially through the shared responsibility approach.

The Malaysia Steel Council and the Malaysia Steel Institute have been established by the government to chart and propel the industry to greater heights in the midst of challenging times.

"We regret that such noble initiatives would be rudely negated by untimely and unwarranted price increases. Therefore, we strongly oppose to this price increase of natural gas by Gas Malaysia," Misif said.

Tian Chua: May 1 anti-GST rally not organised by us


G Vinod | April 16, 2014

PKR vice president Tian Chua says that it is not necessary for him to give a statement to the police as he is not the organiser for the May 1 rally.

PETALING JAYA: It is not necessary for me to give statement to the police on the May 1 rally, said PKR vice president Tian Chua today.

“We are not the organiser of the May 1 rally. PKR’s participation in the upcoming gathering is just to object the implementation of the Goods and Services Tax (GST) and support workers’ demand,” he said.

Yesterday, the Dang Wangi police had summoned Tian Chua to give statement today on his participation on the upcoming May 1 rally, organised by Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

The rally, according to SAMM coordinator Badrul Hisham Shaharin, is to oppose the government’s move to introduce GST, come April 2015.

Tian Chua, who is also Batu MP, said that he would not be able to help the police if they question him on the details of the rally.

“So it is best if they talk to the NGO (SAMM),” he said.

Asked if the police insist on his presence, Tian Chua said that he would go on a later date when other Pakatan Rakyat leaders attending the rally are in town.

“Mat Sabu (PAS deputy president) is not around. So it is not proper for me to go alone as we will not be able to give a common stand.

“So I will go when the others are present. I have already told S Arutchelvan ( Parti Sosialis Malaysia secretary-general) to convey the message to the police,” he said.

Arutchelvan is scheduled to give a statement to the police today in regards to the May 1 rally.

Meanwhile, Arutchelvan told FMT that the police were keen in facilitating the rally.

“They were proactive in wanting to facilitate the rally. We told them that civil society groups would be gathering in KLCC at 2 pm.

“A May Day Declaration would be read at 3pm and then we would walk to Dataran Merdeka,” he said after meeting the police in Dang Wangi district police headquarters in Kuala Lumpur.

He added that the police told him that Dataran Merdeka is closed for renovation work until June.

“We did not commit anything to that,” he said.

Arutchelvan added that the committee would notify the police 10 days before the event in accordance to Peaceful Assembly Act.

The police also wanted Pakatan leaders – PAS deputy president Mat Sabu and Kuala Krai MP Dr Hatta Ramli to notify the police on time.

The duo were supposed to meet the police today but Mat Sabu had requested for a meeting on April 21 which violates the ten day requirement.

It is learnt Pakatan Rakyat supporters would be gathering at various spots around KL such as Masjid Jamek and Sogo before gathering in Dataran Merdeka.

Wednesday, April 16, 2014

GST: Peniaga perlu manfaat geran RM250j


2014/04/16 - 06:43:56 AM

Komuniti perniagaan perlu menggunakan sepenuhnya kemudahan geran latihan dan bantuan kewangan berjumlah RM250 juta yang disediakan kerajaan bagi meningkatkan pemahaman dan kelancaran operasi apabila Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dikuatkuasakan mulai 1 April 2015.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata daripada jumlah itu, RM100 juta diperuntukkan untuk geran latihan kepada syarikat bagi menjalani latihan GST secara percuma.

Katanya, baki RM150 juta lagi adalah bantuan kewangan yang disediakan kepada syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi pembelian perisian GST, dengan peruntukkan RM1,000 untuk setiap syarikat.

"Syarikat dan peniaga perlu proaktif untuk mendaftar dengan Jabatan Kastam bagi mendapatkan latihanGST secara percuma dan bantuan kewangan pembelian perisian bagi PKS.

"Kerajaan sudah menyediakan bantuan kewangan dan latihan untuk syarikat di negara ini menyiapkan diri untuk pelaksanaan GST dan tidak ada alasan untuk mereka tidak merebut peluang itu," katanya selepas merasmikan pembukaan Pusat Kecemerlangan Great Eastern Life Assurance (Malaysia) Bhd di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan bahawa hanya 10 peratus daripada 250 peruncit di bawah Persatuan Rangkaian Peruncit Malaysia (MRCA) bersedia menghadapi pelaksanaan GST.

Latihan untuk GST

Ahmad berkata, latihan mengenai GST dikendalikan pegawai kastam dan pasukan GST Kementerian Kewangan, merangkumi penerangan secara terperinci struktur dan pelaksanaan cukai itu, manfaat diperoleh syarikat serta perbezaan GST berbanding Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Katanya, komuniti perniagaan perlu menghubungi jabatan kastam di peringkat negeri dan ibu pejabat atau melayari laman web www.gst.customs.gov.my bagi mendapatkan latihan percuma GST dan bantuan kewangan bagi pembelian perisian.

Mengenai pembelian perisian GST, beliau berkata, PKS boleh membeli perisian itu daripada 55 syarikat yang dilantik kerajaan untuk mengeluarkan perisian khusus itu.

"Kerajaan akan melantik beberapa lagi syarikat untuk perisian berkenaan," katanya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Ahmad berkata, kerajaan menyasarkan 75 peratus penduduk Malaysia akan mempunyai insurans menjelang 2020, sejajar dengan matlamat mencapai status negara maju.

Pada tahun lalu, katanya, 53.1 peratus daripada rakyat Malaysia dilindungi sama ada insurans peribadi atau keluarga berbanding 40.9 peratus pada 10 tahun lalu.

'Economic push crucial'


Publication: NST
Date of publication: Apr 16, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 002
Byline / Author: By Zulita Mustafa

PUTRAJAYA: THE economic transformation programme must continue to spur the growth of the country's economy, said Datuk Seri Najib Razak.

The prime minister said measures such as fiscal consolidation and subsidy rationalisation, including the introduction of the Goods and Services Tax (GST), should be carried out systematically and in a prudent manner so that the people would not be burdened.

"Any indication that the process will slow down or be reviewed will give out negative signals about the economy.

"We must carry out these measures to strengthen the country's financial position," he said at the Finance Ministry's monthly gathering here yesterday.

Present was Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan.

Najib, who is also finance minister, said these fundamentals showed the government's determination and commitment, which would be positively evaluated and rated by international ratings agencies and other countries.

"I believe this is also the best way to show our ability to compete with other countries and to achieve moderately high economic growth. If there is no economic growth, our burden will get heavier.

"Whatever we want to carry out, including fiscal consolidation, will be very taxing without encouraging economic growth. This is (the reason behind) our commitment to attain more or less five per cent (economic growth).

"Last year, we recorded a gross domestic product growth of 4.7 per cent, and this year, God willing, we can achieve higher growth."

Najib said the government could not always depend on popular policies.

"The GST, for example, is very good for any economy. We all know the way forward is via the GST, which can determine the country's future and prosperity."

However, he said, there were still groups, which, to get political mileage, opposed its implementation, although the GST was for the benefit of the people.

Najib said the government admitted that costs could rise in the first year of implementation, but it would be a one-off hike.

"We have measures (in place) to ensure that it will not be a burden to the people. What is important is that the country's financial standing will be strong."

He said the International Monetary Fund had recently stated that even though the world economy was recovering, the rate of recovery was too slow.

Meanwhile, Bernama reported that Najib received a courtesy call from Sri Lankan Defence Secretary Gotabaya Rajapaksa at his office here yesterday.

Rajapaksa and his delegation arrived at 5.35pm and the meeting lasted about 30 minutes.

Later, Najib received a courtesy call from the United Kingdom Defence Department delegation, which was led by UK Parliament Under-Secretary of State and Defence Equipment, Support and Technology Minister Philip Dunne.

Rajapaksa and Dunne were in the country to attend the 14th Defence Services Asia 2014 Exhibition at the Putra World Trade Centre in Kuala Lumpur.

Galas tugas berat


Publication: BH
Date of publication: Apr 15, 2014
Section heading: BH2
Page number: 009

Malaysia akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan, mulai 1 April 2015.

Kadar GST sebanyak enam peratus seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, pada sesi pembentangan Bajet 2014 di Parlimen, tahun lalu, sekali gus membantu negara menangani banyak kelemahan dalam sistem percukaian sedia ada.

Bagaimanapun, kebanyakan rakyat negara ini masih kurang faham mengenai sistem percukaian terbaharu itu, sekali gus menganggap pelaksanaan itu bakal menjadikan harga barang meningkat.

Timbalan Presiden Jualan Infor ASEAN, satu perisian aplikasi perniagaan, Helen Masters, mengakui menggalas tugasan berat untuk memenuhi kehendak pelanggan.

Wanita berkelulusan Sains Komputer dari Macquarie University, Sydney, Australia ini bertanggungjawab menerokai produk baru seperti yang diinginkan pelanggan, sekali gus membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan sebarang perubahan.

Menerusinya, Infor sudah mengadakan jelajah beberapa kota besar termasuk Kuala Lumpur, Jakarta, Indonesia; Manila, Filipina; Singapura, sepanjang Mac lalu manakala Bangkok, Thailand, mulai bulan ini.

Lima negara itu merangkumi 12 sesi pendidikan dan perbincangan yang meliputi amalan serta maklumat daripada pelanggan Infor sendiri. Acara di Malaysia itu juga disertai oleh rakan persidangan antarabangsa.

Helen berkata, Infor yang ditubuhkan sejak tahun 1994, kini mempunyai 700,000 pelanggan meliputi syarikat korporat di lebih 200 negara. Syarikat itu memberikan perkhidmatan untuk meningkatkan produktiviti dan meningkatkan potensi perniagaan.

Siri jelajah di negara ASEAN

"Siri jelajah itu bertujuan membantu sektor pembuatan, logistik dan perniagaan lain seumpamanya terus berkembang pesat.

"Justeru, sektor berkenaan memerlukan maklumat dalaman yang lebih baik dari segi kos dan operasi serta jangkaan masa depan dalam membuat perancangan yang lebih baik," katanya pada program Siri Jelajah Infor di Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Katanya, dengan kedudukannya di tengah rantau ASEAN yang berkepadatan 500 juta penduduk, Malaysia menawarkan peluang besar bagi syarikat global, serantau dan tempatan menubuhkan operasi penghasilan serta pengedaran di negara ini.

"Infor Malaysia memainkan peranan penting dalam membantu pertumbuhan jangka panjang global Infor dan kami tetap bersungguhsungguh dalam menyediakan teknologi yang canggih, mesra pengguna serta direka khas untuk prestasi tahap tinggi," katanya.

Peluang seimbang lelaki, perempuan

Helen berkata, negara Asia tidak ketinggalan memberi peluang kepada wanita menceburi bidang teknologi dengan purata tiga hingga empat wanita mengetuai pengurusan syarikat dan bidang berkaitan.

"Peluang pembabitan wanita itu bukan hanya di Malaysia, tetapi di Singapura dan negara serantau. Pengiktirafan ini memberi peluang kepada wanita untuk lebih berdaya saing dan berani menerokai perubahan.

"Saya sendiri sangat menyukai bidang ini kerana berpeluang menjalankan kerjasama dengan sektor pembuatan. Perisian perniagaan yang kami tawarkan digunakan hampir kesemua tempat," katanya.

BR1M: Perlu penilaian risiko


Oleh MOHAMMAD AL FAIZAL ABDUL KARIM
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 15 April - Kerajaan perlu melaksanakan penilaian risiko terhadap program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) supaya tiada pihak yang menyalahgunakannya untuk mengaut keuntungan peri­badi.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, pihaknya mengalu-alukan jika kerajaan melihat aspek penilaian risiko secara sistematik dan melaksanakannya dengan pelan yang berkaitan sebagai sokongan.

“Penilaian risiko perlu diberi perhatian bagi mengurangkan ketirisan bukan sahaja dalam program-program bantuan kewangan seperti BR1M, tetapi juga bantuan dan dasar-dasar yang membantu rakyat seperti Azam 1Malaysia serta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas majlis penutupan Wacana Kelestarian Integriti di Lembaga Pelesenan Tenaga Atom dekat Bangi yang disempurnakan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim.

Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md. Akin sebelum ini meminta Kementerian Kewangan membentangkan kajian penilaian risiko di Dewan Rakyat berhubung kaedah pengagihan wang BR1M bagi memastikan bantuan itu tidak diseleweng atau tersalah bayar serta bagi menunjukkan tiada penipuan dalam bantuan berjumlah berbilion ringgit itu.

Menurut Abu Kassim, sekiranya penilaian risiko tidak dilaksanakan, maka ada sahaja pihak yang akan mengambil kesempatan terhadap kebaikan kerajaan.

Katanya, bukan sahaja pelaksana, malah penerima juga boleh mengambil kesempatan dengan menggunakan niat baik kerajaan untuk mendapatkan keuntungan.

“Kerajaan membuat program untuk membe­la dan membantu rakyat contohnya seperti BR1M. tetapi sekiranya tidak membuat penilaian risiko maka ada sahaja pihak yang akan mengambil kesempatan terhadap kebaikan kerajaan.

“Memberi tumpuan terhadap penilaian risiko adalah untuk melihat kemungkinan berlaku penipuan semasa pelaksanaan, bukan semasa pembentukan dasar kerana dasar sudah betul, cuma masa pelaksanaan terdapat pelbagai risiko," katanya.

Pada Sabtu lalu, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd. Irwan Serigar Abdullah menegaskan, kemungkinan untuk berlaku penyelewengan atau tersalah bayar dalam pengagihan BR1M adalah terlalu minimum kerana kerajaan mempunyai pangkalan data yang kukuh.

Katanya, setiap permohonan BR1M ditapis serta diperiksa dari pelbagai sudut termasuk disemak dengan LHDN dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memastikan hanya mereka yang layak menerima bantuan tersebut.

“Mengikut kajian kita, tidak ada laporan tersalah bayar atau penyelewengan dalam pengagihan BR1M 2.0 dan BR1M 3.0 kerana kita sudah mempunyai pangkalan data yang kukuh dan setiap permohonan telah diperiksa balas," tegasnya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Proses transformasi ekonomi tidak dihentikan


PUTRAJAYA 15 April - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, proses transformasi ekonomi negara mesti diteruskan walaupun Malaysia terpaksa berhadapan dengan pelbagai risiko ekoran pemulihan ekonomi dunia yang begitu perlahan.

Beliau yang juga Menteri Kewangan turut menegaskan sebarang bayangan bahawa proses tersebut perlu dikaji semula atau diperlahankan hanya akan memberi isyarat yang begitu negatif kepada ekonomi negara.

Sehubungan itu katanya, amat penting bagi Malaysia meningkatkan ketahanan dalaman ekonomi dengan mengambil langkah-langkah tertentu selari dengan pembaharuan yang dirancang supaya kedudukan kewangan negara semakin mantap dan kukuh.

“Baru-baru ini Pengarah Urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Christine Lagarde membuat kenyataan bahawa ekonomi dunia walaupun sudah pulih tetapi pemulihannya terlalu perlahan dan terlalu kecil dan kita masih berdepan dengan pelbagai risiko.

“Sebab itu langkah-langkah perlu diambil seperti konsolidasi fiskal dan rasionalisasi subsidi termasuk memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang mana semua ini dilakukan dengan cara yang berhemah serta tidak keterlaluan dengan tidak membebankan rakyat,'' katanya dalam majlis perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan di sini hari ini.

Yang turut hadir Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr. Mohd. Irwan Serigar Abdullah.

Perdana Menteri berkata, segala langkah yang diperkenalkan itu semata-mata mahu memastikan kedudukan ekonomi negara berada pada landasan yang betul sekali gus membolehkannya mencapai pertumbuhan dalam lingkungan lima peratus pada tahun ini.

Beliau yakin melalui cara seperti itu, Malaysia mampu menunjukkan kemampuannya untuk bersaing dan atas faktor tersebut juga negara memerlukan kadar pertumbuhan yang sederhana tinggi.

“Jika tidak ada pertumbuhan ekonomi maka masalah kita akan bertambah lebih berat dan jika kita hendak melakukan apa sahaja termasuk konsolidasi fiskal tanpa pertumbuhan atau rangsangan ekonomi yang baik, cabaran ini akan menjadi lebih rumit.

“Sebab itu komitmen kita adalah untuk mencapai pertumbuhan ekonomi dalam lingkungan lima peratus, mungkin lebih sedikit, mungkin kurang sikit tetapi dalam lingkungan lima peratus yang mana tahun lepas kita mendapat 4.7 peratus. Pada tahun ini mudah-mudahan kita mendapat lebih daripada itu,'' ujarnya.

Kata beliau, fundamental seperti itu akan menampakkan kesungguhan serta iltizam politik yang begitu tinggi dan secara langsung keyakinan dunia termasuk agensi penarafan kepada Malaysia akan bertambah positif.

“Kita perlu pastikan pencapaian ini. Sebab itu kadar pertumbuhan sedemikian rupa mesti kita usahakan melalui pengurusan ekonomi dan dasar kewangan negara yang tepat,'' katanya..

Dalam perkembangan berkaitan Perdana Menteri berkata, selain pemulihan ekonomi dunia yang begitu kecil, cabaran lain yang terpaksa di hadapi oleh Malaysia ialah kadar pertumbuhan negara China yang semakin perlahan dan juga proses pertumbuhan yang lebih tertumpu kepada kepenggunaan dan bukan lagi eksport.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Bendung harga barang - PM


Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my
Najib Tun Razak bersalaman dengan warga kerja Kementerian Kewangan selepas
menyampaikan amanat pada perhimpunan bulanan kementerian berkenaan di
Putrajaya, semalam. - BERNAMA
PUTRAJAYA 15 April - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan mesti membendung kenaikan harga barang supaya rakyat tidak merasa gelisah dengan tekanan seumpama itu.

Beliau berkata, sememangnya kerajaan tidak pernah memandang ringan dalam isu melibatkan kepentingan dan kesejahteraan rakyat apatah lagi berkaitan dengan soal kos saraan hidup.

“Segala-gala yang perlu dilakukan demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat juga harus diambil perhatian oleh kerajaan, misalnya bagaimana kita mahu terus tangani soal kos saraan hidup.

“Ini jangan kita pandang ringan. Kita mesti bendung kenaikan harga supaya rakyat tidak terasa gelisah dengan tekanan-tekanan seperti ini,'' katanya demikian ketika berucap dalam perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan di sini hari ini.

Selain itu Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kajian semula terhadap beberapa program seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dengan tujuan untuk penambahbaikan juga perlu dilakukan.

“Saya percaya masih ada ruang lagi untuk tujuan itu termasuk bagaimana kita boleh tambahkan lagi peruntukan kewangan,'' kata Perdana Menteri lagi.

Najib turut mengingatkan kepada semua pihak supaya tidak terpengaruh dengan dasar yang begitu populis terutama dalam isu berkaitan dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

“Kita mesti yakin bahawa langkah ke hadapan seterusnya ialah melalui GST dalam usaha kita menentukan masa depan negara dan memastikan kesejahteraan rakyat namun masih ada lagi pihak yang disebabkan politik dan atas platform politik menentang walhal ini untuk kebaikan rakyat,'' ujarnya.

Menyentuh isu sama beliau berkata, sesi penerangan mengenai GST kepada rakyat oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan secara berterusan telah berjaya meningkatkan kefahaman mereka berhubung kepentingan GST terhadap ekonomi negara.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Firms urged to use RM250mil Goods and Services (GST) training grant


Published: Wednesday April 16, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Wednesday April 16, 2014 MYT 6:50:08 AM

KUALA LUMPUR: The Government is urging companies and small and medium enterprises (SMEs) to utilise the RM250mil Goods and Services (GST) training grant to gain exposure and detailed knowledge on the tax which would be implemented on April 1, 2015.

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan said a large portion of the allocation had yet to be utilised and companies should grab assistance provided by the government.

“The Government hopes companies and SMEs will utilise incentives provided especially when they are free. 

“The RM250 mil grant comprises RM100 mil for training of staff sent by companies and SMEs.” — Bernama

PM slams opposition leader’s MH370 boast


Published: Wednesday April 16, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Wednesday April 16, 2014 MYT 8:23:35 AM

PUTRAJAYA: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak has taken to task an opposition leader who claimed that he could solve the mystery of the missing Malaysia Airlines flight MH370 “in a second” if he were in power.

Without naming the leader, Najib said it was ludicrous for him to make such a claim when a multi-nation effort had yet to locate the missing jetliner.

“The remark by the opposition leader is illogical and it makes Malaysians in general look foolish,” Najib said at the monthly meeting of the Finance Ministry here yesterday.

He said the search for Flight MH370 needed the support of countries within and outside the region due to the complexity and its unprecedented challenges.

On April 5, a Chinese newspaper published an interview by the Southern Weeklymagazine with Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim which quoted him as saying that if he were the Prime Minister, he would take only one second to solve the issue of the missing MH370.

Anwar had also criticised the Government’s effort and accused it of cover-ups in his interviews with other foreign media agencies, including CNN, following the plane’s disappearance.

Flight MH370 with 239 people took off on March 8 from the KL International Airport at 12.41am for Beijing and went off the radar screens an hour later while flying over the South China Sea.

Najib, who is also Finance Minister, told ministry staff not to be swayed by populist policies but stay on track with the current economic transformation plans.

These, he said included policies related to fiscal consolidation, subsidy rationalisation, and the Goods and Services Tax (GST), which is expected to be introduced next year.

While stressing that the GST would ensure the country’s economic health, Najib said the Government would also look into the well-being of the rakyat by monitoring and curbing unreasonable price hikes in consumer goods.

Admitting that there could be some form of price increases following the introduction of the GST, Najib said he believed the hike would be “one-off” and that there would be steps to reduce the people’s burden.