GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Saturday, September 29, 2012

Bajet 2013: Rayuan Najib, sindirian Anwar


WARTAWAN SINAR HARIAN
28 September 2012


Parlimen Bajet 2013
Ahli-ahli Parlimen pembangkang mengangkat laporan Bajet Pakatan Rakyat 2013 sebaik tamatnya pembentangan belanjawan oleh Najib Tun Abdul Razak petang tadi. - Foto Bernama
Najib
KUALA LUMPUR - Sementara Datuk Seri Najib Tun Razak mengakhiri ucapan Bajet 2013 dengan menegaskan masanya hampir tiba apabila rakyat akan membuat pilihan, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula mendakwa pembentangan bajet kali ini oleh Perdana Menteri adalah untuk menaikkan popularitinya.

Anwar berkata, pembentangan bajet itu hanya memberi kekayaan ekonomi kroninya sahaja.

Katanya, "ya, dekat pilihan raya, isu untuk menjadikannya (bajet) populariti itu betul, kalau kecil-kecil tak mengapa."

"Tapi Najib perlu menyatakan isu-isu berkaitan harga barang keperluan dan perkhidmatan (GST) perlu difokuskan bukannya dengan hanya memberi insentif," katanya kepada pemberita di luar bangunan Parlimen petang ini.

Sebelum ini, ramai pihak termasuklah pemimpin PR mengatakan Najib akan menggunakan Bajet 2013 sebagai menaikkan kembali popularitinya.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail sebelum ini pernah berkata, bajet yang akan dibentangkan Najib hari ini akan menjadikannya sebagai platform untuk meraih kembali popularitinya.

Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel), Profesor Datuk Dr. Mohammad Redzuan Othman berkata, kemungkinan trend semasa akan naik semula memandangkan Najib akan mengumumkan Bajet 2013 hari ini.

Justeru, Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata, bajet yang dibentangkan Najib bersifat gimik politik dan bukan untuk rakyat.

Tambahnya, pembentangan bajet tersebut hanya mengetengahkan ekonomi negara yang kukuh tetapi tidak menekankan cara untuk meningkatkan pendapatan negara.

Dalam ucapannya, Najib yang juga Menteri Kewangan dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, masanya hampir tiba apabila rakyat akan membuat pilihan bagi menentukan masa depan mereka dan anak-anak mereka sambil menggesa rakyat memberikan mandate kepada kerajaan yang ada untuk meneruskan dan menambahbaik apa yang ada.

Perdana Menteri berkata persoalan yang perlu ditanya semasa membuat keputusan ialah sama ada kehidupan mereka hari ini lebih baik berbanding semalam dan sama ada hari esok menjanjikan harapan yang sarat dengan peluang serta potensi.

"Jika jawapannya ya, maka tanpa ragu-ragu berilah mandat kepada kerajaan yang ada untuk meneruskan dan menambahbaik apa yang ada," katanya ketika membentangkan Bajet 2013 berjumlah RM251.6 bilion di Dewan Rakyat, hari ini.

Najib yang mengumumkan bahawa Bajet 2013 sebagai yang terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13, berkata ia merupakan antara siri-siri belanjawan yang akan mendorong negara tercinta ke arah pencapaian wawasan nasional.

"Sebagai parti yang telah dimandatkan, kami menyeru rakyat menilai secara kritikal dan rasional akan titipan rekod kejayaan yang dimiliki oleh Barisan Nasional (BN). Kerajaan BN dan sebelum itu perikatan telah selama 55 tahun mencipta kehidupan yang lebih baik untuk rakyat Malaysia," kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Beliau berkata, hakikat rakyat telah memberi mandat kepada kerajaan BN sebanyak 12 kali tanpa putus sejak 1959 bermakna sesuatu yang betul telah dilakukan oleh kerajaan sedia ada.

"Kita tahu ada pihak yang menyeru supaya mereka diberi peluang untuk membentuk kerajaan. Secara berlapang dada, dalam sebuah negara yang demokratik, kita faham tidak salah menawarkan diri, kerana mereka juga ada hak,  namun pada akhirnya, rakyatlah yang akan menentukan siapa akan mendapat mandat melalui peti undi," kata beliau.

Sambil memetik madah pujangga, bumi mana tak ditimpa hujan, gading mana yang tidak retak, Najib turut mengakui bahawa kerajaan BN tidak bebas daripada kekhilafan tetapi yang membezakan BN dengan pakatan pembangkang ialah mereka tidak mempunyai ketawadu'an untuk mengakui kesilapan sebaliknya mencipta alasan demi alasan dengan penuh gempita menyalahkan orang lain.

Najib berkata, pucuk pangkalnya, pihak yang menawarkan alternatif ini juga perlu dinilai catatan rekod mereka.

"Kerana mereka bukan tidak dikenali rakyat Malaysia. Malah, ada di kalangan mereka pernah diamanahkan sebagai kepimpinan tertinggi yang mengurus khazanah negara. Tidak cukup dengan itu, hari ini di beberapa negeri mereka juga mengepalai kerajaan.

"Kalau hari ini mereka menjanji itu dan ini, rakyat Malaysia harus bertanya, apabila kerajaan berkenaan, ketika masih berjawatan dulu, kenapa tidak melaksanakan apa yang dikokokkan.

"Hakikatnya, jika kita berpeluang, tidak melaksanakan segala yang dijanji, apatah pula jaminan mereka akan melunaskannya jika diberi kuasa sekarang," katanya.

"Bukankah apabila berhadapan dengan krisis kewangan Asia, hampir ranap negara ini dibuatnya?" kata beliau.

Katanya jika kini, di negeri-negeri yang ditadbir mereka, apa yang terkandung dalam manifesto mereka sendiri pun masih tinggal janji, mana mungkin mereka boleh dipercayai dengan amanah dan kuasa.

"Ini berbeza dengan kerajaan BN. Apabila berjanji, ditepati. Bahkan sebelum berjanji pun lagi, kita bersikap bertanggungjawab, dengan menentukan sama ada janji itu boleh ditunaikan atau tidak. Bukannya mengambil sikap asal menang, segala-galanya sanggup dipertaruhkan. Sebaliknya bila menang, janji hilang entah ke mana."

Najib berkata, kerajaan BN juga pada hakikatnya tidak pernah menjanjikan bulan, bintang mahupun cakerawala kepada rakyat sebaliknya sentiasa menawarkan penyelesaian serta kepimpinan terhadap segala masalah mereka.

Memetik kata-kata seorang ahli falsafah Yunani "The measure of a man is what he does with power" Najib berkata justeru pada hari ini, untuk berkuasa, ada sesetengah pihak sanggup mengadu domba antara agama dan bangsa,  sanggup menggadai segala-galanya hatta prinsip sekalipun demi kerakusan kuasa.

Katanya, kerajaan BN dibimbing prinsip "fastabiqul khairat" seperti yang terkandung dalam ayat al-Quran yang dibacanya di awal ucapannya, iaitu berlumba-lumba melakukan kebaikan.

Beliau turut membidas sikap pihak tertentu yang mencadangkan supaya keseluruhan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan dan menyifatkannya sebagai perbuatan yang amat tidak  bertanggungjawab kerana jika dimansuhkan, rakyat Malaysialah yang akan terbeban menanggung lebih RM30 bilion hutang PTPTN.

Katanya, pada hakikatnya kerajaan BN adalah perintis kepada perpaduan kaum yang menjadi teras kestabilan nasional tetapi pihak lain yang ingin menjadi kerajaan merintis kekuatan melalui konflik dan kebencian dan kerajaan  difitnah serta dituduh semahunya.

"Maka, saya menyeru rakyat Malaysia supaya menghakimi Kerajaan BN dengan amal perbuatan bukannya retorik. Marilah bersama-sama saya dan rakan-rakan untuk kita melepas bebaskan segala potensi yang ada bagi membina  sebuah negara yang boleh kita banggakan. Sebuah negara yang mana yang susah dibantu, yang lemah dilindungi, yang berada membantu, yang kuat melindungi, yang muda dikasihi, yang tua dihargai, yang memerlukan dikhidmati  dan yang berbakat digilap.

"Sesungguhnya kita mahukan Malaysia yang tersanjung di persada antarabangsa. Malaysia yang makmur dan aman. Malaysia yang menjadi cahaya dan oasis di tengah-tengah ketidaktentuan global. Mudah-mudahan dengan izin-Nya  dan sokongan padu rakyat, kita bakal membina sebuah realiti dari impian.

Kepada ALLAH kita berserah," katanya mengakhiri ucapan pembentangan Bajet 2013 itu. 

Bajet 2013: Tidak mustahil dapat kurangkan defisit sehingga 4% tahun depan


28 September 2012

Bajet 2013 BARU
Bajet 2013
KUALA LUMPUR - Walaupun ia adalah sesuatu yang mencabar  bagi kerajaan mendapatkan sasaran defisit belanjawan 4.0 peratus tahun depan, adalah tidak mustahil ia mampu dicapai dengan catatan pendapatan yang lebih baik daripada dijangkakan dan berita positif mengenai ekonomi AS, kata sebuah syarikat penyelidikan dan perundingan terkemuka hari ini.

Faktor sokongan lain termasuklah sokongan hutang kepada syarikat-syarikat Eropah yang mengalami masalah serta jangkaan pemulihan dalam pasaran eksport global tahun depan, kata ketua pegawai eksekutif Spire Research and Consulting, Leon Perera dalam reaksinya kepada Belanjawan 2013 yang dibentangkan hari ini.

Dalam satu kenyataan, beliau berkata perubahan dalam kadar cukai langsung sebanyak satu poin peratusan seharusnya meningkatkan penerimaan cadangan Cukai Barangan dan Produk (GST) sementara pengembangan belanjawan yang sederhana tidak membimbangkan selagi ia melibatkan inflasi.

Perera juga berkata belanjawan itu jelas bertujuan menjuruskan kepada pro-teknologi dan pro-keusahawanan dengan peruntukan tambahan RM2 bilion kepada pembiayaan Teknologi Hijau dan RM50 juta Yayasan Usahawan Baharu untuk mengukuhkan usahawan teknologi maklumat dan komunikasi.

"Itu boleh meningkatkan faktor produktiviti yang sememangnya penting bagi mencapai sasaran pendapatan Program Transformasi Ekonomi 2020," kata beliau. - Bernama

Friday, September 28, 2012

Kutipan cukai bergantung kepada kestabilan politik


ARKIB : 27/09/2012

BENTONG 26 Sept. - Kestabilan politik merupakan elemen penting bagi memastikan kutipan cukai terus meningkat setiap tahun kerana hanya dengan cara itu aktiviti perniagaan dapat berkembang, sekali gus memastikan hasil negara dapat menampung perbelanjaan untuk rakyat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Tan Sri Dr. Mohd. Shukor Mahfar berkata, justeru, selagi mana kestabilan politik negara berterusan, LHDN yakin sasaran kutipan hasil sebanyak RM110 bilion yang ditetapkan kerajaan tahun ini mampu dicapai malah ia mungkin melebihi jumlah berkenaan.

“Berdasarkan prestasi tahun lepas dan perkembangan semasa dalam negara, saya amat yakin kita mampu mencapai angka yang disasarkan kerajaan tetapi dengan syarat keadaan politik perlu stabil.

“Banyak negara yang jatuh apabila hasil negara tidak cukup seperti Greece dan beberapa negara Arab yang kerajaannya terpaksa berhutang dan apabila itu berlaku, perkembangan ekonomi tersekat dan hasil terus merosot.

“Oleh itu, pada saya kita perlu tekankan kepada rakyat kepentingan kestabilan politik. Ini bukan soal hendak mencuba itu dan ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Khidmat Hasil Bentong, di sini hari ini.

Menurut Mohd. Shukor, selain kestabilan politik, sasaran RM110 bilion itu mampu dicapai kerana dibantu dua lagi faktor iaitu kesedaran pembayar cukai dan kecekapan jentera pentadbiran.

“Dengan tiga elemen tadi, insya-Allah kita tidak ada masalah untuk capai sasaran. Macam tahun lepas kita berjaya kutip RM109 bilion, melebihi sasaran awal RM91 bilion.

“Ia dicapai sebab setiap kutipan membuka kepada perolehan yang lebih besar. Ada orang melaporkan tetapi cara dia melaporkan tak betul. Apabila kita semak, ia tunjukkan ada tambahan bayaran yang perlu dibuat di samping ada yang nak lari cukai," jelasnya.

Sementara itu, ditanya mengenai cadangan-cadangan yang dikemukakan pelbagai pihak menjelang pembentangan Bajet 2013 Jumaat ini terutama yang berkaitan struktur cukai, Mohd. Shukor berkata, beliau percaya semua perkara tersebut telah diambil kira kerajaan.

Namun, katanya, pada masa sama ada beberapa gambaran tidak tepat apabila ada pihak membandingkan cukai individu dan korporat negara jiran iaitu Singapura lebih rendah berbanding negara ini yang sebenarnya bukan suatu perbandingan adil.

“Sebabnya di Singapura mereka ada pula Cukai Jualan dan Barangan (GST) sebanyak tujuh peratus yang mana GST harus dicampur dengan cukai sedia ada. Apabila dicampur barulah gambaran tepat diperolehi tentang cukai di negara jiran kita itu.

“Dan pengiraan cukai mereka tidak banyak pengecualian. Kita ada pengecualian untuk individu, anak-anak malah beli buku serta komputer juga ada pengecualian. Jadi bila kita nak buat perbandingan, biarlah adil," tegasnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120927/dn_07/Kutipan-cukai-bergantung-kepada-kestabilan-politik#ixzz2WdF15lRW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GST a ploy to hide economic ills, says Pakatan


BY LEE WEI LIAN
SEPTEMBER 27, 2012

Idris said GST will help boost state revenue. — File pictures
KUALA LUMPUR, Sept 27 — Putrajaya’s desire to implement the goods and services tax (GST) in the future is an easy way get more money and divert attention away from economic problems such as inefficiency and corruption, says Pakatan Rakyat (PR)

While the Barisan Nasional (BN) government is not expected to introduce the GST till after the general election, Minister in Prime Minister’s Department Datuk Seri Idris Jala was quoted in the Wall Street Journal yesterday that he expects the proposed GST to help boost state revenue and help put an end to the federal budget deficit by 2020.

PKR’s strategy chief Rafizi Ramli said Malaysia did not meet the conditions for the introduction of GST and it was being used as a “shortcut” to reduce the budget deficit instead of addressing fundamental flaws in the country’s economy.

“GST is a red herring to cover those economic weaknesses,” Rafizi told The Malaysian Insider.

He noted that if the ruling coalition instead stamped out rent-seeking activities, corruption and cronyism it would boost economic growth which would in turn boost government income.

Rafizi also noted that in other countries, GST was used as a substitute tax, meaning that income tax would be cut if the consumption tax was implemented which amounts to the net effect of the new tax being neutral.

Rafizi said GST would be an additional tax burden on large numbers of Malaysians.
He pointed out however that if it was implemented in Malaysia, the net effect would be an additional tax burden on large numbers of Malaysians whose earnings currently fall below the taxable income threshold.

Rafizi said that based on PKR’s means testing, which involved evaluating the size of the economy, government revenue and people’s income levels, Malaysia was a poor candidate for GST at the moment.

“There are pre-requisites for GST, you can’t implement as you wish,” he said.

DAP publicity secretary Tony Pua said that while GST was supposed to broaden the tax base as only an estimated 10 per cent of Malaysians currently pay income tax, the question that needed to be asked was why were so many Malaysians earning so little as to fall below the taxable threshold.

He said that even if 10 per cent out of the people who are not currently paying tax are tax dodgers, GST still would not make sense as it meant that many more low-income Malaysians would be burdened.

“If they can’t earn enough, why should they be burdened with additional taxes,” he said. “People’s incomes have not increased significantly.”

Pua also said that there was little risk of a sense of entitlement developing among those who do not currently pay income tax.

He also questioned what the government would do with extra income earned from GST.

Pua said BN should look at cutting expenditure, getting value for money, open tenders and abolishing corruption as ways to save money rather than imposing more taxes.

“Has the government exhausted all the means?” he asked. “If they have not there is no need to impose new taxes.”

He said that getting more funds from taxes will not solve the problem of the deficit if leakages are not plugged.

The DAP lawmaker also warned that once GST was in place, rises in the tax were almost inevitable.

He said that GST was a “lazy” approach to solving the country’s revenue issues and PR’s approach was to cut wasteful expenditure and leakages as well as increase revenue through non-tax avenues.

These include land sales through open bidding and increased revenues from government-linked companies (GLCs).

“We believe we can balance the federal budget without GST,” he said.

Pua wanted to know what the government would do with extra income earned from GST.
Malaysia has been running a budget deficit since 1998 and stated its intention to implement GST several times since approving the law in 2009 but has always postponed the new tax, which has some 3,000 exemptions.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said in September last year that GST would be introduced “probably after the next general election.”

He said then that GST needed to be properly explained to the people and that there was a growing acceptance that the broad-based consumption tax was the way forward for Malaysia.

Many economists have said that Malaysia has some of the weakest financials in Asia and needs to shore up its revenue base and one of the ways was via the GST.

The Najib administration has aimed to bring the deficit down to 4.7 per cent this year from 5.4 per cent last year.

The government said that it expects to collect revenue of more than RM200 billion this year, exceeding its initial target of RM187 billion thanks largely to enhanced tax collection.

Operating expenditure however was also revised upwards and was reflected in a RM13.8 billion supplementary budget tabled in June and RM2.2 billion worth of civil servant bonuses in August.

Thursday, September 27, 2012

Menjelang Bajet 2013: Rakyat tunggu buah tangan istimewa kerajaan


 Kamarulzaidi Kamis | kamarulzaidi@bharian.com.my


Fokus ringankan bebanan golongan berpendapatan rendah tetap diutama

Bajet 2013 yang akan dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak esok pastinya adalah perancangan kewangan tahunan negara yang paling sukar dibuat oleh kerajaan. 

Ia susulan keadaan ekonomi semasa yang mana negara terpaksa berdepan kesan kekalutan ekonomi global dan pada masa yang sama menangani isu rakyat. 


Pembentangan perancangan pendapatan dan perbelanjaan kerajaan itu juga dinantikan bukan saja oleh rakyat negara ini, tetapi juga masyarakat antarabangsa khususnya golongan peniaga dan pelabur yang sentiasa memantau perkembangan negara dalam merangka strategi pelaburan masing-masing. 


Agenda penting

Ia adalah satu agenda penting untuk menyaksikan persiapan rapi kerajaan dalam berdepan kesan penurunan permintaan dan pelaburan global ekoran krisis kewangan Eropah yang belum berkesudahan berserta kelembapan ekonomi Amerika Syarikat dan China.

Dalam pada itu, kenaikan kos sara hidup yang masih membelenggu rakyat juga perlu ditangani dengan bijak supaya ia dapat merangsang ekonomi, justeru, mengukuhkan lagi kewangan kerajaan dalam mencapai sasaran menjadi negara maju menjelang 2020.

Kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang tidak seiring dengan pertumbuhan pendapatan secara menyeluruh akan menyebabkan peningkatan jurang kekayaan. 

Imbangi agihan pendapatan 

Dalam konteks ini, kerajaan berperanan penting untuk mengimbangi semula agihan pendapatan supaya semua rakyat mendapat manfaat daripada kemakmuran ekonomi.

Pada masa sama, Pilihan Raya Umum Ke-13 yang semakin hampir menyebabkan pengundi daripada pelbagai lapisan masyarakat pula menantikan ‘buah tangan’ istimewa daripada kerajaan.

Akhirnya, esok kita akan menyaksikan rumusan kerajaan dalam mencorak dan mengimbangi antara perbelanjaan untuk menangani masalah masyarakat dengan kemampuan pendapatannya dengan mengambil kira prospek ekonomi untuk tempoh selanjutnya.

Pasti, ia sesuatu yang amat mencabar kerana semua sedia maklum, amat sukar untuk memuaskan hati semua pihak.

Kemampuan urus kewangan

Di peringkat antarabangsa, agensi penarafan pula memantau rapat untuk melihat keupayaan kita menguruskan kewangan negara dalam mencapai unjuran pertumbuhan dan sasaran mengurangkan defisit fiskal kepada tiga peratus menjelang 2015.

Perbelanjaan yang keterlaluan akan meningkatkan defisit dan beban hutang negara, yang mana jika terlalu tinggi akan menjejaskan keyakinan terhadap ekonomi Malaysian dalam jangka panjang.

Defisit yang tinggi berpotensi menyebabkan firma penarafan dan badan kewangan dunia seperti Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menurunkan penarafan kewangan negara, justeru, menjejaskan keyakinan pelabur dan akhirnya memberi kesan negatif kepada ekonomi dan rakyat negara ini.

Durian runtuh

Susulan itu, ketika ramai yang mengharapkan ‘durian runtuh’ sempena pembentangan bajet kali ini, kita juga harus adil dalam meneliti mengenai kesan ke atas ekonomi dan kewangan negara, jika terlalu banyak ‘buah tangan’ diberikan kerajaan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah baru-baru ini menegaskan, negara komited untuk mencapai sasaran menurunkan defisit negara kepada tiga peratus menjelang 2015 dan anggaran defisit negara tahun ini adalah 4.7 peratus.

Beliau berkata, sasaran itu kekal meskipun negara kini berdepan kesan luaran ekoran krisis kewangan Eropah serta kelembapan ekonomi AS.

Harapan rakyat 

Sementara itu, dari segi harapan rakyat, Maybank Investment Bank Bhd (Maybank-IB) dalam nota penyelidikannya, berkata Bajet 2013 dijangka terus bersifat mesra rakyat.

“Berdasarkan kajian daripada lebih 4,000 maklum balas dan cadangan yang dikemukakan rakyat dalam blog 1Malaysia milik Perdana Menteri, tiga perkara utama yang rakyat mahu kerajaan tangani ialah isu berkaitan kos hidup dan pendapatan; perumahan dan cukai hartanah serta isu cukai.

“Ia diikuti dengan isu pendidikan, pengangkutan awam dan infrastruktur serta perkhidmatan awam,” kata laporan berkenaan.

TA Research bersependapat dengan Maybank-IB apabila mengatakan bajet kali ini dijangka terus memberi tumpuan kepada rakyat dan pada masa yang sama berhemah dalam perbelanjaan bagi memastikan kedudukan fiskal negara kekal mantap dan diyakini.

Bahagian penyelidikan itu berkata, bajet kali ini dijangka memberi manfaat kepada sebahagian besar rakyat dan peruntukannya bertumpu kepada pengembangan ekonomi menerusi pelbagai aktiviti yang digariskan di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Sebahagian besar penganalisis tidak menjangkakan sebarang penurunan cukai secara langsung dibuat sehingga regim cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dilaksanakan.

Ringankan beban

Namun begitu, mereka berpendapat kerajaan akan terus fokus dalam meringankan bebanan golongan berpendapatan rendah dalam berdepan kos sara hidup yang tinggi khususnya di bandar besar.

Antara beberapa langkah belanjawan yang secara umumnya dijangka penganalisis tempatan akan dibentangkan Perdana Menteri pada bajet kali ini ialah:

Peruntukan sehingga RM239.9 bilion untuk merangsang pertumbuhan ekonomi sebanyak lima peratus tahun depan serta mengurangkan defisit kepada 4.3 peratus.
*Lanjutan Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia yang mana isi rumah yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan akan menerima tunai RM500 di bawah skim ‘Bantuan Rakyat 1Malaysia’.
*Lanjutan subsidi bagi isi rumah dengan bil elektrik kurang RM20 sebulan.
*Penubuhan lebih banyak ‘Kedai Rakyat 1Malaysia’ dan penambahan barangan yang dijual pada harga diskaun.
*Kad keutamaan 1Malaysia yang menyediakan diskaun antara lima hingga 25 peratus bagi pelbagai barangan oleh 20 peruncit pilihan akan dilanjutkan kepada semua rakyat dalam tiga peringkat.
*Bonus setengah bulan gaji dijangka diberi kepada 1.4 juta kakitangan awam.
*Kenaikan duti tembakau antara satu hingga tiga sen sebatang bagi meningkatkan pendapatan kerajaan.
*Pengumuman selanjutnya berhubung projek infrastruktur dan pembinaan berkaitan sistem transit aliran massa (MRT), Tun Razak Exchange, Bandar Malaysia, projek lebuh raya dan pembangunan luar bandar.

Tangani isu rakyat

Penganalisis berkata, Bajet 2013 akan mampu menangani cabaran dan isu yang dihadapi rakyat negara ini, jika ia memberi lebih tumpuan dalam memenuhi keperluan kumpulan berpendapatan rendah, meningkatkan standard disiplin dalam pengurusan pendapatan dan perbelanjaan kerajaan serta komited dalam usaha mengurangkan defisit.

Bajet 2013 adalah agenda yang penting dalam usaha Malaysia mencapai tahap negara maju, sambil memenuhi aspirasi dan kemakmuran rakyat dalam jangka panjang.

Turunkan cukai individu, korporat


ARKIB : 26/09/2012

Oleh NIZAM YATIM
nizam.yatim@utusan.com.my

RATA-RATA rakyat biasa dan ahli perniagaan yang ditemui Utusan Malaysia sebelum ini menyatakan antara harapan terbesar mereka ketika pembentangan Bajet 2013 adalah supaya kadar cukai pendapatan individu dan korporat diturunkan.

Permintaan yang dibuat itu memang mempunyai asasnya kerana kadar cukai pendapatan individu sekarang agak tinggi iaitu 26 peratus berbanding Singapura sebanyak 20 peratus.

Cukai korporat pula adalah sebanyak 25 peratus berbanding negara-negara seperti United Kingdom yang kini sebanyak 24 peratus.

Antara alasan kenapa cukai pendapatan perlu dikurangkan adalah berikutan kenaikan kos sara hidup yang melampau sehingga menjadikan pendapatan sebenar individu berkurangan.

Keadaan itu memang cukup memeritkan terutama bagi mereka yang mempunyai tanggungan keluarga ramai walaupun diakui kerajaan dalam beberapa siri pembentangan bajet sebelum ini telah memberikan rebat bagi membantu mereka.

Selaku pembayar cukai, kita tetap mengharapkan agar kadar cukai individu dapat dikurangkan atau lebih banyak rebat dapat diberi bagi meningkatkan pendapatan boleh guna isi rumah.

Mengulas perkara itu, Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (MATA), Abd. Aziz Abu Bakar berkata, kadar cukai pendapatan persendirian ketika ini adalah lebih tinggi daripada negara jiran, justeru sewajarnya diturunkan kepada 24 peratus bagi mengurangkan beban kos sara hidup rakyat.

"Sememangnya kita tidak boleh membandingkan Malaysia dengan Singapura yang mana kadar cukai pendapatannya adalah 20 peratus. Namun, kita yakin apa yang akan kerajaan umumkan pada belanjawan nanti mengikut kemampuan negara.

"Bajet 2013 pastinya tidak tersasar daripada berpaksikan rakyat dengan mengambil kira pelbagai pendekatan terbaik dalam menuju negara maju serta ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020," katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai dilema kenaikan kos operasi dan kadar upah buruh yang semakin di luar kawalan yang dihadapi oleh syarikat, Abd. Aziz berkata, cukai korporat juga sewajarnya diturunkan kepada 24 peratus.

"Kita berpendapat langkah menurunkannya akan dapat mengurangkan jurang perbezaan cukai korporat Malaysia dengan negara jiran, sekali gus mampu merangsang kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) ke negara ini," katanya.

Bersetuju dengan cadangan itu ialah Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan yang mengakui cukai korporat di Malaysia pada kadar 25 peratus masih berada di tahap tertinggi jika dibandingkan dengan negara lain.

"Kami menuntut pengurangan sekurang-kurangnya 20 peratus," katanya.

Mengenai kadar cukai individu, beliau berkata, pengecualian cukai tidak perlu dihadkan kepada RM6,000 tetapi berdasarkan jumlah sebenarnya kerana ia akan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia meningkatkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka.

Shamsuddin berkata, syarikat-syarikat yang mengambil atau mengekalkan pekerja melebihi had umur persaraan juga perlu diberi ganjaran dengan faedah cukai.

"Orang ramai perlu digalakkan bekerja untuk tempoh jangka masa panjang kerana ia dapat mengurangkan kebergantungan kepada tenaga kerja asing," katanya.

Dalam perkembangan sama, Naib Presiden Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM), Datuk Raja Abdul Aziz Raja Muda Musa berharap kerajaan memperkenal cukai korporat yang lebih kompetitif dalam Bajet 2013.

Beliau berkata, pengeluaran merupakan sektor yang sangat penting, dengan menyumbang kira-kira 29 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara.

"Selain mengurangkan cukai korporat, kami juga berharap kerajaan menawarkan insentif untuk menarik lebih banyak pelaburan domestik dan FDI," katanya.

Tambah Raja Abdul Aziz, walaupun penurunan cukai korporat akan mengurangkan pendapatan kerajaan, kekurangan itu boleh diimbangi dengan melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Pihak-pihak berkenaan ternyata telah membuat permintaan masing-masing dan sama-samalah kita tunggu Jumaat ini adakah segala permintaan tersebut ditunaikan?

Jika rakyat menjadikan alasan kenaikan kos hidup sebagai sebab perlu dikurangkan cukai pendapatan, pihak syarikat pula mengharapkan dapat menikmati faedah sama berikutan persetujuan mereka sebelum ini untuk melaksanakan dasar gaji minimum dan lain-lain arahan kerajaan.

Apa pun keputusan kerajaan, yang pasti Bajet 2013 akan memberi fokus mengurangkan hutang negara, melonjakkan ekonomi pada peringkat lebih tinggi dan meringankan beban rakyat.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20120926/re_05/Turunkan-cukai-individu,-korporat#ixzz2WdFOZTfJ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tuesday, September 25, 2012

Malaysia likely to meet deficit target


Business Times

Sep 24, 2012

KUALA LUMPUR: The Malaysian government should likely meet its deficit target of 4.7% of gross domestic product (GDP) this year and would be able to maintain this level for 2013 despite the challenges both externally and domestically.
The government would also likely introduce a series of reforms in 2013 after the 13th general election, widely expected between November 2012 and February 2013, said Alliance Research in its comments about Standard & Poor’s (S&P) warning of downgrade for Malaysia.
It said the reforms would include the subsidy rationalisation plan, which would streamline the prices of petroleum products in line with global crude oil prices, as suggested by Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) a couple of years ago.
Alliance Research also expected the goods and service tax (GST) may come in by end-2014, though the government has been stressing it would not be implemented for now.
It said though this had been a concern for quite some time, it did not think the ratio of external debt to GDP ratio would exceed the self-imposed limit of 55% of GDP this year.
Latest data showed that the ratio of federal government debt to GDP reached 51.8% at end-2011 and estimated to remain steady at around 53% for the current year.
However, actual data may likely come lower than expected, given the improved revenue amid stronger-than-expected GDP and better revenue collection as well as improved subsidy levels following easing commodity prices, it said.
In a report yesterday, S&P has warned a potential sovereign credit rating cut for Malaysia, if the government did not undertake reforms to cut spending to reduce its fiscal deficits.
Strategic reforms also included the introduction of a GST and subsidy cuts, according to the agency.
Last month, Fitch Ratings said in a report that Malaysia had yet to present a convincing plan to tackle the twin fiscal threats of its federal budget deficit and federal debt.
Fitch also said that data clearly showed public sector-linked activity had been a key driver of GDP growth for the last four quarters alongside robust private sector activity. -- BERNAMA