GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Friday, February 28, 2014

Adenan Satem angkat sumpah Ketua Menteri Sarawak ke-5


2014/02/28 - 09:40:46 AM

Petra Jaya: Menteri Tugas Tugas Khas Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, 70, mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Ke-5 dalam istiadat penuh bersejarah di hadapan Yang di-Pertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng di Astana Negeri, tepat jam 9.40 pagi tadi. 

Beliau menggantikan Ketua Menteri paling lama dalam sejarah negara, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, 78, yang bersara bermula hari ini, seterusnya bakal dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri yang baharu, menggantikan Abang Muhammad Salahuddin, 92, yang tamat tempoh perkhidmatannya, juga pada hari ini. 

Adenan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Datu itu mula menyertai Kabinet Sarawak selepas peristiwa Ming Court pada 1987. 

Beliau adalah antara pemimpin paling senior dalam Kabinet Sarawak selepas Abdul Taib dan Tan Sri Alfred Jabu Numpang. 

Sementara itu, Abdul Taib dijadualkan berlepas ke Kuala Lumpur sebelum Solat Jumaat untuk menghadap, seterusnya menerima watikah pelantikannya sebagai Yang di-Pertua Negeri Ke-7 daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara kira-kira jam 3 petang ini sebelum kembali semula ke Kuching menggunakan pesawat khas.

Agong berangkat ke mesyuarat Majlis Raja-Raja di Istana Negara


2014/02/27 - 15:11:06 PM

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, hari ini berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja kali ke-234 di Istana Negara. 

Keberangkatan tiba Seri Paduka diiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Sultan Ibrahim. 

Mesyuarat itu dipengerusikan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir. 

Mesyuarat hari kedua itu dihadiri oleh semua Raja Melayu kecuali Pahang yang diwakili Tengku Mahkota, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Perak oleh Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah Sultan Azlan Shah. 

Semua Yang Dipertua Negeri turut hadir. 

Dalam mesyuarat itu, Raja-Raja Melayu diiringi menteri besar masing-masing manakala Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob, Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas dan Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, diiringi ketua menteri masing-masing. 

Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng pula hadir diiringi Menteri Perancangan Sumber Dan Alam Sekitar, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan yang mewakili ketua menteri. 

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. 

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad, dalam satu kenyataan, berkata ahli mesyuarat itu sudah diberikan taklimat terkini mengenai pertahanan negara oleh Zulkifeli, isu keselamatan oleh Khalid dan taklimat mengenai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) serta kos sara hidup oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah. 

Perkara lain yang dibincangkan dalam mesyuarat itu ialah mengenai agama Islam, isu mengenai darjah kebesaran, bintang dan pingat yang tidak diiktiraf serta pelantikan Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) dan Ahli-Ahli Lembaga Pengelola The Malay College Kuala Kangsar (MCKK). 

- BERNAMA

Sistem mudah pastikan GST capai matlamat


Publication: BH
Date of publication: Feb 27, 2014
Section heading: Bisnes
Page number: 001

Struktur sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang mudah perlu bagi memastikan keberkesanan pelaksanaannya, demikian mengikut pakar pelaksanaan cukai berkenaan dari United Kingdom (UK).

Pengurus Dasar VAT Kanan HM Revenue & Customs (pihak berkuasa cukai UK), Andrew Webb, berkata sistem GST yang rumit akan menjejaskan pelaksanaannya, meskipun cukai itu adalah struktur percukaian paling berkesan di dunia.

Beliau berkata, sistem GST yang mudah tidak mempunyai terlalu banyak kadar dan pengecualian yang akan merosakkan sistem percukaian itu apabila ia dilaksanakan kelak.

Sistem semudah mungkin

"Berdasarkan pengalaman saya, adalah relevan untuk mempunyai sistem GST semudah yang mungkin," katanya ketika ditemui sempena penganjuran Forum GST Malaysia: Pengajaran daripada United Kingdom dan Singapura anjuran Institut Kajian Strategik Antarabangsa (ISIS) di Kuala Lumpur, semalam.

Webb berkata, pihak berkuasa cukai perlu mengadakan lebih banyak pertemuan dan perbincangan dengan komuniti perniagaan serta persatuan perdagangan bagi memastikan pelaksanaan sistem GST yang mudah dan berkesan.

Bel iau berkata, menerusi pertemuan perbincangan itu, secara tidak langsung akan mengukuhkan kepercayaan dan pemahaman yang lebih mendalam mengenai keperluan masing-masing dalam pelaksanaan sistem cukai itu.

"Apa saja jenis cukai di dunia ini perlu bergantung kepada perniagaan secara keseluruhannya bagi menyokong sistem cukai kerana ia adalah kontrak. Jika mereka tidak menghormati kontrak, keseluruhan sistem akan runtuh," katanya yang juga salah seorang penceramah pada forum itu.

Webb berkata, GST yang turut dikenali Cukai Nilai Tambah (VAT) di sesetengah negara adalah sistem cukai terbaik dan mekanisme pengumpul hasil yang sangat penting.

Rang Undang-Undang GST dibentang 10 Mac


Publication: BH
Date of publication: Feb 27, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 004

Kuala Lumpur: Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 2014, akan dibentangkan pada persidangan Parlimen, 10 Mac ini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata proses penyediaan rang undang-undang itu kini pada peringkat akhir dan sedang disemak Peguam Negara.

Beliau berkata, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dijangka membentangkan rang undang-undang itu bagi bacaan kali pertama, kedua dan ketiga.

"Kita (kerajaan) perlu membentangkan rang undang-undang ini di Parlimen tahun ini juga kerana jika tidak,GST tidak dapat dilaksanakan tahun depan.

Debat undang-undang

"Sudah tentu ia (rang undang-undang itu) akan didebatkan oleh semua anggota Parlimen," katanya selepas merasmikan Forum GST Malaysia: Pengajaran dari United Kingdom dan Singapura anjuran Institut Kajian Strategik Antarabangsa (ISIS) di sini, semalam.

Turut hadir, Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia Simon Featherstone, Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, Ong Keng Yong dan Pengerusi ISIS Malaysia, Tan Sri Mohamed Jawhar Hassan.

Pada pembentangan Bajet 2014, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelaksanaanGST berkuat kuasa pada 1 April 2015 pada kadar enam peratus bagi menggantikan cukai jualan, yang kini dikenakan sebanyak lima dan 10 peratus serta cukai perkhidmatan iaitu sebanyak enam peratus.

Ahmad berkata, apabila GST dilaksanakan, akan wujud sedikit peningkatan harga pada tahun pertama ia dilaksanakan berdasarkan pengalaman negara yang sudah melaksanakan sistem cukai itu.

Bantuan tambahan

Katanya, bagi mengurangkan beban rakyat terutama golongan berpendapatan rendah terhadap impak peningkatan harga itu, kerajaan akan memberi bantuan kewangan tambahan RM300 daripada jumlah yang ditetapkan bagi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) susulan pelaksanaan GST itu.

"Kita akan ada BR1M khas RM300 yang akan diumumkan dalam Bajet 2015. Seperti yang diumumkan Perdana Menteri sebelum ini, apa juga jumlah BR1M yang akan diluluskan pada tahun depan, di atas jumlah itu akan ditambah RM300," katanya.

GST Bill to be tabled in March


Publication: NST
Date of publication: Feb 27, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 012

KUALA LUMPUR: The Goods and Services Tax (GST) Bill, which will see the introduction of the GST to replace the existing sales and services tax next year, will be tabled in Parliament next month.

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan said the Bill was in the final stage of preparation before being submitted to the Attorney-General's Chambers.

"Once tabled, it will be open for debate and it has to be passed into law this year as the GST is scheduled to be implemented in April next year," he said after opening the forum on "Malaysia's Goods and Services Tax: Possible lessons from the United Kingdom (UK) and Singapore" here yesterday. The Dewan Rakyat will convene on March 10.

Ahmad said a year after the GST implementation, there would be a rise of between 1.0 and 1.8 per cent in inflation rate.

This, he said, was to be expected as the public was in the process of adjusting to the tax system.

"Three months before the GST, the government will distribute a "shoppers guide" to the public to help them find out which goods and services to be taxed, exempted and zero rated."

On the first year of GST, the government was expected to reap a net gain of RM3 billion to its coffers, he added.

Meanwhile, the UK's Her Majesty's Revenue and Customs senior VAT (value added tax) policy manager Andrew Webb said Malaysia should implement a simple GST system because a complicated and too technical tax regime could corrupt the system.

"The GST is the best tax system in the world because it is already used by over 160 countries around the world," he added.

Singapore's Inland Revenue Authority deputy commissioner for international, investigation and indirect taxes group, Chia-Tern Huey Min said they prepared their business community for GST by having extensive consultation and feedback sessions to address and resolve the issues, as well as organising outreach programmes.

MIEA: 2014 not bad year for property mart


Publication: NST
Date of publication: Feb 25, 2014
Section heading: Business Times
Page number: 016
Byline / Author: By Muhammed Ahmad Hamdan

KUALA LUMPUR: THE year 2014 will not be a bad year for the property market as perceived by many amid tighter policies and regulations imposed by the government, said Malaysian Institute of Estate Agents (MIEA).

Its president, Siva Shanker, said the positive outlook is supported by several significant factors, including a healthy economy backed by strong domestic consumption and investment inflows.

"A lot of people think we are into a bit of a contracting market this year, and they worry that 2014 and 2015 are going to be terrible years, which I disagree," he said at a briefing on the 2014 property outlook, here, yesterday.

"I think the actual slowdown in the property market started in 2013, which means that we've already seen one barrier... We are all still here and we did fairly well," he added.

Siva said property sales are expected to be higher this year than in 2013, which saw a drop of about five to 10 per cent compared with 2012.

He said residential properties, which accounted for about 64 per cent of total sales in 2012, will continue to be the main driver of the property market this year.

Nevertheless, the market will see a consolidation in the first half of the year as it is still in a bit of a tailspin after the budget announcement and is adapting to the changes caused by the policy adjustments.

"The market is still learning to adapt with changes such as the abolishment of DIBS (Developer Interest Bearing Scheme) and the implementation of a higher real property gain tax.

"We will see the market finding its level, people getting used to all the negative publicity, the perception finding its own level, the knee-jerk reaction will be over and there will be a slight improvement in the second half of the year," he added.

Siva said other supporting factors include low interest rate and property prices, lower exposure to international ups and downs, young demographics and a market shift from primary to secondary.

"With the removal of DIBS and all the extra freebies that have been thrown in the packet for a long time, the market will clearly shift towards the secondary market, where you can purchase properties at 60 to 70 per cent the price of the brand new launch," he said.

"The young population will grow and form new households to fuel further demand in the longer run. Generally, in the long-term perspective, we have a lot of potential to grow because we are not an ageing population," he added.

Siva said the market will begin to rise in 2015 with estimated growth of between 10 and 15 per cent. The only hiccup may come from the imposition of the goods and services tax (GST) in April 2015.

"If we start the education process now and teach the public that it's not a big deal and other taxes will come down, then I think the market will react fairly reasonably to the GST," he said.

"(The year) 2015 will see a slow and steady rise, which is good for us because we don't want to see huge dramatic growth to be led by another dramatic fall... our opinion is that 2016 will see another property high," he added.

UOB jangka pasaran ekuiti naik


Publication: HM
Date of publication: Feb 24, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 037

Kuala Lumpur: UOB Asset Management (Malaysia) Berhad (UOB) menjangkakan pasaran ekuiti tempatan meningkat menjelang suku kedua tahun ini dibantu faktor mudah tunai domestik yang kukuh dan momentum daripada pelan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Ketua Pegawai Pelaburannya, Francis Eng berkata, pasaran juga dijangka perlahan pada separuh pertama namun akan mula mencatatkan peningkatan momentum menjelang separuh kedua 2014 dibantu pemulihan ekonomi Amerika Syarikat.

"Pasaran ekuiti tempatan juga dijangka mencatatkan prestasi lebih baik jika dibandingkan Indonesia atau Thailand kerana kedua-dua negara itu menghadapi tekanan makro ekonomi yang lebih besar dan ketidaktentuan politik," katanya pada majlis taklimat media mengenai jangkaan pasaran 2014 di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata, individu yang melakukan pelaburan perlu memilih syarikat dalam industri tepat bagi memastikan pelaburan dilakukan memberikan pulangan dengan UOB menjangkakan tiga sektor dengan prospek terbaik bagi tahun ini iaitu pembinaan, utiliti dan pelancongan.

Ekonomi Malaysia dijangka berkembang antara 5.0 hingga 5.5 peratus tahun ini di mana negara tidak pernah menjadi pasaran murah terutama sekali disebabkan oleh faktor mudah tunai domestik. Secara lazimnya, pasaran perniagaan Malaysia diniagakan sedikit lebih daripada kadar purata.

"Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan pengurangan subsidi mungkin menjejaskan penggunaan mudah tunai domestik namun ia dianggap sebagai kekurangan jangka pendek yang tidak dapat dielakkan demi mencapai pengukuhan keadaan fiskal negara bagi jangka waktu sederhana dan panjang," katanya.

Dalam perkembangan sama, UOB menjangkakan pemulihan ekonomi negara maju akan memacu kebangkitan semula pasaran ekuiti dunia terutama sekali di Amerika Syarikat.

Seri Paduka berangkat ke Mesyuarat Majlis Raja-Raja di Istana Negara


Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan hadir pada
Mesyuarat Majlis Raja-Raja Ke-234 yang dipengerusikan oleh
Tuanku Muhriz Tuanku Munawir di Istana Negara, Kuala Lumpur,
semalam. Turut hadir, Najib Tun Razak dan Menteri Besar
Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan (kiri). - BERNAMA
KUALA LUMPUR 27 Feb. - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah hari ini berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Ke-234 di Istana Negara.

Keberangkatan tiba Seri Paduka diiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Sultan Ibrahim.

Mesyuarat itu dipengerusikan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir yang diiringi Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Mesyuarat hari kedua itu dihadiri oleh semua Raja Melayu kecuali Pahang yang diwakili Tengku Mahkota, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Perak oleh Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah Sultan Azlan Shah.

Kesemua Yang Dipertua Negeri turut hadir.

Dalam mesyuarat itu, Raja-Raja Melayu diiringi menteri besar masing-masing manakala Yang Dipertua Negeri Melaka, Pulau Pinang dan Sabah diiringi ketua menteri masing-masing.

Yang Dipertua Negeri Sarawak pula hadir diiringi Menteri Perancangan Sumber Dan Alam Sekitar, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan yang mewakili ketua menteri.

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad dalam satu kenyataan berkata, dalam mesyuarat itu, Zulkifeli telah memberikan taklimat terkini mengenai pertahanan negara, isu keselamatan oleh Khalid manakala taklimat Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) serta kos sara hidup disampaikan oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr. Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Antara perkara lain yang dibincangkan termasuk mengenai agama Islam.

serta isu mengenai darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

serta pelantikan Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) dan Ahli-Ahli Lembaga Pengelola The Malay College Kuala Kangsar (MCKK). - BERNAMA

© Utusan Melayu (M) Bhd

Komuniti 1Malaysia beri kefahaman pada rakyat


ARKIB : 27/02/2014

KUALA KANGSAR 26 Feb. - Komuniti 1Malaysia mempunyai peranan besar membantu kerajaan memberi kefahaman kepada masyarakat dari semasa ke semasa mengenai pelbagai isu berbangkit yang ditimbulkan rakyat.

Pengarah Penerangan negeri, Aszahari Abdul Rahman berkata, pemimpin komuniti berkenaan seperti penghulu dan ketua kampung dapat menjadi pemberi maklumat tepat terhadap isu-isu berkenaan kepada masyarakat setempat.

Katanya, ini kerana kerajaan bimbang jika perkara berkenaan tidak diperjelaskan akan memberikan kesempatan kepada musuh mempertikai dan memutarbelitkan isu berkenaan sehingga akhirnya lari dari matlamat asal.

"Justeru komunikasi yang rapat antara penghulu dan ketua kampung amat penting bagi menjayakan program Komuniti 1Malaysia.

"Isu-isu seperti GST, kenaikan harga barang keperluan harian, pengurangan bantuan subsidi, program jimat belanja, pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan banyak lagi isu perlu diperjelaskan kepada orang ramai. Inilah peranan yang perlu mereka mainkan," katanya ketika berucap dalam Majlis Mesra Komuniti 1Malaysia Kuala Kangsar di Balai Penghulu Mukim Kota Lama Kiri di sini hari ini.

Pemimpin Komuniti 1Malaysia dari tujuh buah komuniti terdiri daripada penghulu mukim dan ketua kampung terlibat dalam program itu.

Aszahari berkata, buat masa ini terdapat 90 buah Komuniti 1Malaysia di kampung dan taman manakala 58 buah Kelab Komuniti 1Malaysia di sekolah seluruh Perak telah diwujudkan.

"Bagaimanapun jumlah itu boleh dikembangkan khidmatnya kepada semua kampung dan sekolah lain yang tidak mempunyai pasukan tersebut sebagai usaha meningkatkan perpaduan dan kerjasama antara satu sama lain," katanya.

Beliau turut meminta semua komuniti terlibat memperbanyakkan program menjalinkan hubungan harmoni dengan menerapkan amalan konsep sukarelawan melibatkan ahli komuniti bersama masyarakat sebagai mengaktifkan komuniti masing-masing.

Sementara itu katanya, pihak Komuniti 1Malaysia juga telah mendapat kebenaran bagi mendapatkan khidmat sukarela peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bagi menyertai sebarang program anjurannya.

Ini menurutnya, termasuklah dalam aktiviti kerja gotong-royong, kerja-kerja amal, lawatan dan lain-lain khidmat yang boleh mengeratkan hubungan masyarakat dan percambahan minda.

© Utusan Melayu (M) Bhd

GST perlu ikut kesesuaian negara


ARKIB : 27/02/2014

KUALA LUMPUR 26 Feb. - Konsep cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang bakal dilaksanakan tahun depan tidak perlu mengikut contoh-contoh sedia ada, sebaliknya harus berbeza mengikut kesesuaian di negara ini.

Pengurus Kanan Dasar Cukai Nilai Tambah (VAT) di firma HM Revenue & Customs (HMRC), United Kingdom, Andrew Webb berkata, GST perlu digubal mengikut kesesuaian negara masing-masing kerana pelaksanaannya itu nanti akan memberi kesan kepada pelbagai pihak.

Beliau walau bagaimanapun, turut menekankan bahawa ciri-ciri asas GST itu perlu ada supaya tidak kelihatan seperi cukai yang jauh berlainan.

"Kini, terdapat banyak garis panduan boleh dilihat untuk dijadikan rujukan oleh Malaysia ke arah melaksanakan GST dengan lancar dan kondusif.

"Apa yang penting, apabila GST ini dilaksanakan, cukai itu seharusnya boleh membantu golongan berpendapatan rendah," katanya ketika menceritakan pengalamannya pada Forum Kebangsaan ‘Cukai Barang dan Perkhidmatan Malaysia: Pengajaran dari United Kingdom dan Singapura’ di sini hari ini.

Tambahnya lagi, GST secara keseluruhannya adalah baik untuk negara dalam menjana perolehan dan sememangnya sudah terbukti di United Kingdom sejak dilaksanakan.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya Kumpulan Antarabangsa, Penyiasatan dan Cukai Tidak Langsung Lembaga Hasil Dalam Negeri Singapura (IRAS), Chia Tern Huey Min berkata, GST dilaksanakan sejak 1994 dan negara pada ketika itu berhadapan cabaran untuk melaksanakannya dalam jangka masa pendek.

"IRAS justeru mengambil beberapa langkah dalam mengatasi kekangan masa dengan memastikan syarikat-syarikat terlibat bersedia untuk GST, melancarkan program publisiti yang menyasarkan ahli perniagaan dan orang awam di samping persediaan bagi pihak IRAS sendiri.

"Program seperti seminar, kelas dan lawatan antara medium yang sesuai untuk mendekati golongan berkaitan supaya mereka benar-benar memahami keperluan dan kepentingan peranannya terhadap pelaksanaan GST," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Rang undang-undang GST dibentang Mac


ARKIB : 27/02/2014
Oleh NUR HANANI AZMAN
ekonomi@utusan.com.my
Ahmad Maslan dan Jawhar Hassan (kiri) memperkatakan sesuatu
pada majlis Forum Kebangsaan GST di Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR 26 Feb. - Rang undang-undang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan dibentangkan di Dewan Rakyat yang bersidang mulai 10 Mac ini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, ketika ini proses penyediaan draf rang undang-undang itu berada di peringkat akhir dan sedang disemak oleh pejabat Peguam Negara.

Beliau berkata, pembentangan rang undang-undang berkenaan ke Parlimen tahun ini adalah perlu kerana jika tidak, GST tidak dapat dilaksanakan tahun depan.

"Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dijangka membentangkan rang undang-undang itu bagi bacaan kali pertama, kedua dan ketiga.

"Pembentangan ini seterusnya sudah tentu akan didebatkan oleh semua anggota Parlimen," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Kebangsaan ‘Cukai Barang dan Perkhidmatan Malaysia: Pengajaran daripada United Kingdom dan Singapura’ di sini hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) Malaysia, Tan Sri Mohamed Jawhar Hassan dan Ketua Eksekutif ISIS, Tan Sri Rastam Mohd. Isa.

Forum anjuran ISIS itu bertujuan menangani setiap isu berkaitan pelaksanaan GST menerusi perkongsian pengalaman oleh pakar-pakar dari negara yang telah melaksanakannya iaitu United Kingdom dan Singapura.

Forum berkenaan mendapat sambutan lebih 130 peserta terdiri daripada para pengarah, ketua pegawai kewangan, pengurus dan penganalisis ekonomi syarikat-syarikat tempatan.

Dalam pembentangan Bajet 2014 lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan GST pada kadar enam peratus bermula April 2015, menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan sebanyak 16 peratus.

Menurut Ahmad, berdasarkan pembentangan oleh wakil dari dua buah negara itu, sebahagiannya adalah dalam pengetahuan pihak Kementerian Kewangan dan selebihnya dikira sebagai elemen baharu yang dilihat berpotensi untuk dikaji dengan lebih mendalam.

Beliau berkata, pengalaman pelaksanaan GST di United Kingdom misalnya, menunjukkan terdapat kadar sifar di mana hanya diguna pakai dalam situasi tertentu.

"Selain United Kingdom dan Singapura, kami juga tidak terlepas pandang akan sistem pelaksanaan GST di lebih 100 buah negara lain dalam usaha menghasilkan rang undang-undang yang relevan," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Malaysia should simplify GST structure, says UK expert


Posted on February 27, 2014, Thursday

KUALA LUMPUR: Malaysia should keep the tax structure for the goods and services tax (GST) in a simple form in order to facilitate its implementation, said a UK expert.

Andrew Webb, Senior VAT Policy Manager at HM Revenue and Customs (the UK’s customs and tax department) said the GST is one of the most efficient tax mechanisms in the world, but if the structure becomes too complicated it will taint the system.

“Malaysia should keep the tax as simple as possible – not too many rates and exemptions because it will corrupt the system,” he told reporters on the sidelines of the National Forum on Malaysia’s GST: Possible Lesson from the UK and Singapore, here yesterday.

Webb, one of the speakers at the forum, said the government via its tax authorities should engage more with the business community and trade associations to develop trust and understanding between one another, which could then help make the transaction and implementation easier.

“Any kind of tax in this world has to rely on businesses as a whole to support the system because it is a contract. If they don’t honour the contract, the whole system will collapse,” he added.

Webb said the GST (also known as the Value Added Tax (VAT) in certain countries) “is the best tax system and a very important revenue raiser – about 158 countries have implemented such a system, including 28 countries in the European
Union.”

“If the GST is a poor tax system, people wouldn’t have implemented it. In the UK, large businesses contribute a significant amount to VAT revenues.

“VAT is a major tax for the UK and it provides the government with a stable and reliable source of revenue,” he added.

Meanwhile, another speaker, Inland Revenue Authority of Singapore Deputy Commissioner of International, Investigation and Indirect Taxed Group, Chia-Tern Huey Min, said higher-income groups and foreigners contribute more than 80 per cent of the GST collection in the republic. — Bernama

Ke mana arah tuju TPP?


FARAH ZAMIRA FARUSH KHAN
27 Februari 2014
Mustapa (kanan, depan) bersama menteri perdagangan negara
TPP dalam mesyuarat di Singapura yang berakhir, kelmarin. - FOTO: AFP
JIKA diukur berdasarkan kenyataan menteri-menteri negara dalam rundingan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) selepas mesyuarat di Singapura, kelmarin, seolah-olah tiada perkembangan baru dalam rundingan itu kerana mereka masih lagi gagal mencapai persetujuan bagi isu-isu sensitif dalam TPP.

Pakar undang-undang dari Universiti Auckland di New Zealand, Jane Kelsey yang mengikuti perkembangan mesyuarat empat hari bermula 22 Februari lalu itu berkata, ada dua sebab utama rundingan itu gagal dimuktamadkan di Singapura.

"Pertama, rundingan berhubung akses pasaran bagi produk pertanian masih buntu kerana Amerika Syarikat (AS) dan Jepun enggan berganjak daripada kedudukan mereka manakala negara TPP lain hanya menjadi pemerhati apabila dua negara ini 'bertarung' dalam isu tersebut.

"AS tuntut Jepun berkompromi dalam lima produk sensitif iaitu beras, daging lembu dan babi, gula, gandum dan tenusu, selain produk automotif tetapi AS sendiri tidak mahu membuka pasaran automotifnya kepada Jepun," menurut Kelsey.

Selain itu, menurut Kelsey, perkara kedua menyebabkan tiada kata putus di Singapura adalah semua kerajaan terlibat tidak dapat membuat keputusan berhubung beberapa isu dasar dan peraturan.

Dalam TPP, semua negara perlu bersetuju dengan satu peraturan sama bagi semua perkara sebelum rundingan dapat dimuktamadkan.

Kos rundingan tidak sebesar kesan buruk masa depan

"Berapa lama kita perlu membuang sumber yang terhad untuk rundingan ini, yang mana pulangan yang diharapkan adalah sangat rendah tetapi risiko terhadap kedaulatan undang-undang negara sangat tinggi," soal Kelsey yang menganggarkan kos mesyuarat di Singapura bagi delegasi New Zealand mencecah AS$100,000 (RM327,000).

Namun, bagi gabungan Bantah TPPA yang menentang penyertaan Malaysia dalam TPP, isu kos rundingan hanyalah isu kecil jika dibandingkan dengan kesan yang mungkin dihadapi jika negara menandatangani TPP, khususnya di bawah bab Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara (ISDS).

Pengerusi Bersama Bantah TPPA, Azlan Awang berkata, jika Malaysia menandatangani TPP yang diselitkan dengan bab ISDS, negara akan menanggung lebih banyak kos pada masa depan, terutama jika kerajaan disaman syarikat luar di bawah ISDS.

"Berdasarkan kes-kes sebelum ini, sesebuah negara perlu mengeluarkan kos pembelaan untuk kes saman di bawah ISDS secara puratanya AS$6 juta (RM19.6 juta), iaitu untuk pasukan pembelaan dan menggerakkan tenaga kerja di kementerian berbeza untuk menghadapi kes itu.

"Ini baru kos, belum lagi dikira saman ratusan juta ringgit oleh syarikat luar ke atas kerajaan," katanya sambil menambah kebimbangan utama adalah kedaulatan negara mungkin tergadai selepas TPP ditandatangani.

Dalam taklimat media baru-baru ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengulangi pendirian Malaysia yang tidak akan berkompromi dalam perkara melibatkan perlembagaan, kuasa kerajaan negeri dan dasar-dasar utama negara.

Pakar dari UK saran struktur GST dipermudah


26 Februari 2014

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu mewujudkan struktur cukai barang dan perkhidmatan (GST) dalam bentuk yang mudah bagi menyenangkan pelaksanaannya, kata seorang pakar dari UK.

Pengurus Polisi Kanan VAT di HM Hasil dan Kastam (Jabatan Kastam dan Eksais UK) Andrew Webb berkata, GST adalah satu daripada mekanisme percukaian paling efisien di dunia.

Bagaimanapun, katanya, jika struktur cukai itu terlalu rumit, ia akan menjejaskan sistem berkenaan.

"Malaysia perlu mewujudkan cukai itu semudah mungkin - tidak terlalu banyak kadar dan pengecualian kerana ia akan merosakkan sistem itu," katanya kepada pemberita di Forum Nasional Mengenai GST Malaysia: Kemungkinan Pengajaran dari UK dan Singapura, di sini hari ini.

Webb, seorang daripada penceramah di forum itu berkata, kerajaan melalui pihak berkuasa percukaiannya perlu sering berbincang dengan komuniti perniagaan dan persatuan perniagaan bagi memupuk kepercayaan dan kefahaman antara satu sama lain.

Melalui usaha itu, katanya, ia akan membantu menjadikan transaksi dan pelaksanaan GST lebih mudah.

"Sebarang bentuk cukai dalam dunia ini pada keseluruhannya bergantung kepada perniagaan untuk membantu sistem berkenaan kerana ia adalah satu kontrak. Jika mereka tidak mematuhi kontrak, seluruh sistem akan musnah," katanya.

Webb berkata, GST (juga dikenali sebagai Cukai Tambah Nilai (VAT) di sesetengah negara) adalah sistem percukaian terbaik dan pengumpul hasil yang sangat penting.

Menurutnya, sebanyak 158 negara telah melaksanakan sistem itu, termasuk 28 negara di Kesatuan Eropah.

"Jika GST merupakan sistem percukaian yang lemah, mereka tidak akan melaksanakannya. Di UK, perniagaan besar menyumbangkan jumlah yang besar kepada hasil VAT.

"VAT adalah cukai penting untuk UK dan ia merupakan sumber hasil yang boleh diharap dan stabil kepada kerajaan," katanya.

Sementara itu, seorang lagi penceramah, Timbalan Pesuruhjaya bahagian Antarabangsa, Penyiasatan dan Kumpulan Dicukai Secara Tidak Langsung, Pihak Berkuasa Hasil Dalam Negeri Singapura, Chia-Tern Huey Min, berkata kumpulan berpendapatan tinggi serta warga asing menyumbangkan lebih daripada 80 peratus kutipan GST di republik berkenaan.- Bernama

Rang Undang-Undang GST dibentang 10 Mac


26 Februari 2014

KUALA LUMPUR - Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014 akan di bentangkan pada mesyuarat pertama, penggal kedua Dewan Rakyat, yang bersidang mulai 10 Mac.

Menurut Kementerian Kewangan, proses penyediaan draf rang undang-undang itu kini di peringkat akhir dan sedang disemak oleh Peguam Negara.

Kerajaan perlu bentangkan rang undang-undang tersebut di Parlimen tahun ini juga kerana jika tidak, GST tidak dapat dilaksanakan tahun depan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dijangka membentangkan rang undang-undang itu bagi bacaan kali pertama, kedua dan ketiga.

Pembentangan tersebut turut dijangka akan didebatkan oleh semua ahli Parlimen.

Pada Oktober lepas, semasa pembentangan Belanjawan 2014 di Parlimen, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan GST berkuat kuasa 1 April 2015 pada kadar enam peratus, menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan sebanyak 16 peratus. - Bernama

TPP: Malaysia minta fleksibiliti bidang tertentu


25 Februari 2014
Datuk Seri Mustapa Mohamed.
KUALA LUMPUR - Malaysia akan terus meminta fleksibiliti dan 'pengasingan' dalam menangani isu-isu berkepentingan pada mesyuarat perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP). 

Mesyuarat peringkat menteri selama empat hari di Singapura itu berakhir hari ini. Ia bermula pada Sabtu lalu.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamedberkata isu-isu penting itu termasuk Bumiputera, pemerolehan kerajaan, alam sekitar, buruh, hak cipta intelektual dan syarikat milik negara.

Dalam soal akses pasaran barangan, Mustapa berkata Malaysia bersedia untukmemberi komitmen menyeluruh 'namun bergantung kepada imbangan keseluruhanrundingan'.

"Setakat ini Malaysia telah mencapai kemajuan baik dalam perbincangan dua hala mengenai akses pasaran," kata beliau dalam satu kenyataan.

Mengenai tembakau, Mustapa berkata pegawai Malaysia telah mengadakan rundingan tidak rasmi dengan pegawai dari beberapa negara untuk mendapatkan pengecualian TPP bagi tembakau dan produk tembakau.

Mustapa berkata Malaysia akan terus mengadakan pertemuan dalam negeri denganramai golongan berkepentingan untuk berkongsi hasil mesyuarat di Singapura itu dan mengenai masa depan. 

"Matlamat mesyuarat peringkat menteri itu adalah untuk menimbangkan kemungkinan pilihan dan mengkaji kompromi mengenai isu-isu berbangkit daripada pertemuan Disember 2013.

"Rundingan intensif empat hari itu tertumpu kepada aspek akses pasaran," katanya. 

Mustapa berkata menteri-menteri perdagangan mencapai kemajuan dalam sebahagian daripada isu berbangkit namun masih ada perbezaan besar dalam bidang yang agak sukar seperti hak cipta intelek, syarikat milik kerajaan dan alam sekitar.

Dalam bidang berkenaan, para menteri memutuskan pilihan supaya perunding terus berbincang bagi mencapai kompromi yang sesuai, kata beliau.

Dalam aspek akses pasaran, mereka bertukar-tukar maklumat mengenai kemajuanpelbagai rundingan dua hala. 

"Menteri-menteri turut membincangkan pelbagai pilihan dalam usaha meneruskanrundingan dalam soal akses pasaran dan rundingan dua hala," katanya. 

Sementara itu, bercakap pada sidang akhbar di Singapura, Mustapa berkata Malaysia berpuas hati terhadap hasil mesyuarat itu walaupun belum ada hasil kukuh.

"Belum ada perjanjian, tetapi sekurang-kurangnya kita mencapai kemajuan. Kita perlu tinjau semua perkara berkepentingan, dan jika ia perkara asas berkaitan dasar, kita atau undang-undang kita, sukar untuk kita berkompromi," katanya. - Bernama

TPP: Isu tarif US-Jepun jadi tumpuan


WARTAWAN SINAR HARIAN
25 Februari 2014

SINGAPURA - Isu tarif US-Jepun akan menjadi tumpuan pada hari terakhir mesyuarat Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) Peringkat Menteri di sini, yang mungkin membuka ruang untuk memuktamadkan rundingan perdagangan bebas itu lebih awal.

Selepas tiga hari rundingan pleno dan perbincangan dua hala, dua kuasa ekonomi dunia itu belum mencapai persetujuan terhadap isu terbabit.

US dan Jepun gagal mencapai persetujuan melibatkan lima produk ladang termasuk beras, gandum dan daging lembu, dengan Jepun mahunya dikecualikan daripada pemansuhan tarif.

Namun US mahukan sebaliknya dan berharap Tokyo akan membenarkan pengurangan tarif ke atas sebahagian daripada lima produk berkenaan.

Walaupun ada perbezaan, harapan masih ada memandangkan kedua-dua negara bersetuju untuk terus berbincang bagi mencapai persetujuan.

Wakil perdagangan US Michael Froman pada Isnin berkata US dan Jepun akan terus bekerjasama bagi merapatkan perbezaan yang ada antara mereka dalam rundingan perdagangan.

Mesyuarat TPPA peringkat menteri bermula di Singapura Sabtu lepas dengan harapan untuk membincangkan isu-isu baharu dan tradisional berkaitan perdagangan dan pelaburan.

Menteri-Menteri Perdagangan dan para pegawai dari Australia, Brunei Darussalam, Kanada, Chile, Jepun, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Amerika Syarikat, Vietnam dan Singapura hadir pada pertemuan empat hari itu.

Malaysia diwakili Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Sepanjang tiga hari lepas, menteri-menteri perdagangan berusaha keras untuk membawa isu-isu ke peringkat seterusnya, termasuk Mustapa yang bukan sahaja menemui rakan sejawatannya dari negara anggota TPPA semasa sesi pleno, malah mengadakan mesyuarat dua hala.

Malaysia sentiasa membuat pendirian jelas dengan mengetengahkan kebimbangan dan sensitiviti khusus dalam bidang pemerolehan kerajaan, syarikat milik negara, isu Bumiputera, alam sekitar dan ISDS (penyelesaian pertikaian pelabur negara).

Ini selain perlunya fleksibiliti termasuk menetapkan tempoh peralihan dan komitmen khusus sesebuah negara.

Dalam misi untuk melindungi kepentingan negara, Mustapa sebelum ini dipetik sebagai berkata bahawa draf teks Perjanjian TPPA itu akan diumumkan bagi membolehkannya diteliti secara terperinci dan perbahasan awam sebelum sebarang perjanjian akhir ditandatangani. - Bernama

TPP: Syarikat Bumiputera tidak akan ketinggalan


24 Februari 2014

SINGAPURA - Syarikat Bumiputera yang besar tidak akan secara automatik ketinggalan dalam persaingan dengan syarikat asing berikutan perjanjian perdagangan Perkongsian Trans Pasifik (TPP) tetapi sebaliknya akan mempunyai peluang untuk membida kontrak asing di negara-negara anggota TPP yang lain.

Ketua Pusat Yayasan Temasek bagi Perdagangan Dan Rundingan (TFCTN) Dr Deborah Elms berkata: "Saya tahu dasar Bumiputera sangat sensitif di Malaysia dan saya hanya mahu menangani kebimbangan yang berterusan mengenai mengapa perlu membuka perolehan.

"Jawapan untuk itu ialah sehingga 40 peratus daripada ekonomi ialah barang dan perkhidmatan yang kerajaan beli. Jadi, jadi jika tidak membukanya, maka akan terlepas dari awal lagi banyak aktiviti ekonomi. 

"Jadi, itulah sebabnya ia menjadi sebahagian daripadaa perjanjian ini. Tetapi, bagi dasar Bumiputera khususnya, ingin saya nyatakan bahawa perjanjian itu tidak membuka semua perolehan kerajaan ... bukan setiap klip kertas, tidak setiap pensil yang kerajaan beli," kata Elms kepada Bernama di luar acara mesyuarat peringkat menteri TPP di sini.

Menteri-menteri Perdagangan dan pegawai dari Australia, Brunei Darussalam , Kanada, Chile, Jepun, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Amerika Syarikat, Vietnam dan Singapura menghadiri rundingan perdagangan empat hari yang bermula pada Sabtu.

Malaysia diwakili oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Semasa menjelaskan bagaimana TPP berfungsi, Elms berkata hanya bahagian-bahagian tertentu dalam perolehan kerajaan akan dibuka dan bagi pembelian Persekutuan.

Beliau berkata kebanyakan syarikat Bumiputera adalah perusahaan kecil dan sederhana di Malaysia tetapi masih layak untuk kontrak-kontrak yang tidak akan dibuka untuk persaingan.

"Walaupun syarikat Bumiputera yang besar akan layak untuk kontrak kerajaan, tetapi mereka perlu untuk membuat tawaran dalam persaingan dengan syarikat asing. Tetapi, itu tidak bermakna mereka secara automatik ketinggalan dalam persaingan itu, ia hanya bermaksud bahawa mereka perlu membuat tawaran, " katanya.

Elms berkata syarikat-syarikat itu kini mempunyai peluang untuk membida dalam 40 peratus daripada kontrak di negara-negara anggota TPP yang lain. 

"Saya menjangka banyak syarikat Malaysia ... yang besar ... sepatutnya bersaing di pasaran perolehan lain juga, supaya mereka mendapat tawaran bagi produk dan perkhidmatan negara-negara lain.

"Saya tidak yakin syarikat-syarikat Bumiputera akan secara automatik ketinggalan akibat daripada TPP.

"Saya fikir mereka sebenarnya mungkin mendapat manfaat daripada TPP kerana saiz pasaran akan meningkat untuk mereka," katanya.

Beliau berkata syarikat-syarikat tidak perlu takut walaupun akan wujud lebih banyak persaingan tetapi keseluruhan saiz pasaran akan meningkatkan perolehan bukan sahaja di Malaysia tetapi saiz pasaran di luar Malaysia. 

Sebagai contoh, kejayaan Singapura berikutan pemeteraian FTA dengan Amerika Syarikat, beliau berkata FTA Singapura-AS kini berusia 10 tahun, dan jumlah perdagangan antara kedua-dua negara melonjak dan menjadikan Singapura destinasi terbesar bagi pelaburan AS di Asia. 

Beliau berkata pelaburan masuk sebegini yang Malaysia boleh jangkakan dengan TPP kerana terdapat lebih banyak lagi dalam perjanjian ini berbanding kebanyakan FTA.

Beliau menjelaskan bahawa ia bukan sahaja memberi laluan kepada barang-barang tetapi juga pelaburan, perkhidmatan serta semua jenis komitmen yang boleh menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara tuan rumah lebih dikehendaki.

"Bagi syarikat, perniagaan, individu ... dan saya rasa itulah perkara utama yang didapati daripada perjanjian perdagangan bebas. Ia adalah sambungan dan rangkaian ke dalam pasaran lain, supaya anda mengambil kesempatan daripada pasaran yang lebih luas daripada apa yang ada dalam negara," katanya. 

Oleh kerana pasaran dalam negara terlalu kecil, beliau berkata: "Anda perlu mengambil kesempatan terhadap ekonomi global dan mendapatkan sumber dan input dari kawasan seluas mungkin.

"Dengan TPP, apa yang penting ialah ia memberi 12 pasaran untuk mendapatkan komponen dan bahan-bahan mentah dan untuk menjual kepada 12 pasaran utama.

"Ini juga penting, kemungkinan pengembangan pada masa depan," katanya. - Bernama

Expert: Keep GST structure simple


Published: Thursday February 27, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Thursday February 27, 2014 MYT 7:36:50 AM

KUALA LUMPUR: Malaysia should keep the tax structure for the goods and services tax (GST) in a simple form to facilitate its implementation, according to an expert.

Andrew Webb, senior VAT policy manager at HM Revenue and Customs (the UK’scustoms and tax department) said the GST was one of the most efficient tax mechanisms in the world, but if the structure became too complicated it would taint the system. “Malaysia should keep the tax as simple as possible,” he told reporters on the sidelines of the National Forum on Malaysia’s GST: Possible Lesson from the UK and Singapore here yesterday. – Bernama

GST Bill to be tabled in Dewan Rakyat soon


Published: Thursday February 27, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Thursday February 27, 2014 MYT 8:04:03 AM

KUALA LUMPUR: The Goods and Services Tax Bill is in the final stage of being drafted and expected to be tabled at the next Dewan Rakyat sitting from March 10.

The Bill would have to be tabled this year for it to be ready for GST implementation on April 1 next year, said Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan.

He said the draft was being reviewed by the Attorney-General’s Chambers.

“We hope to table it in the coming Parliament meeting,’’ he told reporters at a national forum on the GST here yesterday.

On another matter, Ahmad said a special RM300 aid under the BR1M programme would be announced later this year for households earning RM4,000 and less to provide relief from the GST burden.

Added to the regular BR1M, if it is maintained at RM700, the total handout would be RM1,000, he said.

During the Budget 2014 announcement last year, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said the GST would be imposed at the rate of 6% on selected goods and services.

The GST will replace the current consumption tax, which consists of a sales tax of 10% and 5% service tax.

At the forum, the Federation of Malaysian Consumers’ Associa­tions (Fomca) expressed its concern on the lack of communication and engagement between the authorities and the people on the GST.

Fomca CEO Datuk Paul Selvaraj said consumers feared the GST would burden them as many of them were currently exempted from income tax and they wanted effective mechanisms to bring up their issues.

He said the Government needed to build confidence on the GST as consumers wanted the funds collected to be well-spent and their quality of life improved.

Giving the British view, HM Revenue and Customs senior VAT (Value-Added Tax) policy manager Andrew Webb said the government discussed with people from various industries and groups on the VAT system (similar to the GST) before it was introduced in Britain in 1973.

Webb said it spent a lot of time through various ways to communicate with individual taxpayers and taxpayers’ organisations to build trust and understanding.

He said they published the draft law for people to see and consult on it for a period of time before it was passed in Parliament.

Others need the cash more


Published: Wednesday February 26, 2014 MYT 12:00:00 AM 
Updated: Wednesday February 26, 2014 MYT 9:08:21 AM

I REFER to the article “17,000 turn down BR1M aid offer” (The Star, Feb 24) where these people felt they were not poor enough to qualify for the subsidy.

The magnanimous gesture from these considerate people shows that Malaysians have a high sense of responsibility not to accept subsidies if they feel they don’t deserve them.

I have also heard of parents who say it is not right for them to apply for educational aid or scholarships for their children as there are others who need the assistance more urgently.

I think the public are becoming more conscious that subsidies are a big burden on the government budget and should only be used for deserving cases to avoid wastage of public funds .

The high subsidies on fuel and rice are also encouraging smuggling activities in the border areas, and benefiting foreigners who buy the smuggled items.. I believe most Malaysians can accept the Prime Minister’s explanation why it is necessary to make further cut backs on the subsidies as part of the fiscal measures to tackle the annual problem of budget deficits and high amount of public debt.

In addition, the government is also scheduled to implement the long delayed Goods and Services Tax (GST) next year, after postponing it several times in the past.

The GST is important for strengthening the revenue system, which is weak because so few are paying income tax. Malaysia has also to prepare for the future when oil revenues start to decline.

The fiscal measures are challenging to the Government, and most of all to the Prime Minister, because there will be a lot of political risks in taking tough measures to put the Government’s finances on a secure footing and thereby enable the country’s development to proceed smoothly towards achieving the status of a developed country by 2020.

While strengthening the revenue collection through GST and implementing better enforcement on tax compliance, measures to curb wasteful spending and make Government purchases more efficient are also essential for balancing the budget and reducing borrowing. In fact , these austerity measures to weed out unnecessary spending are crucial towards making the Government’s case for fiscal reforms more receptive to the public.

Despite the political risks , the Government cannot back track on the fiscal, economic and other policy reforms under its Government (GTP) and Economic Transformation Programmes (ETP). as it will send a damaging signal to the business world and the financial markets that Malaysia is not serious on reforms.

In times of trouble, such an image can seriously bring down the economy and lead to business failures and unemployment, with all the social and political instability that goes with a failed economy.

I urge the Government to stand firm on its reform agenda. I am confident that with their maturity and sense of responsibility towards the future generation, most people will accept the reforms as a necessary sacrifice for a stronger country.

If we can learn from history, greatness to presidents and prime ministers comes from their determination to do what is best for their people.

TAN SRI MOHD SHERIFF MOHD KASSIM
Kuala Lumpur

GST not regressive, Customs rep insists


BY ZURAIRI ARFEBRUARY 26, 2014
A Customs representative insists that the goods and services tax (GST)
due to be implemented by Putrajaya in 2015 will not burden the poor more
than the rich. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, Feb 26 ― The goods and services tax (GST) due to be implemented by Putrajaya in 2015 will not burden the poor more than the rich, a customs representative insisted today amid criticism that middle-income earners will be hit the worst by the consumption tax.

In a forum on the GST here, Subromaniam Tholasy from the Royal Malaysian Customs Department accused critics of ignoring the effect of the consumption tax replacing the sales and services tax.

“I’m not questioning their methodology … But there were some assumptions made to arrive at these numbers,” said Subromaniam, who is the director of the Internal Tax Division.

A regressive tax is defined as one that is applied uniformly, and takes a larger percentage of income from low-income groups than from high-income groups.

Malaysia currently charges 10 per cent sales tax for manufacturing and imports, and six per cent services tax especially for food and beverages.

This comes as the Penang Institute claims that middle-income earners will suffer the most from the implementation of GST since it will eat a bigger chunk of their income.

While lower-income earners will benefit from cash handouts and high-income earners will save money from income tax cuts, the think tank said that those in the middle will receive neither benefit.


Dr Lim Kim Hwa, the head of economic in Penang Institute, was one of Subromaniam’s fellow panellist today, and was the lone voice against the implementation of GST in the forum.

Lim claimed that on average, a Malaysian will have to fork out RM90 per month to pay for GST, which makes up around 2.52 per cent of his income.

The think tank also claimed that the GST will raise the consumer price index (CPI) by 3.86 per cent.

In defence, Subromaniam said it is impossible to arrive at that number unless one knows the exact effect on each item on the CPI basket.

According to the think tank’s study released in November 2013, households earning RM2,500 per month will be the worst hit, as the GST will cost them 2.67 per cent of their total monthly income.

Penang Institute also noted that certain professions will bear a higher burden of GST, such as technicians, clerical and services workers, farmers, and fishermen.

In addition, single and young Malaysians below 24 years old; Bumiputera-led families; and those staying in Peninsular Malaysia will also be burdened more.

While tabling Budget 2014 in November last year, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced that Malaysia will finally implement the long-delayed GST at 6 per cent beginning April 2015 to tackle its chronic deficit.

The GST is a consumption tax, meaning all Malaysians will be taxed according to their level of spending, regardless of income. This differs from income tax that is only applicable after a certain salary level is exceeded.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/gst-not-regressive-customs-rep-insists#sthash.3lM0YZhq.dpuf

Compliance hurdle to GST, Malaysian taxmen told


BY ZURAIRI ARFEBRUARY 26, 2014
Compliance may be an obstacle, but Customs estimates that more than
80 per cent of businesses will not have to register for GST. — Reuters file pic
KUALA LUMPUR, Feb 26 — Compliance will be a challenge in the implementation of the goods and services tax (GST), United Kingdom and Singaporean tax collectors told their counterparts in Malaysia ahead of the introduction of the consumption tax in Malaysia in 2015.

In a forum on GST here, they also listed down difficulties in imposing the tax on digital services, as well as the possibility of fraud, but conceded that GST was an important revenue source for the federal government, and one of the best ways to broaden the tax base.

“It can create a number of definition and boundary issues that would require attention in its implementation,” said Andre Webb, a senior policy manager with the UK’s HM Revenue and Customs.

Webb noted that when the UK began implementing its Value Added Tax (VAT) — its equivalent to the GST — over 30 years ago, it experienced a growing “VAT Gap”.

The “VAT Gap” refers to the difference between the actual and theoretical revenue that the tax would collect in an ideal system.

The gap was mainly caused by cross-border fraud, and periods when some UK citizens did not comply following increasing levels of household debt.

Webb said between £500 million (RM2.7 billion) and £1 billion was lost through fraud in UK in 2011, compared with its VAT revenue of £79.5 billion that year.


A study released in September 2013 showed that around €193 billion (RM870.8 billion) was lost among members of the European Union in 2011 owing to non-compliance or non-collection of VAT or its equivalent.

The UK imposes a VAT of 20 per cent on most goods and services, and a reduced tax of 5 per cent for certain goods.

Companies with revenue of less than £79,000 do not have to register for the consumption tax.

Singapore has a higher revenue threshold of S$1 million (RM2.6 million) and imposes a GST of 7 per cent on almost every item and service.

“We have a filing compliance rate of around 99 per cent,” said Chia-Tern Huey Min, the Deputy Commissioner of International, Investigation and Indirect Taxes Group with the Inland Revenue Authority of Singapore.

This high rate of compliance, said Chia, was a result of the high threshold, necessitating the GST to be collected from a relatively small number of businesses.

It is estimated that only 15 per cent of businesses in Singapore needs to register for the GST, and despite forming only 43.3 per cent of the taxpayer base, they contributed 81.5 per cent of total revenue in 2011.

Overall, more than 80 per cent of GST collections in Singapore was contributed by the higher-income groups and foreigners, Chia said.

The forum today was organised by the Institute of Strategic and International Studies (ISIS) Malaysia, and was attended by key figures from the tax, business and banking industries.

Malaysia will start imposing GST in April 2015, and is expected to reap an extra RM22 billion from its implementation.

With a business turnover threshold of RM500,000, the Royal Malaysian Customs Department estimates that over 80 per cent of businesses will not have to register for GST.

- See more at: http://www.themalaymailonline.com/money/article/compliance-hurdle-to-gst-malaysian-taxmen-told#sthash.ue6zVd1v.dpuf

A real taxing deal


Posted on 25 February 2014 - 08:12pm
R. Nadeswaran

THE opposition to the Automated Enforcement System (AES) was overwhelming. Even the politicians on the government side did not hide their contempt for what was deemed as the "piratisation" of the enforcement of traffic laws.

It was not the system that was in question, but the methodology used in awarding the "sweetheart" deals to two companies. After all the hoo-ha, the government decided to take it upon itself to implement the system and in the process, has talked about compensating the two firms to the tune of RM400 million.

How the figure was arrived at will continue to be hotly debated.

With 13 months to go before the implementation of the goods and services tax (GST), the policymakers have yet again put their feet in their mouths by entering into a "profit-sharing" agreement with a private firm.

This unprecedented arrangement has been reported in the media and its pitfalls have been highlighted by a financial institution commenting on MyEG's announcement that it had signed a letter of award with the Customs Department to wire up businesses that are required to pay tax to the government.

CIMB Research analyst Nigel Foo says MyEG will get 20% of revenue collected – above a preset base.

This 20% is based on an understanding that 50% of revenue collected will go to the government, while the remaining 50% will go to MyEG's consortium which was awarded the project and in which MyEG has a 40% stake.

"Phase 1 of the project's revenue base case is around RM800mil annually, growing 8% to 9% every year," Foo told clients in a report.

So, in short, 50 sen out of every ringgit that all Malaysians will have to pay in GST will end up in someone else's pocket – not the government coffers.

And mind you, the contract is for a period of six years, commencing from April 1 and this means billions meant for the government will go into "administration, management and collection".

News of this agreement has got tongues wagging and more importantly, this was a "negotiated tender exercise" without open tenders or prior consultation with the stakeholders.

The obvious question will be to ask the need for a third party to collect government revenue. The obvious answer will be that "we do not have the resources and the expertise" which is no longer acceptable.

For the record, let it be said that the department has collected and is continuing to collect government sales tax without any help or support from any outside party.

Shouldn't the department undertake the exercise and make a one-off payment and pay maintenance costs instead of losing half its revenue in perpetuity?

One would have thought that after the AES fiasco, the government would have accepted the need for public consultation and the practice of negotiated deals.

This deal flies directly in the face of the "new" government policy of open tenders which was announced by Minister in the Prime Minister's Department Datuk Paul Low four weeks ago.

These are issues that cause the rakyat to be sceptical and suspicious of the government's grandiose announcements on good governance. First, the AES and now, the GST can be viewed major failures of the much-touted Government Transformation Programme (GTP).

Simply put, this whole exercise is opaque and a re-affirmation that the government will continue to undertake "nego-tenders" with total disregard for transparency and accountability.

What will they think of next? Getting debt collectors to collect income tax?

Clear and consistent

HE's in his mid-forties and is a public figure. Everyday, he's in the newspapers and on television and hence, pays attention to his personal appearance. He's a fitness freak too. When he was on the other side, he used to be cycling around the city centre.

These days, he's chauffeur-driven with armed bodyguards. But the seat he occupies keeps him busy all day and yet he finds time to pump iron at the gym and has a personal trainer.

The operators of the gym did not charge him for the trainer's services, but he chose to make a personal donation to a charity of the trainer's choice.

How do I know this? I visited the website of the House of Commons and he happens to be the British prime minister, his and the interests of all British MPs are available on the website. Need anything more be said about transparency?

R. Nadeswaran says the two divergent perceptions on transparency should be an eye-opener for those who still live in a world of their own. Comments: citizen-nades@thesundaily.com