GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Saturday, May 18, 2013

Malaysia capai bajet lebihan menjelang 2020


 Oleh Mahanum Abdul Aziz

Malaysia bukan saja mampu mencapai status negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020, malah mencatatkan bajet lebihan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala. 

Beliau berkata, sejak Datuk Seri Najib Razak meneraju kepemimpinan negara, Perdana Menteri telah memenuhi janjinya untuk mengurangkan defisit bajet secara beransur apabila ia telah menunjukkan penyusutan tahun demi tahun, tetapi tanpa menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara. 

Tahun lalu, defisit bajet ialah 4.5 peratus daripada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), dan tahun ini kita menjangkakan ia turun lagi kepada empat peratus. 

Pasti capai sasaran 

Dengan segala usaha yang sedang dilaksanakan, saya pasti kita boleh mencapai bajet lebihan itu menjelang 2020, katanya pada forum bertajuk PRU-13 - Apa Maknanya Untuk Perniagaan di Kuala Lumpur semalam. 

Idris yang juga adalah Ketua Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) menjelaskan, kerajaan sebenarnya boleh memilih untuk mengurangkan defisit bajet secara mendadak dengan mengurangkan perbelanjaan atau menyuruh PETRONAS menambah pengeluaran dan penjualan minyak dan gas negara, tetapi tindakan itu adalah tidak baik untuk negara. 

Sebaliknya, menurut beliau kerajaan memilih untuk mengurangkannya secara beransur demi menjamin kemampanan pertumbuhan ekonomi, pada masa sama memastikan sumber negara dapat terus dinikmati untuk tempoh jangka panjang. 

Nisbah hutang kekal 

Idris turut menafikan dakwaan bahawa janji yang dibuat oleh kerajaan sebelum pilihan raya akan meningkatkan nisbah hutang kerajaan berbanding KDNK daripada 53 peratus sekarang. 

Tegasnya, kerajaan komited untuk mengekalkan hutangnya di bawah paras 55 peratus berbanding paras maksimum yang telah ditetapkan sebelum ini. 

Pada Forum Ekonomi Dunia di Davos, apabila saya mencadangkan mekanisme Malaysia yang menetapkan 55 peratus sebagai paras siling bagi nisbah hutang berbanding KDNK, ramai pakar ekonomi dan pemimpin dunia berkata itu adalah mustahil. 

Ini kerana Malaysia adalah amat unik kerana hutangnya masih di bawah paras 55 peratus, katanya sambil memberikan contoh yang mana negara seperti Singapura (nisbah hutang berbanding KDNK adalah 100 peratus), United Kingdom (80 peratus) dan Perancis (81 peratus). 

Idris turut menjelaskan bahawa Malaysia akan dapat menambah pendapatan antara RM20 bilion sehingga RM27 bilion jika cadangan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak tujuh peratus dilaksanakan seperti di negara jiran, Singapura. 

Tingkat perbelanjaan 

Beliau berkata, dengan pendapatan tambahan itu kerajaan boleh meningkatkan perbelanjaan bagi kesejahteraan rakyat. 

Jika regim cukai baharu itu diperkenalkan, kerajaan juga telah memberikan komitmen untuk menurunkan cukai korporat dan juga cukai pendapatan peribadi. Ini menunjukkan kerajaan mahukan keseimbangan dalam setiap langkah yang diambilnya, sama ada dari sudut ekonomi mahupun politik, katanya sambil menegaskan bahawa GST hanya dilaksanakan apabila rakyat sudah bersedia menerimanya. 

Mengenai pegangan kerajaan dalam perniagaan, Idris berkata ia akan terus dikurangkan lagi tahun ini dan pada masa akan datang. 

Beliau berkata, kerajaan telah pun mengurangkan, malah menarik keluar kepentingannya dalam 13 syarikat daripada 33 yang dikenal pasti oleh PEMANDU. 

Kita mengadakan mesyuarat bulanan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan dihadiri semua ketua syarikat yang berkaitan mengenai perkara ini. 

Kerajaan berhasrat menghentikan peranannya dalam perniagaan, tetapi ini tidak boleh dilakukan dalam sehari. Di samping itu, ada beberapa perniagaan yang memerlukan kerajaan terbabit disebabkan kepentingannya dalam kehidupan rakyat Malaysia, tegasnya.

GST: Rakyat menangkan BN merasai sekarang


Mohd Sabri Said,18 Mei 2013

BUKIT MERTAJAM: Tidak sampai seminggu pembentukan kabinet baru Kerajaan Malaysia selepas Pilihan raya Umum Ke-13, BN terpaksa menggunakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebagai alasan kekurangan dana kerajaan untuk mentadbir negara lima tahun akan datang.

Justeru, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala kononnya, mekanisma pencukaian bahan itu boleh menjamin pendapatan tambahan sebanyak RM20 bilion hingga RM27 bilion apabila matang.

Menurut Anwar, selepas ini rakyat terpaksa menanggung GST yang telah diperkenalkan tetapi tidak 'didendangkan' berikutan musim pilihan raya umum tetapi selepas menikmati kemenangan, BN terus melaksanakanya tanpa mempedulikan penentangan rakyat.

"Tidak sampai seminggu pembentukan kabinet mereka (BN) sudah bercakap mengenai GST. Bagi mereka GST perlu untuk mengimbangkan dana yang sudah kurang ekoran keluar terlalu banyak masa pilihanraya umum lalu.

“Rakyat yang memenangkan mereka akan merasainya sekarang," terangnya ketika bercakap di majlis Jamuan Kemenangan Rakyat di Kubang Semang, Bukit Mertajam tengah hari tadi.

(Gambar: Anwar menyenduk nasi untuk tetamu.)

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, rakyat marhaen yang mengundi BN pasti 'berkerut muka' selepas ini kerana tertipu dengan janji manis ketika pilihanraya umum lalu.

Kemungkinan bagi mereka, katanya, kenaikan barangan tidak menjejaskan kehidupan kerana kenaikan itu tidak mahal malahan mampu dibayar jika dikenakan.


Sambungnya, itulah pemikiran orang Melayu, mereka pandang tidak jauh sebaliknya terpedaya dengan dailog pilihanraya walaupun diumpan dengan kain batik, kain pelikat dan wang BR1M.


Media melaporkan, Idris semasa bercakap pada Forum 'GE13' What Is means for business? (PRU 13-Apa Ertinya Bagi Perniagaan) berkata, Malaysia akan dapat menambah pendapatan hingga RM27 billion jika cadangan cukai GST sebanyak tujuh peratus dilaksanakan seperti di Singapura.

Bahkan dapat menjana dana tambahan bagi kerajaan untuk dibelanjakan bagi kesejahteraan rakyat seperti apa yang dijanjikan dalam manifesto BN sebelum Pilihanraya ke-13 lalu.

Friday, May 17, 2013

Konon kerajaan naikkan harga barangan asas


ARKIB : 16/05/2013

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 15 Mei - Kumpulan tentera siber yang dipercayai ditaja DAP, 'Red Bean Army' kini bertungkus lumus menyebarkan berita palsu di internet kononnya kerajaan telah menaikkan harga barangan asas seperti petrol, minyak masak, gas memasak, gula, tepung dan roti bagi menghasut rakyat untuk terus membenci kerajaan.

Menurut beberapa blog, dakyah kumpulan itu di laman sosial seperti Facebook dan Twitter telah berhasil membuatkan pengguna internet berasa marah kepada kerajaan, sekali gus mempercayai kononnya pakatan pembangkang merupakan pentadbir yang lebih baik daripada Barisan Nasional (BN).

Pengendali blog tun faisal dot com sebagai contoh, mendedahkan empat penipuan pembangkang tentang kenaikan harga gula yang tidak benar kecuali jika dilakukan oleh pekedai yang menyokong pembangkang serta pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) oleh kerajaan yang sebenarnya belum dikuatkuasakan sehingga kini.

Dua lagi penipuan katanya, termasuk oleh Timbalan Setiausaha Agung Pas, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi yang mendakwa kerajaan menaikkan harga gas memasak sebanyak RM2 kepada RM30 setong sedangkan perkara itu tidak benar, selain kenaikan harga roti jenama Gardenia yang tidak berasas sama sekali.

Syed Azman didapati menyebarkan dakyah mengenai kenaikan harga gas itu di akaun Twitternya pada Khamis lalu yang kemudiannya di tweet semula oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Rakyat yang naif dan mempercayai mereka, hanya akan dipermainkan disebabkan kepercayaan ini.

"Disebabkan itu jangan undi dan sokong penipu, kerana bila mereka menipu dan ada sharelike dan retweet penipuan mereka, anda juga turut bersubahat menipu rakyat Malaysia. Di bawah adalah struktur harga gas di Malaysia," katanya di http://tunfaisal.blogspot.com Sabtu lalu.

Blog The Flying Kick pula mendakwa kenaikan harga barang selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) oleh pekedai yang menyokong pembangkang memang berlaku sebagai sabotaj terhadap kerajaan.

Katanya, peruncit tersebut kebanyakannya kaum Cina dan bukan dalam kalangan Melayu yang masih bersama UMNO dan BN.

"Malaysia sekarang ini sedang dilanda demam fitnah yang berterusan. Kepala fitnah utamanya adalah Anwar Ibrahim. DAP pula membantu dari belakang dengan menyediakan kemudahan media dan penerangan," katanya.

Disebabkan dakyah dan manipulasi berita palsu oleh Red Bean Army di internet, Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd. terpaksa membuat penjelasan harga produknya tidak dinaikkan.

Gerakan terancang kumpulan tersebut dilihat bertujuan menguatkan hujah mereka apabila sering menuduh kerajaan akan menaikkan harga barang selepas pilihan raya diadakan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130516/po_01/Konon-kerajaan-naikkan-harga-barangan-asas#ixzz2WdA0la7v
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Monday, May 13, 2013

Much ado about GST


Sunday, 12 May 2013 admin-s


Vinodhani Nair, Business Circle

We first heard about the idea of a goods and services tax (GST) back in December 2009 when it was first tabled in Parliament after close to half a decade of discussions.

To learn more about GST in Malaysia:GST, which was supposed to be implemented in Q3 of 2011, is expected to replace the current sales and service taxes in the country.

While still in the offing, the GST is said to have far-reaching implications for businesses. In a media statement released by KPMG Malaysia prior to the supposed implementation, it reportedly said: “It is not just a tax issue; it is a ‘whole of the business’ issue.”

In fact, it went on to state that no one will be exempt from the GST regime, from multinational companies to small- and medium-business owners; therefore, the business community must start to plan and manage this tax transition.

Akin to the concept of a value-added tax (VAT) practised in many countries, the GST is said to be a broad-based tax of a fixed percentage on most goods, services and other items sold or consumed in a particular country. Britain and Australia have already introduced VAT or GST, and nearer to home, Singapore has implemented GST for a while now on most goods and services.

Simply put, a business or person who has registered and incorporates GST in the sales pricing to his/her customer, can claim credit for the GST included in the prices of business purchases. Therefore, a retailer, for instance, will remit the net GST on the value-added element of the goods or services. However, it is the end user or customer who will be bearing the ultimate GST and, in fact, a business concern does not bear the economic cost of the tax.

KPMG said that “to achieve an effective GST implementation, it is vital that each business must understand how GST will impact at pre- and post-implementation levels. In this respect, not only must businesses pay attention to achieving compliance with the GST law and regulations, but it is also pertinent to consider whether there are any opportunities that should be pursued. GST is here to stay and risk management of GST issues must be part of the organisation’s risk management process.”