GST EVENT CALENDAR

GST MALAYSIA CALCULATOR

Nuffnang Add

Tuesday, December 3, 2013

TPP: Malaysia usah ikut telunjuk negara besar


WARTAWAN SINAR HARIAN
3 Disember 2013
Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA)
KUALA LUMPUR - Kaukus Parlimen perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) akan memastikan perjanjian yang membabitkan Malaysia tidak akan mengikut telunjuk negara-negara besar.

Pengerusi Kaukus Parlimen TPP, Datuk Ahmad Hamzah berkata, ia penting bagi menjaga kedaulatan negara daripada dicemari mana-mana pihak.

“Diharapkan kerajaan terus merundingkan perkara ini secara sukarela tanpa tekanan mana-mana pihak berlandaskan Perlembagaan Malaysia, kuasa-kuasa negeri dan dasar penting dipertahankan.

"Dalam memastikan perkembangan ekonomi negara, harus ada perlindungan promosi, pencapaian dan kesejahteraan yang mendahulukan rakyat,” katanya ketika sidang media di sini, semalam.

Katanya, pihaknya akan terus mengadakan pertemuan dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) bagi mengikuti perkembangan terbaru berkenaan TPP.

“Pertemuan sekerap mungkin dengan Miti serta pihak lain yang berkepentingan agar dapat bertukar maklumat dengan pihak kementerian dan seterusnya akan menjemput pakar-pakar untuk memberi keterangan tentang isu kritikal di dalam perjanjian TPP sebelum merangka laporan kaukus.

“Walaupun butiran rundingan tidak dapat didedahkan, kaukus Parlimen mendapati pihak kerajaan Malaysia menunjukkan usaha dan dedikasi bagi memastikan kepentingan negara diutamakan dalam perbincangan TPP,” katanya.

Kata beliau, sehingga kini tidak banyak kemajuan yang tercapai dalam rundingan yang baharu tamat dan isu tertunggak sejak pusingan di Brunei pada 21 hingga 30 Ogos masih tidak diselesaikan.

“Negara terakhir menyertai proses ini ialah Jepun apabila rundingan ke-18 mengenai TPP berlangsung di Kota Kinabalu, Julai lalu,” katanya.

Negara-negara yang terlibat dalam rundingan TPP ini adalah Amerika Syarikat, Australia, Brunei, Kanada, Chile, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Vietnam, Jepun dan Malaysia.

No comments:

Post a Comment